Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Adolescenții și mâncatul sănătos

Adolescenții și mâncatul sănătos

0
Adolescenții și mâncatul sănătos

 

În continuarea articolului despre cum putem convinge copiii să mănânce alimente sănătoase, m-am gândit să trec la cea de-a doua etapă din viața copiilor noștri – adolescența. Această perioadă poate fi solicitantă atât pentru tine cât și pentru adolescentul tău. Este sinusoidală, poate fi încărcată de drame și încercări, dar vă și oferă unele dintre cele mai frumoase amintiri ca părinte.

Dacă atunci când este mic poți să îl ții departe de fast-food și mâncăruri nesănătoase, când mai crește începe să facă propriile alegeri pe care nu poți (și nici nu trebuie) să le controlezi. Cum spuneam și în articolul anterior, este un adult în devenire. Va trebui să ia decizii proprii, să își dorească să consume alimente sănătoase și să transforme acest lucru într-un obicei.

Învață-l.

Explică-i ce înseamnă caloriile, nutrienții, vitaminele. Caută surse sigure din care să îi oferi informații nutriționale, astfel încât să știe ce mâncăruri ar fi bune sau nu pentru el. Urmăriți împreună documentare ce țin de alimentație și nutriție. Arată-i pagini de social media ale experților în sănătate și nutriție pe care le poate urmări.

Implică-l.

Lasă-l să aleagă ce ar vrea la prânz sau cină. Pregătiți împreună rețetele, mergeți la cumpărături, arată-i că părerea tuturor membrilor familiei contează. Și cine știe, poate că înăuntrul lui se ascunde un viitor bucătar sau expert în nutriție, nu?

Mâncați împreună.

Faceți din prânz sau cină un moment plăcut cu o atmosferă pe măsură. Nu-ți dorești să nu participe la cină doar pentru că există o tensiune între voi sau consideră că atunci este momentul în care trebuie să fie luat la întrebări. În consecință, va mânca în oraș sau își va lua niște snack-uri la îndemână în camera lui.

Obișnuința-i cheia.

Asigură-te că acoperă cele 3 mese principale din zi. Sau că bea suficientă apă. Sau că are grijă să nu consume o cantitate prea mare de zahăr. Felul în care vă conturați programul și obiceiurile va rămâne tipărit pentru multă vreme în mintea copilului tău. De asemenea, cu pași mici, o dietă echilibrată poate să devină la rândul ei un obicei.

Încurajează-l.

În completarea paragrafului anterior, încurajarea copiilor și adolescenților este importantă pentru dezvoltarea acestora. Motivează-l să bea apă, să-și ia un măr cu el la școală. Tu îi deschizi calea către un stil de viață sănătos prin blândețe și cuvinte frumoase. În plus, nu va funcționa niciodată un reproș de tipul „te-ai îngrășat, nu mai mânca prăjeli”.

Reinventează

Arată-i că există și variante care să înlocuiască mâncarea plină de ulei, de sosuri și zahăr. Pregătește rețete în care adaugi o băutură vegetală, prepară o tocană din soia texturată, sosurile pot fi preparate acasă din ingrediente naturale. Coace sau fierbe în loc să prăjești, alege condimentele care sunt bune pentru voi și adaugă-le în cantități optime.

Oferă-i un exemplu bun.

Încearcă să lucrezi cu tine prima dată. Dacă în casă nu există fructe la îndemână, dacă în loc de gustare sănătoasă tu alegi niște snack-uri, dacă îți comanzi fast-food frecvent sau consumi o ciocolată întreagă ca desert – nu te aștepta ca adolescentul tău să îmbrățișeze obiceiuri sănătoase.

 

La final, este important să știi că nu tu îl „înveți” și îl „dezveți” în legătură cu obiceiurile pe care le are. Tu îl îndrumi, inclusiv, dacă nu mai ales prin puterea propriului exemplu. De aceea, este important să te poziționezi în această „aventură” în calitate de prieten sau partener, nu de părinte care insistă sau cicălește. Și pe măsură ce crește, se dezvoltă și acumulează informațiile utile lui, va face singur alegerile. Cu blândețe și obiective bine stabilite pentru familia voastră, puteți să integrați stilul pe care vi-l doriți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.