Sos din seminte de floarea-soarelui
Semintele de floarea-soarelui sunt versatile si au un gust neutru, deci le poti transforma in lapte vegetal, sosuri calde sau reci si dressing-uri de salata delicioase. Astazi iti prezentam o reteta de sos din seminte de floarea-soarelui, perfect alaturi de paste integrale sau ca aperitiv (alaturi de legume proaspete, taiate in forma de bastonas) si care poate fi adaptat in functie de preferintele individuale (ii poti pune condimente sau ierburi aromatice). Incearca-l si tu, pentru a descoperi cum poti obtine ceva delicios doar dintr-o mana de seminte si cateva alte ingrediente la indemana in orice bucatarie!
TIMP PREPARARE 20 minute
PORTII 6
TIP RETETA Aperitiv/Garnitura
DIFICULTATE Scazuta
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Sos din seminte de floarea-soarelui
- 150 g seminte de floarea-soarelui
- 1 ceapa
- 3 catei de usturoi
- 1 lingura paprika pudra
- 1 lingurita curry pudra
- 4-5 linguri sos de soia
- 3 linguri ulei vegetal
- 480 ml apa
- ½ lingurita sare
Mod de preparare reteta Sos din seminte de floarea-soarelui
- Pentru a pregati acest sos din seminte de floarea-soarelui ai nevoie de un blender vertical: adauga in vasul acestuia semintele de floarea-soarelui, apa, sosul de soia si condimentele (curry, sare, paprika).
- Marunteste-le timp de cateva minute, pana obtii un sos omogen.
- Curata ceapa si usturoiul de coaja si taie-le marunt.
- Incinge uleiul intr-o tigaie antiaderenta, adauga ceapa si las-o sa devina aurie; pune si usturoiul in tigaie, asteapta 30 de secunde, apoi toarna amestecul din blender in tigaie.
- Amesteca bine sosul din seminte de floarea-soarelui, lasa-l cateva minute pe foc si apoi stinge aragazul.
- Serveste sosul imediat, alaturi de piure de cartofi sau de conopida, o supa-crema (de dovleac sau de linte rosie) sau un burger vegetal.
Observatii reteta Sos din seminte de floarea-soarelui
- Poti servi acest sos de seminte de floarea-soarelui si pe post de aperitiv, alaturi de ketchup de casa, maioneza de post (amestecata cu frunze tocate de menta proaspata) si bastonase de legume (telina tulpina, morcovi, ardei capia, castraveti).
- Pentru a te asigura ca semintele de floarea-soarelui sunt maruntite perfect, le poti lasa la inmuiat peste noapte sau le poti fierbe timp de 15 minute.
- Daca vrei sa obtii un sos din seminte de floarea-soarelui mai neutru ca gust, renunta la pudra de paprika si la cea de curry.
- Poti renunta si la ceapa si usturoiul prajite, optand pentru un sos rece: in locul acestor condimente, adauga in blender putin suc de lamaie, ceapa si rosii taiate marunt, de exemplu.
Stiai ca?
- Semintele de floarea-soarelui contin vitaminele E, B-uri (inclusiv acid folic), K, fier, magneziu, acizi grasi esentiali, seleniu si calciu?
- Astazi, britanicii sunt pasionati de curry si totul a inceput in 1809, cand imigrantul Dean Mahomed a deschis primul restaurant indian, la Londra (Hindostanee Coffee House)? Din pacate, a dat faliment dupa 3 ani si a fost vandut, pentru ca britanicii nu erau obisnuiti inca sa manance in oras.
- Primele retete de curry britanice (din cartile de bucate de secol XVIII) nu aveau un gust atat de intens ca astazi, folosind mai degraba verdeturi decat condimente (aveau la baza seminte de coriandru, suc de lamaie, sare si boabe de piper)? In secolul XIX, in retetele de curry au aparut ghimbirul, piperul cayenne, turmericul, chimionul si schinduful.
- In secolul XIX, britanicii din India mancau curry la micul dejun, la pranz si la cina? In tara, reginei Victoria i se gatea mancare indiana zilnic.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]