Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Beneficiile postului pentru sanatate: 7 motive pentru care sa il incerci, conform specialistilor

Beneficiile postului pentru sanatate: 7 motive pentru care sa il incerci, conform specialistilor

0
Beneficiile postului pentru sanatate: 7 motive pentru care sa il incerci, conform specialistilor

Ieri a inceput Postul Craciunului, primul din anul bisericesc si ultimul din anul laic: cine alege sa il respecte, va posti pana pe 24 decembrie inclusiv. Introdus in crestinism in anul 325, la Consiliul de la Niceea (sub forma a 40 de zile de pregatire spirituala, inainte de Paste), postul este o perioada de auto-discliplina menita sa purifice credinciosul inaintea evenimentelor importante din calendarul crestin. Diferite culte din lumea larga au practici diferite legate post, dar la baza tuturor sta ideea de a renunta la anumite alimente si inlocuirea lor cu unele care nu contin ingrediente de origine animala, dar care contin nutrientii necesari permanent orgnaismului (citeste aici cateva sfaturi legate de sfaturi cu privire la alimentatia ta, in perioada postului).

Descopera recomandari pentru cum sa iti realizezi un meniu de post pentru o saptamana!

Multa lume posteste peste an, in fiecare miercuri si vineri ori alege postul intermitent (ca metoda nutritionala de a slabi, a-si imbunatati sanatatea si a-si simplifica stilul de viata). Unele persoane renunta la dulciuri, alcool si carbohidrati in aceasta perioada, pentru a fi mai motivati sa scape de kilogramele in plus cu ajutorul credintei proprii. Indiferent de motivele pentru care postim, studiile de specialitate spun ca o perioada in care restrangem accesul la anumite alimente poate avea beneficii pentru sanatate. Descopera ce spun expertii in domeniul medical, mai jos!

1. Postul intareste autocontrolul si creste fericirea.

boabe de cacao ciocolataCercetarile arata ca atunci cand iti interzici ceva, pe o perioada determinata de timp, iti intaresti puterea de autocontrol si iti cresti capacitatea de a savura si a aprecia lucrurile. Un studiu din 2013 a rugat participantii fie sa se abtina de la ciocolata timp de 1 saptamana, fie sa manance cat de multa vor; la finalul celor 7 zile, toti au primit un patratel dulce; cei care au renuntat temporar la ciocolata au savurat-o mult mai mult, simtindu-se mult mai fericiti in timp ce au mancat-o (si dupa) decat grupul care a avut-o oricand la indemana. Alte cercetari (din 2013 si 2014) dovedesc ca nivelul de autocontrol este direct proportional cu nivelul de stisfactie in viata. In plus, postul promoveaza linistea interioara si creste conexiunea spirituala, ceea ce nu strica deloc.

Descopera 10 retete de post simple!

2. Postul poate reduce riscul de boli cronice.

retete de postStudii diverse sugereaza ca o pauza luata de la consumul anumitor alimente poate reduce riscul unor boli cronice, postul putand scadea nivelul de colesterol, imbunatati sanatatea cardiovasculara, compozitia sangvuina si tensiunea. In 2017, o echipa de cercetatori a mimat postul pe un grup de animale si a descoperit ca celulele care controleaza eliberarea de insulina din pancreas s-au regenerat, simptomele diabetului fiind inversate.

O analiza din 2012, pe un numar de peste 121.000 de persoane (urmarite din anii ’80 pana in 2008), a concluzionat ca persoanele care mananca mai multa carne rosie tind sa moara mai devreme, avand mai des boli cardiovasculare si cancer. Fiecare portie zilnica aditionala de carne rosie creste riscul de mortalitate cu 13% (sau cu 20%, daca este procesata). Cu alte cuvinte, cineva de 60 de ani are 50% sanse sa moara in urmatori 25 de ani; daca mananca zilnic o portie de carne rosie, riscul ii creste la 57%; daca mananca doua portii – ajunge la 63%. Prin urmare, perioadele de post, in care carnea dispare din peisaj, iti fac bine.

3. Postul poate ajuta creierul.

neuroniNumeroase studii spun ca perioadele in care corpul nu primeste alimente (postul negru) pot impulsiona productia de BDNF (o proteina care este benefica functionarii cerebrale,care face neuronii sa fie mai rezistenti la stres si care poate reduce riscul de Alzheimer si Parkinson). Cercetarile arata ca atunci cand nu consumam mancare pe perioade lungi de timp, celulele (inclusiv neuronii) sunt alimentate de cetone, nu de glucoza. Postul scade rezervele de glucoza din ficat, determinand eliberarea grasimilor spre acest organ (care le converteste in cetone).

In cazul animalelor studiate, creierul le functioneaza mai bine in aceste perioade, memoria, nivelul de alerta si functia cognitiva fiind optimizate, pentru a le ajuta sa prinda eficient prada. In cazul oamenilor, specialistii spun ca postul este ca un „intrerupator metabolic”, care curata organismul, determina celulele cerebrale sa curete moleculele afectate si, cand alimentatia normala reincepe, sa produca celule si sinapse noi, sanatoase.

4. Postul te poate ajuta sa slabesti.

slabit in postAnalizand 4 studii recente legate de relatia dintre post si slabire, o cercetare din 2018 sugereaza ca persoanele care alterneaza zilele in care consuma doar 25% din caloriile necesare cu zilele in care mananca ca de obicei pot slabie ficient, pe termen scurt, indiferent de greutatea pe care o au. Pierderea grasimii in exces din organism are loc ca urmare a instalare cetozei, procesul prin care corpul isi ia energia din depozitele de grasime, nu din carbohidratii ingerati.

Vrei sa nu te ingrasi in perioada postului? Descopera cateva sfaturi de care sa tii cont!

5. Postul detoxifica organismul.

O perioada de post iti poate curata si detoxifia organismul, ajutandu-l sa se reincarce de energie, sa isi dea un restart, practic. Cand renunti la anumite alimente grele din dieta zilnica, ii dai o pauza binevenita sistemului digestiv.

6. Postul poate incetini imbatranirea.

imbatranireImbatranim mai repede atunci cand orgasnimul nostru produce prea putin hormon uman de crestere (HGH), iar postul ii accelereaza productia, incetinind procesul de imbatranire.

7. Postul te poate ajuta sa iti resetezi relatia cu mancarea.

Postul este ocazia perfecta pentru a consuma mai multe fructe, legume, cereale integrale si leguminoase! Daca incerci retete noi si descoperi gusturi diferite de ce consumai pana acum (pasta de avocado, humus, pate de soia), vei fi mai tentata sa le incorporezi si in restul anului in alimentatia ta. Ideea principala este sa nu apelezi la produsele de post din comert (care sunt pline de amelioratori, chimicale si aditivi), ci sa gatesti in propria bucatarie, folosind ingrediente naturale si integrale, pline de nutrienti. Citeste blogul Sano Vita, pentru a descoperi o multitudine de retete de post, din care poti alege usor si rapid!

Descopera idei de alimente si retete de post sanatoase!

Articolul precedent Cidru cald, de citrice si merisoare
Articolul următor Bilute energizante cu morcovi
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.