Știai că, dacă ești trecut de 40 de ani, folosești ovăzul în alimentație, de mai multă vreme decât credeai? Această cereală se află pe mesele românilor încă din anii '80, la micul dejun, pentru că era ingredientul principal al surogatului de cafea numit familiar nechezol.
Cuprins:
1. Tărâțele de ovăz
a. Ce sunt tărâțele de ovăz
b. Obținerea tărâțelor de ovăz
c. Proprietățile nutritive ale tărâțelor de ovăz
d. Deosebirile dintre tărâțele de ovăz și fulgii de ovăz
2. De ce să folosim tărâțe de ovăz
a. Beneficiile tărâțelor de ovăz pentru organism
- Beneficiile tărâțelor de ovăz pentru sistemul circulator
- Beneficiile tărâțelor de ovăz în controlul greutății
- Beneficiile tărâțelor de ovăz asupra presiunii arteriale
- Beneficiile antioxidanților din tărâțele de ovăz
- Rolul tărâțelor de ovăz în reducerea colesterolului
- Târâțele de ovăz și diabetul
- Beneficiile tărâțelor de ovăz asupra sistemului digestiv
b. Diete de slăbire cu tărâțe de ovăz
c. Diete de detoxifiere cu tărâțe de ovăz
d. Utilizarea tărâțelor de ovăz în cosmetică
3. Rețete cu tărâțe de ovăz
Tărâțele de ovăz
Tărâțele de ovăz se obțin din partea exterioara a bobului de ovaz și conțin proteine, fier, calciu, fosfor, magneziu, zinc, dar puține calorii. Se folosesc atât în alimentație, cât și în cosmetică.
Există multiple rețete cu tărâțe de ovăz – de la pâine până la biscuiți sau iaurt cu tărâțe de ovăz (eficient în curele de slăbire).
Beneficiile consumului de tărâțe de ovăz (recomandat de 3-5 ori pe săptămână) sunt micșorarea nivelului de colesterol, protecția contra bolilor de inimă, micșorarea nivelului de zahăr din sânge, stimularea sistemului digestiv, eficientă în curele de slăbire. Întrucât ele nu au un gust pregnant, ci mai curând unul neutru, se recomandă a fi însoțite, în alimentație de fructe uscate sau lapte vegetal. Dacă vrei să slăbești ai să te ferești, bineînțeles, să adaugi zahăr, care dă o aromă preferată de mulți, dar îți zădărnicește eforturile de înlăturare a kilogramelor în plus.
Ce sunt tărâțele de ovăz
Ovăzul este o cereală cultivată în țări cu clima temperată, cum este și România, și multă vreme folosit pentru hrana animalelor. În momentul în care, însă, oamenii de știință l-au studiat îndeaproape și i-au descoperit beneficiile pentru organism, l-au adus pe masa consumatorilor.
Tărâța (de ovăz, grâu, porumb, etc) reprezintă învelișul exterior al unei cereale și conține o parte importantă dintre elementele nutritive. Atunci când cerealele respective, în cazul nostru ovăzul, sunt consumate ca atare, neprelucrate, vorbim despre cereale integrale, iar beneficiile acestora sunt importante. Dacă în trecut tărâțele erau folosite pentru hrana animalelor, pe măsură ce studiile științifice le-au evidențiat calitățile date de conținutul de fibre, vitamine și minerale, nutriționiștii din întreaga lume au început să le recomande consumului.
Obținerea tărâțelor de ovăz
Tărâțele de ovăz se obțin prin decorticarea boabelor și separarea învelișului exterior de miez. Întrucât ele nu au un gust pregnant, ci mai curând unul neutru, se recomandă a fi însoțite în alimentație de fructe uscate sau lapte vegetal. Dacă vrei să slăbești ai să te ferești, bineînțeles, să adaugi zahăr, care dă o aromă indrăgită de mulți, dar îți zădărnicește eforturile de înlăturare a kilogramelor în plus.
Tărâțele de ovăz, asemenea celorlalte cereale, pot fi stocate chiar și câteva luni într-un loc răcoros și uscat. Dacă temperatura în încăpere crește, ele se pot depozita în frigider. Atât în varianta de tărâțe, de cereală integrală, cât și în cea de fulgi, ovăzul se păstrează pe parcursul mai multor luni (până la 1 an), cum spuneam, în locuri răcoroase și uscate, în ambalaj etanș.
Proprietățile nutritive ale tărâțelor de ovăz
În general, cerealele sunt compuse din trei părți, fiecare cu o compoziție și beneficii specifice:
- învelișul exterior (tărâța) conține fibre, acizi Omega 3, vitamine și minerale.
- endospermul, adică partea principală conține amidon.
- germenii, cea mai mică parte a bobului sunt o sursă bună de acid folic, vitamina E, fosfor și magneziu.
100 g de tărâțe de ovăz conțin aproximativ 246 de calorii și:
- 62,5 g carbohidrați
- 12,7 g proteine
- 9,5 g grăsimi
- minerale: fosfor, fier, calciu, magnexiu, potasiu, seleniu)
- vitamine (vitamina K, E și cele din complexul B, în special acid folic și colină)
Deosebirile dintre tărâțele de ovăz și fulgii de ovăz
Multă lume are tendința de a confunda fulgii de ovăz cu tărâțele de ovăz. Ambele variante au ca punct de plecare aceeași plantă și o multitudine de beneficii specifice, dar materia primă în sine diferă. Fulgii de ovăz se obțin din cereala propriu zisă, integrală (adică, alcătuită din miez și înveliș) sau decorticată (curățată de coajă), în timp ce tărâțele reprezintă numai învelișul acela exterior. Tărâțele unor cereale conțin, în general, mai multe fibre și o cantitate mai mare din anumiți nutrienți decât miezul, așadar între cele două categorii alegerea cea mai bună se îndreaptă către prima variantă, chiar dacă tărâțele nu au un gust la fel de fin și aceeași consistență. Din acest motiv, într-o dietă de slăbire, de exemplu, tărâțele de ovăz vor fi mai bune decât fulgii și nu va trebui să îți faci probleme că îngrașă. Dar despre aceste aspect vom discuta imediat pe larg. Totuși, a nu se trage de aici concluzia că fulgii de ovăz nu au și ei, la rândul lor, mari beneficii pentru sănătate. Dimpotrivă, și ei sunt foarte buni, însă tărâța are concentrația cea mai mare de fibre și nutrienți.
Vei găsi atât tărâțe de ovăz cât și fulgi de ovăz în magazinele naturiste, în cele de tip plafar și pe site-ul SanoVita la un preț foarte bun, un motiv în plus să încerci să le consumi în mod regulat.
De ce să folosim tărâțe de ovăz?
La această întrebare răspunsul este cum nu se poate mai simplu: folosim tărâțe de ovăz pentru că sunt extrem de sănătoase. Vom detalia imediat toate beneficiile care derivă din conținutul lor nutrițional și vei înțelege de ce merită să le incluzi în dieta ta obișnuită dacă dorești să slăbești, să îți detoxifiezi organismul, să te protejezi de diferite afecțiuni sau pur și simplu să te simți mai bine.
Se impune să precizăm că tărâțele de ovăz nu conțin gluten, așadar pot fi consumate și de către persoanele care suferă de intoleranță la acest compus.
Beneficiile tărâțelor de ovăz pentru organism
Tărâțele de ovăz au o multitudine de întrebuințări tocmai pentru că sunt benefice pentru organism. Curele cu tărâțe sunt indicate mai ales în afecțiuni care țin de digestie și controlul greutății, dar și foarte bune pentru detoxifiere. Vom discuta imediat despre cele mai importante dintre ele.
Beneficiile tărâțelor de ovăz pentru sistemul circulator
Tărâțele de ovăz scad colesterolul, ceea ce influențează direct buna circulație a sângelui. Cu cât arterele sunt mai curate, ele vor fi și mai flexibile, iar sângele va circula mai ușor.
Beneficiile tărâțelor de ovăz în controlul greutății
Nu trebuie să te îngrijorezi că tărâțele de ovăz îngrașă. Caloriile pe care le aduc se pun în legătură cu timpul în care tărâțele de ovăz mențin senzația de sațietate, cu cantitatea necesară pentru a elimina foamea și abia apoi poți trage concluziile. Pe scurt, în programele de control a greutății tărâțele sunt recomandate aproape fără excepție.
În celebra dietă Dukan, de exemplu, tărâțele de ovăz sunt recomandate atât ca ajutor în eliminarea mai rapidă a kilogramelor, dar și pentru a regla eventualele probleme de constipație care ar putea apărea. Carbohidrații cu eliberare lentă din compoziția tărâțelor de ovăz te ajută să te simți sătulă mai mult timp, înlăturând cel mai mare pericol al unei persoane care dorește să scadă în greutate: foamea.
Beneficiile tărâțelor de ovăz asupra presiunii arteriale
O bună circulație a sângelui înseamnă presiune arterială normală, echilibrată. Tărâțele de ovăz au acest efect asupra organismului tău, de reglare a tensiunii, așadar consumul lor este recomandat persoanelor care suferă de afecțiuni cardiovasculare sau au în familie un istoric negativ în această direcție.
Beneficiile antioxidanților din tărâțele de ovăz
Vitaminele din complexul B prezente în tărâțele de ovăz au, în organismul tău, un important rol antioxidant, de aceea consumul regulat este recomandat cu toată căldura de specialiști.
Rolul tărâțelor de ovăz în reducerea colesterolului
În urma unei alimentații defectuoase, colesterolul se depune pe pereții arterelor. Inițial le reduce din flexibilitate, dar în cazurile cele mai grave poate să ajungă până la blocare completă. Alimentele care conțin fibre, cum sunt și tărâțele de ovăz au proprietatea de a scădea nivelul colesterolului rău, eliberându-ți arterele.
Tărâțele de ovăz și diabetul
Tărâțele de ovăz conțin carbohidrați cu eliberare lentă. Asta înseamnă că zahărul este absorbit în sânge treptat și glicemia ținută sub control. După ce studiile efectuate de cercetătorii americani au evidențiat clar aceste aspecte, tărâțele de ovăz au început să fie recomandate persoanelor care suferă de diabet.
Beneficiile tărâțelor de ovăz asupra sistemului digestiv
Am spus-o de mai multe ori până acum, dar o vom repeta: o digestie bună reprezintă primul și unul dintre cei mai importanți pași către o sănătate înfloritoare. Alimentele bogate în fibre, printre care se află și tărâțele de ovăz, îmbunătățesc digestia, combat constipația, ajută la combaterea gazelor intestinale. Consumate cu un ingredient lichid, tărâțele de ovăz reprezintă o masă gustoasă și hrănitoare, dar și un elemant natural cu care îți ajuți organismul să funcționeze corect.
Diete de slăbire cu tărâțe de ovăz
Dietele de slăbire cu tărâțe în general și dietele de slăbire cu tărâțe de ovăz în special sunt extrem de apreciate, întrucât reprezintă o cale naturală și sănătoasă de a elimina kilogramele în plus. Tărâțele de ovăz reglează glicemia, mențin pe termen lung senzația de sațietate (datorită faptului că se umflă cu lichidele absorbite, atât la tine în farfurie cât și ulterior, în stomac), ceea ce înseamnă că nu vei mai simți nevoia să mănânci o periodă îndelungată și, în acest fel vei putea controla senzația de foame. În plus, datorită efectului detoxifiant, tărâțele de ovăz îți vor conferi și energie, așadar dieta ta de slăbit nu va fi însoțită și de neplăcutele efecte de slăbiciune și oboseală.
O dietă cu tărâțe de ovăz nu înseamnă că vei consuma doar acest aliment și nimic altceva: le poți asocia, crude, cu iaurt sau lapte vegetal și mânca pe post de masă de dimineață și/sau cină. Dacă și prânzul va fi unul ușor, efectele se vor vedea într-un timp extrem de scurt.
Este adevărat că o dietă care conține doar tărâțe de ovăz reprezintă o dietă extrem de rapidă, însă soluțiile extreme pot fi periculoase, așadar nu reduce alimentația ta doar la ele și, oricum, înainte de a urma un astfel de program ar fi bine să ai o discuție cu medicul tău.
Diete de detoxifiere cu tărâțe de ovăz
În drumul lor prin tractul intestinal tărâțele antrenează cu ele o serie importantă de reziduri depuse în timp, favorizând eliminarea acestora. O cură de o săptămână de detoxifiere cu tărâțe de ovăz nu poate fi decât benefică pentru organismul tău, repetată ori de câte ori simți nevoia, dar mai ales după perioadele de sărbători, dacă ai mâncat excesiv.
Tărâțele de ovăz nu au contraindicații, însă, indiferent că vrei să slăbești sau să îți detoxifiezi organismul, exagerarea consumului în detrimentul altor alimente nu este o soluție pe termen lung, întrucât te va priva de importante elemente nutritive.
Nu putem spune ca ar fi o cantitate anume recomandată de tărâțe de ovăz în cazul unei perosane adulte, dar consumul trebuie să se facă regulat, în 5 zile din 7 ale săptămânii, pentru ca efectele să fie cât mai vizibile. Totuși, în cazul în care reducem dieta zilnică exclusiv la tărâțe de ovăz, eventual cu un aliment lichid, pe termen mediu sau lung vom priva organismul de nutrienți importanți. Oricât ar fi de bune tărâțele pentru organism, este imposibil ca ele să conțină absolut toate vitaminele și mineralele de care ai nevoie pentru funcționarea în condiții optime a corpului tău.
Utilizarea tărâțelor de ovăz în cosmetică
Tărâțele de ovăz au proprietăți hidratante, motiv pentru care pot fi folosite în măști cosmetice, dar și pentru curățarea feței. Un scrub natural cu tărâțe de ovăz poate fi preparat chiar acasă și te ajută să elimini impuritățile, să scapi de pielea moartă și să redai strălucirea pielii tale. Le poți combina cu miere, ulei de măsline sau chiar apă călduță.
Rețete cu tărâțe de ovăz
Tărâțele de ovăz pot intra în compoziția unor numeroase preparate culinare (cu atât mai mult cu cât nu își alterează calitățile nutritive în urma preparării termice) și pot fi consumate în toate momentele zilei, de la micul dejun, în combinație cu lapte vegetal, gustări, prânz sau cină. Datorită faptului că oferă energie și asigură senzația de sațietate o perioadă îndelungată, ele sunt recomandate mai ales dimineața sau pentru o serie de gustări cu puține calorii.
În alimentația copiilor putem introduce tărâțele de ovăz după vârsta de 6 luni, mai întâi sub formă de terci și abia apoi, după ce copilul mestecă foarte bine, optăm și pentru celelalte variante de preparare.
Budincă cu tărâțe de ovăz
Budinca cu tărâțe de ovăz este unul dintre cele mai iubite preparate în care acest aliment este folosit ca ingredient, întrucât se pregătește foarte simplu, merge la fel de bine pe post de mic dejun, cină sau gustare și poate fi îmbogățită după gustul fiecărui consumator. Ca să o faci, combină 250-300 ml de lapte vegetal cu 6-8 linguri de tărâțe de ovăz și fierbe budinca rezultată timp de 5 minute. În acest timp recomandăm să mesteci în mod continuu, ca să nu se lipească. Dacă preferi să îndulcești preparatul, fă-o după fierbere cu miere, fructe uscate sau foarte puțin zahăr brun. Budinca poate fi aromată cu vanilie, coajă de lămâie sau ce îți place mai mult. Așa cum spuneam, tărâțele de ovăz nu își pierd calitățile în urma tratării termice, așa încât copilul tău va profita de toate proprietățile nutritive și de un gust deosebit.
Dacă nu vrei sau nu ai timp să fierbi fulgii de ovăz, stai liniștit, acest lucru nu este obligatoriu. Atât combinația de lapte vegetal și tărâțe de ovăz, cât și anumite rețete de biscuiți cu tărâțe pot fi pregătite și fără fierbere, mai ales dacă folosești (în cazul biscuiților) un ingredient cu rol de legare, cum ar fi mierea sau siropul de curmale.
Produse de panificație sau prăjituri cu tărâțe de ovăz
Tărâțele de ovăz pot fi introduse în produsele de panificație și în multe tipuri de aluat dulce sau sărat (pâine de casă, checuri, pateuri, brioșe, sărățele, biscuiți). Aduc un gust relativ neutru, dar un plus de fibre de care organismul tău are nevoie.
Persoanele care țin dieta Dukan pot face pâine cu tărâțe de ovăz sau cu făină de ovăz în loc de făină obișnuită, folosind doar câteva ingrediente simple, cum ar fi apa, iaurtul și praful de copt. Vegetarienii pot să înlocuiască iaurtul cu lapte vegetal și să adauge fulgi de drojdie inactivă pe post de agent de legare. Pâinicile astfel făcute se coc în cuptor și vor înlocui pâinea clasică.
Prăjiturile în care înlocuim făina cu tărâțe de ovăz vor avea mai puține calorii, astfel încât pot fi consumate ocazional și de către persoanele care urmează un program de eliminare a kilogramelor în plus, cu condiția să nu se exagereze.
Iată, așadar, cât de multe beneficii și în câte modalități poți să integrezi tărâțele de ovăz în alimentația ta. De ce nu ai face-o chiar de mâine?
- Declarație nutrițională
- per 100g
- Valoare energetica
- 1541 kj/ 367 kcal
- Grasimi
- 7.00 g
- din care acizi grasi saturati
- 1.20 g
- Glucide
- 50.8 g
- din care zaharuri
- 1.50 g
- Fibre
- 15.4 g
- Proteine
- 17.3 g
- Sare
- 0.01 g
Tărâțe de ovăz
Alte produse din aceeasi categorie:
Clientii care au cumparat acest produs au mai cumparat si:
Recenzii
Buna ziua,\nMa intereseaza sa cumpar acest produs, insa, observ ca nu ati specificat in descriere data de expirare a produsului.\nEste un amanunt foarte important de cunoscut inainte de a aface o achizitie.\nVa rog sa adaugati data de expirare a produsului i