Interpretări interesante ale salatei de vinete
Nu putem și nici nu dorim să ne imaginăm vara fără salata de vinete însoțită, desigur, de roșii proaspăt coapte, cărnoase și parfumate. Specialitate cu iz oriental, salata de vinete s-a transformat rapid într-un aperitiv extrem de apreciat de către români și nu numai, fiind popularizată de arabi în Europa Occidentală prin strâmtoarea Gibraltar. Preparatul, simplu în esență, prezintă o combinație de vânătă coaptă peste care adăugăm foarte puține ingrediente, din care rezultă o simfonie între arome afumate, ușor acrișoare, și textură cremoasă, fină. Salata de vinete este un preparat recomandat consumului în sezonul cald, deoarece vânăta are puține calorii, multe fibre și este bogată în apă, ajutând la hidratarea organismului. Există numeroase moduri de interpretare a salatei de vinete datorită faptului că fiecare cultură cu care aceasta a interacționat a adaptat-o, dezvoltându-și astfel o variantă proprie. Prin urmare, dacă e vară și coaceți vinete, iată câteva interpretări interesante ale, probabil, celei mai iubite salate tartinabile.
Salată de vinete cu maioneză de țelină
- Această rețetă este ideală pentru vegetarieni și vegani datorită adaptării aduse maionezei, preparată de data aceasta din țelină.
- Avem nevoie de 1 kg de vinete, o ceapă medie, o rădăcină de țelină medie, 250 ml ulei de floarea soarelui presat la rece, o linguriță de muștar cu miere, o ceapă medie, sare și roșii.
- Coacem vinetele, presărăm puțină sare peste acestea, iar când s-au răcit le curățăm sub jet de apă rece. Le lăsăm la scurs într-o sită și pregătim în paralel maioneza.
- Spălăm țelina, o tăiem cubulețe și o punem la fiert în apă cu puțină sare. Când se înmoaie o punem la scurs, în sită, și o lăsăm să se răcească.
- Ne folosim fie de un blender, fie de o furculiță să pasăm țelina fiartă, peste care apoi adăugăm muștarul și picurăm ulei până când obținem consistența dorită. Tocăm solzișori ceapa, adăugăm vinetele cu maioneza de țelină și potrivim de sare.
- Servim rece cu felii de roșii și frunze de busuoic.
Salată de vinete cu pastă de susan
- Asigurați-vă că aveți în bucătărie două vinete mari, pastă de susan (2-3 linguri), o lămâie, câțiva căței de usturoi, ulei de măsline și sare.
- Coacem vinetele, le lăsăm să se răcească și le curățăm de coajă. Le lăsăm la scurs aproximativ jumătate de oră, apoi le tocăm mărunt.
- Punem vinetele tocate într-un recipient și adăugăm peste acestea pasta de susan, zeama de lămâie, usturoiul tocat și două linguri de ulei de măsline pentru a omogeniza compoziția.
- Amestecăm bine și ne asigurăm că rezultatul final are sare suficientă, nici prea puțină, dar nici în exces, putem decora cu frunze de mentă, felii subțiri de roșii și castraveți.
- Servim cu lipie sau opțional, pentru iubitorii gustului picant, cu ardei iute tocat.
Salată de vinete cu usturoi copt
- Există o rețetă de salată de vinete și pentru iubitorii de usturoi – pentru aceasta avem nevoie de – patru vinete mari, trei căpățâni de usturoi, trei linguri de ulei de floarea soarelui presat la rece, două linguri de muștar dulce, sare, piper.
- Punem usturoiul într-un vas termorezistent, pentru 15-20 de minute, în cuptor, la 180 de grade. Între timp, tocăm mărunt vinetele deja coapte și scurse.
- Într-un bol, punem muștarul pe care îl mixăm în timp ce picurăm ulei până se omogenizează.
- Amestecăm vinetele tocate cu maioneza de muștar și usturoiul copt, potrivim de sare și piper și salata e gata. O servim cu rondele simple din grâu expandat bio sau cu rondele simple din orez.
Salată de vinete coapte cu pastă de roșii
- Această rețetă este specifică lumii islamice, fiind des preparată în timpul Ramadanului. În această perioadă de post, în cultura islamică se pregătesc felurite tipuri de aperitive și salate, de unde salata de vinete, indiferent de interpretarea folosită, este nelipsită.
- Pentru preparare avem nevoie de 2 vinete mari, 1 ceapă medie,3-4 căței de usturoi, zeama de la o jumătate de lămâie, 2-3 linguri de pastă de roșii (atenție, pastă, nu bulion!), 2-3 linguri de ulei de măsline și sare după gust.
- Într-o tigaie, punem uleiul de măsline la încins peste care adăugăm ceapa tocată mărunt, când ceapa devine aurie presărăm și usturoiul mărunțit, lăsăm să se întrepătrundă gusturile și venim cu vinetele tocate bucăți mari (coapte deja). Amestecăm în tot acest timp astfel încât compoziția să nu se lipească.
- După ce aromele usturoiului s-au contopit cu aromele cepii și vinetelor, punem pasta de roșii. Amestecăm bine și continuu preț de câteva minute și încheiem cu zeama de lămâie, sarea și piperul.
- După răcire, transformăm compoziția într-o pastă fină, fie manual, fie cu ajutorul unui blender.
- Așa cum v-am obișnuit, servim fie cu bețișoare din legume proaspete cruzi, fie cu rondelele dumneavoastră preferate.
Salată de vinete cu ciuperci și ardei copt
- Sigur că există o rețetă de salată de vinete pentru aceia dintre noi care nu se pot hotărî ce legume să mănânce mai întâi, și anume salata de vinete cu ciuperci și ardei copt, un preparat hrănitor și incredibil de gustos.
- Avem nevoie de 4 vinete mari, o ceapă medie, 300 gr ciuperci (puteți folosi pleurotus, dacă aveți), 3-4 ardei capia copți, maioneză de post, ulei de floarea soarelui presat la rece, sare.
- Coacem vinetele, le lăsăm la răcit și apoi la scurs, timp în care curățăm ardeii capia deja copți și apoi îi tocăm. Tăiem feliuțe ciupercile și le tragem la tigaie 3 minute. Curățăm ceapa și o tocăm solzișori, timp în care ciupercile se răcesc.
- Amestecăm vinetele cu ceapa, ciupercile și ardeii capia, peste care adăugăm maioneza de post. Încorporăm sarea și amestecăm bine până obținem compoziția dorită.
- Avem astfel o altfel de salată de vinete, mai consistentă și mai bogată nutritiv. Se servește cu lipie sau cu Poftă bună!
Salată de vinete cu dovlecel
- Vedetele verii din grădină sunt fără doar și poate roșiile, vinetele și dovleceii, atât de gustoase și atât de adaptabile în preparate, încât cineva s-a gândit să le pună împreună într-o rețetă.
- Pentru această interpretare a salatei de vinete, avem nevoie de 2 vinete medii, 1 dovlecel micuț, o ceapă potrivită, 50 ml ulei, zeamă de lămâie și sare.
- La fel ca în cazul rețetei clasice, coacem vinetele și le lăsăm la scurs timp în care fierbem, în 0.5 l de apă cu sare, preț de 10 minute, dovlecelul tocat cubulețe.
- Punem în blender vinetele și dovlecelul scurs, adăugăm ceapa, uleiul, sarea și zeama de lămâie și mixăm până toate ingredientele se armonizează.
- Dregem gustul de sare și de lămâie dacă este cazul, punem compoziția într-un bol și decorăm cu ulei de măsline, frunze de mentă și pătrunjel. Servim cu lipie sau cu rondele. La salate înainte, poftă bună!
Salată de vinete indiană
- Prezentăm, desigur, și adaptarea culturii indiene a salatei de vinete, ideală pentru iubitorii de gusturi picante și condimentate.
- Avem nevoie de 3 vinete potrivite ca mărime, 1 ceapă mare, 2 roșii mari, 1 ardei iute, 2 grăunți de usturoi, 1 jumătate de linguriță de ghimbir proaspăt ras, 1 linguriță de chimion, 1 linguriță de boia dulce 1 sfert de linguriță de coriandru, 1 jumătate de linguriță de garam masala, frunze de coriandru, sare și ulei.
- Pentru preparare, procedăm la fel ca în cazul celorlalte rețete, coacem vinetele, le curățăm și le lăsăm la scurs pentru aproximativ o jumătate de oră.
- Ardeiul iute îl tocăm rondele, roșiile cuburi, usturoiul, ceapa și frunzele de coriandru le tocăm mărunt.
- Încingem într-o tigaie puțin ulei în care călim chimionul, ceapa și usturoiul. Când acestea s-au înumuiat, adăugăm ghimbirul, roșiile și ardeiul iute, coriandrul măcinat, boiaua și garam masala, pe care le fierbem la foc mic timp de minute după care adăugăm vinetele și sare după gust. Amestecăm bine și continuăm să ținem la foc mic încă 5 minute ca gusturile să se întrepătrundă.
- La final, după ce compoziția se răcește, adăugăm din belșug frunze de coriandru. Servim mixtura de mirodenii și vinete cu pâine prăjită, lipie sau rondele.
Știați că?
- Printre beneficiile consumului de vinete se numară: scăderea nivelului colesterolului, combaterea constipației, prevenirea bolilor cardiovasculare și favorizarea scdăerii în greutate?
- În Europa, vânăta a ajuns târziu, prin anii 1500, iar englezii au numit-o „planta ou” (eggplant), datorită faptului că multe specii de la acea vreme aveau fructe galbene sau albe, ce semănau cu ouăle de gâscă?
- Vinetele sunt considerate legume, dar, de fapt, sunt fructe?
- În Anglia, vinetele erau denumite „merele dragostei”, pentru că se credea că au proprietăți afrodisiace. În același timp, în perioada Renașterii, în Italia vânată era numită „mala insane” („mărul nebuniei”), pentru că se credea că cel care va mânca din această legumă va înnebuni.
Indiferent de modul în care le preparăm, vinetele sunt, fără doar și poate, un deliciu al verii. Un izvor de vitamine și minerale, acestea nu ne alimentează doar organismul, ci și imaginația, având în vedere multitudinea de variante în care le putem găti!