Humus verde

0
Humus verde

Îți era dor de o nouă rețetă de humus? Ce spui de humus cu spanac, pentru o pată verde de culoare la masă? Acest fel de mâncare a devenit din ce în ce mai răspândit grație gustului absolut savuros, la care se adaugă valoarea nutritivă și beneficiile pentru sănătatea organismului. Are un conținut de fibre și de proteine ridicat, motiv pentru care este perfect atât pentru vegetarieni, cât și pentru cei care țin post. În amestec cu spanacul, humusul capătă nu doar o altă culoare, ci se îmbogățește și cu mineralele și vitaminele acestei frunze. Îl poți mânca simplu, pe rondele de grâu sau de orez expandat, pe stiksuri din morcov sau ardei, pe felii de pâine neagră sau, mai ales, pe lipii de casă proaspăt făcute.

 

TIMP DE PREPARARE   55 minute

PORȚII  20 (o porție – aproximativ 50g humus)

TIP REȚETĂ   Aperitiv

DIFICULTATE   Scăzută

PRINTEAZĂ REȚETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente pentru humus:

  • 600 g năut fiert și scurs
  • Sucul de la 1 lămâie
  • 50 ml apă în care a fiert năutul
  • 50 ml ulei
  • 1 lingură de tahini
  • 1 linguriță sare

Ingrediente pentru prepararea spanacului:

  • 150 g spanac proaspăt
  • 1 lingură ulei
  • 3 linguri apă
  • 1 legătură pătrunjel proaspăt
  • 2 cepe medii, tocate mărunt
  • 5 căței usturoi, tăiați mărunt
  • ½ linguriță sare

Vrei să pregătești rețeta? Cumpără produsele!

  Mod de preparare:

PASUL 1 – preparare spanac:

  • Spanacul se spală bine și se lasă la scurs.
  • Într-o tigaie pui uleiul de măsline, apa, ceapa și sarea. Le lași la “transpirat” la foc mic 10 minute, până când ceapa este translucidă. După ce se înmoaie, adaugi usturoiul și lași la gătit încă un minut.
  • Apoi, adaugi o mână de spanac, după care amesteci bine și lași la fiert până când se “ofilește” (20-30 sec). Odată ce prima mână de spanac a început să se ofilească, adaugi următoarea mână. Continuați până când tot spanacul a fost adăugat.
  • Se lasă deoparte 10 minute să se răcească puțin.
Tot în acest fel se face și mâncărica din năut, cocos și spanac.

PASUL 2 – preparare humus:

  • Pune năutul într-un blender, împreună cu spanacul fiert și restul ingredientelor.
  • Mixează bine până când obții o pastă cremoasă și omogenă.
Observații:
  • În cazul în care humusul este prea tare/solid, mai poți adăuga câte o lingură de apă sau ulei de măsline.
  • Gustă și condimentează după preferință.
  • Transferă humusul în vasul de servire, apoi presară pătrunjel proaspăt tocat fin, semințe de susan (albe sau negre)/pin, boabe de năut, felii de lămâie/lime și stropește cu ulei de măsline.

Dacă nu vrei să adaugi spanac, poți încerca rețeta de humus clasic și variațiunile sale sau humusul roșu.

  Știai că?

  • Humus nu se mănâncă doar pe lipii. Încercați să-l puneți în sandviș, peste pește sau ca un pat aromat pentru legume. Finisajul de lămâie ajută la diminuarea impactului gustativ al grăsimilor și la favorizarea digestiei acestora.
  • Humusul este făcut peste tot în lume. Oamenii se ceartă pentru cel mai bun humus în multe regiuni: Israel, Palestina, Egipt, Grecia și alte țări din Orientul Mijlociu și din Marea Mediterană. Acestea consideră humusul ca fel de mâncare specific. Libanul și Israelul au început din această cauză legendarul „Război Hummus” în 2008. În ceea ce privește orginea sa adevărată, nimeni nu poate spune cu certitudine, deși cea mai veche mențiune a răspândirii datează din Egipt în secolul al XIII-lea.
  • Studiile arată că cei care mănâncă humus tind să cântărească mai puțin și să își regleze mai bine zahărul din sânge, au tensiune arterială mai mică, colesterol mai scăzut și risc mai redus de diabet, boli de inimă și anumite tipuri de cancer.
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Humus verde
Autor
Publicat la
Timp preparare
Articolul precedent Snacks din năut copt (Roasted chickpea snack)
Articolul următor Cum ne afectează timpul petrecut pe ecrane sănătatea?
Pasiunea pentru bucătăria vegană a început din dorința de a-și hrăni sănătos familia. Treptat, după o serie de cursuri de formare și multe ore petrecute în bucătărie, pasiunea a evoluat spre profesie. Chef Daniela iubește să combine gusturi, culori, arome și texturi. Dacă ai dileme legată de rețete, gust, asocieri culinare, forme de prezentare, Daniela este omul potrivit căruia să îi ceri o opinie. Și garantat ți-o va da abia după ce o va fi testat în bucătăria proprie, unde zilnic se întâmplă multă magie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.