- Stoc epuizat
Despre smochine
Știai că smochinele erau gustările preferate ale celebrei Cleopatra a Egiptului? Dar ca acestea sunt printre primele primele fructe cultivate de om? Hai să pornim împreună în continuare într-o călătorie în care vom afla informații din cele mai diverse despre acest fruct al regilor (cum a fost supranumit). Vom vedea curiozități despre smochine și vom înțelege împreuna de ce ele nu trebuie să lipsească din alimentația obișnuită a adulților și copiilor.
Originea smochinelor
Simbol al abundentei și fertilității, smochinele își au originea în antichitate, în zona Asiei, dar le regăsim și la anticii greci și romani, unde au fost extrem de apreciate pentru gustul lor bun, proprietățile revitalizante și capacitatea de îndulcire.
Un smochin (pe numele său științific Ficus Carica) atinge în mod frecvent vârsta de 35 de ani, dar cei mai longevivi dintre acești arbori pot să trăiască și până la venerabila vârsta de 80 de ani. În zonele calde, cum sunt cele din zona Marii Mediterane, smochinii rodesc și de 3 ori pe an. La noi în țară îi poți găsi în Banat și Dobrogea. Nu sunt niște arbuști foarte pretențioși și rezistă destul de bine la secetă. Dacă mergi la început de septembrie în Grecia insulara, poți culege smochinele direct din copac, sunt coapte și numai bune de consumat.
Fructele smochinului sunt mici și au o forma conica, iar culoarea lor poate să varieze în funcție de specie, de la smochine albe, până la smochine galbene, roșii, maro, mov sau negre.
Sub ce forma se comercializeaza smochinele?
Pe piață găsești deseori și smochine proaspete, în special de import, dar mai ales smochine uscate. Acest ultim sortiment este mult mai răspândit datorită faptului că, în forma uscată, smochinele se pot păstra un timp cu mult mai îndelungat, fără a se altera.
Smochinele proaspete sunt destul de pretențioase, ele nu rezistă decât câteva zile în frigider, iar dacă vrei sa îl cumperi din supermarket, trebuie să știi că un fruct proaspăt poate fi recunoscut după parfumul său dulceag. Un miros acru indică un fruct deja alterat ce nu este recomandat să fie consumat.
Poți să alegi oricare dintre variante dorești și iți place mai mult, din punct de vedere al beneficiilor pentru sănătate nu există diferențe majore între soiuri sau diferitele forme de comercializare. Smochinele uscate păstrează integral calitățile nutritive ale fructelor proaspete, însă, având în vedere că nu conțin apă, vor cântări mai puțin, păstrându-și, în același timp, conținutul caloric. Cu alte cuvinte, smochinele uscate au, la aceeași greutate de fructe, o valoare calorica de aproape patru ori mai mare, dat fiind că vei consuma numai pulpa propriu-zisă, nu și apa pe care aceasta o conține în mod natural.
Proprietăți și valoare nutrițională smochine
Smochinele sunt fructe extrem de bune pentru sănătatea ta. Datorită bogăției de antioxidanți, vitamine, minerale și fitonutrienți, ele se constituie cu succes drept un remediu natural pentru o gama largă de afecțiuni, despre care vom discuta în continuare. Smochinele au în compoziția lor vitaminele A, C, B1 și B2, calciu, magneziu, fosfor, mangan, potasiu. De exemplu, în numai 2 smochine regăsim nu mai puțin de 10% din doza zilnica recomandată de calciu, așadar este indicat să le includem în mod obișnuit în alimentația copiilor, fie uscate, fie proaspete, după cum vedem că le preferă.
Consumul de smochine - beneficii pentru sănătate
Smochinele conțin, așa cu menționam anterior, o doză importantă de vitamine și minerale, antioxidanți, fibre, iar această compoziție se traduce printr-o larga serie de beneficii pentru sănătate. Hai să vedem împreuna care sunt cele mai importante dintre aceste beneficii și să descoperim de ce merită să incluzi smochinele în mod constant în alimentația ta și a familiei tale.
Smochinele - un cunoscut aliment tonic pentru organismul tău
AAtât femeile însărcinate, cât și sportivii trebuie să consume smochine, datorită proprietăților tonice și energizante recunoscute. De fapt, smochinele fac bine oricui, nu au contraindicații. Adăugate în smoothieuri sau în cerealele de la micul dejun, ele vor reuși să iți ofere energie pentru a-ți îndeplini sarcinile din prima parte a zilei, iar gustul delicios te va determina să nu le ocolești odată ce le-ai încercat, simple sau în diferite combinații. Un alt motiv pentru care femeile însărcinate nu ar trebui să uite de smochine este doza importantă de acid folic pe care o găsim în compoziția acestor fructe.
Smochinele - beneficii pentru tensiunea ta arterială
Smochinele conțin potasiu, element care este de un real folos în reducerea și normalizarea tensiunii arteriale. În plus, nu conțin deloc sodiu, așadar apa din compoziția lor nu este reținută de organism, ci eliminată rapid.
Smochinele - beneficii pentru un somn odihnitor
Două smochine la masa de seara te vor ajuta să dormi mai bine și să te trezești mai odihnit, pentru că acestea conțin triptofan, element care combate insomniile. Având în vedere că odihna reprezintă cheia unei bune funcționări a organismului, suntem siguri de acum ce vei alege să mănânci la masa de seară, mai ales dacă suferi de tulburări ale somnului și iți dorești un remediu complet natural împotriva acestora.
Smochinele - beneficii pentru sănătatea oaselor
Smochinele conțin calciu, iar consumul regulat al acestor fructe te va ajuta să iți menții oasele sănătoase și elimină riscul de a dezvolta prematur anumite boli cum ar fi osteoporoza. Calciul din smochine se va fixa cu ușurința în organism, nu va fi eliminat, de mare ajutor în acest proces fiind și prezența potasiului asociat.
Smochinele - beneficii pentru pielea ta
Datorita compoziției bogate în antioxidanți, smochinele combat acțiunea radicalilor liberi, încetinesc procesele degenerative și te ajută să iți menții pielea sănătoasă și îi conferă un aspect strălucitor. În medicina naturistă smochinele sunt folosite frecvent pentru un anumit tip de afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul sau eczemele.
Prepară o mască hidratantă pentru ten folosind miez de smochine crude, amestecat cu puțin ulei de cocos sau miere, aplic-o o data pe săptămână și foarte curând ai să ramai uimit de efecte! Masca trebuie lăsată un sfert de ora să acționeze, apoi fata se clătește cu apă călduță și se șterge cu un prosop moale prin tamponare.
Smochinele - beneficii pentru digestie
Smochinele conțin natural latex, o substanță asemănătoare, din punct de vedere al proprietăților, cu sucul pancreatic, de aceea aceste fructe sunt un mare ajutor în procesul de digestie, în mod deosebit dacă ea se realizează prea lent. Tot la o digestie mai eficientă și la eliminarea constipației contribuie și cantitatea importantă de fibre din aceste fructe dulci, plus o altă substanță pe care o regăsim în smochine, o enzimă numita ficină.
Smochinele - fructe extrem de utile pentru detoxifierea organismului
Indiferent că le mănânci crude sau uscate, smochinele au proprietăți diuretice și laxative, așadar le poți folosi în curele tale de detoxifiere. Atenție totuși, consumul în exces poate să ducă la efecte nedorite, cum ar fi diareea.
Smochinele - un ajutor important pentru slăbit
Dacă ai câteva kilograme în plus și vrei să scapi de ele, smochinele te pot ajuta. La o prima vedere pare ușor ciudat, având în vedere că ele sunt fructe foarte dulci, dar compoziția lor nutritivă este cea care le face potrivite în diete, bineînțeles, dacă sunt consumate în cantități moderate și nu ca adaos al unei mese principale (cu excepția micului dejun și a rețetelor în care le incluzi), ci pe post de gustări de sine stătătoare.
Iată care sunt motivele pentru care smochinele se dovedesc un ajutor de nădejde în programele de eliminare a kilogramelor în plus:
- Aduc dietei tale zilnice fibrele atât de necesare. Consumul de fibre iți va regla digestia, ajutând procesele organismului să se deruleze mai rapid
- Datorită conținutului de acizi grași omega 3 și omega 6, iți vor accelera arderile metabolice, iar grăsimea se va topi astfel mai repede, asa cum iți dorești.
- Smochinele iți vor satisface nevoia de dulce, așadar nu vei fi tentată să mănânci dulciuri procesate.
Cum se consumă smochinele?
Smochinele pot fi consumate în formă proaspătă sau uscată, după cum le găsești în magazine și in funcție de preferința fiecăruia. Poți să le mănânci pe post de gustare, desert, să le adaugi în smoothieuri hrănitoare, prăjituri, creme, să le pasezi pentru a forma o pastă sau să pregătești din ele o dulceață cu un gust deosebit.
Smochinele în alimentația copiilor
Datorită bogăției de nutrienți, smochinele nu trebuie să lipsească din alimentația copilului tău. Pentru că sunt dulci, ele vor fi bine primite și cel mic le va savura cu placere pe post de gustare, construindu-și astfel obiceiuri bune care îl vor însoți de-a lungul întregii sale vieți. În alimentația bebelușilor poți să introduci smochinele de la vârsta de 8 luni, dar nu în formă uscată, întrucât există riscul de a fi înghițite cu dificultate, ci proaspete sau rehidratate. Taie-le în bucățele mici și puiul tău nu o sa facă mofturi, dimpotrivă, iți va mai cere!
Cate calorii au smochinele?
În completarea celor menționate anterior despre beneficiile smochinelor pentru slăbit, hai să mai discutăm câteva lucruri, dat fiind că multe dintre cititoarele noastre sunt mereu interesate despre combinația regim de slăbire - alimente sănătoase (în cazul de fata smochinele). Dacă vrei să mănânci smochine atunci când ești la dietă, atunci află că, dincolo de beneficiile discutate anterior, nu este indicat să exagerezi, ci trebuie să fii moderată în consum, întrucât ele conțin o doză ridicata de zaharuri naturale, iar 4-5 smochine mari iți vor aduce peste 200 de calorii. Totuși, aceleași zaharuri iți vor satisface nevoia de dulce, cu un plus de nutrienți, plus că iți oferă fibre esențiale pentru a îmbunătăți procesul de digestie, așadar, dacă ai de ales între o felie de prăjitura și câteva smochine, alege-le pe cele din urmă fără să stai pe gânduri!
Smochinele în rețetele tale culinare
Datorită compoziției lor, smochinele pot să înlocuiască zahărul în rețetele tale culinare, întrucât ele sunt, așa cum spuneam și la începutul expunerii noastre, unele dintre cele mai dulci fructe. De asemenea, pasta de smochine poate fi folosită și pe post de element de legare a ingredientelor dintr-o rețetă, înlocuind oul sau uleiul în preparatele vegane, în special cele dulci.
Dacă vrei să folosești smochine uscate în rețete sau pentru consum în forma propriu zisă, iți recomandăm să le rehidratezi înainte timp de câteva ore, vor fi și mai bune și nu riști să te păcălești în privința cantității. Apa în care au stat smochinele nu se va arunca, ea poate fi utilizată pe post de îndulcitor în diferite preparate culinare, chiar și în cele care nu au la baza smochinele.
Salate cu smochine
Smochinele pot fi adăugate în salatele tale, în combinație cu diferite ingrediente: năut, salată verde, salată iceberg, semințe de in, migdale, semințe de dovleac sau de floarea soarelui. Prezența lor va duce la o combinație de dulce-acrișor care iți va încânta papilele gustative.
Deserturi cu smochine
Cea mai simplă rețetă în care poți să adaugi smochine în loc de stafide, este cunoscuta și delicioasa rețetă de mere coapte sau savurosul tort de mere. Acestea, nu doar că vor da o aromă specială, dar vor și îndulci suficient preparatul, încât să nu mai fie nevoie să adaugi cantitatea de zahar obișnuită, iar combinația între gustul ușor acrișor de măr și cel dulce de smochine se va dovedi de mare efect.
Cu ajutorul smochinelor poți să conferi un gust deosebit brioșelor, pâinii de casa dulci, cozonacului. Transformate în pastă la blender, smochinele proaspete sau cele uscate și apoi rehidratate înainte de preparare, pot să intre in componența cremelor pentru torturile pe care le pregătești într-o zi festivă sau într-o zi obișnuită pe care vrei să o transformi într-o sărbătoare din simplul motiv că ii ai alături pe cei dragi ție.
Combină smochinele cu semințe, hrișcă, fulgi de ovăz și poți să faci niște delicioase bombonele, eventual trecute la final prin fulgi de cocos sau pudrate discret cu karob. Iar ideile nu se opresc aici: lasă-ți imaginația și intuiția culinară să zboare și vei avea rezultate care iți vor depăși așteptările.
Smoothieuri cu smochine
În orice smoothie poți sa adaugi smochine, întrucât acestea sporesc consistența, dau un gust bun și iți cresc nivelul de energie. Adaugă-le la alimente cum ar fi laptele vegetal, fulgii de ovăz, legume, alte fructe sau verdețuri proaspete și te vei bucura de gustul bun în numai câteva minute. cum spuneam, dacă nu ai smochine proaspete la îndemâna, folosește smochine uscate, pe care le hidratezi în apă pentru câteva ore. Totuși, având in vedere că smochinele sunt niște fructe dulci, recomandăm să micșorezi, chiar să elimini alți îndulcitori (fie ca vorbim de zahar, miere sau alți îndulcitori naturali) adaugați in smoothie. Vrei sa obții o gustare tonica, nu o bomba calorica, nu-i așa?
Dulceață de smochine coapte
Dulceața de smochine este extrem de îndrăgită de gospodine, dar se prepară în special în zonele țării în care smochinele s-au aclimatizat și pot creste în curte, altfel prețul unui asemenea preparat se poate dovedi destul de mare. Dulceața de smochine se pregătește cu ingredientele clasice pentru dulceață: apa, zahar si lămâie, la care recomandăm să adaugi și scorțișoară, se potrivește de minune și va accentua gustul exotic al fructelor. Trebuie totuși să fii atentă să nu amesteci prea mult în oala în care ai pus la fiert smochinele cu apă și zahar, întrucât acestea nu au consistența prunelor și se pot zdrobi cu ușurință, rezultând o dulceață mai densă, dar mai puțin aspectuoasă.
Acum, că te-ai convins de utilitatea includerii smochinelor în dieta ta obișnuită, nu iți mai rămâne decât să aplici toate sfaturile pe care le-ai citit, iar sănătatea ta nu va avea decât de câștigat!
- Declarație nutrițională
- per 100g
- Valoare energetica
- 908 kj/ 217 kcal
- Grasimi
- 1.2 g
- din care acizi grasi saturati
- 0 g
- Glucide
- 55.3 g
- din care zaharuri
- 44.7 g
- Fibre
- 6.7 g
- Proteine
- 4 g
- Sare
- 0 g
Smochine uscate