Cum și de ce să îți împrietenești copiii adolescenți cu sportul?

Timp citire:

Am putea denumi adolescența perioada marilor schimbări, când se întâmplă o serie de transformări fizice și psihice care influențează în mod direct comportamentul și caracterul tinerilor. De cele mai multe ori, adolescența atrage după sine provocări atât pentru părinți, cât și pentru cei mici deveniți acum mari. Într-o perioadă atât de delicată, ispitele stau mereu la pândă. Plictiseala, lipsa unui scop bine definit, sedentarismul și alimentația nesănătoasă sunt inamicii dezvoltării armonioase a adolescenților.

Mișcarea și un stil de viață activ pot fi considerate un aliat de nădejde. Beneficiile sportului asupra adolescenților sunt edificatoare atât în ceea ce privește dezvoltarea capacităților mentale și sociale, precum și în construirea unui organsim puternic.

Fă-l să te urmeze

Puterea exemplului va da întotdeauna rezultate mai ales atunci când ne raportăm la adolescenți. Actele de rebeliune și dorința de a se desprinde de familie și de a fi independenți sunt puternic conturate și exprimate în adolescență, de aceea orice lucru care va părea impus nu va da roade. Adolescentul este încă în dezvoltare, dar capabil să treacă anumite aspecte ale vieții prin propriul filtru și dornic totodată să poată lua propriile decizii, astfel că în ceea ce îi privește, cea mai eficientă metodă de a-i influența este puterea exemplului. Nu le spuneți ce să facă și în ce mod, arătați-le, faceți dumneavoastră un sport nou, cereți-le părerea în legătură cu noua decizie, desfășurați împreună activități sportive, implicați-i până în cele mai mici detalii astfel încât aceștia să simtă că au putere de decizie. Mai mult decât atât, a desfășura o activitate sportivă cu membrii familiei nu doar că îi dezvoltă adolescentului apetitul pentru mișcare, ci îl și ajută să îmbunătățească abilitățile sociale și să fortifice legăturile de familie.

Motivație și răbdare

În unele cazuri, lucrurile sunt mai simple și unii adolescenți au deja o pasiune dezvoltată pentru un anumit tip de sport. Pentru cei care încă nu au descoperit plăcerea activității sportive timpul nu este pierdut, îmbrățișarea unui stil de viață prin mișcare poate fi făcută la orice vârstă. În calitate de părinți aveți datoria de a avea răbdare și de a-i încuraja pe adolescenți să aleagă un sport care să le aducă bucurie și împlinire. Nu trebuie să le impuneți practicarea unui anumit sport de performanță, să perceapă activitatea sportivă ca pe o corvoadă, ci trebuie să îi ajutați să descopere o activitate pe care să o dezvolte de plăcere. Devenind prietenul lor, aceștia vor percepe cu alți ochi acțiunea. Puteți să începeți cu sporturile de masă precum jogging-ul, mersul cu bicicleta, drumețiile montane sau pur și simplu cu un abonament la sala de fitness.

Sportul te disciplinează

Un adolescent care desfășoară o activitate sportivă este ancorat într-o lume a ordinii. Disciplina sportului îl va face mai responsabil și mai conștient în unele situații din viață. Programul sportiv, antrenorul precum și echipa sunt aliați ai părinților în perioada adolescenței. Nu doar că adolescentul învață respectarea cu strictețe a unor reguli și proceduri, acesta îți îmbunătățește totodată capacitatea de a interacționa și abilitățile sociale. Dincolo de a-i menține organismul sănătos, sportul îi poate menține și spiritul voios prin apartenența la un grup și prin cunoașterea unor noi persoane care pot deveni un model pentru acesta.

Prin sport adolescenții câștigă încredere în sine

Practicarea unui sport contribuie fundamental la îmbunătățirea relației cu sinele. Făcând sport, te dezvolți, arăți armonios și devii încrezător în propriile puteri nu doar pentru că arăți bine, ci și pentru că te simți bine. Succesul într-o activitate sportivă, precum câștigarea unei competiții alături de coechipieri, sau mai mult decât atât. O medalie are o influență desoebită asupra adolescentului.

Pastila de sănătate

Activitatea sportivă în perioada adolescenței are numeroase beneficii asupra organismului, îmbunătățind categoric starea generală de sănătate, atât la nivel biologic, cât și mental. Sportul are efecte benefice asupra articulațiilor, oaselor, mușchiilor, sistemului cardiovascular și sistemului respirator, dezvoltă memoria, echilibrează activitatea psihică și dezvoltă imunitatea. Din punct de vedere biologic, după un antrenament creierul este mult mai oxigenat, ceea ce duce la o mai bună capacitate de analiză și prin urmare, de luare a deciziilor. Sportul influențează starea generală a întregului organism, modelând în același timp corpul viitorului adult, dar și sănătatea acestuia.

Sportul te conectează

Sportul te conectează cu cei din jurul tău, mai ales atunci când ești adolescent și îți dorești să faci parte dintr-un grup, să ai apartenență la o echipă și să fii recunoscut. Adolesecenții care practică un sport au conexiuni mai bune cu persoanele din jurul lor, cu părinții, sunt mai sociabili și mai deschiși către comunicare. Dacă activitatea sportivă este întreprinsă în familie, aceasta poate crește atașamentul copiilor față de ceilalți membrii ai familiei.

 

Sunt doar câteva idei extrase atât din experiența mea de părinte, cât și din cea de antrenor de tineri fotbaliști. Sper să vă ajute și să vă deschidă noi perspective.

Narcis Răducan
Narcis Răducan
Narcis Răducan este un om foarte bine ancorat în prezent și cu un ochi către viitor. După o carieră de succes ca fotbalist de performanță și manager sportiv, Narcis și-a asumat o nouă misiune, aceea de a ajuta copiii și tinerii să facă sport pentru dezvoltarea lor armonioasă prin Academia lui de fotbal. De fapt, sportul este recomandat la orice vârstă, având beneficii dovedite pentru starea de sănătate – fizică, dar și psihică. Din postura de Antrenor de Bine, Narcis își propune să ne impulsioneze către un stil de viață activ, să fim în formă și să avem energie pentru tot ce ne propunem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare

spot_img

Postari recente

Meniu vegan de Revelion pentru o masă festivă de neuitat

Noaptea de anul nou este un prilej foarte bun să-ți impresionezi prietenii și familia cu o masă spectaculoasă. Însă aceasta nu trebuie să fie...

Meniu vegan de Crăciun fără compromisuri de gust

Crăciunul înseamnă ceva diferit pentru fiecare dintre noi - fie că ne gândim la bradul împodobit, sau la cadouri împărțite cu cei apropiați. Sărbătorile...

7 rețete prin care ne putem întări sistemul imunitar toamna aceasta

Ce factori afectează sistemul imunitar când începe sezonul rece? Poate fi vorba despre schimbarea climei, camere aerisite mai rar sau absența soarelui. Putem menține și...

Articole din aceeasi categorie

Meniu vegan de Revelion pentru o masă festivă de neuitat

Noaptea de anul nou este un prilej foarte bun să-ți impresionezi prietenii și familia cu o masă spectaculoasă. Însă aceasta nu trebuie...

Meniu vegan de Crăciun fără compromisuri de gust

Crăciunul înseamnă ceva diferit pentru fiecare dintre noi - fie că ne gândim la bradul împodobit, sau la cadouri împărțite cu cei...

7 rețete prin care ne putem întări sistemul imunitar toamna aceasta

Ce factori afectează sistemul imunitar când începe sezonul rece? Poate fi vorba despre schimbarea climei, camere aerisite mai rar sau absența soarelui. Putem...