Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Totul despre spirulina – proprietati si beneficii pentru sanatatea ta

Totul despre spirulina – proprietati si beneficii pentru sanatatea ta

14
Totul despre spirulina – proprietati si beneficii pentru sanatatea ta

spirulina pudraSpirulina este una dintre cele mai vechi forme de viata de pe Pamant, organism multicelular de apa dulce care – consumata de om – este atat de nutritiva incat ai putea supravietui doar cu ea si apa! Alaturi de verisoara ei, chlorella, spirulina este considerata un superaliment contemporan. Integrata in alimentatie din cele mai vechi timpuri (de catre azteci si triburile Kanembu din centrul Africii), acum spirulina este cultivata in scop comercial din Mexic pana in Africa si din Hawaii pana in Japonia. Spirulina a fost promovata de la finalul anilor ’80 incoace de organiatii de incredere, ca NASA (care a folosit-o in alimentatia astronautilor), Natiunile Unite si Organizatia Mondiala a Sanatatii (care o recomanda in combaterea malnutritiei infantile si pacientilor cu HIV).

Administrata ca supliment (sub forma de capsule sau pulbere), spirulina are un continut nutritional uimitor: are mai multe proteine decat carnea, pestele si soia (de o calitate excelenta, comparabila cu cea din oua), mai mult betacaroten decat orice alt aliment, toti cei 8 aminoacizi esentiali (plus alti 10 aminoacizi neesentiali) de care corpul uman are nevoie zilnic, este bogata in vitamine, minerale si grasimi sanatoase Omega-3 si Omega-6 (in ratie excelenta, de 1,5:1). Asta o transforma intr-un ajutor de nadejde pentru vegetarieni si vegani, carora le furnizeaza usor vitaminele si proteinele necesare zilnic.

Citeste articolul nostru despre proteine vegetale, pentru a afla diferenta intre tipurile de aminoacizi!

Ce este spirulina?

spirulina algeSpirulina este obtinuta dintr-un tip de alge verzi-albastre (Arthrospira Platensis si Arthrospira maxima) extrem de sanatoase pentru om: cercetarile de pana acum sugereaza ca are proprietati antioxidante si antiinflamatorii, ca poate regla sistemul imunitar, ca poate lupta cu kilogramele in plus, diabetul, hipertensiunea, colesterolul ridicat, riscul de boli de inima si alergiile. Recoltata corect si in siguranta, spirulina este uscata si transformata in pulbere sau capsule, devenind unul dintre cele mai potente surse de nutrienti de pe planeta.

Alege spirulina pudra ecologica, pentru un supliment alimentar de top!

bioh-eco-spirulina-pulbere-125g

Spirulina este o alga care contine mai multe proteine decat carnea si toti cei 8 aminoacizi esentiali pentru organismul tau. Consum-o, ca supliment alimentar, pentru a beneficia de numeroasele ei proprietati!

Ce gust are spirulina?

Spirulina este un superaliment incredibil, dar fiind un tip ce alga are un gust specific, asemanator marii, care poate fi neplacut pentru unele persoane, dar cu care te poti obisnui rapid. Daca nu iti place gustul asemanator uleiului de peste al spirulinei, integreaza doza zilnica de supliment in bauturi (care sa nu depaseasca temperatura de 40o C) ori diverse retete (de exemplu, supe, salate, bilute energizante) sau data viitoare cumpara-ti spirulina tablete.

In ce forma gasesti spirulina si care este dozajul?

spirulina tableteSpirulina este recoltata, uscata si ambalata in forma de pudra sau capsule (care isi pastreaza valoarile nutritionale pana la 1 an). In magazinul online Sano Vita gasesti spirulina la preturi competitive, in ambele forme de administrare! Doza zilnica minima recomandata este de 2-3 g (1 ingurita de spirulina pudra) sau 4-6 tablete de 500 mg. Spirulina luata cu cel putin 4 ore inainte de culcare (deoarece iti ridica rapid nivelul de energie). Multi dintre nutrientii pe care ii contine aceasta alga uscata nu sunt solubili in apa (deci eliminati din corp pe cale naturala), asa ca poti lua odata toata doza. Deoarece spirulina este un supliment alimentar natural pur, poti lua mai multa in siguranta, pentru a tinti sau trata diverse afectiuni (sportivii de performanta care isi doresc muschi mai puternici pot lua, de exemplu, doze de pana la 7,5 g/zi). Discuta cu medicul pentru a afla exact cata spirulina este indicata in cazul tau!

Alege spirulina tablete ecologica, pentru un supliment alimentar de top!

niavis-eco-spirulina-tablete-125gSpirulina este o alga care contine mai multe proteine decat carnea si toti cei 8 aminoacizi esentiali pentru organismul tau. Consum-o, ca supliment alimentar, pentru a beneficia de numeroasele ei proprietati!

Spirulina – proprietati si beneficii

Persoanele care iau spirulina se simt energizate, acest supliment ajutandu-le sa elimine toxinele din corp. Numeroasele cercetari stiintifice facute in legatura cu acest tip de alga au descoperit ca spirulina este un superaliment care imbunatateste starea de sanatate din numeroase puncte de vedere.

spirulina prafSpirulina lupta cu bolile de inima, de ficat, cancerul si diabetul

Spirulina te ajuta si sa-ti normalizezi nivelul colesterolului „rau” din sange (datorita acidului linoleic din compozitie). Consumul regulat al acestui supliment alimentar iti va mentine inima sanatoasa si iti va scadea sansele de a dezvolta afectiuni cardiovasculare. Ficocianina, principalul compus activ din spirulina (cel care ii da culoarea specifica, alaturi de clorofila), are proprietati antioxidante si antiinflamatorii puternice. Spirulina mareste productia de anticorpi si alte celule care ajuta imunitatea si te protejeaza de oxidarea celulara si radicalii liberi (care contribuie la aparitia cancerului, a bolilor de inima, a bolilor pulmonare, a diabetului).

boli de inimaStudii efectuate pe oameni si animale indica faptul ca spirulina este extrem de eficienta in reducerea oxidarii lipidelor in cazul pacientilor cu boala pulmonara obstructiva cronica, in prevenirea bolilor cardiovasculare si bolilor hepatice nealcoolice grase, in cresterea enzimelor antioxidante din corp, in cazul pacientilor cu diabet de tip 2 si in scaderea nivelului de zahar din sange.

Alte cercetari din domeniu arata ca spirulina poate scadea semnificativ nivelul trigliceridelor si colesterolului total, dar si pe cel al tensiunii arteriale, deoarece creste productia de oxid de azot (care iti ajuta vasele de sange sa se relaxeze si sa se dilate), iar anterior mentionata ficocianina are efecte antihipertensive. Cat priveste cancerul, studiile pe animale arata ca spirulina poate reduce aparitia tumorilor canceroase si marimea acestora, iar studiile pe oameni – ca poate elimina leziunile precanceroase orale.

Spirulina te ajuta sa slabesti, sa ai energie si sa te mentii in forma

energieSpirulina este un supliment bogat in nutrienti si proteine (poate contine 50-70% proteine), dar slab in calorii, care – introdus in alimentatie – te poate ajuta sa scapi de kilogramele in plus, sa iti dezvolti si repari musculatura, sa ai energie la sala, fara a pierde puncte la capitolul nutritie. Un studiu din 2016 indica faptul ca un consum regulat de spirulina (timp de 3 luni) reduce greutatea si indexul de masa corporala.

Alte doua studii de specialitate au dovedit ca spirulina creste anduranta si amana semnificativ momentul in care incepi sa te simti obosita, in timpul exercitiilor fizice. Administrarea de suplimente de spirulina da o mana de ajutor metabolismului tau, odata cu rata metabolica crescandu-ti si nivelul de energie si – din nou – ajutandu-te sa arzi mai multe calorii/zi si sa slabesti. Intr-un studiu din 2014, s-a observat ca 6 g de spirulina/zi, timp de 6 luni, au echivalat cu kilograme in minus si o calitate a vietii mai buna.

Stiai ca 1 g de spirulina este la fel de nutritiv ca 100 g de spanac sau morcovi?

Spirulina intareste sistemul imunitar si tine anemia la distanta

anemie batraniSistemul imunitar este vital cand vine vorba despre capacitatea organismului de a lupta cu boala si te ajuta sa te vindeci rapid cand te ranesti sau te tai. Pentru a te asigura ca nu ai imunitatea compromisa, apeleaza la suplimente de spirulina: aceasta alga contine trei elemente speciale (ficocianina, polizaharide si sulfolipide), care, impreuna, ofera corpului instrumentele necesare pentru o imunitate puternica impotriva poluarii, alimentatiei deficitare, stresului si lipsei sportului.

Pentru batranii care se simt mereu slabiti si obositi din cauza anemiei (cauzata cel mai adesea de reducerea nivelului de hemoglobina din sange), tot spirulina poate fi solutia, gratie fierului pe care il contine – un studiu de specialitate arata ca administrarea acesteia creste nivelul de hemoglobina al globulelor rosii.

Spirulina iti poate ajuta digestia

spirulina smoothieUn studiu pe animale, din 2017, arata ca spirulina poate mentine sanatoasa flora intestinala, odata cu inaintarea in varsta, deci suplimentele alimentare din aceasta alga verde-albastra – care este usor de digerat, deoarece nu are celule cu pereti tari – pot ajuta persoanele in varsta sa-si pastreze digestia la un nivel optim.

Spirulina iti mentine creierul sanatos

Spirulina contine triptofan (aminoacid care sprijina productia de serotonina, importanta pentru sanatatea mentala), deci poate creste nivelul serotoniei in cazul pacientilor care sufera de depresie si anxietate. Diverse studii indica faptul ca spirulina ofera neuroprotectie in cazul bolii Parkinson si reduce problemele de memorie.

Spirulina te ajuta sa ai oase si dinti mai sanatosi

dinti sanatosiSpirulina contine cei mai importanti nutrient pentru protectia osoasa, dinti puternici, limitarea radicalilor liberi si prevenirea osteoporozei (Vitamina K2, calciu, magneziu, cupru, zinc, clorofila), avand de 26 de ori mai mult calciu decat laptele!

Spirulina iti mentine pielea tanara

Spirulina incetineste imbatranirea celulelor pielii, stimuleaza detoxifierea celulara si iti pastreaza tenul stralucitor, gratie continutului de Vitamina E, seleniu, tirozina (care contine antioxidanti ce elimina efectul radicalilor liberi) si clorofila (care iti pastreaza pielea hidratata).

Spirulina lupta eficient cu rinita alergica

rinita alergicaRinita alergica (reactie a corpului la alergeni ca polen, praf, par de animale sau diverse alimente) poate fi tratata cu succes apeland la suplimente de spirulina, alga avand – conform unor studii – efecte benefice asupra simptomelor acesteia: stranut, congestie nazala, mancarime.

Spirulina te scapa de candida

Odata cu dieta bogata in zahar si ingrediente artificiale, rezistenta organismului la microbi si la medicamentele antimicrobiene a crescut, odata cu acestea marindu-se si numarul de infectii cu ciuperci cum este si Candida albicans. Prezenta in mod normal in corpul uman (in cavitatea bucala, intestine si flora vaginala), Candida face ravagii cand sistemul tau imunitar este compromis, dand nastere candidozei. Aceasta infectie fungica poate fi tratata cu succes prin administrarea de spirulina: studiile pe animale au dovedit ca spirulina are un efect imunostimulator si antimicrobian, promovand dezvoltarea unei flore bacteriene sanatoase in intestin.

Spirulina elimina metalele grele din organism

spirulinaUn studiu din 2016 a dovedit ca spirulina are proprietati antitoxice, care pot lupta eficient cu metalele grele din corp (ca arsenicul, fluorul, fierul, plumbul si mercurul). Intoxicatia cu metale grele este o problema serioasa in tari ca SUA, Bangladesh, India, Taiwan si Chile. Acestea intra in fluxul sangvin din diverse surse (apa contaminata, peste de crescatorie, produse de infrumusetare, plombe dentare), se acumuleaza in corp si au numeroase efecte adverse: anemie, oboseala cronica si lipsa de energie, insomnie, iritatii ale pieii, dureri cronice, probleme neurologice (anxietate, dementa, probleme de concentrare, memorie deficitara, depresie), probleme digestive, risc crescut de atac de cord si boli autoimune.

Spirulina – contraindicatii si efecte adverse

spirulina bauturaSpirulina este tolerata bine de majoritatea oamenilor si nu are efecte secundare semificative. Dar daca suferi de anumite boli (hipertiroidie, boli autoimune, afectiuni renale, de exemplu), cere ajutorul medicului inainte de a lua suplimente de spirulina! La fel de important este sa cumperi spirulina din surse certificate, pentru a te asigura ca este pura si necontaminata. Daca ai reactii adverse ca greata, febra usoara, balonare, diaree, varsaturi, eruptii cutanate (insotite sau nu de mancarimi), este posibil ca spirulina cumparata sa fie contaminata.

In cazul copiilor si al femeilor insarcinate, administrarea de spirulina se face tot cu acordul medicului specialist: deoarece studii detalitate legate de efectul consumului de spirulina in sarcina nu exista, acesta este in masura sa iti explice daca poti sau nu lua acest supliment.

Articolul precedent Budinca de mei si karob
Articolul următor Smoothie de turmeric, ananas si morcovi
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

14 COMENTARII

  1. Bună ziua!
    Dacă sunt sub tratament antidepresiv și un stabilizator de dispoziție, as putea lua concomitent și spirulina. Menționez ca nu sufăr de alte boli.

    • Întrucât spirulina este considerată în mod specific ca fiind o sursă de triptofan, aminoacid implicat în modularea stării psihice, și îmbunătățește sănătatea întregului organism, merită să încercați administrarea acesteia. Nu sunt date care să arate interacțiunea nefavorabilă între spirulină și medicamentele antidepresive. Așadar la o adminsitrare echilibrată și fără exces, aceasta nu ar trebui să dea efecte adverse. Sfătuim totuși să aveți o discuție cu medicul curant privind administrarea acestui supliment alimentar.
      Multă sănătate!

    • Puține efecte secundare ale spiruline au fost raportate atunci când este utilizată în dozele recomandate. Printre acestea, hepatotoxicitatea și contaminarea cu metale grele și bacterii au fost asociate spirulinei.
      Totodată, această algă nu este recomandată în afecțiuni autoimune întrucât cercetările arată că spirulina poate sprijini funcționarea sistemului imunitar, iar acest lucru ar putea agrava simptomele la persoanele cu boli autoimune precum lupusul, scleroza multiplă, poliartrita reumatoidă sau alte afecțiuni legate de un răspuns imun exacerbat. Întotdeauna este necesară discuția cu medicul curant înainte de a adăuga spirulină în dieta, dacă există o afecțiune autoimună.
      Mai mult, acest tip de alge, teoretic, ar putea conține aminoacidul fenilalanină și, prin urmare, ar trebui evitat de persoanele care au fenilcetonurie – o tulburare metabolică în care organismul nu poate metaboliza fenilalanina.
      Studiile nu sunt încă suficient de concludente așadar se recomandă atenție la consumul acesteia în cazul femeilor însărcinate, femeilor care alăptează, personelor cu tulburări de sângerare respectiv asocierii spirulinei cu alte medicamente, în special medicamente anticoagulante, imunosupresoare sau antiinflamatoare nesteroidiene.
      Resubliniem faptul că nu există foarte multe studii care să ne certifice aceste efecte secundare, iar spirulina utilizată rațional, la recomandarea specialistului, din surse sigure, este considerată netoxică.

      • Cum adica, contaminarea cu metale grele a fost asociata cu Spirulina? Mai sus in articol scrie contrariul, ca ajuta la eliminarea metalelor grele din organism. 🤔

        • Da, în funcție de condițiile în care a crescut alga respectivă, pot exista contaminări cu metale grele și efectul să fie exact invers. Tocmai de aici necesitatea ca suplimentul pe care îl administrați să fie cât mai sigur, din surse cât mai puțin poluate și cât mai controlat în ceea ce privește analizele chimice.
          Mai mult, trebuie să specificăm faptul că acest suport în eliminarea metalelor grele din organism este oferit în contextul unei alimentații și a unui stil de viață sănătos, fiind implicați o serie de factori în detoxifiere și nu doar suplimentarea cu spirulină.

  2. Bună seara, dar cei cu teroida? eu am tratament cu levotyrox de 75ml.(nodul care a fost scos cu jumătate de tiroidă, e posibil sa administrez spirulină?)

    • Bună ziua,
      Vă recomandăm să vă adresați medicului curant pentru un sfat avizat, ajustat condiției dumneavoastră medicale.
      Vă dorim numai sănătate și vă stăm la dispoziție în caz că aveți întrebări sau nelămuriri referitoare la produsele noastre.
      Mulțumim,
      Echipa SanoVita

    • Bună ziua,
      Vă recomandăm să vă adresați medicului curant pentru un sfat avizat, ajustat condiției dumneavoastră medicale.
      Vă dorim numai sănătate și vă stăm la dispoziție în caz că aveți întrebări sau nelămuriri referitoare la produsele noastre.
      Mulțumim,
      Echipa SanoVita

  3. Buna ziua! Daca am o piatra mica la un rinichi ,infectie urinara si boala celiaca( b autoimuna de intoleranta la gluten) , pot consuma sporulina?? As consuma pt ca sunt subnutrita!!

    • Bună ziua,
      Vă recomandăm să vă adresați medicului curant pentru un sfat avizat, ajustat condiției dumneavoastră medicale.
      Vă dorim numai sănătate și vă stăm la dispoziție în caz că aveți întrebări sau nelămuriri referitoare la produsele noastre.
      Mulțumim,
      Echipa SanoVita

  4. Buna seara,
    Am fost operata in anul 2019 de cancer de col, am facut radioterapie si chimioterapie .
    Credeti ca este indicata pentru mine ?
    Va multumesc

    • Bună ziua,
      Vă recomandăm să vă adresați medicului curant pentru un sfat avizat, ajustat condiției dumneavoastră medicale.
      Vă dorim numai sănătate și vă stăm la dispoziție în caz că aveți întrebări sau nelămuriri referitoare la produsele noastre.
      Mulțumim,
      Echipa SanoVita

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.