Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Totul despre quercetină: beneficii, contraindicații și surse bogate

Totul despre quercetină: beneficii, contraindicații și surse bogate

0
Totul despre quercetină: beneficii, contraindicații și surse bogate

 

Cu toții am auzit de vitamine și minerale, știm că ar trebui să le consumăm constant, într-o cantitate moderată, și că sunt esențiale sănătății organismului. Însă mai sunt și alte substanțe pe care le consumăm zilnic, de care nu știm mai nimic, dar care au numeroase beneficii. În această categorie intră și quercetina.

În caz că te-ai întrebat până acum cine sunt responsabili pentru culorile vii ale fructelor și legumelor sau nuanțele roșiatice ale frunzelor toamna, să știi că bioflavonoidele sunt „de vină”. Acestea sunt prezente în majoritatea plantelor și au fost descoperite în 1937 de biochimistul Albert Szent-Gyorgy, din Ungaria, care a câștigat premiul Nobel pentru cercetările acestuia privind bioflavonoidele și vitamina C. Revenind la quercetină, aceasta este un tip de flavonoid care are numeroase proprietăți, printre care reducerea tensiunii arteriale și la reducerea celulelor canceroase din colon.

Chiar dacă nu ne dăm seama, noi consumăm în fiecare zi quercetină. În funcție de cât de bogată este dieta noastră în fructe și legume, cantitatea de flavonoide poate să difere, dar consumul variază între 50 și 800 mg/zi.

Alimente bogate în quercetină care sunt la îndemâna oricui

Flavonolii de tip quercetină se găsesc în majoritatea plantelor, fiind cele mai abundente dintre moleculele de flavonoide. Noi nu o să le enumerăm chiar pe toate, ci doar pe cele mai importante.

În urma unui studiu, s-a descoperit ca roșiile crescute organic pot conține cu pana la 75% mai multă quercitină decât plantele cultivate prin proceduri mai puțin organice.

Cu toate acestea, alt studiu arată că există o diferență în cantitatea de quercetină în funcție de diferitele specii de roșii. Nu s-a descoperit o diferență în cantitatea de quercetină pentru ardeiul gras cultivat convențional sau organic.

În magazinul online SanoVita găsești o varietate mare de produse din surse organice, Non-GMO.

merisor-confiat-500g

Încearcă Merișorul infuzat cu mere și stafide de Corint fără zaharuri.

 Alte alimente cu un aport bogat de quercetină:

  • Mere
  • Fructe de pădure
  • Capere
  • Struguri
  • Ceapă
  • Ceai
  • Roșii
  • Nuci
  • Semințe

Beneficii ale quercetinei asupra unui organism plin de vitalitate

1.Are un rol antiinflamator

Cercetătorii au descoperit faptul că quercetina posedă capacități antiinflamatorii puternice și de lungă durată. Efectele antiinflamatorii ale quercetinei s-au observat în cazul afecțiunilor precum sarcoidoza, boală care afectează cu precădere plămânii și în care inflamația face parte din patologie.  Quercetinareduce producția de enzime care pot crea inflamații (ciclooxigenază (COX) și lipoxigenază (LOX)).

2.Susține sistemul imunitar

Proprietățile antibacteriene si antivirale ale quercetinei fac din substanță un aliat de nădejde pentru sistemul imunitar care luptă  fiecare zi să elimine din corpul nostru toate substanțele care ar putea fi dăunătoare, evitând astfel infecții și ținând la distanță virușii.

3.Luptă cu radicalii liberi

Quercetina ne poate ajuta să diminuăm cantitatea de radicali liberi din organism. Radicalii liberi se găsesc în poluanții din apă sau aer, în alimentația nesănătoasă, în pesticide, în fumul de țigară. Acumularea acestora pot duce la formarea stresului oxidativ care la rândul lui poate cauzadezvoltarea bolilor cornice, degenerative și autoimmune. Singura „armă” pe care o avem împotriva acestor radicali liberi sunt substanțele antioxidante precum quercetina.

Pe lângă qercetina, coacăzele negre conțin taninuri, rutozide, vitamina C, săruri de potasiu, flavone, uleiuri volatile care susțin organismul în lupta cu radicalii liberi.

Încearcă ceaiul de coacăze negre, produs în România de la SanoVita.

4.Reduce riscul de alergii

Quercetina are capacitatea de a bloca eliberarea unor compuși (cum ar fi histamina) care sunt asociați cu manifestările pe care le avem în timpul unei alergii. Mai exact, reduce șansele de a avea nasul înfundat, mâncărimi sau diferite inflamații după ce intrăm în contact cu un aliment  sau obiect la care avem alergie.

5.Poate să reducă tensiunea arterială

Așa cum am menționat și mai devreme, suplimentarea cantității de quercetină din alimentație cu suplimente alimentare (până la sau poate chiar peste 500 mg pe zi) poate duce la reducerea tensiunii arteriale.

6.Poate să sporească performanța fizică

Studiile au arătat faptul că quercetina poate spori anduranța umană în ceea ce privește activitățile sportive. Efectul acesteia nu este foarte puternic, îmbunătățirea fiind de numai 2%.

Contraindicații și precauții a consumului de quercetină

Chiar dacă beneficiile quercetineisunt numeroase, ca în cazul multor altor substanțe, pot exista anumite circumstanțe în care nu se recomandă suplimentarea cu quercetină a alimentației. În cazul în care luăm quercetină într-o cantitate mai mare (adică peste 1000 mg), pentru o perioadă mai lungă de timp, pot apărea efecte secundare precum durerile de cap, de burtă sau afectare renală.

Totodată, este recomandat ca persoanele cu tulburări tiroidiene să evite suplimentele de quercetină. Același lucru se poate spune și despre persoanele care urmează să treacă printr-o intervenție chirurgicala, deoarece acest flavonoid ar putea afecta eficacitatea anumitor antibiotice.

Acum, pe final, am vrea să vă recomandăm să vă consultați cu medicul dumneavoastră curant pentru a stabili dacă suplimentele de quercetină ar fi sau nu benefice pentru organismul dumneavoastră. Noi suntem aici să vă ajutăm să faceți cele mai bune alegeri pentru a reuși să trăiți zi de zi mai bine.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.