Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Lipiile și beneficiile lor nutritive

Lipiile și beneficiile lor nutritive

0
Lipiile și beneficiile lor nutritive

Lipiile și beneficiile lor nutritiveLipiile, așa cum sunt cunoscute autohton, sunt o specialitate de pâine moale, din făină integrală, puțin crescută și originară din Orientul Mijlociu, dar regăsită și în bucătăriile culturilor balcanice, mediteraneene sau nord-africane. Lipiile mai sunt cunoscute și sub denumirile de pâine libaneză, arăbească sau siriană, dar termenul grecesc de „pita” reprezintă cea mai larg răspândită denumire a preparatului în întreaga lume. În mod tradițional, lipiile orientale sunt coapte în cuptoare speciale amplasate în aer liber.

Nu este cunoscut cărei culturi orientale îi este datorată prima lipie, întrucât multe societăți pre-romane au dezvoltat în același timp variante specifice ale preparatului. Dată fiind varietatea de lipii cunoscută astăzi, merită să le menționăm pe câteva dintre ele, precum „khubz”, „saj”, „chubab”, „injera”, „nan-e barbari”, „laffa”, „man’oushé” sau „lavash”. De cele mai multe ori, toate aceste denumiri semnifică numele lipiei din diferite regiuni, cu mici diferențe în modul de prepare.

De asemenea, lipiile sunt gătite folosind năut, roșii, ceapă, nelipsitul ulei de măsline și nenumărate condimente și ierburi aromatice, cum ar fi ghimbir, sumac, cimbru, maghiran sau ardei iute. Mai mult decât atât, lipia este nelipsită de la masă și însoțește aproape orice preparat oriental. Lipiile sunt servite des cu humus, tahini sau în bine-cunoscuta salată Fattoush.

Cu toate acestea, lipia nu este doar un preparat celebru, savurat de oameni din întreaga lume, ci și un preparat sănătos și cu o mulțime de beneficii asupra sănătății.

 

Lipia orientală are un conținut scăzut de calorii              

Comparată cu pâinea din grâu rafinat, lipia are mai puține calorii și tocmai din acest motiv este considerată a fi una dintre cele  mai sănătoase variante de pâine, dar și cea mai potrivită pentru cei care au grijă la kilograme. Pentru că este preparată din aluat nedospit și din cereale integrale, lipia este bogată în fibre, vitamine și minerale, putând ajuta la reducerea colesterolului și a tensiunii arteriale. Cu toate acestea, conținutul nutrițional poate varia în funcție de tipul de făină și de tipul cerealelor folosite, de aceea recomandăm să citiți cu atenție eticheta fiecărui produs.

 

Lipia este bogată în proteine și carbohidrați

Lipia conține o cantitate importantă de proteine și carbohidrați complecși, fiind un substrat excelent pentru susținerea energiei pe o perioadă mai lungă. Lipia este bună și pentru că ajută la asigurarea unei doze importante de fibre vegetale, care reglează tranzitul intestinal și susțin buna funcționare a sistemului digestiv. Însă, la fel ca în cazul oricărui aliment, nu ar trebui să consumăm lipie în exces. O alimentație diversificată este esențială printru un stil de viață sănătos!

 

Valorile nutriționale ale lipiei nu sunt de neglijat

Lipia este un preparat bogat în complexul de vitamine B, cu beneficii asupra sănătății creierului, asigurând mai mult de 10% din necesarul zilnic al acesteia. De asemenea, o lipie potrivită, de mărime medie (64 de grame) reprezintă o sursă importantă de fier, fosfor, potasiu, mangan sau seleniu. Cantitatea specificată de lipie asigură peste 50% din necesarul zilnic de seleniu, 48% din cel de mangan sau 24% din cel de fier, atunci când aceasta este preparată din făină integrală.

Atunci când este asociată cu ulei de măsline și humus, valoarea nutrițională a acesteia crește, întrucât aminoacizii din humus completează aminoacizii din pâine și astfel se obțin proteine complete. Totodată, uleiul de măsline îmbogățește lipa grație conținutului de acizi grași omega 9, implicați în susținerea sănătății sistemului nervos și cardio-vascular.

Poți descoperi și tu savoarea și beneficiile unei lipii calde și aromate pregătind acasă rețeta noastră de lipie cu susan, perfectă pentru a însoți orice preparat cremos sau specific Orientului Mijlociu, precum mâncarea israeliană Mnazaleh.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.