Acasă Sport și fitness Practică un sport și transformă-l în hobby

Practică un sport și transformă-l în hobby

0
Practică un sport și transformă-l în hobby

Sportul este pentru toată lumea! E foarte important să acorzi atenție sănătății tale fizice. Și, chiar dacă te afli la început sau simți că sportul pe care îl practici acum nu te mai motivează, acesta este un lucru normal. Căutarea sportului perfect, schimbarea, reorientarea – toate sunt parte a evoluției tale fizice, dar și mintale. Este posibil, astfel, să transofrmi un sport într-un hobby.

Acesta este și motivul pentru care vă împărtășesc, alături de SanoVita, puțin din ce am învățat în anii de performanță în fotbal. Pentru că știu, și din postura de sportiv, dar și din cea de antrenor, cât de dificil poate fi să găsești acel echilibru în sportul pe care îl practici. Dar știu și că este esențial să găsești acea activitate sportivă care să-ți împace și nevoile fizice, și dorințele, și aspirațiile spre împlinire personală. Dacă faci sport, măcar să faci cu drag!

 

Cum găsești motivația de a încerca și de a te apuca de un sport?

Atitudinea este cheia unei relații sănătoase cu sportul. Dacă abordarea este una pozitivă, energetică, nu vei avea nicio problemă în a experimenta cu diverse sporturi, de a le încerca și a te hotărî care ți se potrivește cu adevărat.

De asemenea, autosugestia este arma secretă din arsenalul unui sportiv. Fie că vorbim de un sportiv profesionist, fie de unul amator. Trebuie să te gândești că te-apuci și te ții de sport pentru că îți aduce beneficii de ordin fizic, medical și psihic. Faci ceva pentru tine și pentru bunăstarea ta.

 

Sportul făcut cu minte este cel adaptat propriilor nevoi și dorințe

Depinde de personalitatea, preferințele și obiectivele fiecărei persoane ce sport alege. Există, de exemplu, persoane care preferă activitățile desfășurate într-o sală de fitness. Iar altele care ar prefera mai degrabă să iasă la o tură de alergat prin parc sau chiar una de bicicletă prin pădure. Pe scurt, gândește-te și ține cont în alegerea unui sport de următoarele:

  1. Personalitatea ta – fiindcă aceasta poate dicta tipul de sport pe care îl preferi. Poate că ești o persoană sociabilă și te-ai distra mai mult practicând un sport de echipă. Sau poate că ești mai retras/ă și preferi sporturile individuale, să asculți muzica preferată în căști sau, dimpotrivă, vrei să încerci un sport de echipă pentru a socializa mai mult.
  2. Rutina ta – fiindcă e important să faci sport în mod echilibrat, în intervale orare care să nu te preseze și să nu ajungi să practici un sport în momente și locuri care nu îți sunt prielnice. Planificarea și flexibilitatea sunt foarte importante. De asemenea, ar fi util să te gândești și ce opțiuni ai în apropiere – dacă, de exemplu, vrei să practici tenis, dar nu ai un teren adecvat destul de aproape, atunci e de preferat să cauți alternative. Posibilitățile sunt nelimitate și nu ar trebui să-ți faci griji!
  3. Obiectivele tale – fiindcă unii practică un sport vrând să piardă câteva kilograme, alții să acumuleze masă musculară sau să se reconecteze cu natura. Este însă important să privim alegerea unui sport și din punctul de vedere al condiției medicale, a ceea ce ne recomandă medicul să facem sau nu.

 

Trebuie să începi de undeva

Un alt aspect legat de motivare este momentul în care te hotărăști să începi. Probabil te întrebi „De unde încep și cu ce să încep?”. Ei bine, acel moment este „momentul 0”. Acela poate fi reprezentat de orice, de o oră de mers pe jos sau o jumătate de oră de alergat pe zi, poate fi și o oră de fitness la sală sau acasă, cu un antrenament deschis pe un ecran. Sau o oră de înot.

Încărcătura fizică a primelor antrenamente trebuie să fie minimă. Apoi, poți adăuga treptat noi activități, noi provocări antrenamentului tău. E adevărat că nu poți muta munții din loc din prima, iar schimbarea și îndeplinirea obiectivelor nu vin chiar peste noapte. Însă, decizia de a te apuca, de a face puțin mai mult sport o poți lua chiar acum!

 

Cum devine sportul un hobby?

De cele mai multe ori, sportul nu devine hobby, ci este hobby – asta dacă îl alegi pe cel potrivit. Desigur, uneori pofta vine transpirând, deci nu lăsa baltă efortul chiar după primul antrenament. Ba mai mult, poate încerci mai multe sporturi și îți surâd mai multe. Dacă tu găsești programul eficient și reușești să le echilibrezi pe toate pe parcursul unei săptămâni sau luni, atunci nici nu-ți vei da ocazia să te plictisești de vreunul.

Eu cred cu tărie că sportul sau antrenamentul perfect este cel care te face să te simți perfect. Este modul prin care poți „evada” din multitudinea de probleme cotidiene. Poți evada de stres și de lucrurile pe care le consideri „mai importante” decât starea ta de bine.

 

Ca să închei, ține minte că este esențial să persiști. Și să fii pregătit/ă să depui ceva mai mult efort la început, până îți intri în ritm. Ia în considerare toate posibilitățile, propria condiție fizică. Gândește-te la multitudinea de beneficii pe care sportul le are asupra corpului tău pe termen lung. Sportul este o investiție în sănătatea ta.

Articolul precedent Pâine din năut
Articolul următor Rețete de post pe care le poți prepara cu un blender
Narcis Răducan este un om foarte bine ancorat în prezent și cu un ochi către viitor. După o carieră de succes ca fotbalist de performanță și manager sportiv, Narcis și-a asumat o nouă misiune, aceea de a ajuta copiii și tinerii să facă sport pentru dezvoltarea lor armonioasă prin Academia lui de fotbal. De fapt, sportul este recomandat la orice vârstă, având beneficii dovedite pentru starea de sănătate – fizică, dar și psihică. Din postura de Antrenor de Bine, Narcis își propune să ne impulsioneze către un stil de viață activ, să fim în formă și să avem energie pentru tot ce ne propunem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.