Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Un nou an, noi idei pentru o alimentație sănătoasă

Un nou an, noi idei pentru o alimentație sănătoasă

0
Un nou an, noi idei pentru o alimentație sănătoasă

Ultimii ani au fost plini de provocări și schimbări – multe dintre acestea, nu tocmai binevenite. Poate că ai trecut și tu de la agitația de la serviciu la munca de acasă, de la „gustarea pe fugă” la „Ce să gătesc azi mai repede?” sau „Dacă tot sunt acasă, aș putea să comand ceva”. Poate ți-ai pierdut ritmul pe care îl aveai înainte sau ai schimbat obiceiurile alimentare, tocmai pentru că stilul de viață s-a schimbat sub pandemie, că ai vrut, că nu.

Când se termină un an, ne facem promisiuni. Fie vrem să slăbim, fie vrem să excludem preparatele de origine animală, fie căutăm metode de a ne organiza mai bine fiecare zi. Dar, în noul an, ritmul și mediul care ne înconjoară rămân aceleași și suntem tentați să renunțăm la promisiunile ce țin de noi înșine. Cu puțină motivație și câteva idei pentru alimentație noi, poți face schimbări mult mai mari decât te aștepți.

 

1. Încearcă alternative de la mâncărurile preferate.

Vestea bună – dacă încerci să mănânci mai sănătos anul acesta – este că nu trebuie să renunți la mesele tale preferate. Le poți reinventa! Un șnițel de soia, aripioare din conopidă, budincă de orez sau de chia ori o pizza cu multe legume sunt doar câteva dintr-o listă mare. .

Experimentând rețete cu înlocuitori pentru ingrediente comune, poți găsi alternative nutritive care adaugă o notă sănătoasă meselor tale preferate.

De asemenea, să le povestești prietenilor sau colegilor ce „experimente” sănătoase ai făcut săptămâna aceasta îți poate aduce o satisfacție în plus. Poți deveni persoana la care apelează pentru sfaturi și poți îndruma, la rândul tău.

 

2. Pregătește mesele în avans.

După o zi plină, poate fi dificil să îți găsești motivația pentru a petrece o oră sau mai mult în bucătărie, pregătind o masă sănătoasă.

În weekend, îți poți rezerva câteva ore gătind legumele și alte ingrediente pentru săptămâna următoare. Când mesele sunt planificate și toate ingredientele sunt pregătite în avans, vei putea compune o masă delicioasă, hrănitoare în câteva minute.

Dacă, totuși, decizi să comanzi, fă o alegere care îți poate aduce mai multe beneficii decât dezavantaje. Comandă salată, supă cremă, produse pe bază de legume, nu apela la mâncăruri de tip fast-food. Ce spui, în loc de cartofi prăjiți, de pildă, să te gândești că ar fi mai potriviți niște cartofi la cuptor…?

 

3. Nu te „recompensa” prin mâncare.

Fără să ne dăm seama, folosim adesea alimente pentru a ne motiva, a ne consola sau a ne răsplăti. Și de cele mai multe ori, mâncarea la care ajungem nu este sănătoasă. Bomboanele, prăjiturile, fast-food-ul, chipsurile, sucurile și alcoolul care par a fi soluții ușoare vin cu consecințe nefaste asupra sănătății. Consecințele sunt sub formă de calorii goale, grăsimi suplimentare, zaharuri în exces – asta în timp ce satisfacția e trecătoare. Data viitoare când vrei să te recompensezi (sau să te consolezi), găsește o opțiune non-alimentară de care să te bucuri.

 

4. Ascultă-ți corpul.

Cu atâtea variante sănătoase de alimente, cu atâtea rețete gustoase, este mai ușor ca niciodată să îți adaptezi dieta în funcție de nevoile tale nutriționale. Este important să acorzi atenție modului în care se simte corpul după ce mănânci. Astfel, poți începe să elimini alimentele la care ai putea fi sensibil/ă sau alergic/ă. Obiceiurile alimentare nesănătoase îți pot afecta chiar și aspectul pielii, sănătatea părului și starea ta generală.

Dacă îți este dificil să identifici alimentele care îți fac rău, există mai multe metode care te pot ajuta: diete prin eliminare, teste de alergie, consultații din partea specialiștilor în nutriție. Poate dura câteva săptămâni pentru a descoperi ce alimente ar trebui să reduci sau să elimini din dieta ta. Astfel răbdarea este, și ea, parte din rețeta câștigătoare.

 

5. Transformă fructele și legumele în cea mai accesibilă gustare.

Când ne este foame, avem tendința să apucăm pe fugă ce găsim la îndemână. Poți pregăti fructe și legume ca gustări sănătoase. Când merele, strugurii și perele sunt spălate și așezate într-un castron pe blatul din bucătărie – sau când morcovii și ardeii sunt tăiați felii și într-un recipient la îndemână în frigider – vei avea mai multe șanse să găsești o opțiune sănătoasă, data viitoare când simți nevoia să ronțăi ceva și te duci la bucătărie pentru asta.

De asemenea, poți ține lângă tine alimente bogate în vitamine, nutrienți și grăsimi sănătoase, cum sunt nucile.

 

Orice schimbare vine cu pași mici. Nu poți să slăbești peste noapte, nu poți deprinde un obicei alimentar în câteva zile. Ai nevoie de răbdare, de motivație, ambiție și de pași mici pentru a fi #zidezimaibine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.