Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Intoleranța la gluten: află care sunt alimente permise și care pot înlocui glutenul

Intoleranța la gluten: află care sunt alimente permise și care pot înlocui glutenul

0
Intoleranța la gluten: află care sunt alimente permise și care pot înlocui glutenul

În ultimii ani dietele fără gluten par a fi tot mai populare și discutate intens. Însă cine poate beneficia cu adevărat de eliminarea glutenului din alimentație? Există persoane care au sensibilitate la gluten – o proteină ce se găsește în mai multe tipuri de cereale. Problemele pot fi de diferite grade – pot avea doar reacții de sensibilitate, intoleranță sau chiar boala celiacă (o reacție autoimună a organismului.) Cea mai bună metodă de a evita simptomele și neplăcerile este să elimini total din dietă glutenul.

SanoVita îți propune o listă de alimente permise în intoleranța la gluten, care să-ți asigure o dieta variată, fără să simți că îți lipsește ceva. Combinate cu o dietă vegană, acest mod de a mânca te va feri de neplăceri și îți va asigura toți nutrienții de care ai nevoie pentru o viață sănătoasă.

Ce este glutenul și ce efecte are în organism?

Glutenul este o proteină ce se găsește natural în cereale precum grâul (comun, farro, spelt), orzul, secara și implicit în produse obținute din cereale ca griș, paste, bulgur sau cuș cuș. Produsele alimentare cu faină din aceste cereale conțin așadar gluten. Proteina este cea care dă elasticitate aluaturilor de pâine, de exemplu – prin frământarea lor, se dezvoltă glutenul care formează o structură legată și rezistentă la întindere.

Glutenul este de multe ori asociat cu o dietă nesănătoasă sau cu efecte negative asupra organismului. Însă glutenul nu face rău unui organism sănătos, care nu are o sensibilitate deosebită la gluten.

Alimentele ce conțin gluten pot transmite beneficii reale pentru sănătatea ta, dacă acestea conțin cereala integrală, mai puțin procesată. Printre aceste beneficii se regăsesc următoarele:

  • Susțin sănătatea tractului digestiv și stimulează tranzitul intestinal.
  • Ar putea acționa și ca un prebiotic ce ajută la proliferarea bacteriilor bune la nivelul tractului digestiv.
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu un risc mai mic de boli cardiovasculare sau diabet.

Reacții negative ale organismului la gluten

Deși glutenul în sine nu este un compus dăunător organismul, acesta poate provoca sensibilitate anumitor persoane. Rezultatul sunt niște simptome foarte deranjante sau inflamație la nivelul organismului, care poate duce la scăderea absorbției nutrienților sau anemie. Există mai multe tipuri de reacții la gluten posibile, iar fiecare are implicații diferite. În continuare explicăm care sunt aceste reacții și ce caracteristici au fiecare. Reține că cea mai bună soluție să eviți simptomele cauzate de gluten este să elimini din dietă orice alimente care îl conțin.

1.    Intoleranța la gluten

Intoleranța la gluten reprezintă o reacție a organismului la proteina găsită în grâu, secară, orz sau griș. Cei cu astfel de probleme se vor simți rău după consumul de alimente cu gluten, având diverse simptome digestive, balonare, oboseală și stare generală de rău.

2.    Alergie la grâu

Alergia la grâu presupune o reacție alergică a organismului la una sau mai multe proteine ce se găsesc în aceste cereale (gluten, albumină, globulină). Simptomele sunt adesea cele tipice pentru o alergie: pete roșii pe piele, mâncărimi de ochi și nas, simptome digestive sau chiar probleme de respirație și șoc anafilactic, în cazuri mai grave. Soluția ca să eviți toate aceste probleme este să eviți orice produse ce conțin făină de grâu, dar și cele potențial contaminate (care sunt procesate în același loc și au urme de grâu). Mai mult, în cazul în care suferi de intoleranță la gluten, nu doar evitarea ingerării alimentului care conține gluten este importantă. Dacă te afli într-o cameră în care, spre exemplu, se coace o prăjitură cu făină de grâu, ai toate șansele să inhalezi făina și să riști astfel o reacție severă.

3.    Boala celiacă

Boala celiacă pornește tot de la intoleranța la gluten, dar aceasta presupune și o reacție autoimună a organismului. Atunci când suferi de această boală, sistemul imunitar consideră glutenul drept un ”intrus” și reacționează exagerat la consumul său, formând anticorpi ce atacă tot organismul. Simptomele sunt similare intoleranței la gluten, dar în plus, reacția autoimună provoacă și inflamație. Această inflamație se poate agrava și poate afecta sever mucoasele sistemului subțire (sunt distruși vilii intestinali, niște proeminențe la nivelul cărora are loc absorbția nutrienților).

Surprinzător, pacienții cu boala celiacă netratată prezintă frecvent depresie, anxietate, iar la unii aceste stări persistă chiar și după ce întrerup alimentația cu gluten.

4.    Dermatită herpetiformă

Un alt tip de reacție la gluten este una cutanată, numită dermatită herpetiformă. Poți avea această reacție de la boala celiacă sau doar de la sensibilitate la gluten. Afecțiunea se manifestă cu pete roșii pe piele care produc mâncărimi și se pot transforma în vezicule.

Cum identifici alimentele fără gluten?

Este foarte important să poți identifica alimentele fără gluten din comerț, dacă ai orice fel de sensibilitate la acest compus. Comisia Europeană a dat o directivă referitor la cum se marchează produsele fără gluten, ce se aplică încă din 2016. Astfel, vei observa că alimentele ce nu conțin nici urme de gluten sunt marcate cu un simbol de grâu tăiat. Acestea sunt sigure în totalitate, indiferent unde te afli pe spectrul de sensibilitate.

Vei găsi aceste simboluri în special la alimentele care în mod normal ar conține gluten, adică alimente precum pâine, biscuiți, grisine, prăjituri, care se fac de obicei cu făină de grâu. Multe magazine au sectoare speciale pentru alimente fără gluten – poți merge în acea zona și să verifici și eticheta, ca să te asiguri.

Cum se produce și cum să eviți contaminarea accidentală cu gluten?

Chiar și alimentele fără gluten pot deveni contaminate și să îți provoace probleme și neplăceri. Iată care sunt câteva situații principale când se poate întâmpla acest lucru și ce poți face să le eviți:

  • Alimente din comerț care sunt fără gluten în mod natural pot fi procesate în aceleași locuri cu produse ce conțin gluten. În acest caz, pot deveni și ele contaminate cu gluten. De obicei, vei vedea precizat pe etichetă că un produs poate conține urme ale unui alergen cunoscut. Pentru a evita neplăceri, limitează-te la consumul acelor alimente care știi cu certitudine că nu conțin gluten.
  • Dacă mergi la restaurant și mâncarea ta este pregătită cu aceleași instrumente, boluri sau vase de gătit cu restul mâncării care conține gluten. Asigură-te că personalul restaurantului înțelege că o posibilă contaminare îți poate stârni o reacție alergică puternică pentru care restaurantul ar putea fi declarat culpabil.
  • Dacă ai acasă membri ai familiei care consumă gluten, poți să atingi alimentele lor de ale tale – fie le depozitezi în același spațiu, fie folosești aceleași ustensile când le prepari. Pentru a evita contaminarea accidentală, în cazul de față, asigură-te că ustensilele pe care le folosești pentru prepararea mâncării sunt atent curățate și că nu folosești aceleași ustensile când prepari mâncarea pentru familia ta.

Încearcă să ai foarte multă grijă să separi alimentele cum trebuie acasă și să citești cu atenție etichetele în magazin. În funcție de gradul tău de sensibilitate la gluten, chiar și o cantitate mică poate provoca simptome neplăcute, așadar prevenția este mereu cea mai bună soluție.

Alimente permise celor cu intoleranță la gluten

Poți crede că dacă ai o sensibilitate la gluten de diverse grade, dieta ta va deveni foarte limitată. Însă există numeroase alte opțiuni gustoase și sănătoase pentru tine, parte dintr-o dietă vegană ce profită din plin de natură. Am alcătuit o listă cu câteva alimente de origine vegetală sățioase, care sunt în mod natural fără gluten și sigure pentru tine. Ține cont de faptul că doar o parte din produsele SanoVita sunt certificate fără gluten, așadar verifică eticheta pentru mențiunile legate de gluten.

1.    Făină de hrișcă

Făina de hrișcă este o alternativă foarte bună la făina clasică de grâu, secară sau orz. Avantajul acesteia este că nu conține gluten în mod natural, așadar o poți folosi dacă ai probleme. Hrișca este o sursă bogată de minerale precum magneziu și cupru, de carbohidrați complecși care se eliberează lent, și poate fi numită și sursă de fibre, deoarece conține 1,5 g fibre la 100 kcal.

2.    Tapioca

Dacă îți lipsește grișul cu lapte, ai o variantă vegană mult mai nutritivă în budinca de tapioca.  Extrase dintr-o rădăcinoasă ce provine din America de Sud, perlele de tapioca nu conțin gluten în mod natural. Poți fierbe perlele cu o băutură vegetală de migdale pentru a obține o budincă delicioasă de consumat dimineața sau ca gustare între mese.

3.    Năutul și lintea

Năutul și lintea sunt leguminoase foarte bogate în proteine, care pot constitui o masă sățioasă și plină de beneficii pentru sănătatea ta. Atât năutul, cât și lintea nu conțin în mod natural gluten și poți să le folosești în diverse moduri, în mâncăruri de legume sau humus (pastă de năut) pentru a avea parte de mese vegane delicioase.

4.    Majoritatea fructelor și legumelor

Fructele și legumele în stare naturală nu conțin gluten și pot fi consumate fără probleme dacă ai sensibilitate la această proteină. Cu toate acestea, trebuie să fii atent în continuare la contaminare accidentală, dacă acestea iau contact cu produse derivate din grâne sau cereale.

5.    Porumb și mălai

Porumbul este o cereală ce conține amidon, originară din America Centrală. Porumbul are foarte multe întrebuințări – boabele pot fi consumate fierte, iar din cele uscate se fac floricele de porumb. Mălaiul ce rezultă din măcinarea porumbului uscat poate fi și el folosit pentru diverse preparate. Fulgii de porumb pot fi consumați la micul dejun cu o băutură vegetală, pentru o masă hrănitoare și delicioasă.

6.    Orez

Orezul este un tip de cereală ce nu conține gluten, originară din Asia, fie că e cu bob lung, alb, brun sau alt sortiment, consumul de orez este răspândit pe tot mapamondul, fiind un ingredient foarte versatil, ce intră în componența multor preparate. Poți prepara legume cu orez gătite rapid în tigaie, chiftele de legume cu orez pentru a le lega sau chiar sarmale de post.

7.    Semințe de in

Semințele de in provin de la o plantă cu beneficii dovedite pentru sănătatea ta. Acestea au un conținut bogat de fibre care susțin digestia, proteine și grăsimi bune omega 3, dar nu conțin gluten. Le poți folosi ca liant în preparate, la biscuiți sau chiar clătite fără gluten.

Beneficiile dietei fără gluten

Dacă ai fost diagnosticat cu o formă de sensibilitate la gluten, fie alergie sau reacție autoimună, o dietă din care excluzi total glutenul este cea mai bună soluție pentru tine. Sensibilitatea la gluten nu se poate trata, însă ea se poate ține sub control printr-o dietă de excludere.

SanoVita îți propune un stil de viață sănătos și aproape de natură, cu o dietă vegană adaptată nevoilor tale. Indiferent ce sensibilități sau probleme ai, remediile din natură și alimentele bazate pe plante te pot ajuta, dacă le modelezi pentru tine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.