Acasă Wellness și stil de viață sănătos Beneficiile mării asupra minții și corpului

Beneficiile mării asupra minții și corpului

1
Beneficiile mării asupra minții și corpului

Ca în fiecare vară, mulți dintre noi s-au refugiat – și încă mai au ocazia să o facă – pe malul mării. Iar dacă marea este primul loc care îți vine în minte atunci când îți planifici vacanța și nu te poți despărți de farmecul ei la plecare, atunci există șanse mari să experimentezi efectul „blue mind”.

 

La ce se referă conceptul „blue mind”?

„Blue mind” este, de fapt, un concept bine documentat și recunoscut pentru beneficiile sale. A fost introdus de biologul marin Wallace J. Nichols și se referă la starea de spirit echilibrată, calmă și aproape meditativă pe care o resimțim atunci când ne aflăm lângă un corp de apă, precum un lac sau un râu, dar mai ales atunci când ne aflăm pe malul mării (sau al oceanului) – un așa-zis „antidot” pentru cotidianul tumultos al vieții într-un oraș aglomerat.

Astfel, conceptul de „blue mind” nu este departe de ceea ce numim hidroterapie, adică folosirea apei și a timpului petrecut în preajma ei (relaxându-ne sau practicând un sport acvatic) pentru a reduce stresul.

 

Cum ne ajută marea pe plan psihologic?

Numeroase studii psihologice au relevat faptul că timpul petrecut lângă apă este esențial în atingerea și menținerea unei stări de spirit pozitive, cu efecte benefice pe termen scurt și lung. Mai mult, albastrul reflectat de apă și perceput de ochiul uman poate reduce stresul și poate avea un efect calmant asupra minții.

Sunetul meditativ al valurilor care se sparg de țărm tinde nu doar să ne calmeze, ci să ne ofere starea potrivită pentru a căpăta o gândire de perspectivă asupra vieții, ajutându-ne să ne distanțăm de acele gânduri de neliniște, îngrijorare și stres.

Conceptul de „blue mind” presupune că te poți bucura de efectele liniștitoare ale mării fie că o admiri de pe plajă, fie dintr-o barcă sau înotând. Spre exemplu, înotul ajută la secreția de endorfine, stimulează sistemul muscular și, combinat cu efectul liniștitor al apei, poate fi utilizat chiar în tratarea unor afecțiuni și disfuncții psihologice.

 

Beneficiile aerului de mare

Marea ne ajută psihicul și prin intermediul aerosolilor. Ionii negativi din aerul regăsit pe malul mării accelerează ritmul și abilitatea organismului de a absorbi oxigen, lucru care are ca efect echilibrarea nivelului de serotonină, hormon care ne influențează starea de spirit și nivelul de stres. De aceea, poți observa că te simți mai vioi, plin de energie, dar în același timp relaxat după un weekend petrecut pe malul mării sau chiar și după o plimbare nocturnă pe plajă.

Contactul pielii cu apa de mare poate avea deopotrivă beneficii, dat fiind că sărurile și mineralele din apă pot îmbunătăți elasticitatea pielii, o hidratează, iar combinată cu expunerea controlată și la orele potrivite sub razele soarelui, poate avea un efect revigorant, calmant și curativ asupra pielii.

 

Uneori, accesul și disponibilitatea de a merge la mare nu sunt la îndemâna oricui, oricând ne-am dori. Totuși, trebuie să reții că efectele „blue mind” pot fi resimțite și lângă un lac, un râu sau orice alt corp de apă, iar astfel de experiențe te pot relaxa la fel de mult. Iar o escapadă la mare poate fi la fel de plăcută și în afara sezonului estival – o plimbare pe plajă sau pe faleză sau o gură proaspătă și răcoroasă de aer de mare în timpul toamnei și primăverii nu te vor dezamăgi!

1 COMENTARIU

  1. Efectul mării asupra corpului uman este de neprețuit…simțim din plin,la mal de mare,puterea tămăduitoare a apei ,aerosolilor și brizei ce ne învăluie…acolo,lângă apa mării suntem alți oameni…miracolul mării ne intră în suflet,în inimă și în trup…fericiți vom fi apoi pentru mult timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.