Smantana vegetala de soia facuta acasa
Smantana vegetala de soia se face extrem de usor si are o multitudine de intrebuintari. Poate sa insoteasca aperitivele, salatele sau chiar felurile principale. Vrei sa adaugi un plus de aroma unei salate, unor crochete de cartofi sau unor chiftelute? Acum poti sa o faci chiar si in perioada de post sau daca esti vegan si ai ales sa nu consumi produse de origine animala. Ai uitat prea mult in cuptor niste chiftelute si s-au cam uscat? Le poti servi cu smantana vegetala de post din soia si defectul lor va trece neobservat.
TIMP PREPARARE 5 minute
PORTII 8
TIP RETETA Aperitiv
DIFICULTATE Scazuta
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Smantana vegetala de soia
- 3 linguri orez, fiert bine
- 1 cana lapte de soia
- 1 cana ulei de floarea-soarelui presat la rece
- zeama de la 1 lamaie
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Smantana vegetala de soia
- Punem in blender laptele de soia şi orezul fiert, mixam aproximativ un minut, apoi adaugam jumatate din cantitatea de zeama de lamaie si turnam uleiul putin cate putin, ca la maioneza clasica.
- Daca vrei o smantana vegetala mai acrisoara, adauga si restul de zeama de lamaie, putin cate putin, mixand continuu.
- Cand terminam de adaugat uleiul, am terminat si de facut smantana de soia.
- Daca vrei o culoare mai galbuie, poti sa pui putin sofran sau turmeric.
Observatii reteta Smantana vegetala de soia
- Ingredientele recomandate de noi sunt suficiente pentru un preparat cremos clasic. Totusi, avantajul acestei retete este faptul ca poti sa stabilesti singura consistenta smantanii tale adaugand mai putin sau mai mult ulei si zeama de lamaie. Daca vrei ca, in loc de smantana de soia, sa faci maioneza vegetala de soia, poti adauga mai mult ulei, pana cand compozitia se ingroasa si tu obtii consistenta dorita.
- Smantana aceasta de post poate fi combinata cu diferite alte ingrediente, pentru a obtine arome diferite, toate delicioase: usturoi, patrunjel, marar.
Stiai ca?
- Laptele de soia este o bautura vegetala preferata de vegetarieni si de cei care tin post datorita numeroaselor beneficii pentru sanatate? El se obtine prin hidratarea si apoi presarea boabelor de soia.
- Fata de laptele de vaca, laptele de soia contine de 10 ori mai multi acizi grasi sanatosi, prin intermediul carora te va ajuta sa iti scazi colesterolul rau?
- Laptele de soia este o sursa importanta de proteine de origine vegetala si aduce in dieta zilnica o cantitate mult mai mare de fibre decat laptele de vaca? In plus, el contine niste substante numite izoflavone, cu ajutorul carora organismul tau lupta impotriva bolilor cardiovasculare, a osteoporozei si chiar a cancerului?
Cum pot obtine smantana si din alte seminte (hrisca, mei, lupin) ?
Din lapte de soia iese smantana mai cremoasa pentru ca are un continut crescut de proteina (proteina+ulei+acid=ceva cremos si legat). Daca in schimb folositi lapte de mei sau hrisca, smantana nu va iesi cremoasa, ci apoasa, nelegata, pentru ca acestor seminte le lipseste cantitatea suficienta de proteine vegetale.
Pentru a obtine smantana vegetala de mei – de exemplu-, trebuie folosita o alta reteta: cu 1/2 cana seminte de mei fierte intr-o cana de apa timp de 15 minute, se va obtine 1 cana de mei fiert. Aceast mei fiert se mixeaza in blender cu zeama de lamaie (dupa gust), ulei si apa/lapte. Idem cu hrisca sau alte cereale. Din lupin noi nu am incercat, dar dat fiind continutul de proteine, ar trebui sa functioneze similar cu soia.
Cat se poate păstra smantana din soia?
2-3 zile, in frigider.
Pot sa inlocuiesc uleiul de masline cu ulei de cocos presat la rece ?
Multumesc anticipat !
Buna ziua,
Ar fi recomandat sa folositi ulei de masline sau ulei de floarea soarelui presat la rece, intrucat acestea nu isi schimba consistenta la o temperatura scazuta. Uleiul de cocos presat la rece capata o consistenta solidala temperaturi sub 23-24 de grade , asa incat smantana facuta cu ulei de cocos isi poate pierde consistenta cremoasa.
Bună ziua!!această smîntînă se poate folosi si ca frișcă la prajituri?
Puteți încerca să ornați o prăjitură, însă din nefericire textura ei nu este suficient de pufoasă astfel încât să fie similară cu o frișcă. În plus, datorită consistenței semilichide, se poate scurge de pe prăjitură. Pentru o rețetă care să se apropie mai mult de textura pe care o are frișca obișnuită, puteți încerca această variantă: https://www.sanovita.ro/blog/frisca-vegetala-din-cocos-pentru-torturi-si-salate-de-fructe/