Acasă Wellness și stil de viață sănătos Semne bune anul are, e timpul pentru schimbare, oare…?

Semne bune anul are, e timpul pentru schimbare, oare…?

0
Semne bune anul are, e timpul pentru schimbare, oare…?

Semne bune anul are, e timpul pentru schimbare… Așa ne spunem cu toții la început de an, când dorința de a „înnoi” mintea și stilul de viață prin adoptarea unor noi obiceiuri și stabilirea unor noi obiective – adesea, mai ambițioase și mai mari ca în anul precedent – este puternică.

Ce uită mulți, însă, este faptul că începuturile sunt continue, se nasc din ele însele. Se pot ivi în orice moment al anului – într-o joi seara lipsită de vreo însemnătate aparte, în drum spre birou sau spre școală sau pur și simplu într-o duminică dimineață, după un somn mai lung.

Când vrem să schimbăm ceva la noi nu trebuie să ne lăsăm condiționați de factori precum timpul sau spațiul. Din această cauză cele mai multe intenții încredințate în planuri, promisiuni și bilanțuri eșuează  – și asta destul de rapid.

Retrospectivele și sfârșitul de an generează în fiecare din noi promisuni entuziaste și speranța că anul acesta va fi diferit – scenariul „noului eu” a devenit deja un ritual pe care îl repetăm de la an, la an, cu convingerea naivă că de data asta va funcționa. Dar nu funcționează și ne întrebăm în continuare unde am greșit.

E de la Echilibru

Acțiunile și gândurile noastre sunt determinate de căutarea și stabilirea echilibrului și armoniei în viață – echilibru între personal și profesional, între nutriție și mișcare, între viața socială și intimitate, între a fi și a face.

A găsi echilibrul înseamnă până la urmă să găsești libertatea, a fi liber înseamnă să trăiești așa cum vrei și cum îți face plăcere, aspect care ne aduce înapoi la planurile și obiectivele de care aminteam mai sus.

Vă întrebați oare ce legătură există între echilibru și planurile ambițioase de început de an? Există, credem noi, un raport de interdependență între cele două – a construi și a respecta un plan în totalitate presupune disciplină, perseverență și echilibru.

Altfel spus, indiferent de ce obiectiv v-ați stabili, condiția esențială pentru a-l atinge este echilibrul – emoțional, social, psihic. Trebuie mai întâi de toate să fii bine tu cu tine însuți, să ai un nivel de auto-cunoaștere extraordinar, să-ți cunoști limitele, să nu te dai bătut și să-ți menții capacitatea de concentrare.

Promisiuni deșarte

Ar fi minunat ca scrierea obiectivelor pe foaie și alcătuirea unui plan să ne dea puterea, disciplina și ambiția de a le și îndeplini. Dar după cum știm, lucrurile par să nu funcționeze chiar așa. Toate promisiunile de sine specifice noului an devin cât ai clipi promisiuni deșarte pentru că, în loc să căutăm schimbarea în noi, o căutăm în lucruri din exteriorul nostru. În cele din urmă, vom reveni la aceleași alegeri, fie conștient, fie inconștient.

Dacă există furie, teamă, stimă de sine scăzută, gelozie, resentimente sau alte convingeri negative în interiorul nostru, chiar dacă încercăm să schimbăm anumite lucruri nu vom reuși – e ca și când am vrea să obținem suc de portocale din stoarcerea câtorva mere.

Când ne acceptăm cu dragoste, ne concentrăm atenția asupra a ceea ce ne dorim, în loc de ceea ce nu ne dorim. Când ne stabilim intenții fluctuante este mai probabil să înclinăm, în mod natural, către alegeri care sunt aliniate cu obiectivele noastre și să atingem rezultatele țintite.

Ce spuneți de înlocuirea lui „Vreau să mănânc mai sănătos” cu „Vreau să învăț să mănânc echilibrat și să ascult nevoile corpului meu?” Cum facem să respectăm promisiunile făcute noului an, ce pași ar trebui să urmăm pentru a nu repeta greșelile anului abia încheiat?

  1. Iubirea și acceptarea de sine

Schimbarea nu vine prin mustrări, judecăți de valoare și critici pe noi înșine; vine din a accepta cu dragoste lucrurile pe care nu le putem schimba și controla dar și din puterea de a merge mai departe și de a schimba lucrurile asupra cărora avem control.

Practicarea iubirii de sine este esențială pentru a crea transformări în viața noastră. Fiți buni, răbdători, blânzi și plini de compasiune cu voi înșivă.

  1. Conștientizarea sinelui

Dacă nu suntem conștienți de gândurile, sentimentele, emoțiile, credințele, aprecierile, antipatiile sau temerile noastre atunci schimbarea nu poate avea loc. Fiind pe deplin conștienți de cine suntem și de ceea ce credem că ne va ajuta să punem capăt auto-sabotajului, vom face alegeri mai clare și  astfel vom crea schimbările mult dorite.

  1. Credințe vechi, credințe noi

Schimbați credințele vechi, negative, în credințe noi, care vă dau putere. Mulți dintre noi dețin convingeri inconștiente, negative, pe care le-am învățat în copilărie de la părinți, bunici, profesori, lideri, instituții culturale și religioase sau mass-media. Acțiunile noastre decurg din convingerile noastre. Dacă credința noastră actuală este „Sunt prea obosit să fac sport”, atunci creierul nostru ne va ghida, conștient sau inconștient, să găsim dovezi care să susțină această convingere, iar alegerile noastre o vor întări.

Putem schimba această convingere creând mai întâi o afirmație care să reflecte noua convingere pe care dorim să o adoptăm, cum ar fi: „Sunt tânăr, sănătos și plin de energie și vitalitate, motiv pentru care îmi voi face antrenamentul.”

  1. Personalizează

Vreau să mănânc mai sănătos, vreau să slăbesc trei kg, vreau să obțin o mărire de salariu, să călătoresc mai mult, să citesc mai mult….Pare lista de obiective a multora dintre noi, dar câte dintre acestea sunt cu adevărat personale și autentice? Sigur că toți ne dorim să arătăm bine și să ne simțim bine, dar pentru a ne ocupa de aceste aspecte macro, e nevoie să aruncăm o privire și asupra aspectelor micro.

Lista obiectivelor trebuie să fie personală și fezabilă, nu uitați că puteți fi mai bine cu pași mici, dar siguri, zi de zi, altfel spus nu vă stabiliți așteptări nerealiste, nu vă puneți pe umeri o greutate pe care nu o puteți duce.

Ce ați spune dacă lista voastră ar începe astfel – Să le spun mai mult celor dragi că îi iubesc, să-mi cumpăr mai des mandarine pentru că îmi plac, să port mai mult portocaliu pentru că îmi dă o stare de bine, etc, etc. Pornind crescător, dar de la lucruri care au cu adevărat însemnătate pentru fiecare din voi veți reuși să instalați mai repede și mai ușor obiceiuri sănătoase, pentru că nu le veți percepe ca pe trebuie, ci ca pe  fac asta pentru a fi zi de zi mai bine cu sine.

 

Altfel spus, pentru a reuși să ne îndeplinim promisiunile față de noi înșine avem nevoie mai întâi de toate să ne iubim. Și să ne acceptăm cu tot cu părțile noastre bune și cu cele mai puțin bune. Să ne cunoaștem cu adevărat, să știm cine suntem și ce ne dorim, să nu ne mai luăm atât de mult în serios, să ne preocupăm și de aspectele mici ale vieții de zi cu zi. Îndeplinirea obiectivelor e un proces gradual, care crește pe măsură ce este hrănit și întreținut cu acțiuni constante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.