Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Cum să scapi de tusea seacă: Remedii naturiste mai eficiente decat orice „leac batranesc”

Cum să scapi de tusea seacă: Remedii naturiste mai eficiente decat orice „leac batranesc”

1
Cum să scapi de tusea seacă: Remedii naturiste mai eficiente decat orice „leac batranesc”

Tusea seacă este o senzație sâcâitoare frecvent întâlnită în sezonul rece, când ne scade și sistemul imunitar. Tusea poate apărea de la temperaturile mai scăzute, fie să rămână în urma unei gripe sau viroze și să persiste câteva săptămâni.

SanoVita vine în întâmpinarea celor care își doresc remedii naturiste, ce se potrivesc cu conceptul nostru de stil de viață mai aproape de natură. Articolul nostru îți prezintă o listă cu cele mai bune soluții de a scăpa de tusea seacă fără să apelezi la medicamente.

Care sunt cauzele și cum se manifestă tusea seacă?

Tusea este un reflex al organismului pentru a curăța căile respiratorii de iritanți externi sau de mucus. Tusea poate fi acută atunci când durează undeva la două săptămâni, sau poate fi mai de lungă durată și să se prelungească mai multe săptămâni. Tusea poate fi de două feluri:

  • Tuse productivă – atunci când căile respiratorii au secreții și mucus; aceasta poate fi periculoasă dacă nu se elimină din plămâni și provoacă infecții pe care nu le tratezi la timp.
  • Tuse seacă – este situată la nivelul căilor respiratorii superioare și se manifestă din cauza iritării lor. În general tusea seacă nu este periculoasă, dar dacă persistă, vizita la medicul de familie este recomandată.

Tusea seacă poate avea numeroase cauze, dar toate au un punct comun – iritarea căilor respiratorii superioare care dau acel reflex de tuse. Iată o listă cu cele mai comune cauze ale acestui tip de tuse:

  • Rinita alergică/ alergiile – această afecțiune apare atunci când sistemul nostru imunitar reacționează exagerat la un element din mediul înconjurător (în general plante cu potențial alergen, precum ambrozia, pelinul, stejarul, iederă otrăvitoare, sau părul de animale, acarienii din praf).
  • Fumatul – substanțele dăunătoare din țigări irită căile respiratorii și duc la tuse cronică specifică, cunoscută și sub numele de tusea fumătorului. Consumul pe termen lung îți crește riscul de diverse boli ale sistemului respirator, precum bronșita, pneumonia, sau chiar cancerul de plămâni.
  • Reflux gastro-esofagian – aceasta este o boală cronică în care acidul din stomac este regurgitat în zona esofagului și gâtului. Acest acid irită căile respiratorii superioare și dau senzația unui corp străin în gât. Așadar efectul este o tuse seacă specifică și persistentă.
  • Astm – aceasta este o inflamație cronică a căilor respiratorii superioare, care se îngustează.
  • Probleme cardiace cronice, precum insuficiența cardiacă, pot provoca o tuse seacă persistentă.
  • Alte condiții precum sinuzita, infecții virale, secrețiile din nas ce se duc în zona gâtului sau faringita.                                                                                                                       

Remedii naturiste pentru tusea seacă la copii și adulți

1.    Mierea

Mierea este un produs natural uimitor, ce are numeroase proprietăți vindecătoare. Aceasta calmează căile iritate și formează un strat protector care ajută la o recuperare mai rapidă. Există date științifice care arată că mierea este cel puțin la fel de eficientă pentru iritațiile gâtului precum medicamentele fără prescripție medicală. Poți consuma mierea ca atare sau să pui două lingurițe.

2.    Turmeric

Turmericul este un super aliment cu calități antiinflamatoare puternice, folosit ca remediu naturist pentru tuse și nu numai, de mii de ani. Este o plantă rădăcinoasă înrudită cu ghimbirul, originară din Asia de sud-est, folosită adesea și pentru a da preparatelor o culoare aurie specifică. Acesta poate fi adăugată în băuturi calde sau ceai de plante pentru a alina tusea persistentă.

3.    Ghimbir

Ghimbirul este o plantă rădăcinoasă cu mai multe calități de vindecare și este un remediu bine cunoscut pentru tuse. Extractul de ghimbir se mai folosește pentru a calma greața, simptomele de indigestie și răul de mișcare. Ceaiul de ghimbir sau consumarea ghimbirului confiat poate să aline și tusea seacă.

Alege ghimbir confiat pentru ameliorarea tusei

Amarantul este o planta ornamentala ale carei seminte sunt folosite in alimentatie, datorita continutului proteic ridicat (cu pana la 30% mai mult decat alte cereale). Amarantul are si un procent mare de minerale.

 

4.    Hrean

Hreanul este o altă rădăcinoasă ce are proprietăți de calmare a tusei seci prin decongestionarea căilor respiratorii și fluidizarea mucusului. Acesta ajută și la decongestionarea sinusurilor, fiind foarte eficient în tratarea răcelilor și a gripei.Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că hreanul poate irita mucoasele și este contraindicat în gastrită, ulcer, dar și în litiază renală sau hipotiroidism.

5.    Ceai de mentă

Un studiu din 2013 prezintă efectele mentei în calmarea mușchilor bronhici, fapt care explică eficiența mentei în ameliorarea tusei. Prepară-ți o baie de aburi cu ulei de menta sau savurează-l îndulcit, sau nu, pentru a-ți calma tusea și a-ți decongestiona sinusurile.

6.    Masala chai

Masala chai este un tip de ceai special și foarte gustos. În tradiția indiană, masala chai este un remediu pentru tusea seacă cunoscut de mii de ani. Acesta are și proprietăți de stimulare a sistemului imunitar, așadar este ideal de consumat atunci când ești răcit sau ai gripă. Poți să îl bei cu puțină miere sau zahăr brut.

 

7.    Usturoi

Bulbii de usturoi au o aromă foarte puternică și pot îmbunătății gustul oricărui preparat. Usturoiul are și el proprietăți antibacteriene puternice, însă, în același timp este și un puternic  iritant al mucoaselor. Pe o mucoasă iritată și inflamată (ca în cazul răcelilor), un iritant suplimentar ar putea să nu facă bine. Astfel, este recomandat ca usturoiul să nu fie consumat simplu, ci integrat în meniu alături de alte alimente. În cazul persoanelor care suferă de reflux, sau gastrite/ulcer, usturoiul este contraindicat. De asemenea, usturoiul nu este indicat persoanelor care suferă de intestin iritabil, din cauză că poate provoca balonare, gaze sau diaree.

Consumat atunci când avem viroze sau tuse seacă, usturoiul va promova o vindecare mai rapidă.

8.    Muguri de pin

Mugurii de pin sunt niște semințe cu un conținut ridicat de nutrienți. Aceștia sunt o sursă bogată de vitamina E, un antioxidant puternică ce reduce stresul oxidativ al organismului, dar și fier, magneziu și multe proteine. Consumul lor îți poate întări imunitatea, iar siropul din muguri de pin îți poate reduce tusea seacă persistentă.

9.    Ceai de nucă

Nuca este un aliment foarte bogat în grăsimi benefice pentru organism, care ajută la menținerea unui creier sănătos, dar și la stimularea imunității. Însă știai că poți să folosești și cojile de nucă? Ceaiul preparat prin infuzarea cojilor de nucă are efecte foarte bune de reducere a tusei sâcâitoare.

Mai multe metode de a scăpa de tusea seacă persistentă

Pe lângă lista noastră cu cele mai bune remedii naturiste sub formă de ceaiuri și plante, există metode suplimentare care pot să îți aline căile respiratorii iritate. Iată care sunt cele mai bune idei pentru a calma tusea seacă:

1.    Inhalații cu ulei de eucalipt

Arborele de eucalipt este originar din Australia, iar frunzele sale reprezintă mâncarea de bază a urșilor koala. Dar știai că uleiul extras din frunzele acestei plante are proprietăți de vindecare uimitoare? Uleiul de eucaliptul poate fi folosit ca dezinfectant pentru răni sau calmant pentru herpes, deoarece are calități antibacteriene și antiinflamatorii. Inhalarea sa va liniști și căile respiratorii, va desfunda sinusurile și calma tusea. Dar înainte de a realiza aceste proceduri se recomandă consultul cu un medic specialist. Inhalările pot genera un atac de astm sau pot activa o alergie existentă (o rinită alergică).

La copiii sub 1 an, de exemplu, astfel de inhalații sau aplicări pe piele sunt interzise. iar la cei mai mari de 1 an, sunt acceptate doar dacă un medic a recomandat expres așa ceva.

2.    Gargară cu apă sărată

Pentru a calma gâtul iritat, care ustură și provoacă tuse seacă, ai nevoie doar de două ingrediente simple, pe care sigur le ai în casă. Încearcă sa amesteci câteva lingurițe de sare într-o cană de apă caldă. Folosește acest amestec pentru a face gargară de câteva ori pe zi și vei simți imediat gâtul calmat.

Sare fină Celtică

Este un ajutor prețios în sezonul rece pentru prevenirea şi tratarea răcelilor şi durerilor de gât, dar şi pe tot parcursul anului pentru ameliorarea asteniei fizice şi psihice, a convalescenței şi a indigestiei.

 

3.    Sirop naturist de stafide

Dacă nu ai mai auzit niciodată de sirop de stafide, află că acesta este un remediu foarte bun împotriva tusei și răcelii. Poți să prepari singur în casă acest sirop – trebuie doar să torni 2 căni de apă clocotită (aprox. 400 ml) peste 150g de stafide și să le infuzezi pentru 10-15 minute. Lichidul se strecoară și se bea o cană pe zi, pe stomacul gol, dimineața,pentru a alina tusea seacă.

4.    Sirop de ridiche neagră

Ridichea neagră este o plantă rădăcinoasă cunoscută încă din Egiptul antic pentru proprietățile sale antiinflamatorii. Este folosită pentru a stimula pofta de mâncare, dar și ca antiseptic și calmant în tusea seacă. Siropul de ridiche neagră este foarte benefic pentru căile tale respiratorii, fie că îl cumperi sau îl prepari singur în casă.

5.    Dușuri sau băi fierbinți

Ai observat că de multe ori tusea seacă este însoțită și de o senzație de uscăciune a gâtului? Aerul uscat poate să înrăutățească starea căilor noastre respiratorii, care au nevoie de hidratare pentru a se simți confortabil. Atunci când ai o tuse seacă iritativă, încearcă să faci băi sau dușuri fierbinți (atât cât să fie confortabile) pentru a crea mult abur în baie. Stai mai mult în acest abur, deoarece el va ajuta la dilatarea căilor respiratorii congestionate și la hidratarea mucoaselor.

Când să mergi la medic?

Remediile naturiste sunt foarte bune pentru a trata tusea seacă ce persistă de mai mult timp și e legată de o iritare moderată a căilor respiratorii. Cu toate acestea, există și situații în care lucrurile se complică și atunci este cazul să mergi la un medic. Iată care sunt principalele semne că tusea ta trebuie să fie văzută de un specialist:

  • Dacă simptomele nu trec după câteva săptămâni sau se înrăutățesc.
  • Dacă ai febră sau dureri de cap.
  • Dacă începe să te doară în piept.
  • Dacă te simți confuz sau ai amețeli.

Reguli pentru un stil de viață prin care să eviți tusea seacă

Tusea seacă poate fi foarte neplăcută și sâcâitoare, dar există mai multe metode prin care o poți preveni. În sezonul rece, atunci când sistemul imunitar funcționează mai lent, este bine să ne ferim de a sta în frig și să consumăm cât mai mulți nutrienți din fructe și legume proaspete. În același timp putem evita alergenii sau să tratăm din timp și să ținem sub control afecțiunile care pot lăsa tuse cronică.

SanoVita te susține pe drumul tău spre o viață mai sănătoasă, în care să profiți de toate remediile oferite de natură. Acestea stimulează corpul să activeze mecanismele de apărare naturală și să se vindece mai repede.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.