5 motive pentru care nu dormi bine in ultimul trimestru de sarcina
Am scris deja doua articole pe blogul Sano Vita despre motivele pentru care nu dormi bine in primul si al doilea trimestru de sarcina, asa ca trebuie sa terminam povestea celor 9 luni, cu un articol despre 5 motive pentru care nu te poti odihni in ultimele trei luni de sarcina. Dupa un inceput extrem de obositor al calatoriei de mamica, urmeaza trei luni in care energia sinivelul hormonal se stabilizeaza, pentru ca pe final sa te chinui din nou, din cauza greutatii suplimentare pe care o cari zilnic in burtica si a durerilor de tot felul…
Gandul ca in curand vei dormi si mai putin, pentru ca va trebui sa iti hranesti si sa iti schimbi des bebelusul te doboara? Citeste articolul nostru pentru a descoperi cum poti combate cele mai comune 5 motive de nesomn in ultimul trimestru!
1. Ai dureri de spate.
In ultimul trimestru, trebuie sa castigi 5 kg in greutate (si sa adaugi in meniul propriu inca 300 calorii zilnice, peste cele consumate in lunile 3-6 de sarcina). Asta inseamna ca vei ajunge sa cantaresti cu 11-16 kg in plus pana la finalul celor 9 luni, ligamentele soldurlui si ale pelvisului se vor largi, ceea ce iti va schimba centrul de gravitatie si iti va da dureri de spate. Solutia? Inainte de a adormi, stai cu spatele orizontal pe pat si ridica-ti picioarele pe un perete adiacent, inchide ochii si relaxeaza-ti muschii picioarelor, timp de 10 minute – aceasta este o pozitie de yoga benefica, iar spatele tau iti va multumi. Apoi dormi pe o parte, cu perne intre picioare si de jur imprejur (pentru a-ti relaxa zona lombara).
2. Ai contractii Braxton Hicks.
Daca ti se pare ca ai inceput sa ai contractii, dar mai ai pana la termen, este posibil sa fie vorba despre contractii Braxton Hicks – uterul se contracta si se relaxeaza astfel pentru ca se pregateste de nastere, incepand din saptamana 20 de sarcina, fiind ceva comun in trimestrele 2 si 3 (dar nu toate viitoarele mamici le ai). Cum iti dai seama ca despre ele este vorba? Iti trec dupa ce te intinzi sau dupa ce faci o baie calda.
3. Ai arsuri in capul pieptului.
Bebelusul in crestere continua iti va agrava simptomele de arsuri in capul pieptului, care se intensifica atunci cand te intinzi la orizonatala, gata de somn. Poti lua medicamente aprobate de medicul tau sau incerca remedii naturiste (cu otet din cidru de mere sau ghimbir), poti evita mancarurile picante, poti lua masa cu cateva ore bune inainte de culcare si poti manca putin si des in cursul zilei, pentru a pune mai putina presiune pe sistemul digestiv.
Descopera 15 vitamine si minerale esentiale in sarcina, pentru mama si copil!
4. Te chinuie nervul sciatic.
Nervul sciatic incepe din zona inferioara a spatelui si ajunge, prin spatele picioarelor, pana la glezne. Cand acesta este supus presiunii, poate cauza o durere ascutita si intensa, amorteala sau furnicaturi. Greutatea in plus, excesul de lichide din organismul tau, uterul in crestere si miscarile bebelusului pot toate sa puna presiune pe nervul sciatic. Pentru a dormi linistita, aplica-ti o compresa calda si relaxeaza-te intr-o pozitie comfortabila si cu un masaj, apoi dormi pe partea pe care durerea este cat mai mica.
5. Pierzi controlul muschilor pelvieni.
Desi este jenant, este perfect normal sa simti o pierdere a controlului asupra muschilor pelvieni, in cauza presiunii si greutatii in exces, dar si a constipatiei (care afecteaza vezica urinara), iar noptile sa fie dificile si din aceasta cauza. Pentru a-ti stabiliza digestia si a impiedica „accidentele” nocturne, fa exercitii pelviene (incordand si relaxand muschii din zona), bea destula apa in cursul zilei si consuma alimente bogate in fibre.