Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Soc: beneficiile socului în organism

Soc: beneficiile socului în organism

Soc: beneficiile socului în organism

Socul are numeroase efecte benefice asupra organismul, fiind recomandat în următoarele situații:

Afecțiuni ale aparatului respirator: rinofaringita, laringita, traheita, bronșita, astm bronșic;

Este eficient în tratamentul stării de răceală și de gripă, în ameliorarea simptomelor, în grăbirea timpului de vindecare, dar se poate administra si profilactic;

Este indicat în tratamentul anumitor afecțiuni ale ochiului: conjunctivita, blefarita, orgelet;

Are efect benefic și în tratarea litiazei urinare, a cistitei și a nefritei cronice;

Mai este indicată administrarea sa în alergii, edeme, ascită, eczemă, erizipel;

Datorită acțiunii antiinflamatorii, se recomandă și în unele afecțiuni reumatismale, gută sau hemoroizi.

Are următoarele acțiuni terapeutice: sudorifică, diuretică, antiinflamatoare, antiseptică, antialergică, laxative, în special fructele și scoarța) emolientă, emetică (scoarța), tonică, mărește rezistența la infecții a mucoasei arborelui aspirator.

Ce este socul și unde îl regăsim?

Socul, denumit științific și „Sambucus nigra” este un arbust înalt de 4 – 5m, de floră spontană, ce se dezvoltă în soluri fertile, afânate,  bogate în humus. Acesta crește din zona de câmpie, până în zona submontană, la margine de păduri.

Socul este sărac în calorii și bogat în vitamina C, fibre, acid fenolic, flavone și antociani. Părțile vegetale folosite sunt florile, fructele sau scoarța.

Florile de soc se recoltează în lunile mai – iunie, când sunt complet formate. Acestea sunt bogate în flavonoide, 1 – 3% rutozid, amine aromatice care îi conferă mirosul caracteristic (etilamina, izobutilamina, izoamilamina), glicozide cardiotonice, ulei volatil, triterpene, acizi fenolici, taninuri, zaharuri, mucilagii, vitamina C, săruri minerale.

Fructele – se culeg în lunile septembrie și octombrie, când sunt coapte și se usucă în încăperi încălzite. Acestea sunt bogate în flavone (rutina, isoquercitina, camferol), antociani, aminoacizi, acizi organici (malic, citric, tanic), carotene, taninuri, zaharuri, vitaminele A, B, C.

Scoarța – se recoltează în septembrie-octombrie și acțiunea terapeutică este dată de conținutul de tanin, rezina, colina, zaharuri.

Preparate farmaceutice. Se administrează sub formă de infuzie din flori, decoct din scoarță, tinctură sau pulbere, cât și sub formă jeleuri, de capsule sau comprimate, în combinație cu alte plante. Infuziile de flori și frunze se utilizează și extern, sub formă de băi sau comprese.

Care sunt reacțiile adverse cauzate de soc?

Se evită folosirea fructelor ca laxative în doze mari deoarece pot apărea efecte adverse precum: greața, voma, arsuri la nivelul stomacului și îngreunarea respirației;

Se administrează cu precauție persoanelor care sunt sub tratament cu diuretice, pentru a se evita eliminarea în exces a apei;

Poate scădea eficacitatea unor medicamente imunosupresoare (azatioprina, ciclosporina, daclizumab, etc.).

Surse:

https://www.healthline.com/nutrition/elderberry

https://www.webmd.com/diet/elderberry-health-benefits#1

Valentin Nadasan – Incursiune în fitoterapie, pag 154 – 155.

Dr. Doru Laza – Manual edenic de medicină naturistă profilactică și terapeutică, pag 442 – 444.

Articolul precedent Rutin: beneficiile rutinului în organism
Articolul următor Seleniu: rolul seleniului în organism
Sabina Constantinescu este o tânără pasionată de nutriție, wellness și sănătatea generală. Este mereu la curent cu toate noutățle din domeniu, informații pe care le împărtășește cu cititorii SanoVita pe blog, în newsletter și pe paginile de social media. Crede cu tărie că alimentația este și medicament, și poate fi folosită pentru a preveni sau ameliora afecțiuni și a avea o sănătate de invidiat. Când nu se documentează sau scrie, pe Sabina o vei găsi și în bucătărie, unde îi place să experimenteze cu tehnici de gătire și combinații de ingrediente vegetale pentru a obține rețete plant-based echilibrate, delicioase și pline de nutrienți. Pe Sabina o motivează gândul că ceea ce creează aduce un strop de sănătate în farfuriile celor ce o citesc. Fire caldă și prietenoasă, ea este și prima care îți va sări în ajutor cu răspunsuri atunci când ne scrii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.