Untul din arahide este crocant, datorita bucatilor de arahide pe care le are in compozitie. Poate fi consumat pe paine dimineata, folosit in prepararea cremelor, smoothie-urilor sau a budincilor. Contine grasmi si proteina vegetala, fiind recomandat copiilor aflati în crestere, sportivilor sau persoanelor care au un stil de viata activ.
Untul de arahide este un produs extrem de popular mai ales in tarile din vest si Statele Unite, dar castiga din ce in ce mai mult teren si la noi in tara. El are o multime de proprietati nutritive si ofera o multitudine de beneficii organismului: beneficii pentru sistemul circulator, pentru sistemul cardiovascular, pentru muschi, pentru oase, pentru digestie, pentru memorie. Desi este bogat in calorii, untul de arahide se recomanda in diete, fiind satios si un produs complex prin continutuul sau, reducand nevoia de a consuma alte alimente. Majoritatea personelor care l-au incercat au constatat ca agreeaza untul de arahide, cu exceptia celor alergici la arahide in sine. Untul de arahide poate fi cumparat si din Romania, insa trebuie sa fii atent la continutul produsului cumparat: este indicat sa consumi unt de arahide natural, cu adaos cat mai mic de alte ingrediente, gen sare, zahar sau ulei.
Ce este untul de arahide
Ca sa intelegem ce este untul de arahide, trebuie sa pornim de la baza fabricarii lui, adica de la arahide. Arahidele sunt, contrar tuturor asteptarilor tale, niste leguminoase, obtinute dintr-o planta, alunul de pamant, ale carei fructe se formeaza si ajung la maturitate sub pamant, intr-un fel de pastai. Aceste pastai contin alunele de pamant sau arahidele atat de iubite.
Untul de arahide este un aliment pe cat de simplu de obtinut, pe atat de bun pentru sanatate. Consumat cu moderatie, iti va demonstra toate calitatile nutritive si te va tine satul si plin de energie timp îndelungat. Textura lui uimeste consumatorul, este fina, lipicioasa si in acelasi timp cremoasa, iar gustul sau de alune, sarat si dulce in acelasi timp - absolut senzational.
Putem considera ca untul de arahide are un pret mic, daca punem in legatura pretul de comercializare cu valoarea sa nutritionala si cu faptul ca numai 2 linguri de unt de arahide intins pe o felie-doua de paine consumate dimineata iti vor asigura energia necesara pana la pranz.
Arahidele se cultiva pe suprafete extinse in China, Africa, S.U.A., India, Mexic, Spania, Franta, Italia. Principalii producatori, prelucratori si exportatori sunt SUA, China si Argentina, iar la noi in tara se pot cultiva arahide in Oltenia, in conditiile unui sol bine irigat, pentru o recolta bogata. Totusi, intrucat traditita cultivarii arahidelor nu este dezvoltata suficient in Romania, majoritatea celor care comercializeaza unt de arahide il importa.
Untul de arahide se gaseste in hypermarketuri, dar si pe site-ul Sano Vita, la pret avantajos. Cu putina rabdare il poti face si tu acasa, dar conditiile de depozitare depind de modul in care untul de arahide a fost procesat. Daca l-ai facut acasa, recomandam sa il tii la frigider pana cand il termini. Daca l-ai cumparat gata procesat, il poti pastra si in camara, la temperatura constanta, daca ai grija sa inchizi bine borcanul si sa nu ramana in el urme de alte alimente. De exemplu, daca vei consuma direct din borcanul cu unt de arahide folosind un colt de paine sau un biscuit, pot ramane firimituri in interior care sa duca la alterarea produsului, daca acesta nu este tinut la rece.
Pastrarea la temperaturi scazute a unui borcan cu unt de arahide inceput ii prelungeste termenul de valabilitate: de la 3 luni (tinut in camara) pana la 9 luni (pastrat in frigider). Poate fi consumat oricand, dar este iubit mai ales de vegetarieni si extrem de apreciat de catre cei care tin post, date fiind valorile sale nutritive.
Cum se obtine untul de arahide
Untul de arahide este un aliment destul de putin si simplu de prelucrat. El se obtine macinand arahidele (in prealabil decojite – crude, prajite sau coapte) pana cand se transforma intr-o pasta fina denumita unt. Se poate adauga putin ulei de arahide, sare sau indulcitori.
Proprietatile untului de arahide
Untul de arahide are multe proprietati benefice pentru organismul uman. Poate fi consumat in perioadele de post, dar si in afara acestora. Este recomandat femeilor insarcinate si chiar si celor care alapteaza, avand in vedere continutul de folat al arahidelor. Daca nu dauneaza mamei (aceasta nu sufera de alergie), nu va dauna nici fatului sau bebelusului (in cazul consumului de catre mama care alapteaza) avand in vedere ca alergia la arahide este in general ereditara.
In alimentatia bebelusului il poti introduce abia dupa varsta de 1 an, avand in vedere consisitenta acestuia lipicioasa, care il face greu de inghitit.
Continutul in proteine si minerale ale untului de arahide
O lingura de unt de arahide aduce organismului tau:
- 14% din doza zilnica recomandata de mangan
- 8% din doza zilnica recomandata de magneziu
- 7% doza zilnica recomandata de cupru
Continutul in vitamine al untului de arahide
Untul de arahide este un aliment hranitor, 100 de grame furnizand :
- 9% din doza zilnica recomandata de vitamina E
- 14% din doza zilnica recomandata de Vitamina B3
- 5% din doza zilnica recomandata de Vitamina B6
- 3% din doza zilnica recomandata de folat
Continutul in fibre al untului de arahide
Untul de arahide contine aproximtiv 8% fibre alimentare, cu ajutorul carora regleaza nivelul zaharului din sange si reduce colesterolul "rau".
Grasimile sanatoase din untul de arahide
Untul de arahide conține predominant grăsimi mono - și polinesaturate, cunoscute ca și grăsimi bune pentru sănătatea noastră. Sunt studii care au evidențiat că înlocuirea untului de origine animală cu cel de arahide, ar putea reduce nivelul colesterolului și al trigliceridelor.
Resveratrol, secretul untului de arahide
Arahidele contin un nutrient care se numeste resveratrol (prezent si in coaja si semintele strugurilor rosii, afine, mure sau merisor), un compus fenolic antimicrobian natural, care ajuta organismul tau sa lupte impotriva virusurilor si bacteriilor. De asemenea, resveratrolul pastreaza ADN-ul intact, repara moleculele deteriorate de radicalii liberi. Avand o actiune puternic antioxidanta, incetineste prosul de imbatranire al celulelor, spijina circulatia si ajuta la reducerea inflamatiei.
Alte proprietati ale untului de arahide
In doua linguri de unt de arahide gasim 7 g de proteine, cu ajutorul carora organismul isi dezvolta tesutul muscular, iar doza de potasiu din acest aliment contracareaza si echilibreaza nivelul sodiului din corpul tau.
Tipuri de unt de arahide si cum alegi un unt de arahide natural
Poate ca ai vazut deja sortimentele care exista pe piata si te-ai intrebat adesea ce sa alegi: unt de arahide crocant sau unt de arahide cu textura fina? Din punct de vedere al continutului nutritiv si al beneficiilor pentru sanatate, ambele variante sunt la fel de bune. In afara de posibilele contrandicatii medicale de a consuma alimente tari, nu exista nici un alt motiv care te-ar putea indemna spre una sau alta dintre sortimente: incearca-le pe amandoua si procedeaza dupa cum iti dicteaza propriul gust. Fii atent insa la achizitionare: trebuie sa alegi un unt de arahide cat mai natural, cu cat mai putine adaosuri. Cel mai bun unt de arahide este acela care contine cel mai mare procent de arahide. De exemplu, pe site-ul Sanovita noi comercializam unt de arahide care contine arahide in proportie de 90%, iar ingredientele nu provin din culturi modificate genetic.
Cum prepari acasa unt de arahide?
Fie cumperi arahide gata prajite, fie le cumperi crude si le tii chiar tu timp de 10 minute in cuptor la temperatura medie. Tratarea termica le va face sa isi activeze uleiurile din compozitie si textura untul va fi una mai cremoasa. Dupa ce le-ai rumenit, macina-le in blender cateva minute (5-6), oprindu-te din cand in cand sa curati peretii vasului. Pe la jumatatea timpului de macinare, optional adaugi putin ulei de arahide, sare si o lingura de miere.
Untul de arahide astfel preparat se pastreaza in frigider, intr-un recipient inchis ermetic.
Contraindicații pentru consumului untului de arahide
Este deja clar, avand in vedere continutul nutritional, cat de sanatos este unul de arahide, insa, asa cum spuneam la inceput, nu toata lumea il poate consuma. Exista persoane care nu tolereaza arahidele, prezinta alergie la aceste alimente si, in acest caz, consumul este extrem de periculos. In cazurile de genul acesta, sistemul imunitar al personelor afectate considera proteina din arahide daunatoare si se apara. Reactiile pot sa varieze, de la eruptii cutanate, crampe la stomac, greata si pana la dificultati de respiratie, ameteala sau chiar soc anafilactic, in functie de cat de severa este alergia pe care au dezvoltat-o.
Alergiile la arahide se pare ca sunt cele mai frecvente tipuri de alergii existente, afectand peste 3 milioane de americani. De asemenea, ele sunt si cele mai severe, pentru ca nu doar ingestia unei cantitati extrem de mici poate conduce la manifestari fizice din cele mai severe (pana la tip soc anafilactic), dar chiar si simplul contact al arahidelor cu mucoasele conjunctivale sau respiratorii.
Beneficiile untului de arahide
Gustul untului de arahide nu este singurul motiv pentru care este atat de indragit de catre consumatori. La el se adauga si o multitudine de beneficii pentru sanatatea ta. Le vom discuta pe cele mai importante in continuare, ca sa intelegi de ce ar trebui chiar de maine sa incluzi untul de arahide in dieta ta zilnica.
Un studiu al Universitatii de medicina Harvard din Boston a evidentiat faptul ca untul de arahide ajuta la reducerea riscurilor bolilor sistemului cadiovasculare, datorita faptului ca el contine grasimi nesaturate care reduc colesterolul rau, ajuta la reducerea inflamatiilor din organism si la mentinerea in conditii de sanatate a retelei de vase de sange care inconjoara inima.
In mod normal ne-am astepta ca un aliment precum untul de arahide sa fie contrindicat persoanelor care prezinta risc de diabet. In realitate lucrurile stau exact invers. Un grup de cercetatori brazilieni au publicat in British Journal of Nutrition rezultatele unui studiu in acest sens. Potrivit acestui studiu, untul de arahide consumat in prima parte a zilei are rolul de a ajuta in reglarea glicemiei.
Untul de arahide contine proteine si grasimi sanatoase care iti confera energie si sprijina formarea masei musculare, asadar acesta este un bun aliment pentru sportivii care fac antrenamente solicitante. Tot in sustinerea musculaturii contribuie si potasiul, un element pe care untul de arahide il contine.
Untul de arahide contine mangan, un mineral responsabil de dezvoltarea osoasa, cresterea tesuturilor si protejarea celulelor de stresul fiziologic. Tot acesta grabeste procesul de vindecare a ranilor. Sistemul osos este protejat si de prezenta magneziului, o portie de unt de arahide (2 linguri sau 30g) contine16% din doza zilnica recomandata.
In mod normal, un aliment care are atat de multe grasimi, pare ca nu poate fi consumat de catre persoanele care doresc sa elimine kilogramelele in plus. Avand in vedere ca 2 linguri de unt de arahide contin aproximativ 180 de calorii, nu il vezi ca pe o gustare destinata celor aflati la dieta, nu-i asa? Totusi, la o privire mai atenta, vei remarca faptul ca aceste doua linguri sunt foarte satioase, facand in asa fel incat sa nu iti mai fie foame o perioada lunga de timp, asadar, consumat fara exagerare, untul de arahide te ajuta sa te bucuri de beneficii chiar si in conditiile in care te afli la dieta. Cheia este moderatia.
Arahidele si, implicit, untul de arahide, contribuie la scaderea riscului de aparitie a calculilor biliari. Doar doua felii de paine unse cu unt de arahide consumate pe saptamana reduc acest risc cu pana la 25%, ceea ce este, sa recunoastem, enorm.
Antioxidantul de care am discutat si anterior, resveratrolul, prezent in compozitia untului de arahide (pe care il gasim si in coaja si semintele strugurilor rosii, afinelor, murelor sau merisoarelor), contribuie, printre altele si la reducerea riscului de a dezvolta maladii nervoase de tip degenerativ, cum este boala Alzheimer.
Untul din grăsimi nehidrogenate, cum este untul de arahide sau cel de migdale, are un continut ridicat de vitamina E, care contribuie la imbunatatirea memoriei si, in aceleasi timp, la reducerea declinului acesteia odata cu inaintarea in varsta.
Cum se consuma untul de arahide
Nu e nici un mister in legatura cu felul in care se consuma untul de arahide: pe post de mic dejun, la gustare, ca desert, în smoothie, amestecat cu fructe, butura vegetala sau alte ingrediente din care iti vor iesi niste prajituri sau fursecuri delicioase. Poti chiar reinventa piureul de cartofi transformandu-l intr-un produs de post daca inlocuiesti untul de origine animala cu unt de arahide. Hai sa vedem impreuna si alte cateva dintre cele mai savuroase modalitati.
Untul de arahide este recomandat mai ales in prima parte a zilei, intrucat in afara de gustul absolut delicios, are avantajul de a oferi energie pentru a-ti desfasura activitatile programate. Unge o felie de paine cu unt de arahide cremos sau crocant si pune desupra cateva felii de fructe sau adauga-l peste cerereale si lapte vegetal: ai facut un prim pas catre o zi productiva!
Smoothie cu unt de arahide
Dulciuri cu unt de arahide
Nu stii cum se mananca untul de arahide? Inseamna ca nu ai apucat inca sa il gusti. Dupa ce o vei face, vei astepta nerabdator urmatorul moment in care sa il ungi pe paine, sa il savurezi cu lingurita direct din borcan sau sa il incluzi in retetele tale de prajituri.
Orice prajitura cu unt de arahide va fi speciala si va incanta pe cei mai mici membri ai familiei tale...sau pe cei mari. Foloseste unt de arahide cremos sau chiar din acela cu textura crocanta, impreuna cu un blat simplu sau cu clatite facute cu faina integrala. Daca esti un adevarat iubitor de ciocolata, dar si de dulciuri sanatoase, incearca varianta doar putin mai complexa, cu blat simplu cu karob si lapte de cocos, foloseste unt de arahide amestecat cu frisca vegetala pe post de crema si orneaza cu fulgi de cocos insiropati.
Daca iti place inghetata, incearca sa tii cateva felii de banane in congelator pana ingheata bine, apoi mixeaza-le cateva secunde in blender cu 2 linguri de unt de arahide.
Noi avem chiar si o reteteta de bombonele cu fulgi de ovaz in care am adaugat unt de arahide pentru a lega componentele si a da un plus de savoare. Vezi toate retetele delicioase pregatite cu unt de arahide pe blogul Sano Vita si nu le rata nici pe cele cu ulei de cocos!
- Valoare energetica
- 2545 kj/ 614 kcal
- Grasimi
- 50 g
- din care acizi grasi saturati
- 7.4 g
- Glucide
- 14 g
- din care zaharuri
- 0 g
- Fibre
- 4 g
- Proteine
- 25 g
- Sare
- 1.25 g
Alune de pământ (arahide) 90%, ulei de alune, sare, stabilizator mono și digliceride ale acizilor grași (origine vegetală).
Products in the same category:
Clientii care au cumparat acest produs au mai cumparat si:
Recenzii
Diana C.
Florentina R.
Dragoi A.
Luna trecuta am comandat la pret de 8.94, iar acum e 14,38. Oare ce s-a schimbat? Apare mai scump chiar ca si in magazin...Trist ca aveti diferente atat de mari!
margareta L.
ati fi la inaltime daca ati folosi ambalaj de sticla.Cei care consuma acest produs au si ceva pretentii de ambalaj sanatos.\nacest produs dealtfel excelent merita respect
Diana-Monica D.
Ionela U.
Nu va suparati, grasimile saturate clar nu sunt cele bune. Ar fi ideal daca ati include si informatiile nustritionale exacte per 100g.
SanoVita
Asa este!
Bogdan A.
marius B.
f bun
SanoVita
Mulțumim pentru interesul față de produsele noastre! Ne bucură să știm că produsele noastre sunt apreciate. Multă sănătate și o zi frumoasă!