Rețete fără gluten pentru toate mesele
Motivele pentru care alegi să urmezi o dietă fără gluten sunt diverse – fie îți dorești o schimbare a modului în care mănânci sau pregătești mâncarea. Fie o afecțiune medicală, precum boala celiacă sau problemele digestive, te obligă să eviți constant alimentele și produsele ce conțin gluten.
Desigur, în ziua de azi alternativele fără gluten și nenumăratele resurse la care avem acces ne fac viața mai ușoară când vine vorba de astfel de nevoi dietare. Poate părea complicat să începi sau să menții o dietă fără gluten, însă lucrurile nu sunt și nu ar trebui să fie mereu atât de complicate. Unul dintre secrete este să te axezi pe alimentele pe care le poți consuma, care oferă organismului tău nutrienți într-un mod simplu, dar hrănitor.
Iar pentru început, poți ține cont și de câteva sfaturi atunci când ești în căutare de idei gluten free în bucătărie:
- Alege alimente pe eticheta cărora scrie „fără gluten”, chiar dacă sunt alimente care în mod natural nu conțin gluten. Eticheta „fără gluten” reprezintă garanția producătorului că produsul a fost procesat într-o linie specială de producție fără gluten.
- Fă-ți câteva provizii de alimente pe care te poți baza. Pe lângă faptul că vei veni mai ușor cu idei de preparate în timpul săptămânii sau când nu ai inspirație, o cămară bogată se reflectă într-o alimentație diversificată. Poți începe cu nucile și semințele preferate, leguminoase, diverse ierburi și condimente sau alte produse versatile, precum fulgii de drojdie uscată.
- Păstrează-ți deschisă curiozitatea, nu te feri de ingredientele sau combinațiile noi și ascultă-ți corpul. Este foarte important să experimentăm în bucătărie și să descoperim ce anume ne priește și ce nu este pe gustul nostru.
În continuare, îți prezentăm câteva rețete care sperăm să te inspire în căutarea alternativelor gluten free perfecte. Îți propunem rețete potrivite pentru micul dejun, prânz sau cină, precum și pentru deserturile și gustările tale – toate pregătite și testate de Cheful Sano Vita, Daniela Dan.
Preparate fără gluten pentru micul dejun
Prima recomandare pentru micul dejun este un pate din năut, preparat cu boabe de năut, cartof și usturoi, muștar și lămâie pentru aromă. Este o alternativă cremoasă, ce poate fi servită fie ca atare, fie pe lângă alte preparate.
Un alt mod hrănitor de a-ți începe ziua este pateul din soia boabe, care are un gust echilibrat și este o modalitate perfectă de a strecura la micul dejun câteva legume în plus, precum morcovii sau ardeii.
Quinoa este un aliment pe care îl apreciem, dat fiind că este o pseudocereală ce nu conține gluten în mod natural. Poți face cu ea o salată răcoroasă în stil tabbouleh și care îți va potoli foamea în diminețile aglomerate și nu numai.
Preparate fără gluten pentru prânz și cină
Dacă vrei să incluzi cât mai multe legume în prânzul sau cina ta, îți recomandăm o mâncare de dovlecei, cu morcovi, ardei, cartofi și mirodenii. Este un preparat sățios și delicios, pe care îl poți adapta și după gust.
Iar dacă supele nu lipsesc de la prânzul tău, îți propunem o supă de linte roșie cu legume. Încearc-o și bucură-te de o supă hrănitoare, consistentă și colorată.
Orezul este un alt ingredient versatil și o alternativă fără gluten excelentă, indiferent de ce sortiment alegi. Noua ne place orezul brun sau orezul risotto cu ciuperci și aromat cu fulgi de drojdie inactivă.
Nu în ultimul rând, punem pe această listă și un tofu cu sos dulce-acrișor. Combinația neașteptată de ananas, pastă de caise, usturoi, ghimbir și ardei iute adaugă o aromă specială cubulețelor de tofu trase în tigaie.
Deserturi și gustări fără gluten
O modalitate rapidă și sănătoasă de a-ți potoli pofta de dulce este blatul de tort cu fructe confiate. Pudra de roșcove (karob) și fructele confiate se combină într-o prăjitură pufoasă și aromată, pe care o poți transforma într-un tort sau servi ca atare, gata scoasă din cuptor.
Un alt aliat gluten free în bucătărie sunt perlele de tapioca, care pot fi adaptate preferințelor și nevoilor fiecăruia și se prepară foarte ușor. Noi le-am integrat într-o budincă de tapioca și pepene galben, însă poți experimenta diverse rețete cu perlele de tapioca.
Iar dacă vrei să încerci și alte feluri de budincă, semințele de chia pot lua la fel de ușor forma acestui preparat gustos. Și pentru a duce lucrurile la următorul nivel, îți recomandăm rețeta noastră de budincă de chia în două straturi.
Așadar, nu uita că ai de unde alege când vine vorba de începerea sau menținerea unei diete fără gluten. Când ai ingredientele potrivite la îndemână și, desigur, inspirație pentru a le aduce la viață, poți fi sigur că alternativele fără gluten sunt la fel de gustoase!