Migdalele crude constituie o gustare hrănitoare și o sursă excelentă de grăsimi, fibre, vitamine și minerale ce susțin sistemul cardiovascular și îmbunătățesc profilul lipidic.. Consumate frecvent, aduc numeroase beneficii organismului, având proprietăți probiotice, îmbunătățesc digestia, dezvoltă flora bacteriană benefică, favorizând producerea de bacterii sănătoase și inhibând ulterior dezvoltarea exagerată a celor așa numite bacterii nocive. Accelerează metabolismul și susțin tranzitul intestinal sănătos. Ajută la remineralizarea organismului, prevenind stările de oboseală cronică și epuizare intelectuală, datorită conținutului de magneziu, calciu, potasiu, fosfor și zinc.
Știai că există niște fructe a căror zi internațională se sărbătorește anual în data de 16 februarie? Este vorba de migdale – pe piață comercializându-se sâmburii de migdale. Te întrebi ce anume a dus la asemenea aniversare de care restul fructelor nu au parte? Răspunsul la întrebarea ta și o mulțime de informații care te vor ajuta în construirea unui stil de viață echilibrat cu ajutorul migdalelor poți să afli citind rândurile care urmează. Te invităm într-o călătorie în lumea misterioasă a acestor fructe cu beneficii extraordinare pentru sănătate.
Migdalele, produse ale unor pomi originari din Asia, asemănătoare ca aspect sâmburilor de piersică sau prune reprezintă unul dintre cele mai sănătoase alimente oferite de natură. Multă lume consideră că migdalele sunt semințe, din cauza mărimii lor și a învelișului exterior fibros, în realitate însă vorbim de niște fructe de la care consumăm sâmburii și le denumim nuci. Ele sunt înrudite cu cireșele, vișinele, caisele, piersicile și prunele.
Ele conțin grăsimi, vitamina E, fibre, proteine, magneziu, calciu, fosfor, fier, cupru, potasiu, mangan, biotina, zinc, acizi grași esențiali și riboflavina (vitamina B2). Migdalele se pot consuma crude sau coapte (în acest ultim caz însă își pierd o parte din calitățile nutritive) intrând în componența unor preparate dulci sau sărate.
Deși originare, așa cum spuneam, din Asia, în momentul de față mai mult de 75% din producția de migdale a lumii provine din Statele Unite, zona californiană. Spania este al doilea mare producător mondial și alte țări care exportă sunt cele din Bazinul mediteranean, Pakistan și Iran. Se poate observa, dacă analizăm aceste zone, că migdalele vin din zone unde temperatura nu coboară foarte mult pe parcursul anului. Teoretic, arborele de migdal poate să înflorească în orice tip de sol, cu condiția să fie bine drenat, însă, din cauza sensibilității la frig, el nu a reușit să se aclimatizeze în prea multe zone ale Europei Centrale și nici în România nu rezistă foarte bine, decât în anumite zone din Dobrogea. Atunci când nu se adaptează climei, poate să înflorească, dar va da o producție mică și de calitate inferioară, așadar costurile de cultivare nu se justifică, pentru că nu se obține prea mare profit. Culesul migdalelor se face în luna septembrie. Pentru maximizarea profitului, solul trebuie însă bine fertilizat. Din acest motiv, pe piața autohtonă vom găsi migdale de import, disponibile atât pe site-ul nostru, cât și în marile hypermarketuri sau magazine de tip plafar. Formele de comercializare sunt diverse, de la migdale crude, coapte, până la ulei de migdale și lapte de migdale.
Varietăți de migdale
Există două varietăți de migdale: cele dulci și cele amare. Comestibile nu sunt decât migdalele dulci. Uneori se poate întâmpla ca în aceeași pungă să găsești amestecate și câteva migdale amare printre cele dulci, din cauza mutațiilor care se produc în plantațiile de migdali. Vei recunoaște migdalele amare după formă (sunt mai mici și mai plate), dar și după mirosul mai puternic. Datorită acestui miros puternic, din migdalele amare se pregătește un extract folosit totuși în gastonomie, mai exact pentru a aroma un lichior foarte parfumat care se numește amaretto.
Proprietățile nutritive ale migdalelor
Știai că în pâinea faronilor se adăuga un praf de migdale pisate (făină de migdale) pentru că se considera că acestea produc un efect afrodisiac? Dar că în prima carte a Bibliei, Geneza, migdalele sunt menționate ca unul dintre cele mai bune roade ale țării?
Migdalele au o multitudine de proprietăți nutritive întrucât conțin grăsimi, vitamina E, fibre, proteine, fosfor, fier, cupru, potasiu, magneziu, calciu, mangan, biotină, zinc, riboflavină și acizi grași esențiali. Interesant este faptul că, datorită conținutului lor bogat în vitamina E, migdalele pot fi păstrate în frigider fără a se altera sau a-și pierde calitățile nutritive pe perioadă foarte îndelungată: până la doi ani.
Beneficiile migdalelor pentru sănătate
Beneficiile consumului de migdale sunt multiple, de aceea acestea se recomandă a fi introduse într-o alimentație echilibrată și sănătoasă. Iată cele mai importante dintre aceste beneficii:
- Consumul de migdale crește nivelul de energie
- pot susține scăderea în greutate – consumate în cantitățile recomandate
- Migdalele îmbunătățesc aspectul pielii, unghiilor și al părului
- Efect benefic asupra tensiunii arteriale
- Consumul de migdale îmbunătățește profilul lipidic
- Scad riscul de atac de cord
- Migdalele sunt utile persoanelor cu diabet zaharat
- O alimentație bogată în migdale ajută la îmbunătățirea funcțiilor cerebrale
- Migdalele pot contribui la scăderea riscului cardiovascular și de apariție a cancerului.
- Ajută la îmbunătățirea digestiei
- Conțin folat, fiind recomandate mai ales în perioada de sarcină.
- Migdalele sunt gustări recomandate pentru reducerea simptomelor și episoadelor depresive
Cum se pot consuma migdalele
Migdalele le poți consuma atât crude, integrate în preparate simple sau complexe, indicat fiind hidratarea lor, cât și coapte, pe post de gustare. În cazul în care sunt tratate termic însă, migdalele își pierd o parte dintre proprietățile nutritive. În cazul în care nu vrei să consumi migdalele în forma lor crudă și întreagă, poți să încerci laptele de migdale, făina de migdale sau uleiul de migdale, toate au beneficii extraordinare pentru organism.
Pentru a fi mai ușor de digerat și asimilat de către organismul uman și, în același timp, pentru a le crește valoarea nutrititivă, este necesar ca migdalele crude să fie hidratate cel puțin 8 ore înainte de consumul programat sau de integrarea într-un preparat.
Migdalele dulci
Așadar, am stabilit deja că migdalele pe care trebuie să le consumăm și care se găsesc de vânzare pe piață sunt migdalele dulci. Din ele se poate produce laptele de migdale, făina de migdale sau uleiul de migdale. De asemenea, se pot integra în preparate de tip desert sau sărate și constituie principalul ingredient pentru pasta din cofetarie numită marțipan.
Migdale coapte sau prăjite
Și migdalele tratate termic conțin nutrienți importanți, dar nu în aceeași doză ca și cele crude, de aceea, chiar dacă sunt foarte gustoase, se recomandă înlocuirea lor cu migdalele crude. Mai ales în cazul în care dorești să elimini kilogramele în plus, evită migdalele coapte sau prăjite și cu adaos de sare sau zahăr sau consumă-le în cantitate limitată, pentru că au mai puțini nutrienți și duc la reținerea apei în organism. Dacă nu vrei să consumi migdalele crude, le poți coace acasă, în cuptor la foc mic, 5-10 minute, este mai bine decât să fie prăjite în ulei.
Laptele de migdale
Vegetarienii sau cei care încearcă să evite alimentele de origine animală, pot înlocui cu succes laptele de vacă din alimentație cu laptele de migadale. Acesta nu doar că se poate păstra pentru o perioadă mai lungă de timp, dar nici nu conține lactoză sau colesterol, fiind, în același timp, o bună sursă de calciu.
Cum se poate prepara laptele de migdale acasă
Poți să cumperi laptele de migdale gata făcut sau, dacă preferi, îl poți prepara și acasă. Trebuie numai să ai răbdare, puțină îndemânare și un blender puternic. Cumpără migdale crude și lasă-le timp de 12-24 de ore la hidratat. Apoi, le scurgi bine, le cureți de pielița maronie pe fiecare (deși această pieliță are proprietăți anticancer și conține fibre, însă din punct de vedere estetic sau pentru a facilita blendarea le poți îndepărta) și le pui într-un blender în care adaugi apă. Cantitatea recomandată este de o cană de migdale și 3 sau 4 căni de apă, în funcție de cât de concentrat dorești să fie laptele rezultat. Vei pasa migadalele cu apa câteva minute la blender, până când va rezulta un lichid fin și toate bucățile de migdale vor fi complet mărunțite. Dacă vrei să îl îndulcești, poți să adaugi o linguriță de miere. După ce ai terminat cu pasatul, strecoară lichidul printr-o sită foarte deasă sau printr-un tifon și păstrează-l la frigider într-o sticlă închisă etanș.
Beneficiile laptelui de migdale
Beneficiile laptelui de migdale sunt similare cu ale migdalelor în general, cu diferența că vitaminele și mineralele sunt asimilate și mai repede de către organism, întrucât, pentru a prepara laptele, deja migdalele au fost hidratate și și-au activat proprietățile benefice.
Laptele de migdale este un bun antioxidant, este bogat în vitamine și minerale, de aceea este recomandat pentru diabetici, pentru cei cu intoleranță la lactoză, alergie la gluten sau cazeină.
Contraindicațiile în consumul de migdale
Cantitatea recomandată este de 30-40 de grame pe zi. De fapt, din cauza acestor posibile reacții alergice laptele de migadale nu este indicat sugarilor foarte mici, pentru că organismul lor este extrem de sensibil.
O migdală crudă are în jur de 7 calorii, de aceea câteva migdale reprezintă o bună gustare întrucât, ele sunt bogate în fibre alimentare care îmbunătățesc digestia și proteine cu rol în arderea grăsimilor. Un pahar de lapte de migdale simplu, fără adaos de zahăr sau miere, are în jur de 60 de calorii și nu conține colesterol.
Sunt minunate pentru silueta ta și iată de ce:
- îmbunătățesc digestia grație conținutului de fibre
- migdalele sunt sățioase
- au un indice glicemic scăzut, însemnând că îți vor menține nivelul de zahăr din sânge în limite normale
Rețete cu migdale
Știai că 40% din producția mondială de migdale merge, anual, către producătorii de ciocolată? Acest procent mare arată cât de populari sunt acești sâmburi, iar popularitatea lor de datorează atât gustului deosebit, cât și faptului că el vine în completarea unor beneficii importante pentru sănătate. De la rețeta de marțipan care nu ar exista fără migdale și până la prăjituri sau creme, acești sâmburi sunt nelipsiți din caietul cu rețete al oricărui producător de dulciuri care se respectă.
Vegetarienii folosesc mult migdalele în alimentație, în diferitele sale forme, de la ulei și până la făina sau laptele de migdale. Migdalele dulci pot fi transformate, de asemenea, în uleiuri esențiale sau extracte. De exemplu, extractul de migdale are un gust deosebit și este folosit deseori ca o alternativă la extractul de vanilie.
Găsești la finalul acestor rânduri câteva idei de rețete în care au fost folosite migdalele, iar pe blogul Sano Vita vei regăsi o secțiune specială dedicată subiectului. De la rețeta de icre de migdale sau cea de crochete de cartofi cu migdale pentru gustările tale sănătoase și până la delicioasele rulouri cu migdale, te invităm să încerci și să savurezi acești sâmburi în oricare moment al zilei. Partea bună este că dacă vei consuma cu moderație preparatele (aceeași moderație pe care noi o recomandăm, de altfel, în toate aspectele vieții) nu trebuie să te preocupe numărul de calorii de calculat pentru migdale și să te concentrezi numai pe beneficii și gust.
Apropo, încearcă să folosești la prăjiturile tale cu migdale ulei de cocos sau pudra de roșcove și nu vei regreta. Gustul final va fi mult mai fin și subtil față de prăjiturile pregătite în mod clasic clasic.
Laptele de migdale în alimentația copiilor
Laptele de migdale poate fi introdus în alimentația copiilor după vârsta de 1 an, totuși, el trebuie integrat treptat, în cantități mici, pentru a se urmări reacțiile, iar sugarilor mai mici nu ar trebui să le fie administrat, din cauza reacțiilor alergice care pot interveni.
Laptele de migdale versus laptele de vacă
Față de laptele de vacă, cel de migdale conține și mai mulți nutrienți, în plus poate fi păstrat mai mult timp fără să se degradeze. Laptele vegetal este recomandat, consumat cu moderație, ca înlocuitor al laptelui de vacă, dacă copilul tău are alergie la proteina din laptele de vacă.
Laptele de migdale versus laptele de sân
În cazul în care copilul tău este mai mic de 6 luni, dar nu îl poți alăpta, nu înlocui laptele de sân cu lapte vegetal, ci cu lapte praf pentru bebeluși, cu formulă specială. Facem această recomandare întrucât, oricât de bune ar fi băuturile vegetale, ele nu conțin, totuși, toți nutrienții necesari unei optime dezvoltări a organismului. După ce copilul tău a depășit vârsta de 1 an, poți să introduci treptat laptele vegetal și să îi oferi ce lapte vegetal dorești, însă ideal ar fi sa variezi sortimentele pe care le consumă, pentru că fiecare tip de băutură vegetală are o compoziție specifică, conținutul de nutrienți diferă, iar el trebuie să beneficieze de cât mai mulți și variați.
Beneficiile laptelui de migdale pentru copii
Când vorbim despre introducerea laptelui de migdale în alimentație nu ne referim doar la consumul de lapte propriu zis, ci și la includerea lui în preparate pentru diferitele momente ale zilei, de la o băutura răcoritoare care îl are în componență, la budincile și prăjiturile cu lapte de migdale pe care le poți pregăti într-un timp relativ scurt.
Precauții în folosirea laptelui de migdale în alimentația copilului
În momentul în care introduci în alimentația copilului tău laptele de migdale, fă-o treptat și supraveghează-l îndeaproape, pentru a preveni eventualele reacții alergice. Ele sunt rare, dar, când vorbim de puiul tău de om, știm că vrei să fie ferit de orice pericol.
Uleiul de migdale
Cu tenta sa ușoară gălbuie și mirosul specific, uleiul de migdale poate fi introdus în alimentație în multiple feluri (de exemplu pentru a asezona salatele), dar aceasta nu este singura sa întrebuințare: îl găsim folosit, de asemenea în industria cosmetică, fiind în egală măsură bun pentru piele și pentru păr sau unghii.
Cum poți face ulei de migdale acasă
Este firesc să te întrebi cum poți face ulei de migdale acasă, mai ales când îți dorești să cunoști îndeaproape toate elementele care intră în compoziția unui aliment pe care vrei să îl consumi sau să îl folosești pentru corpul tău. În plus, uleiul de migdale nu are chiar un preț modic și poate că încerci să economisești bani. Totuși, trebuie să știi că pentru a-l face singură acasă ai nevoie să deții în acest scop o presă foarte puternică. Dacă nu vrei să investești în așa ceva, va trebui să te mulțumești cu o pastă mai solidă, așa numitul unt de migdale, pe care îl obții după ce pasezi cu un blender migdalele împreună cu câteva linguri de apă și puțină miere, timp de 15 minute.
Beneficiile uleiului de migdale
Uleiul de migdale are o culoare galben deschis și poartă parfumul special al sâmburilor din care provine. El îmbunătățește gustul mâncărurilor, dar nu este utilizat doar în scop gastronomic, ci și terapeutic sau estetic. Acolo unde tratamentele clasice nu dau rezultate, uleiul de migdale se dovedește eficient, așa cum vom vedea imediat.
Beneficiile uleiului de migdale pentru piele
Uleiul de migdale este minunat pentru pielea ta. Dacă nu îl utilizezi în stare pură, îl poți amesteca în cremele pentru corp sau pentru ten pe care le folosești frecvent. Nu te îngrijora, el este potrivit pentru oricare tip de ten. Îți va hrăni pielea și o va face catifelata, întrucât hrănește în profunzime, tratează uscăciunea, erupțiile și mâncărimile. De asemenea, este folosit pentru îndepărtarea cearcănelor, contribuie la calmarea iritațiilor și chiar poate să întârzie procesul de îmbătrânire.
Beneficiile uleiului de migdale pentru păr
Dacă ai probleme cu căderea părului, încearcă să faci un masaj al scalpului, de două ori pe săptămână, cu ulei de migdale și menține acest ritm timp de câteva luni. Chiar dacă, căderea părului nu este o problemă, îl poți revitaliza și îi redai strălucirea prin acest masaj, pentru că uleiul de migdale îi stimulează creșterea, îi hrănește și netezește cuticulele. Rezultatele te vor uimi!
Beneficiile uleiului de migdale pentru unghii
Uleiul de migdale este recomandat nu doar pentru ten, ci și pentru unghiile tale. Masează-ți unghiile de două ori pe săptămână, insistând asupra cuticulelor și vei vedea că vor crește mai sănătoase și mai rezistente.
Beneficiile uleiului de migdale pentru sănătate
Uleiul de migdale îți va hrăni corpul din interior, dacă este introdus în alimentație, dar și din exterior, dacă îl vei folosi în ritualul tău de frumusețe. Dacă în interior acționează pentru prevenirea și înlăturarea tulburărilor digestive, în exterior hrănește și ajută la regenerarea țesuturilor.
Cum te ajută uleiul de migdale la îndepărtarea celulitei
Poți să folosești ulei de migdale pentru a masa zonele cu celulită inestetică. Avantajul este că nu se absoarbe foarte ușor în piele, poți continua acțiunea de masare timp îndelungat, dar la final pielea nu va fi grasă. Dacă acest tip de masaj se face periodic, efectele nu întârzie să apară, iar pielea ta nu va fi doar tonifiata, ci și foarte bine hidratată.
Folosirea uleiul de migdale în timpul sarcinii
Așa cum spuneam, migdalele au un conținut ridicat de acid folic, așadar nu doar că nu sunt interzise, ci, dimpotrivă, sunt recomandate pe perioada sarcinii. Uleiul de migdale te ajută să previi apariția vergeturilor dacă îți masezi cu câteva picături zonele unde pielea este foarte întinsă.
Folosirea uleiului de migdale în aromaterapie
În aromaterapie uleiul de migdale este unul dintre cele mai folosite, întrucât are un rol calmant. Folosit pentru masaj, ajută la relaxarea musculaturii și ca un detensionant general, atât al corpului, cât și al sistemului nervos.
Folosirea uleiului de migdale în industria cosmetică
Uleiul de migdale dulci a fost folosit în cosmetică încă din vechime, atunci când strămoșii noștri i-au descoperit proprietățile emoliente. Se spune că și celebrei Cleopatra îi plăcea, acesta fiind unul dintre secretele frumuseții sale. Astăzi industria cosmetică îi valorifică potențialul la maxim (alături de laptele și de untul de migdale), incluzându-l în compoziția cremelor pentru corp sau față, măștilor, uleiurilor sau al vopselelor de păr. Cearcănele sunt îndepărtate cu ajutorul său, pielea își recapătă suplețea, buzele nu vor mai fi crăpate. Alege așadar migdalele pentru sănătatea și frumusețea ta!
- Declarație nutrițională
- per 100g
- Valoare energetica
- 2298 kj/ 642 kcal
- Grasimi
- 52.9 g
- din care acizi grasi saturati
- 5.1 g
- Glucide
- 13.6 g
- din care zaharuri
- 4.6 g
- Fibre
- 4.3 g
- Proteine
- 25.6 g
- Sare
- 0 g
Migdale