Tapas – aperitiv la superlativ
Întâlnirile cu prietenii au rol terapeutic asupra noastră – iar dacă au loc și într-un cadru intim, familiar, acompaniate de câteva gustări savuroase, voia bună este garantată. Mâncarea ne aduce împreună și ne încântă nu doar gusturile, ci și latura socială. Nu vă faceți griji, indiferent de cât de mare este grupul de prieteni, nu veți fi nevoiți să vă petreceți prea mult timp în bucătărie gătind felurite preparate – există soluții rapide, gustoase și la-ndemână, precum tapasurile.
Tapasurile sunt un fel de gustări, asemeni unui platou de aperitive, născute și transformate într-o adevărată instituție în Spania. Pot fi servite simple, drept gustare, sau combinate – alcătuind astfel un meniu complet. Acestea pot include practic orice, sunt adaptabile oricărui gust, chiar și celor mai pretențioși sau celor cu intoleranțe alimentare. Propunerea noastră de astăzi este un tapas mix cu un twist de primăvară, printre care am strecurat și ingrediente din pește sau cu gust de pește, pentru doritori.
TIMP DE PREPARARE 15 minute
PORȚII 8-10
TIP REȚETĂ Gustare
DIFICULTATE Scăzută
PRINTEAZĂ REȚETA
Ingrediente:
- 1 Baghetă
- Rondele simple de grâu
- Rondele simple din orez
- 1 Legătură de ceapă verde
- 1 Legătură de leurdă
- 1 Legătură pătrunjel
- 1 lămâie
- 200 gr măsline
- 100 gr (o cutie) file de anșoa sau o alternativă realizată din plante a tonului
- Roșii uscate
- Pateu din linte roșie
- Pateu din bob cu roșii și ceapă
- Pateu din bob cu ardei și tarhon
Vrei să pregătești rețeta? Cumpără produsele!
Mod de preparare:
- Spălăm verdețurile cu grijă sub jet de apă rece, le lăsăm să se scurgă și le tocăm pe fiecare în parte, fin.
- Pregătim două platouri de lemn pentru aperitive. Tăiem bagheta în felii subțiri și o lăsăm să aștepte cuminte ingredientele ce o vor însoți.
- Amestecăm în mici boluri legătura de ceapă verde cu pateul din linte roșie, separat, leurda cu pateul din ardei și tarhon, peste care adăugam puțină zeamă de lămâie. Ungem feliile de pâine, precum și rondelele de grâu și orez cu amestecurile obținute.
- Diversificăm și adăugăm și pateul din bob cu roșii și ceapă peste care presărăm pătrunjel proaspăt tocat. Separat, cu ajutorul unor scobitori, împletim măslinele cu fileurile de anșoa și completăm cu roșii uscate pentru culoare.Muy rico, buon apetito!
Știai că?
- Rolul inițial al tapasurilor era acela de a proteja paharele cu vin împotriva prafului și a insectelor.
- Denumirea larg cunoscută și acceptată astăzi, tapa înseamnă „capac” și tapar înseamnă „a acoperi”.
- În unele localuri din Spania, tapasurile sunt oferite în mod gratuit, drept gustări care însoțesc băutura comandată.
- Există o poveste din folclor potrivit căreia tapasurile au apărut datorită Regelui Alfonso al X-lea Cel Înțelept, pe care boala îl silea să ia mici gustări (câteva mici înghițituri) însoțite de un pahar cu vin între mesele principale ale zilei.