Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Alimente cu care putem susține organismul la începutul sezonului rece

Alimente cu care putem susține organismul la începutul sezonului rece

0
Alimente cu care putem susține organismul la începutul sezonului rece

Odată cu sosirea toamnei apar și îngrijorările noastre despre cum ne putem menține sănătatea la cote maxime și cum ne putem proteja împotriva virozelor specifice anotimpului rece. Sistemul nostru imunitar reprezintă scutul de apărare al organismului nostru, iar noi trebuie să ne asigurăm că îl susținem prin alimente de calitate, bogate în nutrienți și compuși naturali cu propietăți terapeutice.

O banală durere în gât sau un nas înfundat vă pot da numeroase bătăi de cap, nu-i așa? Gripa și răceala sunt cele mai răspândite și mai comune boli atunci când vine vorba de sezonul rece, așa că specialiștii vin în ajutorul nostru cu sfaturi utile prin care ne putem îmbunătății și menține sănătatea organismului cu ajutorul alimentelor, iar dacă este necesar, și al suplimentelor alimentare, care se administrează numai la recomandarea unui medic dietetician, medic de familie sau medic specialist.

Alimente bogate în nutrienți

Din fericire, mulți dintre noi avem acces la o varietate mare de fructe și legume pe tot parcursul anului. Astfel, ne putem construi o dietă bogată și variată, bucurându-ne de alimente delicioase și hrănitoare, fără să stagnăm într-o rutină alimentară.

Legume precum morcovul și dovleacul sunt extrem de bogate în vitamina A, care funcționează ca un scut împotriva agenților patogeni și care stimulează activitatea celulelor imune.

Vitamina C este o altă vitamină esențială organismului nostru, care întărește imunitatea și stimulează absorbția fierului în organism. Aceasta  se găsește cel mai des în citrice (fructele cele mai consumate în perioada sezonului rece) precum portocalele și lămâile. O întâlnim și în roșii, kiwi și fructe de pădure. O concentrație mare de vitamina C regăsim și la măceșe precum și în ardeiul gras și în pătrunjelul proaspăt. Vitamina C este un antioxidant și un nutrient benefic nouă, care ne ajută să trecem cu bine prin sezonul rece.

Vitamina B12, printre multiple sale funcții, contribuie și la susținerea imunității organismului dar și la menținerea funcției mentale normală. Având în vedere că această vitamină se găsește exclusiv în alimentele de origină animală, persoanele care urmează o dietă vegană pot contribui la creșterea aportului de vitamina B12 consumând lapte vegetal îmbogățit cu aceasta, însă chiar și așa este bine de reținut faptul că nu se îndeplinește aportul necesarul de vitamină numai din laptele vegetal.

Consumul de proteine

Proteinele sunt absolut necesare organismului nostru, deoarece acestea sunt implicate și în crearea anticorpilor. Proteinele de origine vegetală sunt recomandate deoarece acestea furnizează corpului fibre alimentare benefice pentru un sistem digestiv sănătos. Printre numeroasele alimente de origine vegetală care conțin proteine benefice organismului nostru se numără:

 

Condimentele și ierburi aromate

Pare de necrezut, însă cu siguranță condimentele  se numără printre alimentele cu propietăți terapeutice, care susțin organismul în perioada rece.  De regulă, condimentele ajută la menținerea constantă a temperaturii corpului și contribuie la îmbunătățirea circulației sanguine. Pe lista de condimente și ierburi aromate se găsesc nucșoara, turmericul, chimenul, piperul negru, rozmarinul, salvia, boia de ardei, usturoiul și multe altele. Cu toate acestea, specialiștii în dietetică ne recomandă să nu abuzăm de consumul acestora, unele putând fi puternic iritante ale mucoaselor gastrice (de ex: piperul).

Informații nutriționale validate de Loredana Lăpușanschi, Dietetician Clinician, Telomera Clinic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.