Acasă Sport și fitness Cum tii sub control dermatita prin remedii naturiste

Cum tii sub control dermatita prin remedii naturiste

2
Cum tii sub control dermatita prin remedii naturiste

dermatita remedii naturaleDermatita sau eczema este un tip de boala care consta in inflamarea pielii, manifestata prin uscare, mancarime, inrosire, dupa ce un factor declansator (alergen sau de alta natura) irita pielea, pe zone mici sau la nivelul intregului corp. In 2015, se estima ca 245 de milioane de persoane de pe mapamond sufereau de dermatita. Dermatita poate fi tratata cu ajutorul medicamentelor moderne sau poate fi tinuta sub control in mod natural. Dar, inainte de toate, trebuie sa stii ca exista mai multe tipuri de dermatita alergica.

Dermatita de contact este o reactie a pielii la contactul cu substante care nu au efect asupra persoanelor nealergice: metalul (dermatita poate sa apara sub bratara unui ceas, de exemplu), cauciucul din manusile de latex, polimerii acrilici (ca cei folositi in modelarea unghiilor false), formaldehida (prezenta in fumul de tigara), anumite produse cosmetice (sapunuri, parfumuri, creme de soare, vopsele de par) sau poata sa apara chiar dupa ce ai atins un ziar ori o planta din genul Primula. In plus, dermatita de contact poata sa apara ca reactie la substante nocive in concentratii mari sau dupa expunere prelungita, ca unii detergenti, dezinfectanti, acizi, bicromatul de potasiu (folosit in tratamente ale pielii) si substante chimice (ca cele din compozitia cimentului).

Dermatita seboreica afecteaza zonele cu un numar mare de glande sebacee (scalpul, zonele din jurul sprancenelor, fruntii, nasului) si este o boala cronica (nu poate fi vindecata, tratamentul ei asigura doar calmarea temporara a simptomelor). In forma usoara, se manifesta sub forma de matreata. In forma grava, se manifesta prin mancarime, coji si leziuni mari, solzoase.

dermatita atopica infantilaDermatita atopica/eczema infantila afecteaza in jur de 20% din populatia lumii, de-a lungul vietii, dar se manifesta in special la bebelusi. Dermatita sugarului apare intre 2 luni si 2 ani si poate fi declansata de mai multi factori: spalatul prea des; sampoane, sapunuri si detergenti; factori alergeni (praf, acarieni, mucegai, polen, fum de tigara); alimente alergene (laptele de vaca, ouale, alunele, capsunile, soia); haine din materiale sintetice; temperaturi extreme; factori ereditari. Iritatiile (pete rosii, solzoase, cu senzatie de mancarime si usturime) apar mai ales la nivelul capului, gatului, trunchiului, mainilor si picioarelor.

Fotodermatita apare la persoane a caror piele este anormal de sensibila la lumina solara. In urma expunerii la soare, pielea erupe in basici sau pete. Poate fi provocata si de anumite medicamente, ca antibioticele tetracicline.

Dermatita de staza/eczema de congestie afecteaza picioarele pacientilor cu boala venoasa cronica periferica si hipertensiune. Sangele nu mai circula normal prin vene, iar pielea din aceste zone se subtiaza, devine maronie si crapa, favorizand aparitia ulceratiilor.

Ce poate provoca dermatita

factori declansatori dermatitaPentru a evita aparitia acestor probleme ale pielii, trebuie sa ai in vedere urmatorii factori declansatori:

  • fumatul poate inrautati dermatita, iar in timpul sarcinii sau dupa nastere ii poate crea bebelusului predispozitii la reactii alergice

  • stresul poate agrava dermatita

  • cafeaua, zaharul si alcoolul pot inrautati eczemele

  • nichelul (prezent in bijuterii, tacamuri de inox, fermoare si chei) dizlocat de transpiratie si alergic in cazul unor persoane, poate declansa eczema

  • imunitatea scazuta (din cauza infectiilor, insomniei, temperaturilor extreme, problemelor digestive, zaharului si carbohidratilor in exces, anumitor medicamente) favorizeaza aparitia eczemelor

  • temperatura prea mare din casa si aerul uscat (cauzat de absenta plantelor de apartament sau a unui umidificator) pot intretine eczemele

  • temperatura prea mare a apei folosite la dus si la spalat vase

    dermatita polen

  • polenul sezonier, acarienii, matreata pisicilor sau a cainilor pot declansa dermatita

  • lipsa alaptatului la san a bebelusului pana la varsta de 6 luni poate creste riscul dermatitei, mai ales daca in familie exista un istoric de eczeme, astm sau rinita alergica

  • folosirea gelurilor de dus si sampoanelor pentru adulti in cazul bebelusilor le poate afecta pielea sensibila, mai subtire, favorizand dermatita de contact; acelasi lucru se intampla daca folosesti detergenti duri si haine sintetice, care agreseaza pielea

  • hainele confectionate din fibre sintetice si lana pot agrava iritatiile pielii

Trateaza dermatita cu remedii naturiste

Mergi la medic pentru identificarea corecta a factorilor alergeni, in cazul tau sau al bebelusului tau. In mod tipic, dermatita de contact se trateaza prin identificarea factorului declansator si eliminarea lui din peisaj. Dermatita seboreica este combatuta de medici cu diverse sampoane, solutii si creme speciale, care contin diverse ingrediente active. Dermatita atopica se trateaza cu diverse creme cu steroizi sau hidratante. Daca vrei sa tii natural dermatita sub control sau sa o diminuezi folosind remedii din natura, urmeaza sfaturile de mai jos!

Elimina din alimentatie factorii declansatori ai dermatitei

alergie alune si nuciAlergiile alimentare care provoaca eczeme pot sa apara la orice varsta, cele mai comune in cazul copiilor fiind la oua, lapte de vaca, alune si nuci, soia si grau. Cele mai dese alergii alimentare in cazul adultilor sunt legate de alune, nuci si fructe de mare – care nu trec odata cu maturizarea, ramanand factori alergeni toata viata. Reactia alergica la un aliment poata sa apara de la cateva minute dupa consumare sau chiar la 2 ore dupa aceea. Adultii stiu ca sunt alergici, dar in cazul copiilor parintii pot identifica vinovatul luand-o prin eliminare si scotandu-l din alimentatie.

Lupta cu dermatita prin dieta

O alimentatie sanatoasa (care iti furnizeaza toti nutrientii de care corpul tau are nevoie pentru a functiona la parametrii optimi si a reface celulele) te va ajuta sa lupti cu dermatita. In plus, special pentru a tinti orice forma de dermatite, incearca:

  • sa mananci regulat creson

  • sa bei zilnic un pahar de suc de sfecla rosie, morcovi si apa (in parti egale)

  • sa consumi alimente bogate in Vitamina A, B-uri, C si E, zinc si flavonoide

  • sa iti suplimentezi dieta cu telina, pastarnac sau patrunjel proaspat, in fiecare zi, daca observi ca soarele iti ajuta dermatita sa se vindece (acestea contin psoralene, substante care amplifica proprietatile cicatrizante ale razelor ultraviolete)

    morcovi sfecla rosie impotriva dermatitei

Incearca aromaterapia impotriva dermatitei

Uleiurile esentiale utile in tratamentul dermatitei sunt: uleiul de romanita (care are proprietati antiinflamatorii), uleiurile de geraniu si levantica (stimuleaza formarea de noi celule ale pielii), uleiul de santal (catifeleaza pielea), uleiul de boabe de ienupar (are proprietati antiseptice, dar nu trebuie folosit in perioada sarcinii). Cum le folosesti?

  • fa o compresa calmanta si aplic-o pe zona afectata de dermatita (toarna, in apa rece, 2 picaturi de ulei de romanita, 2 picaturi de ulei de levantica si 1 picatura de ulei de geraniu, apoi culege pelicula de ulei formata, cu o bucata de tifon)

  • pentru a diminua stresul, maseaza-ti gatul si umerii cu un amestec de ulei de santal (1 picatura), ulei de levantica (4 picaturi), ulei de geraniu (4 picaturi), ulei de boabe de ienupar (1 picatura) si un ulei vegetal presat la rece (5 lingurite)

  • fa o baie in cada, in care sa adaugi 2 linguri dintr-un amestec relaxant (6 linguri de ulei de jojoba + cate 4 picaturi de ulei de santal, ulei de romanita si ulei de arbore de ceai)

  • maseaza pielea afectata a bebelusului cu un amestec de 2 picaturi de ulei de cedru si de santal + 2 lingurite ulei de masline; acopera zona cu o caciulita/hainute, peste noapte; a doua zi, crustele vor incepe sa cada

aromaterapie dermatitaFitoterapia (remediile din plante) si dermatita

Cea mai veche forma de medicina, fitoterapia presupune utilizarea plantelor pentru a combate si trata diverse boli. Echilibrul natural al principiilor active din plante poate fi mai eficace si mai putin nociv decat medicamentele de sinteza din farmacii. Cand incerci fitoterapia, cere sfatul unui fitoterapeut (in special daca esti insarcinata, alaptezi, ai o problema medicala sau ai peste 70 de ani) si respecta doza recomandata in indicatiile de pe ambalaj! Daca vrei sa tratezi acasa dermatita, poti incerca urmatoarele metode fitoterapeutice:

  • fa o compresa pentru zona iritata, inmuind o bucata de panza intr-un bol cu infuzie de galbenele sau rocoina (Stellaria media, planta medicinala care combate ulceratiile, eruptiie cutanate, leziunile si eczemele); proportia pentru infuzie este de 2 lingurite de planta uscata maruntita la 1 cana de apa clocotita, lasandu-se la infuzat 5 minute, apoi filtrandu-se

  • daca nu ai pielea crapata, fa o cataplasma din frunze de limba mielului; cataplasma se pregateste intr-un mojar, omogenizand 2 linguri de planta uscata in putina apa fierbinte (pana la obtinerea unei paste) si adaugand deasupra cateva picaturi de ulei esential (din cele mentionate mai sus); in amestec se inmoaie o bucata de tifon, care se aplica pe zona iritata, fixandu-se cu un badaj; timp de 1 ora, bandajul se mentine cald, aplicand deasupra o sticla cu apa fierbinte

    plante dermatita

  • daca eczema supureaza, o poti spala cu o infuzie de macris galben

  • pentru a domoli mancarimea, spala zonele afectate cu apa in care ai fiert morcovi (beta-carotenul are efect de vindecare a pielii) sau suc de castravete

Incearca remediile de mai sus, cere sfatul medicului si trateaza-ti dermatita natural, pentru o piele frumoasa si sanatoasa!

Articolul precedent Humus rosu – reteta video
Articolul următor Budinca de orez brun
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

2 COMENTARII

  1. Bună siara mă confrunt cu o problemă care nu știu ce să fac să scap de ia și a-și dori o mână de ajutor m-am trezit de 4 zile cu mâncărimi pe pept apoi se dizlipia Pelea apoi mi-au apărut mâncărimile pe cap și față și în urma mâncărimilor rămân cu usturime și bubițe apoi la un timp mă trezesc cu coajă pe Pelea capului va rog ajutați mă cu un sfat .

    • Bună ziua,
      Vă recomandăm să vă adresați medicului curant pentru un sfat avizat, ajustat condiției dumneavoastră medicale.
      Vă dorim numai sănătate și vă stăm la dispoziție în caz că aveți întrebări sau nelămuriri referitoare la produsele noastre.
      Mulțumim,
      Echipa SanoVita

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.