Care e legătura dintre activitatea fizică și capacitatea de concentrare?

Timp citire:

Știi acel moment în care ai de făcut ceva care în mod normal îți ocupă aproximativ 30 de minute din timp, însă, pentru că nu reușești să te concentrezi pe acel lucru, acele 30 de minute se transformă în 40, 50 sau poate chiar o oră… Indiferent că ești la școală, la muncă sau acasă, toți avem zile în care parcă totul ne distrage, în care, deși avem ceva urgent de rezolvat, ridicăm aproape involuntar telefonul numai pentru că a apărut o notificare pe ecran.

Din fericire exercițiile fizice pot reprezenta un antidot pentru problema de mai sus.  Sportul ne poate ajuta să ne concentrăm pe un anumit lucru și să ignorăm lucrurile care ne distrag atenția din jur, indiferent de vârstă. Explicația, mai jos.

Cum ne ajută sportul la concentrare?

Studiile arată cum diferite forme de activitate fizică precum mersul pe jos, alergatul și jocurile în echipă (așa cum sunt fotbalul sau baschetul) au un efect pozitiv asupra concentrării în cazul persoanelor tinere. Însă de cele mai multe ori efectul tinde să dispară după o oră, de aceea ar trebui să facem puțină mișcare în diferite intervale de timp de pe parcursul zilei.

Alte studii au relevat faptul că adolescenții care fac constant mișcare au o capacitate de concentrare mai ridicată decât cei care nu practică niciun sport. Bazându-ne pe ce am spus până acum, rezultă faptul că activitatea fizică constantă duce la o dezvoltare a capacității de concentrare în cadrul copiilor și a adolescenților. Dar cu adulții cum rămâne?

Chiar dacă nu s-au realizat foarte multe studii axate pe adulți în această direcție, am putut descoperi faptul că până și 20 de minute de mers pe jos sau de jogging ne pot ajuta să ne concentrăm timp de aproape o oră. Aceste pauze realizate în timpul zilei în care facem câteva exerciții fizice nu numai că ne sporesc capacitatea de concentrare, dar ne și ajută să ne „încărcăm bateriile” și să ne bine-dispunem. Toate aceste lucruri ne pot îmbunătăți și productivitatea, așa îți poți termina mai repede tot ce ai de făcut și în timpul rămas te poți relaxa fără urme de regret. Totodată, activitatea fizică constantă și crescută oferă numeroase beneficii la nivel cognitiv – printre care și concentrarea – chiar și persoanelor cu o vârstă de peste 65 de ani.

Care este mai exact mecanismul din spatele acestui lucru? Poate fi faptul că atunci când facem sport corpul nostru devine mai alert și avem parte de o bună dispoziție, lucruri care pot duce la îmbunătățirea concentrării – asta la nivel psihologic. La nivel fizic, în timpul activităților fizice, fluxul de sânge crește, astfel creierul devine mai oxigenat, lucru care poate duce la anumite schimbări. Însă cel mai important lucru este faptul că funcționează.

Ce exerciții ar trebui să facem?

Nu există un anumit set de exerciții pe care ar trebui să îl urmezi. De obicei sporturile în care ești pus în poziția de a lua decizii pe loc – cum sunt sporturile în echipă – te pot ajuta să te concentrezi după finalizarea acestora deoarece și creierul tău se antrenează în timpul exercițiului.

Însă așa cum vă spunem mereu, totul trebuie făcut cu un anumit echilibru. Exercițiile mult prea intense pot avea un efect opus – pe termen scurt – deoarece tuturor ne e greu să ne concentrăm atunci când suntem foarte obosiți.

Așadar, tot ce contează este să faceți exercițiile fizice cu moderație și, cel mai important, să faceți ceva ce vă place și pe care îl puteți  incorpora ușor în programul vostru. În cazul persoanelor care lucrează toată ziua la birou, să știți că și o scurtă plimbare cu cățelul prin parc  sau până la magazin vă pune în mișcare și vă poate spori capacitatea de concentrare.

Expertul SanoVita
Expertul SanoVitahttps://www.sanovita.ro/
Viziunea SanoVita este ca, promovand hrana sanatoasa, nu doar vom asista la o imbunatatire a sanatatii romanilor, ci, mai mult de atat, vom fi unul dintre factorii care participa activ la schimbarea in bine. Ne dorim sa contribuim la o lume mai buna, mai constienta de ceea ce mananca, de oportunitatile care exista in camara fiecaruia si sa dam idei pentru o alimentatie sanatoasa si, in acelasi timp, gustoasa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare

spot_img

Postari recente

8 cereale fara gluten, pline de sanatate – retete pentru o digestie lina si vitalitate!

Glutenul este un tip de proteina care se gaseste in diferite tipuri de cereale precum grau (si varietatile de grau, ca spelta, kamut, durum,...

Pofta și nevoia de dulce: Cum să înțelegi ce este în spatele ei, pentru a o controla mai ușor

Ai poftă de dulce din când în când? Nu este nimic în neregulă cu asta, atât timp cât nu se întâmplă des. Însă dacă...

Drumul către o alimentație sănătoasă: Sfaturi practice despre cum să îți construiești un regim alimentar sănătos

Te-ai găsit deseori în punctul în care să simți nevoia să faci o schimbare în alimentația ta, însă nu știi care e direcția? Ti-ai...

Articole din aceeasi categorie

8 cereale fara gluten, pline de sanatate – retete pentru o digestie lina si vitalitate!

Glutenul este un tip de proteina care se gaseste in diferite tipuri de cereale precum grau (si varietatile de grau, ca spelta,...

Pofta și nevoia de dulce: Cum să înțelegi ce este în spatele ei, pentru a o controla mai ușor

Ai poftă de dulce din când în când? Nu este nimic în neregulă cu asta, atât timp cât nu se întâmplă des....

Drumul către o alimentație sănătoasă: Sfaturi practice despre cum să îți construiești un regim alimentar sănătos

Te-ai găsit deseori în punctul în care să simți nevoia să faci o schimbare în alimentația ta, însă nu știi care e...