Alimentele si inflamatia de grad redus
Alimentele cu efect antiinflamator: Cum acționează acestea și care este rolul lor în menținerea sănătății?
Inflamația este un proces normal de apărare al organismului, însa atunci când devine cronică, poate duce la apariția unor boli grave. Alimentele cu efect antiinflamator pot ajuta la reducerea inflamației cronice și la îmbunătățirea stării de sănătate prin aportul lor de nutrienți precum vitamina K, acizi grași Omega-3, grasimi bune, și alți nutrienți cu proprietăți antiinflamatoare.
Prin acest articol, dar și produse vegane de calitate, experții SanoVita vin în întâmpinarea ta cu toate informațiile necesare pentru ca tu să descoperi cele mai bune alimente antiinflamatoare pentru a combate inflamația și a putea avea o viață mai sănătoasă.
Ce este inflamația și de unde vine?
Inflamația este un proces care se petrece în corpul nostru în mod natural, ca răspuns la o problemă. De exemplu, atunci când pătrunde o bacterie, toxină sau ne rănim, corpul eliberează substanțe ce provoacă o reacție a sistemului imunitar. Acesta acționează ca un scut de apărare și declanșează un proces de vindecare proprie a organismului.
Reacția sistemului imunitar este în general una de scurtă durată, în cazul unei inflamații acute, de moment. Corpul eliberează anticorpi, care combat problema și readuc organismul la un nivel de echilibru. Însă există și cazuri în care inflamația persistă pe o perioadă mai lungă și devine cronică.
În timp, inflamația cronică poate duce la simptome persistente precum dureri în diverse zone ale corpului, precum cele articulare, probleme gastrointestinale, oboseală cronică, depresie, anxietate și tulburări de somn. Ea poate duce la daune asupra țesuturilor din cauza răspunsului inflamator de lungă durată, deoarece anticorpii produși atacă și alte țesuturi. Mai mult decât atât, inflamația cronică poate să joace un rol cheie în declanșarea sau înrăutățirea altor boli, precum cele metabolice sau autoimune.
Principalele cauzele ale inflamației cronice
Există mai multe explicații pentru inflamația cronică, de la stări acute netratate la timp, până la afecțiuni de fond care țin sistemul imunitar într-o stare de alertă pe o perioadă mai lungă (aceasta poate dura câteva săptămâni, luni sau chiar ani). Iată care sunt principalele cauze ale inflamației pe termen lung:
- Netratarea unei probleme acute la timp – în acest caz răspunsul organismului la stimulul negativ se prelungește.
- Recurența unor probleme inflamatorii acute – episoade care se tot repetă vor ține organismul într-o stare de alertă.
- Expunere îndelungată la toxine – cum ar fi poluare sau substanțe chimice industriale.
- Anumite boli autoimune, precum lupus eritematos sau artrită reumatoidă, cu numeroase episoade de inflamație.
- Alimentele procesate, precum fast-food-urile, produsele de patiserie, chips-urile, dulciurile și băuturile dulci, sunt bogate în zahăr, grăsimi saturate, sare și aditivi alimentari, care pot contribui la inflamația cronică. Acestea sunt denumite alimente pro-inflamatorii și ar trebui evitate.
Indiferent care este sursa inflamației, menținerea organismului într-o stare de calm printr-o abordare holistică este foarte importantă. Acest lucru presupune să faci câteva schimbări în stilul tău de viață – poți încerca meditația, să faci mai multă mișcare, dar și o alimentație corectă. Organismul nostru are nevoie în general de nutrienți esențiali pentru a funcționa armonios. În plus, există numeroase alimente cu rol antiinflamator pe care le poți integra în dieta ta vegană sănătoasă.
Rolul alimentației în procesul inflamator?
Există mai multe alimente care pot să crească inflamația în corp, mai ales acolo unde există deja un fond problematic. Acestea nu au un mare aport nutritiv sau sunt așa numitele ”calorii goale” – produse de patiserie, alimentele cu mult zahăr, prăjelile, dar și alimentele supraprocesate. Cel mai bine este să eviți aceste tipuri de alimente și să treci pe alimente pe bază de plante, cât mai naturale, care îți vor aduce nutrienți benefici pentru sănătatea ta, cu rol antiinflamator.
Aceste alimente acționează în diverse moduri pentru a calma semnalele de alarmă ale organismului tău. Cele mai bune produse pentru o dietă antiinflamatoare sunt cele cât mai puțin procesate, cu un conținut mare de antioxidanți, omega 3 și minerale. Acestea ajută în lupta cu inflamația și reechilibrează sistemul imunitar, astfel încât acesta să calmeze sistemele de alarmă exagerate.
10 alimente antiinflamatoare naturale pentru a reduce inflamația și a îmbunătăți starea de sănătate
Inflamația cronică poate duce la apariția unor boli grave, precum diabetul, bolile cardiovasculare și chiar cancerul. Din fericire, există o serie de alimente antiinflamatoare naturale care pot ajuta la reducerea inflamației și la îmbunătățirea stării de sănătate. Iată 10 astfel de alimente:
1. Fructe de pădure
Fructele de pădure sunt cunoscute ca și super alimente cu puternice efecte antiinflamatoare. Acestea au un conținut ridicat de vitamina C, fibre și alți compuși care luptă cu inflamația și îți aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Iată care sunt cele mai bune fructe de pădure pe care să le încerci:
- Căpșuni
- Afine
- Mure
- Zmeură
2. Nuci
Nucile în general conțin grăsimi sănătoase, care au efecte pozitive asupra sistemului nervos și mențin o inimă mai sănătoasă. Acestea conțin un tip specific de omega 3 numit acid alfa-linoleic (ALA), dar și magneziu, vitamine și alți compuși intiinflamatorii. Toate acestea au un puternic efect antiinflamator ce ajută organismul în lupta cu inflamația cronică. Încearcă următoarele nuci pentru cele mai bune efecte:
- Alune de pădure
- Nuci pecan
- Fistic
- Migdale
Descoperă o gamă largă de nuci și alune nutritive, cu efect antiinflamator în magazinul nostru online!
3. Plante cu frunze verzi
Plantele cu frunze verzi sunt bogate în vitamina K, dar și A, C și E. Există date foarte promițătoare în legătură cu efectele antiinflamatoare ale acestor plante, datorită conținutului ridicat de antioxidanți. Încearcă să le consumi puțin procesate termic sau crude, în salate, pentru maximum de beneficii. Câteva exemple ale celor mai bune plante cu frunze verzi sunt următoarele:
- Spanac
- Kale
- Ruccola
- Andive
4. Legume crucifere
Legumele crucifere au foarte mulți nutrienți esențiali, precum glucozinolați – aceștia au un rol important în reglarea răspunsului la stres, cât și a celui la inflamație. Broccoli spre exemplu este o sursă importantă de antioxidanți, flavonoide, dar și minerale esențiale precum potasiu. Acesta reprezintă o legumă perfectă pentru sănătatea ta și va fi un ajutor de nădejde și în cazul inflamației. Iată principalele legume crucifere pe care să le incluzi în dieta ta:
- Broccoli
- Conopidă
- Varză de Bruxelles
- Varză
5. Semințe de in și de chia
Semințele de in și de chia sunt cunoscute pentru numeroase beneficii asupra sănătății, fiind bogate în fibre care susțin o digestie bună. Acestea au însă și proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, datorită conținutului de omega 3 și omega 6. Aceștia sunt acizi grași ce ajută la menținerea sănătății creierului și inimii.
6. Avocado și uleiul de măsline
Avocado este un fruct bogat în grăsimi sănătoase, cu o textură foarte densă, cremoasă și delicioasă. Grăsimile sănătoase, dar și conținutul ridicat de antioxidanți ajută la scăderea inflamației în corp. Uleiul de măsline este o altă sursă bună de grăsimi sănătoase, care are și compuși antioxidanți; cea mai bună variantă este să alegi ulei de măsline extravirgin, presat la rece, în formă cruda (peste salate).
7. Leguminoase
Leguminoasele au un conținut ridicat de proteine, așadar sunt foarte importante într-o dietă vegană, pentru a înlocui parțial produsele animale. Însă știai că acestea au și un puternic efect antioxidant? Acestea conțin peptide și alți compuși care luptă cu inflamația cronică. Iată ce să consumi pentru cele mai bune efecte:
8. Curcuma
Curcuma este folosită pentru efectele sale terapeutice din cele mai vechi timpuri. Acest condiment dă o culoare galbenă puternică oricărui preparat vegan și aduce beneficii surprinzătoare pentru sănătatea ta. Efectul său antioxidant a fost demonstrat, așadar încearcă să îl incluzi în dieta ta uzuală.
9. Ghimbir
Ghimbirul este o rădăcinoasă ce provine din Asia de sud-est. Este folosit ca și condiment, dar poți să faci și ceai de ghimbir pentru a liniști indigestia. Ghimbirul este cunoscut de mii de ani pentru proprietățile sale vindecătoare asupra organismului. Conținutul ridicat de gingerol, un compus din clasa antioxidanților, îl face un ingredient perfect pentru a combate inflamația.
10. Cereale integrale
Cerealele integrale conțin multe fibre, care favorizează tranzitul intestinal și susțin un sistem digestiv sănătos. Conținutul ridicat de fibre au și un efect antiinflamator asupra organismului, în combinație cu vitamine și fitonutrienți cu rol de antioxidanți. Iată care cerealele integrale cu cel mai puternic rol antiinflamator:
11. Fructe și legume roșii
Fructele și legumele au în general mulți nutrienți și consumul lor în cantități mari compun o dietă sănătoasă. Însă există câteva alimente pe bază de plante care se remarcă prin proprietățile antiinflamatoare, printre care și cele de culoare roșie. Această culoare provine de la licopen – un compus cu proprietăți antioxidante remarcabile. Multe conțin și vitamine și minerale, care întregesc tabloul de nutrienți benefici pentru sănătatea ta. Iată câteva exemple:
- Roșiile
- Sfecla roșie
- Pepene roșu
- Papaya
Alege puterea vindecătoare a naturii
Corpul nostru are capacitatea de a se vindeca singur, însă uneori procesul de combatere a inflamației se poate prelungi și ajungem la inflamație cronică. Aceasta ne poate da tot felul de simptome și declanșa alte probleme la rândul său. Putem întrerupe acest ciclu dacă ne ascultăm corpul și îi oferim soluții pentru a liniști sistemele de alarmă.
Alimentația pe bază de plante cu efect antioxidant este una dintre modalitățile prin care îți poți ajuta corpul în procesul de vindecare. SanoVita te susține pe drumul tău către o viață mai aproape de natură, care să-ți ofere o calitate a vieții mai bună.