Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă 8 seminte sanatoase pe care ar trebui sa le consumi – infografic

8 seminte sanatoase pe care ar trebui sa le consumi – infografic

0
8 seminte sanatoase pe care ar trebui sa le consumi – infografic

Semintele sunt sursa vietii vegetale, embrionul care contine in el toate materialele de baza pentru dezvoltarea unei plante noi si complexe. De aceea sunt extrem de nutritive si – incluse in alimentatia noastra – sunt o sursa concentrata de antioxidanti, fibre, proteine vegetale, enzime, grasimi sanatoase (mono- si polinesaturate), vitamine si minerale. Indiferent de marime, culoare si forma, semintele sunt usor de incorporat in dieta ta zilnica (in paine de casa, salate, smoothie-uri, cereale integrale sau pe post de gustare rapida) si nu trebuie sa mananci o tona pentru a te bucura de beneficiile lor (o portie tipica are doar 28 de grame).

Alege intotdeauna seminte raw, naturale, neprajite, necoapte si fara adaos de sare sau zahar (pe care le poti manca asa sau le poti inmuia in apa sau pisa). Incorporate intr-un regim de viata sanatos, semintele pot reduce glicemia, colesterolul, tensiunea sangvina si riscul anumitor boli. Descopera mai jos 8 dintre cele mai sanatoase seminte pe care le poti manca si tu, pentru a duce o viata mai sanatoasa.

1. Seminte de in

O portie de seminte de in (28 g) contine: 150 kcal, 10% acizi grasi nesaturati (Omega-3 si Omega-6), 35% din doza zilnica recomandata de mangan, 31% din DZR de fibre si Vitamina B1, 27% din DZR de magneziu, 18% din DZR de fosfor, 17% din DZR de cupru, 10% din DZR de proteine si seleniu, 9% din DZR de fier, 7% din DZR de potasiu. Pentru a accesa toti nutrientii din semintele de in, consuma-le inmuiate in multa apa (pot absorbi de pana la 6 ori greutatea proprie) ori macinate (au un strat exterior dur si pot trece nedigerate prin intestine). Consuma-le imediat dupa inmuiere/zdrobire si bucura-te de beneficii ca: protectia inimii, a creierului, a echilibrului hormonal, reducerea riscului de cancer, reglarea nivelul colesterolului si al glicemiei, lupta impotriva constipatiei si a kilogramelor in plus.

Descopera cum consumi, cum depozitezi si ce beneficii au semintele de in!

Alege semintele de in, pentru un produs polifenolic de top!

and seeds-de-in-1-kg

Semintele de in sunt o sursa vegetala importanta de acizi grasi Omega-3, fibre si polifenoli. Pentru asimilarea acestor nutrienti, este indicata rasnirea sau hidratarea semintelor inainte de a fi consumate.

2. Seminte de chia

seminte de chiaO portie de seminte de chia (28 g) contine: 137 kcal, 9% acizi grasi nesaturati (Omega-3 si Omega-6), 42% din DZR de fibre, 35% din DZR de fosfor, 34% din DZR de  mangan, 29% din DZR de cupru, 28% din DZR de seleniu, 24% din DZR de magneziu, 18% din DZR de calciu, 16% din DZR de Vitamina B3, 15% din DZR de Vitamina B1, 14% din DZR de calciu, 12% din DZR de fier si zinc, 9% din DZR de proteine. Semintele de chia sunt plasate in numeroase clasamente nutritionale, deoarece sunt cea mai bogata sursa vegetala de acizi grasi Omega-3 (au de 8 ori mai multi decat somonul), contin de 2,5 ori mai multe proteine decat fasolea, de 3 ori mai multi antioxidanti decat afinele si de 3 ori mai mult fier decat spanacul, de 6 ori mai mult calciu decat laptele, de 7 ori mai multa Vitamina C decat portocalele, de 10 ori mai multe fibre decat orezul si de 15 ori mai mult magneziu decat gasesti in broccoli. Semintele de chia te pot ajuta sa slabesti, sa eviti constipatia, sa iti reduci durerile articulare, sa ai mai multa energie, sa te protejezi de diabet, boli de inima si de ficat.

Descopera diferentele dintre semintele de chia si semintele de in!

Alege semintele de chia, pentru un produs sanatos de top!

seminte-de-chia-150g

Crude sau prajite, intregi sau macinate, in salate, cu cereale si lapte vegetal, aceste seminte sunt o sursa excelenta de fibre, proteine, acizi grasi esentiali Omega-3 si Omega-6, antioxidanti, vitamine si minerale.

3. Seminte de canepa

seminte de canepaO portie de seminte de canepa (28 g) contine: 157 kcal, 12% acizi grasi nesaturati (Omega-3 si Omega-6), 94% din DZR de mangan, 67% din DZR de fosfor, 50% din DZR de cupru si magneziu, 30% din DZR de Vitamina B1, 26% din DZR de zinc, 18 din DZR de proteine, 16% din DZR de Vitamina B3, 13% din DZR de Vitamina B6, 12% din DZR de fier. Semintele de canepa contin toti cei 9 aminoacizi esentiali (pe care organismul tau nu ii poate produce, deci trebuie sa ii ia din alimentatie), un raport excelent de Omega-6:Omega-3 (3:1), ajuta corpul sa ajunga la un pH alcalin si sunt cea mai bogata sursa de acizi grasi esentiali polinesaturati. Consuma seminte de canepa pentru a-ti intari imunitatea si a tine toxinele la distanta, a-ti proteja sanatatea cardiovasculara, a-ti proteja pielea, oasele si tesuturile.

Descopera 10 metode naturale de a-ti ajuta sistemul imunitar!

Alege semintele de canepa, pentru un produs sanatos de top!

seminte-de-canepa-decorticate-500g

Semintele de canepa sunt unele dintre cele mai nutritive din lume. Ele contin o doza importanta de proteine complete, vitamine, minerale si acizi grasi nesaturati. Semintele plantei Cannabis sativa nu au efect pshihoactiv, de drog.

4. Seminte de mac

seminte de macO portie de seminte de mac (28 g) contine: 147 kcal, 12% acizi grasi nesaturati (Omega-3 si Omega-6), 94% din DZR de mangan, 40% din DZR de calciu, 24% din DZR de magneziu si fosfor, 23% din DZR de cupru, 22% din DZR de fibre, 16% din DZR de Vitamina B1, 15% din DZR de fier si zinc, 10% din DZR de proteine. Consuma seminte de mac pentru a avea oase sanatoase, a-ti ajuta digestia si creierul, a scapa de anxietate si oboseala, a dormi mai bine noaptea si a-ti regla tensiunea.

5. Seminte de susan

susan albO portie de seminte de susan (28 g) contine: 160 kcal, 11% acizi grasi nesaturati (Omega-3 si Omega-6), 57% din DZR de cupru, 34% din DZR de mangan, 27% din DZR de calciu, 25% din DZR de magneziu, 23% din DZR de fier, 18% din DZR de fosfor, 15% din DZR de Vitamina B1, 14% din DZR de zinc, 13% din DZR de fibre, 11% din DZR de Vitamina B6, 10% din DZR de proteine. Semintele de susan contin doua substante unice (sesamina si sesamolina), lignani care au efect de reducere a colesterolului, de prevenire a hipertensiunii si de protectie a ficatului. In plus, pot reduce inflamatia si stresul oxidativ, ajutand bolnavii de artrita.

Alege semintele de susan decorticate, pentru un produs sanatos de top!

seminte-de-susan-decorticat-100g

Planta de susan are mai multe varietati, iar semintele ei pot avea diverse culori (alb, galbui, maro, rosu,violet, negru). Semintele de susan albe sunt cele mai intalnite de pe piata si sunt bogate in calciu si magneziu.

6. Seminte de dovleac

seminte de dovleacO portie de seminte de dovleac (28 g) contine: 151 kcal, 8% acizi grasi nesaturati (Omega-3 si Omega-6), 42% din DZR de mangan, 37% din DZR de magneziu, 33% din DZR de fosfor, 23% din DZR de fier, 19% din DZR de cupru, 18% din DZR de Vitamina K, 14% din DZR de proteine si zinc. Semintele de dovleac crude sunt cele mai eficiente seminte cand vine vorba despre a ajuta corpul sa ajunga la un pH alcalin, contin clorofila, fitosteroli si le creste continutul de proteine odata cu timpul. Mananca si tu seminte de dovleac, pentru a preveni pietrele la rinichi si la vezica, a reduce durerile asociate artritei, a contribui la sanatatea prostatei, a lupta impotriva depresiei, a colesterolului ridicat si a viermilor intestinali.

Alege semintele de dovleac, pentru un produs sanatos de top!

seminte-de-dovleac-100g

Semintele de dovleac sunt bogate in vitamine si minerale, iar de aici deriva un mare numar de beneficii pentru organism. Se pot consuma crude (varianta cea mai buna pentru a beneficia de aportul complet de nutrienti) sau prajite.

7. Seminte de floarea-soarelui

seminte de floarea soareluiO portie de seminte de floarea-soarelui (28 g) contine: 164 kcal, 16% acizi grasi nesaturati (Omega-3 si Omega-6), 47% din DZR de Vitamina E, 28% din DZR de Vitamina B1, 27% din DZR de mangan, 25% din DZR de cupru, 23% din DZR de magneziu, 21% din DZR de seleniu, 19% din DZR de Vitamina B6, 18% din DZR de fosfor, 16% din DZR de Vitamina B9, 12% din DZR de proteine si Vitamina B3, 10% din DZR de fibre si 8% din DZR de fier. Semintele de floarea-soarelui sunt asociate cu reducerea inflamatiei la persoanele de varsta mijlocie si batrani (ceea ce poate scadea riscul de boli de inima), cu un nivel mai mic de colesterol si de trigliceride in cazul femeilor aflate la menopauza si cu prevenirea migrenelor.

Alege semintele de floarea-soarelui, pentru un produs sanatos de top!

seminte-de-floarea-soarelui-500g

Semintele de floarea-soarelui mentin sanatatea ochilor si a pielii, ajuta la regenerarea celulelor si regleaza digestia si tensiunea arteriala. Se pot consuma ca atare sau macinate, crude sau coapte, in compozitia diverselor retete.

8. Seminte de rodie

samburi de rodieO portie de seminte de rodie (87 g) contine: 72 kcal, 18% din DZR de Vitamina K, 15% din DZR de Vitamina C, 14% din DZR de fibre, 8% din DZR de Vitamina B9, 7% din DZR de cupru, 6% din DZR de potasiu. Bogate in polifenoli (antioxidanti care ajuta inima), semintele de rodie iti pot imbunatati memoria si ajuta digestia, iti pot proteja organismul de radicalii liberi (crescand nivelul de oxigen din sange), reduc riscul de cancer si boli cardiace (prevenind oxidarea colesterolului si intarirea peretilor arteriali) si lupta cu inflamatia si enzimele care distrug cartilajele bolnavilor de artrita.

8 seminte sanatoase pe care ar trebui sa le consumi - infografic

Articolul precedent Matcha latte
Articolul următor Mancare de dovlecei
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.