Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Decizia de a mânca sănătos în cuplu

Decizia de a mânca sănătos în cuplu

0
Decizia de a mânca sănătos în cuplu

 

Subiectul „Ce mâncăm azi?” este deseori dezbătut în cuplu. Mai ales dacă locuiți împreună. Dar dacă tu ai luat decizia de a mânca sănătos și partenerul/partenera nu pare foarte încântat/ă de asta, există riscul ca în următoarea perioadă să generați mici conflicte. Decizia de a mânca sănătos în cuplu nu este ușoară, dar nici imposibilă.

În timp ce tu feliezi niște legume pentru cină vei auzi „hai să comandăm niște burgeri”. Și de aici va porni o discuție care se va termina cu „bine, fie, mâncăm ce vrei tu” sau „eu gătesc asta, treaba ta ce mănânci”. Dar sunt câțiva pași pe care îi puteți face împreună pentru a adopta o variantă cât mai bună pentru fiecare dar și pentru relația voastră.

Înțelegere

În primul rând, gândește-te că nu este vina nimănui că tu vrei să faci ceva benefic ție și că jumătatea ta ar renunța mai greu la junk food și alte mâncăruri nesănătoase. Fiecare ia propriile decizii și are propriile obiceiuri, nu? În plus, nicio schimbare nu e ușoară dacă te-ai obișnuit cu anumite rutine (de a comanda fast-food, de a pune la cuptor ceva congelat, de a prăji niște cartofi pe fugă).

Conștientizare

Este extrem de importantă luarea unei astfel de decizii pentru voi. În primul rând, nu vă doriți să consumați mereu alimente dăunătoare, întrucât, pe viitor, acestea vor afecta starea voastră de sănătate. Când priviți problema din această perspectivă, aveți deja un prim pas făcut pe acest drum. „Până la adânci bătrâneți” sună diferit atunci când știi că faci alegeri sănătoase, nu?

Implică-ți partenerul

Doar pentru că partenerul tău nu aderă la schimbarea ta nu înseamnă că nu te poate susține în continuare. Explică-i care sunt obiectivele tale și discută pașii următori. Roagă-l să te ajute în bucătărie atunci când gătiți. Faceți cumpărături împreună și alege-ți ce-și dorește fiecare să mănânce și – cel mai important – ce amestecuri puteți face astfel încât să fiți amândoi fericiți la finalul zilei. Dacă îi plac burgerii sau shaorma, optați pentru variante fără prăjeli, vegane sau cu cât mai puține sosuri. Dacă tu ești fan salate, prepară una care să includă un aliment preferat al celuilalt.

Comunicați

Spune-i care sunt nevoile tale în acest moment. Explică-i motivele pentru care este important pentru tine să se implice în acest parcurs. Află care sunt nevoile lui/ei. Vezi ce și-ar dori, cât de mult este dispus/ă să facă această schimbare. Scrieți undeva toate aceste lucruri și vedeți unde găsiți puncte comune – sigur sunt multe. Dacă un meniu nu i se pare unuia dintre voi în regulă, vedeți cum puteți să îl îmbunătățiți. Dacă tu începi să gătești brusc doar vegan iar cel/cea de lângă tine nu este obișnuit/ă cu asta și nu discutați deschis aceste lucruri, veți naște frustrări și supărări de care nu vă veți da seama.

Informează-te

Înainte să îi dai vestea că obiceiurile voatre trebuie să se schimbe, fă primul pas spre informare. Citește mai mult despre alimentele sănătoase, programează-ți câteva ședințe la un nutriționist, discută cu medicul tău. Astfel vei ști și cum să implementezi noul stil. De asemenea, există multe documentare și filme ce se leagă de aceste schimbări și alegeri pe plan alimentar. Multe dintre ele chiar pot fi urmărite în doi, într-o zi de weekend.

Pași mici către o schimbare mare

Mulți oameni se feresc de mâncarea sănătoasă și/sau vegetariană din câteva motive, dintre care: „Nu are același gust” sau „Nu mă simt sătul/ă după ce mănânc o salată”. Arată-i că există variante la fel de gustoase și pentru prăjiturile acelea pline de zahăr. Sau pentru cartofii prăjiți. Încercați alternative mai sănătoase, păstrând unele condimente sau combinații pe care le aveați de obicei. De exemplu, pune cartofii la cuptor, într-o tavă și condimentează-i ca și cum i-ai făcut prăjiți. Cu timpul, puteți scădea cantitatea de condimente și reacția de „nu are același gust” nu va mai apărea.

 

Cu înțelegere, empatie și comunicare se rezolvă orice provocare într-un cuplu. Și când vorbim despre alimentație sănătoasă, există multe soluții extrem de utile pe care le puteți încerca. În plus, așa cum am zis mai sus, vă doriți binele unul altuia și vreți să fiți amândoi plini de energie, sănătate – pe scurt, să fiți #zidezimaibine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.