Acasă Sport și fitness Cum transformi în realitate „Mă apuc de sport de anul ăsta”

Cum transformi în realitate „Mă apuc de sport de anul ăsta”

0
Cum transformi în realitate „Mă apuc de sport de anul ăsta”

De câte ori ți-ai spus sau ai auzit „Mă apuc de… anul ăsta”, fie că vorbim despre a începe să faci puțin mai mult sport, fie a integra o dietă mai echilibrată în viața ta? Cred că de prea multe ori. Și, de la fel de multe ori, cred că ai rămas cel puțin confuz/ă în fața tradiționalelor „sfaturi” de început de an. Ei bine, nu ești nici prima, nici ultima persoană care s-a întrebat de unde ar trebui să înceapă cu sportul într-un nou an, după o perioadă în care ne-am făcut pe plac la tot pasul.

 

Cum îți stabilești obiective la început de an?

Adevărul este că o dată în calendar nu ar trebui să-ți dicteze urcușurile sau coborâșurile în practicarea sportului. Și nici nu-ți va aduce vreo schimbare în mod miraculos. Tot tu ești cel/cea care alege cum și când începe să facă mai multă mișcare. Iar dacă încă stai pe gânduri și nu știi de unde să o apuci, poți începe, de exemplu, cu un examen medical.

Când ne propunem să începem un anumit sport – fie l-am mai practicat, fie abia l-am descoperit – este esențial să știm ce și cât sport e mai potrivit să facem. Iar acum, la început de an, nu strică să ne consultăm și cu un specialist. Ascultă-ți corpul, iar dacă acesta îți spune că poți face tot ce-ți propui, atunci depinde de tine când îți vei spune cu adevărat „Mă apuc acum”!

 

Ce obiective să îți stabilești la început de an?

Obiectivele diferă de particularitățile fizice și psihice ale fiecăruia, dar și în funcție de ce anume reprezintă pentru fiecare „punctul 0” de plecare. Sportul nu are o vârstă, o greutate, un grad de motivație de la care pornește, pentru că sportul poate lua nenumărate forme. Trebuie să privim mișcarea ca pe ceva care ia forma fiecăruia și se pliază pe propriile nevoi, dorințe și obiective.

Indiferent ce sport am alege sau cum îl începem (fie că sunt și 15 minute de gimnastică dimineața), acolo unde este echilibru, este loc de a crește. Atât timp cât nu uităm adevăratul motiv pentru care ne-am apucat de sport, imaginea și obiectivul pe care le avem în minte se vor transforma ușor, ușor în realitate.

 

La ce să te aștepți?

După o perioadă de ordinul săptămânilor, totul va deveni o obișnuită, acesta fiind semnalul că ai scăpat de marcajul strâns al „adversarului”. În acel moment adaugi în „meniul” tău sportiv ceea ce simți că te face mai puternic/ă și încrezător/oare.

După câteva luni, vei simți nevoia de competiție, dovadă că îți stăpânești deja limitele. Poți încerca un cros sau chiar un mini maraton. Poate un concurs de înot. Sau orice altceva care-ți stimulează competitivitatea ca formă de descoperire a noului tău statut fizic și mental.

 

Cum faci, de fapt, mai mult sport?

Nu există o rețetă universală; iar aici intervin toate acele „sfaturi” pe care le-am menționat la începutul articolului, sfaturi care mai mult te încurcă și nu te stimulează pe tine. Și, de fapt, în asta constă secretul – să experimentezi, puțin câte puțin, fără să te gândești măcar o secundă să renunți. Ar trebui să prinzi puțin din gustul câtorva sporturi sau antrenamente, pentru a te putea îndrepta către ceva ce-ți place cu adevărat. Ceva ce nu te îndeamnă să spui „Mă apuc/continui de mâine”.

Nu uita însă că sportul nu-ți va rezolva toate problemele fizice sau chiar psihice. Somnul bun, planificarea, socializarea și mai ales alimentația adecvată te vor sprijini în drumul tău către un ritm mai echilibrat. Este esențial să dublezi efortul fizic cu preocuparea pentru nutriție. Una fără cealaltă nu funcționează la fel de bine.

 

Urmează măcar jumătate dintre aceste sfaturi și vei vedea că-ți va fi zi de zi mai bine – nu doar în noul an, ci și pe mai departe!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.