Acasă Gătesc gustos Aperitive în jurul lumii – de post și vegane

Aperitive în jurul lumii – de post și vegane

0
Aperitive în jurul lumii – de post și vegane

Pentru multe persoane, perioada postului este asemeni unei sesiuni de terapie spirtuală și culinară. Este un moment de introspecție în care fiecare „digeră” ce se întâmplă cu propriul eu, cu propriile gânduri și desigur, cu propriul corp. Prin post înțelegem curățarea intrinsecă – a gândurilor și a emoțiilor, precum și purificarea corpului prin alimentație.

Meniul zilnic din această perioadă poate fi o adevărată provocare. Diversificarea și îndeplinirea aportului optim de nutrienți sunt condiții esențiale pentru o stare de bine generală a organismului. Știm cât de important este pentru trup și minte să mâncăm sănătos și variat, motiv pentru care am adunat cele mai recunoscute aperitive din întreaga lume și le-am interpretat într-o manieră „de post”,  ușor de preparat și consumat.

Tapas

Tapasurile sunt gustări specifice gastronomiei spaniole și reprezintă, de fapt, platouri de aperitive care pot fi reinterpretate în diverse moduri, după propriul gust. Pot fi servite simple, drept gustare, sau combinate alcătuind un meniu complet. În loc de felii de pâine se pot folosi rondele de orez sau mini rondele cu piper și ierburi aromatice  pentru un plus de savoare.

Pe blog, chiar aici, avem un articol cu recomandări de combinații pentru tapas – în loc de ingredientele specifice primăverii, precum leurda, putem folosi semințe sau mărar. Indiferent de ierburile aromatice alese, nu excludeți pastele vegetale tartinabile din bob și linte – dincolo de gustul bun, acestea sunt bogate în fibre și proteine și nu conțin coloranți și conservanți artificiali, ceea ce le transformă în alimente nutritive și sănătoase, numai bune de consumat în perioada postului.

Arepas

Arepas este o mâncare specifică Americii Latine, mai precis Columbiei, care este preparată din apă, făină de porumb și sare. E ca o mămăligă, dar nu prea – se poate mânca simplă, prăjită, sau pusă pe grătar și umplută cu pastă vegetală din bob sau linte, combinată cu verdețuri sau tofu. Practic, arepas sunt un fel de lipii din mălai, pe care le puteți reinterpreta după propriile preferințe, fiind pretabile și pentru perioada postului.

Rulouri de castravete cu tofu

Rulourile din legume sunt întotdeauna o idee bună. Nu necesită mult timp de pregătire. Sunt sănătoase, gustoase și pot fi reinterpretate în mai multe feluri, în funcție de preferințe sau de ingredientele pe care le aveți în frigider. Pentru perioada postului rulourile de legume reprezintă un preparat eficient, nutritiv și foarte gustos.

Inspirate de bucătăria grecească, rulourile cu castravete și tofu sunt ideale atât pentru o masă obișnuită, cât și pentru acele seri în care aveți vizitatori care țin post și nu știți cu ce să îi întâmpinați la aperitiv. Aveți nevoie de câțiva castraveți mari, fără semințe de preferat, pe care îi feliați cu ajutorul unui feliator de legume. Separat, într-un bol mărunțiți tofu (puteți alege dintr-o gamă variată de sortimente) peste care puteți adăuga măsline tocate fin, roșii uscate, oregano sau busuioc și zeamă de lămâie. Odată omogenizat mixul de ingredient, puneți o lingură din pasta formată pe o felie de castravete și rulați. Securizați apoi cu un bețișor de frigăruie sau cu scobitori mai lungi.

Cichetti

Cichetti sunt un fel de tapas…dar din Italia, mai exact din Veneția. Acestea sunt un aperitiv care poate fi interpretat în funcție de gusturile fiecăruia. Pentru bază puteți folosi felii de pâine, rondele din orez expandat și chiar și mini rondele din orez expandat cu diverse arome, pentru plus de savoare. De la cremă de anghinare până la pastă vegetală din bob orice este permis, nu este exclusă nicio pastă vegetală tartinabilă, mai ales dacă aceasta este bogată nutritive, iar combinația de gusturi vă încântă papilele.

Salată asiatică de ciuperci și dovlecei

Un aperitiv des întâlnit în Asia este salata de ciuperci cu dovlecei. Ambele legumesunt foarte apreciate și bine integrate în numeroase preparate ale bucătăriilor orientale. Dacă nu mai știți ce să pregătiți pentru meniul de post, salata asiatică cu ciuperci, dovlecel și tofu este exact ce aveți nevoie – un preparat ușor, hrănitor, gustos și desigur, de post. Aveți nevoie de opt ciuperci, un dovlecel, patru linguri de roșii curățate de coajă, 200 g de tofu, ulei de măsline, sare și piper. Această salată este foarte simplu de făcut și sănătoasă deoarece nu presupune prepararea termică. Puneți într-un bol cuprinzător legumele după ce le-ați spălat și tocat mărunt. Adăugați tofu pe care l-ați tocat cubulețe în prelabil și asezonați cu ulei, sare și piper după gust.

Poutine

Este un preparat tradițional din Canada. Genul acela de mâncare pe care o consumăm în zilele reci și mohorâte pentru a ne crește nivelul de serotonină. Consumat cu moderație poate fi un preparat reconfortant. Poutine este alcătuit din cartofi prăjiți (recomandăm la cuptor, cu foarte puțin ulei), diverse sortimente de tofu (adăugate fără indulgență) și sos brun, pe care îl puteți face din sos de roșii cu curry sau îl puteți înlocui cu mult prea iubitul și sănătosul mujdei de usturoi. Secretul acestui preparat constă în textura cartofilor. Pentru a rămâne crocanți, au nevoie să adăugăm tofu și sosul imediat după ce i-am pus în farfurie.

Bruschete de post

Aperitive italienești prin excelență datorită integrării unor ingrediente nelipsite din bucătăria italienilor precum roșiile, busuiocul și uleiul de măsline, bruschetele sunt un preparat care îmbină gusturi și miresme diverse spre încântarea noastră. Interesant la bruschete este aspectul lor adaptabil chiar și celor mai pretențioase gusturi. Bruschetele pot fi prietenoase cu silueta dacă în locul pâinii folosim rondele din orez expandat.

Sunt pretabile pentru alimentația vegană și vegetariană și un preparat eficient în perioada postului. În locul clasicei combinații de roșii cu usturoi (mai ales pentru că în această perioadă roșiile nu au aceeași savoare) avem posibilitatea să utilizăm în prepararea bruschetelor pastă vegetală din bob cu roșie și ceapă sau pastă vegetală din linte cu roșie și ardei la care putem adăuga usturoi, pătrunjel verde, oregano, busuioc, mărar sau chiar semințe de dovleac. Beneficiem, astfel, de un preparat hrănitor deoarece atât bobul, cât și lintea sunt bogate în proteine și fibre de înaltă calitate dar și cu beneficii pentru sănătate. Atât consumul regulat de bob, cât și cel de linte sprijină sănătatea inimii, previn anemia și au rol antioxidant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.