Cum să eviți capcanele take-away
Adoptarea unui stil de viață sănătos ar trebui făcută treptat, integrând în mod echilibrat obiceiuri alimentare care să îți servească starea de bine pe termen scurt, dar și sănătatea pe termen lung. Încearcă să faci câte o mică schimbare odată, în loc să forțezi schimbări mari care mai mult te scot din propriul ritm și nu te ajută să faci progrese într-un mod eficient. Una dintre schimbările cu care poți începe este de a limita numărul meselor compuse din mâncare comandată sau „take-away”. Este adevărat că există și locuri care îți oferă alternative mai sănătoase, însă știm cât de tentante pot fi alte opțiuni mai „delicioase”. Tocmai de aceea, schimbările mici joacă un rol esențial. Odată ce îți adaptezi dieta treptat și unele obiceiuri sănătoase devin o normă, poți face încă un pas înainte!
Multe persoane apelează la take-away – preparate deja gătite care să le vină direct acasă. Aceasta poate fi o soluție care să îți potolească foamea rapid la finalul unei zilei obositoare sau în timpul uneia. Astfel de preparate sunt considerate ocazionale, dar recurgem mult prea des la ele pentru a ieși dintr-un impas alimentar. Iar acest lucru poate fi influențat și de cei din jur, așa că încearcă să îi convingi și pe ceilalți membri ai familiei sau prieteni să ți se alăture în drumul către mese mai sănătoase, dar și gustoase.
Majoritatea preparatelor take-away sunt pregătite în regim fast-food, ceea ce determină obținerea unor mâncăruri cu un conținut mult prea mare de grăsimi dăunătoare, zahăr adăugat și sare în exces. Pe lângă luarea în greutate, consumul regulat de mese luate „pe fugă” duce, în timp, la boli cronice, precum afecțiuni cardiovasculare, diabet, dar și stări de apatie sau lipsă de energie. Gândește-te câte mese pregătite în afara locuinței consumi săptămânal, iar dacă răspunsul este „multe” sau „regulat”, ia în considerare câteva dintre sugestiile de mai jos legate de lucrurile pe care să le eviți din mediu și modalitățile prin care să consumi mai rar take-away.
- Comandă-ți fără prăjeli! Evită preparatele gătite prin prăjire în cantități mari de ulei. Pe lângă faptul că procesul de gătire nu este unul foarte sănătos, nu poți fi sigur nici de durata de viață a uleiului într-un restaurant fast-food. Printre cele mai populare mâncăruri bogate în ulei sunt cartofii prăjiți – însă poți opta pentru alternative la fel de gustoase, cum ar fi cartofii copți sau la cuptor.
- Înlocuiește pâinea! Pâinea albă care vine împreună cu mâncarea comandată și pâinea de larg consum sau produsele de patiserie sunt produse cu făină procesată. În schimb pâinea din cereale integrale consumată cu moderație poate fi o alternativă. Dar, de exemplu, și tortilla sau lipiile au nenumărate beneficii și pot fi numai bune pentru a înlocui pâinea. În plus, nu sunt greu de preparat nici acasă!
- Împarte porția cu cineva! Fiindcă este vorba de pași mici, ia-ți o porție de mâncare cu cineva apropiat, un membru al familiei sau un prieten, și ia-ți pe lângă o salată sau prepar-o chiar tu – ce poate fi mai ușor de gătit decât o salată? Așa, nu te vei simți prea plin/ă sau balonat/ă.
- Bea destulă apă! Apa sprijină o mulțime de procese în organismul nostru, inclusiv pe cel al digestiei. Hidratează-te corespunzător pentru a oferi corpului oportunitatea de a filtra compușii dăunători și transportul intern al nutrienților.
Nu în ultimul rând, evită mâncărurile cu zahăr adăugat sau cele cu exces de sare.
- Mai puțin zahăr! Nenumărate produse tentante ce vin la pachet cu mâncarea comandată, precum sucurile, prăjiturile și alte „bucurii” dulci, conțin cantități mult prea mari de zahăr. Uneori putem cădea în capcana lor fără să ne dăm seama, iar consumul repetat al unor astfel de gustări, combinat cu alte preparate comandate, pot duce rapid la luarea în greutate în mod haotic și la boli cronice
Știm că uneori nu ne putem stăpâni poftele, însă dacă integrăm în mod constant alternative sănătoase, vom avea mai multe șanse să renunțăm la o bună parte din alimentele dăunătoare. De exemplu, poți să îți pregătești chiar din weekend sau cu câteva zile înainte niște batoane din cereale, bomboane cu unt de arahide sau alte gustări simple făcute în casă, gata de luat la pachet sau savurat la finalul zilei. Și, că tot veni căldura, ce-ai zice să te răcorești cu un sorbet de citrice.
- Mai puțină sare! Chiar dacă sarea din bucate nu lipsește, nici prea multă nu ne aduce un beneficiu. Consumul unor cantități mari de sare a fost asociat de-a lungul timpului cu un risc crescut al dezvoltării unei presiuni arteriale ridicate, ce poate duce la alte complicații cardiovasculare. Este recomandat să consumăm mai puțin de o linguriță de sare pe zi, adică aproximativ 5 grame, iar această cantitate se aplică doar adulților cu o presiune arterială normală. Cantități mai mici sunt recomandate în funcție de vârstă și alte condiții.
Reducerea meselor formate din mâncare take-away și/sau fast-food nu are un impact de neglijat asupra cantității de sare pe care o consumăm, dat fiind că o persoană care se hrănește regulat din astfel de surse își ia mai mult de jumătate din porția de sare (deja ridicată) din mâncarea ambalată sau gata preparată.
Data viitoare când te gândești să comanzi ceva, încearcă să îți pregătești acasă și ceva mai sănătos și încearcă să privești mâncarea sănătoasă cu alți ochi, iar beneficiile unui stil de viață echilibrat te vor convinge să faci pașii spre mai bine!