Nucile perfecte – condimentare și coacere acasă
Ne-am pus de acord că nucile se află în categoria alimentelor sănătoase, ba chiar încep să devină din ce în ce mai populare. Sănătatea, accesibilitatea și gustul acestora sunt doar câțiva dintre factorii-cheie pentru care tot mai mulți oameni le aleg. Dar nucile nu sunt ceva nou și mereu vrem ceva mai mult. Tocmai de aceea le găsim în comerț condimentate în moduri neînchipuite și cu prețuri pe măsură. Dacă ți-ar plăcea să îți personalizezi acasă după placul inimii cajuul, migdalele sau alunele preferate, citește mai departe.
Prăjirea nucilor
Simpla prăjire a nucilor le poate duce la un alt nivel, intensificându-le aroma și conferindu-le acea textură crocantă. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că își eliberează uleiurile esențiale. Există 2 modalități de bază de a prăji nucile în cuptor: uscate sau cu o cantitate mică de ulei.
Prăjire uscată vs prăjire cu ulei
Prăjirea nucilor cu o notă de ulei este un mod foarte frumos de a adăuga aromă și claritate gustului. Se poate „asorta” nuca cu uleiul, adică dacă vrei să prăjești migdale, să folosești ulei de migdale. Un ulei neutru, cum ar fi uleiul din semințe de struguri, este și el bun.
Dar nu întotdeauna este potrivit să prăjești nucile cu ulei, mai ales atunci când sunt folosite în prăjituri, pentru că uleiul le crește conținutul în grăsimi și poate strica rețeta. Nucile pot fi prăjite astfel când le adaugi într-o salată, de exemplu, când vor fi folosite ca garnitură sau când vrei să le servești cu un aperitiv.
Trebuie să ții totuși cont că, adăugând ulei vei face să crească și mai mult încărcătura calorică și așa mare a nucilor.
Verifică și amestecă
Este important să verifici frecvent nucile în timp ce acestea se prăjesc și să le amesteci des. Majoritatea cuptoarelor au puncte fierbinți, așa că trebuie să le muți pentru a se prăji în mod egal. Îndepărtează-le în special de pe margini, unde se pot rumeni mai repede decât în mijloc. Verifică nucile cam din 3 în 3 minute. Știi că sunt gata atunci când culoarea devine cu câteva nuanțe mai închisă, începe să miroasă a nuci și poate chiar le auzi trosnind. Nu ar trebui să dureaze mai mult de 15 minute, de obicei sunt gata în 8-12 minute.
Condimentarea
De la miere dulce la boia picantă, adăugarea de condimente suplimentare nucilor ne poate oferi experiențele gustative diverse. Aici este locul unde îți poți lăsa creativitatea să găsească cele mai interesante combinații. Există trei tipuri principale de condimentare: uscată, umedă și „nămoloasă”.
Condimentare uscată
Condimentarea uscată este metoda tradițională de aplicare a aromei la gustări. Indiferent dacă vorbim despre sare, pudră de brânză, ingrediente naturale zdrobite sau arome sofisticate încapsulate, toate condimentele uscate se comportă diferit atunci când sunt expuse la aer, manipulate, măsurate și aplicate unui produs. Distribuirea uniformă a condimentelor, fără a le aglomera într-un singur loc, este cheia condimentării uscate, dar și partea cea mai dificilă.
Condimentare umedă
Aderența condimentului pe suprafața unei nuci este strâns legată de „lipiciul” nucii. Deși uleiurile lor naturale ajută atât la aderență, cât și la aromă, multe nuci au nevoie în continuare de un strat suplimentar, înainte de aplicarea oricărui condiment uscat. De aceea se poate adăuga un ulei înainte, la fel ca la prăjire. De asemenea, se pot folosi arome lichide, precum uleiurile de lămâie sau ardei iute. Provocarea în cazul acestora este aplicarea cu precizie și consecvență.
Condimentarea „nămoloasă”
Este o modalitate excelentă de a crea mai multă dimensiune, textură și gust, încorporând o pulbere într-un lichid, precum pulbere în ulei, amidon în apă sau alte combinații similare de amestecuri.
Amestecurile cu amidon sunt folosite ca „lipici” pentru o mai bună aderență. Soluțiile de zahăr sau gumă arabică, de exemplu, sunt adesea folosite ca alternative „mai sănătoase” și „fără grăsimi adăugate” la amestecurile pe bază de ulei. Această condimentare funcționează bine cu prăjirea uscată dacă vrei să păstrezi nucile fără grăsimi și uleiuri adăugate. Mai întâi se adaugă peste nuci soluția „nămoloasă”, apoi se aplică un condiment uscat și abia după aceea se prăjesc. Acest proces îndepărtează orice lichid – un pas important pentru prelungirea termenului de valabilitate – dar asigură și adeziunea condimentelor.
Este esențial ca amestecul pulberii în lichid să fie consistent, iar aromele umede și uscate să fie amestecate omogen. Acest lucru este deosebit de important dacă aplici sare, deoarece granulele pot cădea pe fundul bolului, iar aroma nucilor va fi inconsistentă. Folosește vase de amestecare mai mici, deoarece acestea sunt capabile să mențină un amestec omogen.
Cum se păstrează și cât durează nucile prăjite?
Nucile prăjite sunt mai vulnerabile la oxidare, deci nu se vor păstra la fel de mult timp ca nucile crude. Asigură-te că păstrezi nucile răcite și prăjite într-un recipient etanș, într-un loc răcoros și întunecat, cum ar fi cămara. Nucile prăjite depozitate corect pot fi consumate în maximum două săptămâni.