Maioneză de post cu lapte de soia. Rețetă vegană
Maioneza este unul dintre ingredientele de bază în bucătăria românească, fiind folosită într-o multitudine de preparate. Acum există și rețete de maioneză vegană – precum această maioneză de soia cu muștar, pentru a ne bucura de preparate tradiționale pline de savoare și în perioade de post sau dacă suntem vegani sau vegetarieni.
TIMP DE PREPARARE 30 minute
PORȚII 12-15
TIP REȚETĂ Aperitiv
DIFICULTATE Scăzut
PRINTEAZĂ REȚETA
Ingrediente:
- 500 g băutură de soia
- 500 g ulei floarea soarelui
- 115 g muștar
- 4 lingurițe sare
- Sucul de la două lămâi
- 1 linguriță turmeric (pentru culoare)
Pentru laptele de soia:
- 100 g soia uscată
- 400 g apă
Mod de preparare lapte de soia:
- 100 g soia uscată se pune la înmuiat pe timpul nopții. Se obțin 200 g soia hidratată care se vor amesteca bine în blender cu 400 ml de apă. Se strecoară cu ajutorul unui săculeț pentru lapte vegetal. Se fierbe laptele rezultat până dă în clocot. Se lasă apoi să se răcească.
Mod de preparare maioneză:
- Se pun toate ingredientele (fără sucul de lămâie) într-un recipient înalt, se introduce blenderul până la bază. Se amestecă câteva secunde, apoi se ridică ușor spre suprafață.
- Se omogenizează totul până când va avea aspect de maioneză.
- La sfârșit se adaugă sucul de lămâie și se amestecă bine.
- Această maioneză se poate folosi la salata de boeuf. Dacă nu se adăugă muștar, maioneza se poate folosi și la salata de vinete, la supe, ca garnitură pentru sarmale, șnițele sau la orice alte feluri de mâncare.
Știai că?
- În cazul maionezei clasice, uleiul trebuie turnat puțin câte puțin, ca preparatul să nu se taie. Pentru maioneza de post nu trebuie să îți faci griji: poți să pui uleiul in două ture. Nu te murdărești, nu pierzi timp, nu riști să ai parte de o maioneză tăiată, ci una foarte gustoasă și cremoasă, obținută exclusiv din ingrediente naturale.
- Pentru a scădea cantitatea de ulei din rețetă și a obține un preparat cu mai puține grăsimi, puteți adăuga unul-doi cartofi fierți și atunci puteți reduce uleiul la jumătate.
- Sosul numit „Maioneză” a aparut în cărțile de bucate franceze în secolul al XVIII-lea. Înainte de asta, mai multe versiuni de sosuri similare existau în Spania și în Franța.
- Originea termenului „maioneză” nu este foarte clară, însă denumirea originală a sosului înainte de a doua jumătate a secolului al XVIII-lea a fost „aioli bo”.
- În Sua, maioneza fără ouă (pentru vegani și alte persoane care doresc să evite ouăle, grăsimile animale și colesterolul sau care au alergii la acest aliment) nu poate fi etichetată ca „maioneză” din cauza definiției FDA, unde faptul că trebuie să fie făcută cu ouă este o cerință.