Acasă Ghid de nutriție Ghidul fructelor uscate

Ghidul fructelor uscate

0
Ghidul fructelor uscate
Mix of dried fruits and nuts on a dark wood background with copy space. Top view. Symbols of judaic holiday Tu Bishvat

Fructele uscate sunt foarte des întâlnite în rețetele noastre. Acestea reprezintă topping-ul ideal al unor salate, ingredientul-cheie pentru deserturi, micul dejun plin de vitamine – sau, pur și simplu, gustarea dintre mese atunci când ne este poftă de ceva bun. Versatilitatea este o calitate a acestor alimente – în plus, fructele uscate sunt deopotrivă rezistente și accesibile. Dacă vrei să consumi un fruct anume, însă sezonul lui a trecut și nu îl mai găsești pe piață, poți apela la versiunea lui uscată.

 

Smochinele

Pe piață găsești deseori și smochine proaspete dar, mai ales, smochine uscate. Acest ultim sortiment este mult mai răspândit datorită faptului că, în forma uscată, smochinele se pot păstra un timp cu mult mai îndelungat, fără a se altera. Poți să le mănânci pe post de gustare, desert, să le adaugi în smoothie-uri hrănitoare, prăjituri, creme, sau să pregătesti din ele o dulceață cu un gust deosebit.

Grație abundenței de antioxidanți, vitamine, minerale și fitonutrienți, smochinele sunt folosite în medicina naturistă pentru mai multe afecțiuni. Smochinele au în compoziția lor vitaminele A, C, toată gama B (fără B12), calciu, magneziu, fosfor, mangan, potasiu, cupru, zinc și fier (în cantități mici). De exemplu, în numai două smochine uscate regăsim nu mai puțin de 3% din doza zilnică recomandată de calciu, așadar este indicat să le includem în mod obișnuit în alimentația copiilor, fie uscate, fie proaspete.

Curmalele

Curmalele reprezintă un ingredient foarte întâlnit în deserturi, deoarece poți face o pastă gustoasă, bază pentru prăjituri sau bomboane.

Curmalele sunt fructe cu importante beneficii pentru organism datorită numeroaselor minerale pe care le conțin: calciu, magneziu, zinc, fier, seleniu, potasiu. Curmalele nu au grăsimi, ceea ce le recomandă persoanelor cu un colesterol ridicat. Au în conținutul lor fibre. Conțin Vitamina A, vitaminele din grupul B (fără B12) și Vitamina K. Pot fi consumate ca atare, simple ori în numeroase rețete. Le mai putem întâlni și sub forma de sirop, oțet sau vin de curmale.

Merișoarele

Poți include merisoarele, proaspete sau deshidratate în dieta ta zilnică, în multe feluri: amestecate cu fulgi de cereale, la micul dejun, pe post de gustare – le poți adăuga și în diverse prăjituri de casă: biscuiți, brioșe, fursecuri.

Merișoarele sunt fructe cunoscute pentru proprietățile antiseptice și bogăția de antioxidanti, provitamina A (în cantități mici), vitamine (B2, B3 și B6 în cantități mici, C în cantități mici, K și E), taninuri (substanțe antibacteriene), flavonoide (substanțe cu efect antioxidant) și săruri minerale. Calitățile lor au fost recunoscute la scară largă: puternice aliate pentru o dietă echilibrată și sănătoasă, eficiente în cazul infecțiilor urinare provocate de E.coli și multe altele.

Stafidele brune

Merg de minune în cozonaci, fursecuri, prăjituri, salate, mic dejun – sunt perfecte oricând! Sunt o sursă sigură de fibre, vitamine (B1, B2, B3, B6, și cantități foarte mici din vitaminele C, E și K C), potasiu, fier şi magneziu. Au un conținut ridicat de bor, un mineral necesar pentru sănătatea oaselor.

Strugurii uscați de Corint

Având o îndelungată tradiție în Grecia, strugurii deshidratați de Corint sunt denumiți astfel după regiunea elenă în care sunt cultivate. Fiind de o calitate superioară, sortimentul Vostizza se deosebeşte prin unicitatea aromei şi a gustului. Conțin vitamina C, fier, magneziu, potasiu, zinc, fosfor şi antioxidanți. Se pot consuma ca atare sau în preparate de patiserie, prăjituri sau salate de fructe.

Goji

Tonificator al organismului în general, goji este fructul cu o concentrație excepțională/deosebită de antioxidanți. Conține calciu, sodiu, polizaharide, aminoacizi, uleiuri esențiale, vitamina C, fier şi betacaroten. Datorită proprietăților deosebite, fructele goji întăresc sistemul imunitar, susțin organismul în regimurile de slăbire şi încetinesc procesul de îmbătrânire. Poți prepara sucuri, smoothie-uri, deserturi și multe alte rețete adăugând goji.

Caise

Caisele deshidratate sunt vedetele deserturilor. Când sezonul caiselor proaspete se sfârșește, îți recomandăm să adaugi în prăjituri și varianta uscată a acestor fructe. Acestea se remarcă prin conținutul de potasiu, provitamina A (caroten), vitamine, B2, B5, B6, vitamina E și foarte puțină vitamina K, fosfor, fier, potasiu și magneziu şi fibre. Caisele combat anemia, ajută digestia, şi regenerează celulele. Fortifică organismul şi au un rol în lupta cu bacteriile și cu infecțiile virale.

 

Mixuri de fructe uscate

Îți prezentăm mai jos câteva dintre produsele SanoVita pe care le poți încerca oricând. De asemenea, te poți inspira pentru a face chiar tu propriile amestecuri de fructe deshidratate.

Merișoarele infuzate cu mere și stafide de Corint

Am văzut din capitolul anterior că  merișoarele sunt printre cele mai sănătoase fructe existente, iar infuzate cu suc de mere și combinate cu  strugurii deshidratati de Corint, au aromă delicioasă și beneficii extraordinare pentru sănătate.

Mixuri de fructe exotice

Acesta include: Stafide, banane chips (banane, ulei cocos, zahăr, miere), ananas confiat (ananas, zahăr din trestie), curmale uscate, fulgi de porumb (griș de porumb, sare, extract de malț de orz), papaia confiat (papaia, zahăr din trestie), cocos uscat, migdale. Mixul ne aduce multe beneficii prin conţinutul ridicat de fibre dietetice, nutrienţi, minerale şi vitamine din grupa B. Se poate consuma ca gustare sau ca ingredient în diferite preparare sau dimineața, cu băuturi vegetale.

Fruct mix

Acest mix conține un amestec aromat și gustos de fructe uscate și confiate. Se poate consuma la micul dejun cu cereale şi lapte sau ca ingredient în diferite rețete de prăjituri. În combinația acestui produs SanoVita regăsim: curmale, struguri uscați de Corint, stafide, cocos, ananas, papaia, zahăr din trestie.

Tropical mix

Mulțumită ambalajului practic, noile mixuri SanoVita sunt gustările potrivite pentru orice moment –  de la pauzele mici de răsfăț până la momentele extenuante din zi când ai nevoie de un boost de energie. Combinația de fructe tropicale aduce într-o variantă de buzunar beneficiile de sănătate alături de aromă, savoare și culoare. Acest mix conține: stafide brune, stafide de Corint, goji uscate, merișor confiat (merișor, zahăr), curmale, ananas confiat (ananas, zahăr), mango confiat, papaia confiat (papaia, zahăr), fulgi de cocos.

Fruit show

La fel ca Tropical Mix, Fruit Show este ușor de transportat și poate fi gustarea de care ai nevoie sau de care ai poftă. Găsești în pachetele Fruit Show: Stafide brune, caise uscate, goji uscate, stafide de Corint, curmale, fulgi de cocos.

 

La final, nici nu mai încape îndoială că fructele uscate sunt alimente minunate pentru corpul nostru, sunt gustoase și dau o aromă specială dacă le adăugăm în mâncare. Poți încerca rețetele noastre care conțin aceste fructe, le poți consuma ca atare sau poți face tu propriile combinații sănătoase și delicioase.

Informații nutriționale validate de Loredana Lăpușanschi, Dietetician Clinician, Telomera Clinic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.