Acasă Rețete Ce să (mai) pui în salate

Ce să (mai) pui în salate

0
Ce să (mai) pui în salate

Ce să (mai) pui în salate

Primăvara – acel moment din an în care apar salatele și alte legume verzi de sezon, iar odată cu ele apare și pofta de preparate mai ușoare, proaspete și care să ne ofere imunitate și energie pentru schimbarea anotimpului și a vremii. În această perioadă, pentru mulți dintre noi, fie că urmăm o dietă vegetariană sau nu, soluția pentru un astfel de preparat sănătos constă în salate. Nu credem că mai rămâne urmă de îndoială – salatele sunt mereu la îndemâna oricui și știi că te poți baza pe ele dacă vrei o garnitură sau un fel principal mai ușor.

Dar pentru că deja suntem în plin sezon al salatelor, probabil ai epuizat majoritatea combinațiilor „tradiționale” și îți dorești să mai diversifici. Ei bine, salatele sunt extrem de versatile și există o mulțime de ingrediente pe care poate nu le-ai încercat încă, dar care vor adăuga gust și textură acestui preparat răcoros deja exploatat la maximum în perioada primăverii și a verii. Așadar, îți propunem 10 ingrediente cu care să (mai) asezonezi următoarea ta salată! Te invităm să încerci oricare dintre rețetele de mai jos propuse de Cheful Sano Vita, Daniela Dan.

 

Semințe

Dacă vrei să adaugi un element ușor crocant salatelor tale, îți recomandăm să le asezonezi cu mixuri de semințe. Poți adăuga orice sortiment vrei, fie semințele tale preferate, fie cele pe care le ai la îndemână prin bucătărie. Ai de unde alege – de la semințele de floarea-soarelui sau dovleac la cele de susan, in și chia, toate sunt perfecte și pline de fibre, omega-3, omega-6 și alți nutrienți, cum ar fi mangan, magneziu, cupru, fosfor sau vitaminele B1 și E.

Două rețete de salate testate de noi sunt salata de primăvară cu semințe și cea de crudități cu semințe. Pe lângă semințele de dovleac sau susan alb și negru, prima salată este ușor dulce, având rodie, gust răcoros de lămâie, uleiul de măsline și usturoi. Cea de-a doua rețetă reprezintă garnitura perfectă, fiind făcută cu varză albă și roșie, morcov și semințe de dovleac, floarea-soarelui, susan și mac.

Nuci

O altă categorie a ingredientelor pline de fibre și nutrienți este cea a nucilor. Acestea au un conținut ridicat de grăsimi benefice, antioxidanți și reprezintă o sursă bogată de vitamina E, magneziu sau seleniu, iar tocate mărunt, sunt potrivite pentru salate: alunele de pădure, migdalele, nucile caju sau cele pecan.

O salată hrănitoare este cea cu migdale și cartofi dulci. Această rețetă este surprinzătoare datorită cartofilor dulci moi, pregătiți la cuptor și migdalelor crocante, acompaniate de legume proaspete – castravete, roșii și spanac.

Fructe uscate

Fructele uscate reprezintă alte ingrediente numai bune prin care să adaugi gusturi și texturi noi în salate. Pe lângă asta, acestea îți oferă o mulțime de vitamine. Potrivite pentru salate pot fi prunele uscate sau merișorul confiat care dau un gust dulce acrișor, completând salata. Curmalele sau Goji pot fi adăugate în salate, aducând vitamine prețioase.

De exemplu, pe curmalele le-am pus și noi într-o salată de morcovi, alături de migdale și fulgi de cocos. Și am asezonat această salată ușor tropicală cu un dressing din ulei de măsline, zeamă de lămâie și chimen.

Quinoa

Quinoa este o pseudo cereală bogată în proteine, aminoacizi esențiali și nu conține gluten. Astfel, poate fi consumată de oricine, putând intra în compoziția unui dejun hrănitor, mai ales integrată într-o salată.

Astfel, poți încerca o salată răcoroasă de quinoa cu mentă, acompaniată de câteva legume aflate la dispoziția oricui, castraveții, roșiile și ceapa roșie. O salată mai sățioasă, ce poate fi foarte bine servită și la prânz sau cină, este cea de quinoa cu tofu, cartofi dulci și legume. Plină de arome contrastante, această salată îți oferă un gust ușor dulce-acrișor, datorat piureului de curmale și dressing-ului de lămâie.

Năut

O  leguminoasă hrănitoare și potrivită pentru salate este năutul. Năutul este cultivat de mii de ani în Orientul Mijlociu, dar acum este utilizat în bucătării de pe tot Globul. Fiind o legumă plină de fibre și minerale, năutul este recunoscut pentru beneficiile asupra organismului (sistemului cardiovascular, nervos, osos) având în compoziție și mangan sau fier. Mai mult, este bogat în proteine de calitate bună.

Pe noi ne-a impresionat o salată cu năut în stil grecesc. Este simplă, dar aromată și conține roșii, castraveți sau gustoasele măsline kalamata.

Tofu

Despre tofu știm deja că este folosit într-o sumedenie de rețete, iar acest lucru se datorează și faptului că este versatil și un bun înlocuitor al altor produse de origine animală, fiind bogat în proteine și conținând toți cei nouă aminoacizi esențiali.

Fiindcă tofu este un aliment cu un gust neutru, asta îți oferă posibilitatea să te joci cu alte arome și condimente pentru a-i oferi o notă aparte. Iar pentru asta am experimentat puțin și am ajuns la o salată cu tofu marinat, în care legumele proaspete (roșii, ardei, morcovi) complimentează de minune tofu alături de sosul tahini, ghimbirul și busuiocul proaspăt.

Linte și bulgur

Lintea reprezintă una dintre cele mai importante surse de vitamine ale complexului B (în special vitamina B1, 3 și 6), iar bulgurul îți va oferi mult potasiu, fosfor, magneziu sau calciu. Noi le-am pus împreună fiindcă cele două ingrediente sunt vedetele a două rețete de salate Tabbouleh, preparat de origine libaneză.

Salata Tabbouleh cu linte și cea cu bulgur sunt două combinații interesante de legume proaspete, dressing de lămâie și frunze de mentă.

Lipia

Da, poate te surprinde acest lucru, însă lipia este un ingredient aparte într-o altă rețetă orientală, și anume salata Fattoush. Aceasta reprezintă o combinație plăcută de legume proaspete, 2 lipii și un dressing de mentă. Mai mult decât atât, lipiile sunt un preparat ale cărui beneficii nu ar trebui neglijate. Lipiile tradiționale, obținute din făină integrală sunt bogate în proteine, carbohidrați, vitamina B, seleniu, mangan sau fier.

Avocado

Avocado este perfect pe pâinea prăjită sau drept bine-cunoscuta pastă guacamole, însă tăiat cuburi sau felii subțiri este foarte gustos și în salate. Avocado este foarte apreciat datorită faptului că oferă acizi grași omega 3 și vitamine, precum C, E, K sau B, aceasta din urmă reprezentată prin  acid folic (vitamina B9), riboflavină (B2) și niacină (B3) .

Noi am făcut o salată verde de primăvară cu rucola, salată verde, spanac, mentă, dar și semințe sau un dressing dulce-acrișor de lămâie, miere și muștar.

Așadar, diversitate există, nu ne trebuie decât puțină imaginație și putem transforma ușor orice salată în preparatul de pe masă apreciat de toată familia!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.