12 moduri in care iti poti scadea glicemia natural

Timp citire:

Glicemia (nivelul zaharului/glucozei in sange) este un indicator vital pentru orice bolnav de diabet. Pentru persoanele fara probleme de sanatate, glicemia testata pe nemancate (dimineata, dupa 8 ore in care nu ai mancat/baut nimic) are o valoare mai mica de 100 mg/dl, iar la 2 ore dupa ce au mancat ceva e mai mic de 140 mg/dl (scazand in timpul zilei pana la cele mai mici valori – 60-90 mg/dl chiar inainte de masa). In cazul unui diabetic, testele de sange vor descoperi o glicemie de peste 126 mg/dl pe nemancate (in 3 zile diferite), una de peste 200 mg/dl dupa testul glicemiei provocate (testata la 2 ore dupa consumul unei bauturi dulci) sau dupa testul de rutina al glucozei plasmatice (care se face in orice moment al zilei, indiderent de intervalul de timp de la ultima masa).

Monitorizarea glicemiei este principala modalitate prin care bolnavii de diabet zaharat isi pot manageria boala, in functie de nivelul acesteia determinand (in colaborare cu medicul specialist) daca trebuie sa isi modifice dieta si medicamentatia. In acest articol, am adunat laolalta alte 12 metode prin care iti poti reduce nivelul glicemiei natural (unele pot fi incercate in paralel, altele se bat cap in cap, deci trebuie incercate pe rand; intreaba-ti medicul care dintre ele ti s-ar potrivi si tie).

Descopera 7 alimente de evitat in lupta cu diabetul, cancerul si bolile de inima!

12 idei de scadere a glicemiei in mod natural

masurare glicemieConform datelor statistice ale Centrului National de Evaluare si Promovare a Starii de Sanatate din Romania, in tara noastra existau peste 1,78 milioane de cazuri de diabet in 2017, in timp ce la nivel mondial 425 de milioane de persoane sufera de aceasta boala. Pentru a-ti controla natural glicemia, incearca urmatoarele 12 metode de mai jos!

Tu stii care sunt cele 12 consecinte negative ale consumului excesiv de zahar? Descopera-le in infograficul nostru!

1. Alege alimente cu un indice glicemic scazut.

Indicele glicemic (IG) evalueaza raspunsul glicemiei la alimentele care contin carbohidrati, acesta fiind influentat si de tipul de carbohidrati, si de cantitatea acestora. Alimentele cu un IG scazut (ca ovazul, orzul, leguminoasele, cartofii dulci, porumbul, majoritatea fructelor si legumelor lipsite de amidon) reduc glicemia pe termen lung in cazul diabeticilor de tipul 1 si 2, conform studiilor din 2001 si 2003.

Descopera tot ce trebuie sa stii despre indicele glicemic!

2. Scapa de kilogramele in plus.

cantarIn general, o greutate normala pentru varsta si inaltimea ta inseamna sanatate optima si prevenirea viitoarelor boli. Iar studiile arata ca prin controlul greutatii promovezi un nivelsanatos al glicemiei si iti reduci riscul de diabet: chiar si o reducere de 7% a greutatii corporale poate scadea cu 58% riscul de imbolnavire si pare a functiona mai bine decat medicamentele (conform unei cercetari din 2005), iar reducerea acestui risc se mentine ani buni (1991, 19972001). Alte cercetari noteaza ca o talie mai mare de 88,9 cm (in cazul femeilor) si de 101,6 cm (in cazul barbatilor) creste riscul aparitiei rezistentei la insulina, glicemiei ridicate si diabetului de tip 2, o talie mai subtire putand fi mai importanta decat greutatea totala (conform unei evaluari de specialitate, din 2007).

Pentru a scapa de kilogramele in plus, controleaza-ti portiile masurandu-le gramajul, folosind farfurii mai mici, evitand restaurantele unde mananci cat vrei la un pret fix, mancand mai lent, notandu-ti intr-un jurnal alimentar ce si cat ai mancat.

3. Fa sport cu regularitate.

sala de sport

Miscarea este izvorul tineretii, te ajuta sa slabesti, iti creste resiztenta la insulina (celulele tale pot folosi mai bine zaharul din sange), iti ajuta muschii sa transforme glucoza in energia necesara contractiilor musculare. Mergi pe jos si cu bicicleta, alearga in parc, danseaza, mergi la inot, ridica greutati sau urca pe munte – toate sunt modalitati sanatoase de a-ti ajuta corpul cum sa raspunda la diferite activitati si a-ti modera glicemia.

Descopera cateva trucuri interesante, pentru a face miscare fara sa iti dai seama!

4. Controleaza-ti aportul de carbohidrati.

fasole verdeCarbohidratii sunt descompusi in corp in zaharuri (glucoza, in principal), transferate de insulina in celule. Prea multi carbohidrati si probleme la nivelul functiei insulinei inseamna o glicemie prea mare. Exista numeroase studii de specialitate care arata ca o alimentatie saraca in carbohidrati reduce nivelul zaharului din sange si previne cresterea brusca a acestuia (200420052008201020142015), putand controla glicemia pe termen lung (peste 3 ani, a observat un studiu din 2008). Nu degeaba inainte de descoperirea insulinei, in 1921, astfel de alimentatii erau tratamentul stardardizat pentru bolnavii de diabet. Cu alte cuvinte, consuma legume fara amidon, fasole verde, avocado, masline, ulei de cocos, fructe de padure, nuci si seminte, evita cartofii, porumbul, painea, pastele, cerealele, leguminoasele, fructele dulci, berea, sucurile si dulciurile.

5. Mareste cantitatea de fibre consumate.

cereale bogate in fibreFibrele (micile ajutoare mari, cum le-am numit intr-un articol anterior de pe blogul Sano Vita) incetinesc digestia carbohidratilor si absorbtia zaharurilor, promovand astfel o crestere treptata a glicemiei. In plus, consumul de fibre solubile scade nivelul zaharului din sange, conform specialistilor in domeniu (1990, 20002002). Prin urmare, include in alimentatia ta cat mai multe fructe, legume si cereale integrale: 25 g/zi pentru femei, 38 g/zi in cazul barbatilor (adica in jur de 14 g de fibre la fiecare 1.000 kcal).

Descopera totul despre fibre si 24 de surse vegetale, in infograficul nostru!

6. Mentine-ti hidratarea cu ajutorul apei.

Apa previne deshidratarea, iti mentine glicemia in limite normale si ajuta rinichii sa elimine zaharul in exces. Studiuile pe aceasta tema dovedesc ca un consum mai mare de apa scade riscul aparitiei hiperglicemiei si ca apa bauta des rehidrateaza sangele, reduce riscul de diabet si glicemia (19792001, 2010, 2011).

Descopera cata apa trebuie sa bei zilnic pentru o viata sanatoasa!

7. Controleaza-ti nivelul de stres.

Stresul iti poate afecta glicemia (dovedesc studii din 2006 si 2011), hormonii glucagon si cortizol (secretati de organism in momentele stresante) ridicand nivelul zaharului in sange (19801969). Poti combate stresul prin alimentatie, sport, relaxare, yoga si meditatie, echilibrandu-ti astfel si glicemia.

8. Dormi bine si destul.

Ore de somn zilniceAm scris deja pe blog articole despre importanta somnului, 8 ore/noapte de odihna de calitate fiind necesare pentru energia si sanatatea zilnice. In lipsa lor, iti pot creste pofta de mancare, greutatea si nivelul de cortizol, iar sensibilitatea la insulina si nivelul zaharului din sange iti vor fi afectate (arata cercetari din 2007 si 2008 – 1, 2, 3 si 4).

Descopera de ce este important somnul si cate ore trebuie sa dormi pe noapte!

9. Mananca alimente bogate in crom si magneziu.

Diabetul si glicemia ridicata au drept cauza si deficientele anumitor micronutrienti din organism (noteaza studii din 1998 si 2008), cum sunt cromul si magneziul. Cel dintai mineral este implicat in metabolixara carbohidratilor si grasimilor, contribuie la controlarea glicemiei si studii pe pacienti diabetici au indicat ca ofera beneficii pe termen lung apropo de controlarea acesteia din urma (19971999). Al doilea mineral ajuta si el glicemia, deficienta de magneziu crescand riscul de diabet (20082010, 20152015). Prin urmare, include in alimentatia ta cereale integrale, nuci diverse, fasole verde, broccoli, legume cu frunze verzi, banane si avocado.

Alege nucile caju crude, pentru un produs plin de minerale!

caju-crud-500g

Arborele de caju este inrudit cu cel de fistic si cel de mango. O portie de nuci caju (28 g) contine 20% din doza zilnica recomandata de magneziu. Produsul nu provine din culturi modificate genetic.

10. Consuma otet din cidru de mere.

Otetul din cidru de mere promoveaza un nivel mai mic al glucozei pe nemancate (arata cercetari din 19952007 si 2014), influenteaza semnificativ raspunsul organismului tau la alimente dulci si imbunatateste sensibilitatea la insulina (19951998200420052010, 2014). Deci include cu incredere otetul din cidru de mere in salatele tale!

Alege otetul din cidru de mere, pentru un produs nefiltrat si bio!

bioh-biona-otet-din-cidru-de-mere-nefiltrat-500mlAcest otet este obtinut din cidru de mere (cultivate prin agricultura ecologica), fiind extras din fructe prin presare la rece. Nu este pasteurizat, filtrat sau tratat. Depunerile de pe fundul sticlei sunt normale.

11. Consuma seminte de schinduf.

Semintele de schinduf (planta din familia leguminoaselor – Fabaceae) sunt o sursa excelenta de fibre solubile, care te pot ajuta sa iti controlezi glicemia si toleranta la glucoza (19902011, 20112015). Include-le in produsele de patiserie coapte, transformate in faina, dar nu depasi 2-5 g de seminte de schinduf/zi.

12. Consuma scortisoara.

Scortisoara poate reduce glicemia cu pana la 29% (arata cercetari din 2006, 2007 si 2009), incetineste descompunerea carbohidratilor in tractul digestiv, moderand cresterea glicemiei dupa masa (20112011), imbunatateste sensibilitatea la insulina la nivel celular (2008, 2010) si actioneaza similar insulinei, dar avand un efect mult mai incet (2001). Atentie: nu depasi 6 g de scortisoara zilnic!

Alege scortisoara Ceylon, pentru un produs bio de top!

niavis-eco-scortisoara-ceylon-pulbere-60gScortisoara de Ceylon se obtine din scoarta arborelui Cinnamomum verum, are un gust mai dulce si o aroma mai fina si mai delicata, comparativ cu scortisoara chinezeasca (obtinuta din scoarta de Cinnamomum cassia).

Expertul SanoVitahttps://www.sanovita.ro/
Viziunea SanoVita este ca, promovand hrana sanatoasa, nu doar vom asista la o imbunatatire a sanatatii romanilor, ci, mai mult de atat, vom fi unul dintre factorii care participa activ la schimbarea in bine. Ne dorim sa contribuim la o lume mai buna, mai constienta de ceea ce mananca, de oportunitatile care exista in camara fiecaruia si sa dam idei pentru o alimentatie sanatoasa si, in acelasi timp, gustoasa.

32 COMENTARII

  1. deodata am facut analizele si mi-a gasit glicemia mare adica 250 si hemoglobina mare ce sa fac si ce sfaturi medicale imi dati in trecut nu trecea de 110 tratament ce indicati imi dati va multumesc

    • Bună ziua! Sfatul nostru este să consultați cât mai repede un medic diabetolog, care va stabili dacă aveți diabet și vă va da o schemă de tratament adecvată nevoilor dumneavoastră.

      Până atunci, recomandarea Corinei Dan, consultant nutriționist Sano Vita, este să evitați să consumați produsele care au indice glicemic crescut, precum:
      – pâinea albă și produsele de panificație din făină albă
      – cantități mari de cartofi, orez, bulgur, griș, cus-cus, porumb (mălai)
      – produsele zaharoase, dulci, rafinate
      – băuturile îndulcite cu zahăr, miere sau alți îndulcitori naturali calorici. Totodată, sucurile de fructe trebuie evitate.
      – fructele dulci (struguri, mango, banane, pere)
      – alcoolul și fumatul
      – evitați de asemenea cantități mari de grăsimi animale de tipul untului, unturii. Înlocuiți-le cu ulei de măsline sau alte uleiuri vegetale presate la rece.

      Încercați să introduceți în alimentație o gamă cât mai variată de legume, leguminoase, fructe, cereale integrale (fulgii de ovăz sunt cei mai recomandați, făină integrală, tărâțele din grâu/ovăz), semințe și nuci, în cantități echilibrate.

      Legat de carnea și produsele de origine animală, încercați să fie cât mai scăzute în grăsimi.

      Totodată, aveți grijă la tehnicile gastronomice folosite: evitați prăjirea alimentelor și înlocuiți-o cu fierberea, încercați să consumați carnea fiartă sau la grătar, introduceți condimente pentru a da gust mâncării. Evitați mesele încărcate cantitativ, încercați să aveți mese mai mici și mai dese, evitați ronțăielile, mâncarea de tip fast food, faceți cât mai multă mișcare pe parcursul zilei.

      Dacă vă mai putem fi de folos, va răspundem cu drag. Multă sănătate!

  2. Buna ziua!De cateva zile am glicemia 134 139 si nu stiu daca este ok.Precizez ca am facut o cura de miere de albine cu usturoi si ma gandesc sa nu fie de la miere.Cum o pot aduce la normal prin alimentatie ????Nu vreau sa ajung la medicamentatie.Va multumesc frumos!

    • Bună ziua! Glicemia este într-adevăr crescută, de aceea vă sfătuim să apelați la un medic specialist pentru mai multe investigații și pentru stabilirea exactă a diagnosticului. Este posibil ca și cura pe care ați avut-o să influențeze creșterea glicemică, însă cel mai bine este să aveți o părere avizată.
      În ceea ce privește alimentația, e bine să se reducă la maxim dulciurile rafinate (produse de patiserie, dulciuri pregătite în casă, orice produs care are o compoziție mare de zahăr, sare și grăsimi), pâinea să fie una integrală, înlocuiți orezul alb cu orez brun, pastele să fie integrale, creșteți aportul de legume (ciuperci, castraveți, spanac, varză, conopidă, broccoli, țelină și salată pentru opțiuni de legume cu conținut scăzut de carbohidrați), căutați să consumați și produse cu indice glicemic mai redus, precum quinoa, hrișca, amarantul, fructele nu foarte dulci (încercați merele verzi, perele verzi, grapefruit, prune, piersici, fructe de pădure), încercați să folosiți fierberea la abur sau coacerea ca metode de preparare a mâncărurilor. Evitați pe cât posibil prăjirea alimentelor. Căutați să introduceți în alimentație surse sănătoase de grăsimi (avocado, uleiul de măsline, uleiul de floarea soarelui presat la rece, semințe și nuci – nu mai mult de 30 g/zi).
      Încercați să nu îndulciți ceaiul sau cafeaua și folosiți îndulcitori necalorici precum stevia sau amestecurile de îndulcitori necalorici (ex: stevia + eritritol). Nu uitați că mierea, siropul de curmale, siropul de agave, siropul de orez, toate acestea pot crește glicemia.
      Totodată, vă sfătuim să monitorizați cu atenție glicemia, întrucât există reversul situației: pe fondul scăderii aportului alimentar de carbohidrați, glicemia să scadă drastic și să apară simptome specifice hipoglicemiei.
      Multă sănătate vă dorim!

  3. Buna ziua ! Va rog f f mult daca vreti sa imi raspundeti /Sotul meu 75 de ani nu a avut niciodata probleme cu glicemia . A stat in spital 2 saptamani cu covid ,S-a intors de 10 zile .Azi glicemia era 149 .Mi se pare destul de mara . Cum pot sa o scad natural Fera medicamente .Mentionez ce ininte de internare niciodata nu a avut mai mult de 120.Va multumesc mult daca ati citit si astept raspuns .Toate cele bune !

    • Bună ziua! Glicemiile de dinainte de Covid erau unele care indicau o stare de prediabet, pe care e bine să o investigați în viitor. În ceea ce privește situația glicemiei crescute post-Covid, e de preferat să îl vadă un medic specialist și să decidă ce trebuie făcut. Există niște supoziții, susținute de practica medicală recentă, nu și de studii științifice (deocamdată), că acest virus ar provoca creșteri glicemice ca efect secundar, mai ales la persoanele sensibile. Vă sfătuim totuși să nu așteptați, ci să cereți o părere avizată.
      În ceea ce privește alimentația, e bine să se reducă la maxim dulciurile rafinate (produse de patiserie, dulciuri pregătite în casă, orice produs care are o compoziție mare de zahăr, sare și grăsimi), pâinea să fie una integrală, înlocuiți orezul alb cu orez brun, pastele să fie integrale, creșteți aportul de legume (ciuperci, castraveți, spanac, varză, conopidă, broccoli, țelină și salată pentru opțiuni de legume cu conținut scăzut de carbohidrați), căutați să consumați și produse cu indice glicemic mai redus, precum quinoa, hrișca, amarantul, fructele nu foarte dulci (încercați merele verzi, perele verzi, graperfruit, prune, piersici, fructe de pădure), încercați să folosiți fierberea la abur sau coacerea ca metode de preparare a mâncărurilor. Evitați pe cât posibil prăjirea alimentelor. Căutați să introduceți în alimentație surse sănătoase de grăsimi (avocado, uleiul de măsline, uleiul de floarea soarelui presat la rece, semințe și nuci – nu mai mult de 30 g/zi).
      Încercați să nu îndulciți ceaiul sau cafeaua și folosiți îndulcitori necalorici precum stevia sau amestecurile de îndulcitori necalorici (stevia + eritritol, maltitol etc). Nu uitați că mierea, siropul de curmale, siropul de agave, siropul de orez, toate acestea pot crește glicemia.
      Totodată, vă sfătuim să monitorizați cu atenție glicemia, întrucât există reversul situației: pe fondul scăderii aportului alimentar de carbohidrați, glicemia să scadă drastic și să apară simptome specifice hipoglicemiei. Tocmai de aceea, vă sfătuim călduros să apelați la controlul unui medic specialist.
      Multă sănătate vă dorim!

  4. Buna ziua, am glicemia 105 adica spre limita de sus,cu a si putea sa o reglez cumva ..am 66 de ani , 62 kg, ffac sport zilnic..Nu fac abuz de alimente care au impact de crestere a gliccemie, si totusi…

    • Din datele oferite de dumneavoastră, sunteți o persoană atentă cu sănătatea și în limite ponderale normale. Vă felicităm pentru aceasta! Nu trebuie să vă speriați de această ușoară creștere a glicemiei, întrucât ea se află în limite normale și este cel mai probabil cauzată de o masă anterioară mai bogată în carbohidrați. Vă sfătuim să repetați analiza peste ceva timp, având grijă ca în seara precedentă analizei să nu consumați o cantitate mare de dulce. Dacă totuși valoarea este peste limitele de siguranță, e bine să căutați sfatul unui specialist. Însă pentru moment, nu trebuie să fie un motiv de îngrjorare având în vedere valoarea acesteia și stilul dumneavoastră de viață.
      Multă sănătate!

  5. Soțul meu aseară avea 509 glicemia! Nu a fost depistat cu diabet in vara.dimineața avea 315. A-și putea sa ii dau ceva pana mâine săi scadă?

    • În astfel de situații, vă sfătuim insistent să apelați la serviciul de urgență. Valori mari ale glicemiei reprezintă o urgență medicală care se rezolvă numai de către specialiști. Din nefericire nu există măsuri igienodietetice pentru astfel de situații acute. Recomandările privind stilul de viață sunt pentru atunci când pacientul este stabilizat cronic.
      Vă dorim multă sănătate!

    • Probabil că răspunsul nostru vine după vizita la medic, însă ca recomandare generală pentru viitor în astfel de situații, vă sfătuim insistent să apelați la serviciul de urgență. Valori mari ale glicemiei reprezintă o urgență medicală care se rezolvă numai de către specialiști. Din nefericire nu există măsuri igienodietetice pentru astfel de situații acute. Recomandările privind stilul de viață sunt pentru atunci când pacientul este stabilizat cronic.
      Vă dorim multă sănătate!

  6. zobuianedward Avand cardiopatie ischemica iau o medicamentatie CONCOR 5mg TRITACE 5mg TENTENSIF 1,5 mg SIMVACARD 10 mg ASPENTER 75 mg . Care dintre aceste medicamente afecteaza glicemia

    • Bună ziua,
      Vă recomandăm să vă adresați medicului curant pentru un sfat avizat, ajustat condiției dumneavoastră medicale.
      Vă dorim numai sănătate și vă stăm la dispoziție în caz că aveți întrebări sau nelămuriri referitoare la produsele noastre.
      Mulțumim,
      Echipa SanoVita

  7. Buna dimineața! îmi spune-ți va rog frumos , ce alimente și fructe scad glicemia ? deși eu am glicemia 92 , in urma unor analize de rutina am solicitat și hemoglobina glicata… spre surprinderea mea este 5,9 … întrebarea mai este și cum o pot monitoriza in condiția in care aparatul arată maxim 100 ?
    mulțumesc anticipat !!

    • Puteți preveni instalarea unui diabet nu doar prin controlul asupra fructelor și altor alimente dulci, cât și a grăsimilor, în special grăsimi saturate (untură, unt 80%, smântână grasă peste 20%, carne grasă, ulei de palmier), a grăsimilor hidrogenate sau parțial-hidrogenate (nu consumați produse care au aceste ingrediente pe etichetă), a grăsimilor prăjite (chiar și a uleiurilor vegetale folosite la prăjit în gospodărie). Toate aceste tipuri de grăsimi dau rezistență la insulină, ca atare glicemii mari, iar pe termen mediu și lung risc de diabet. Din păcate, toată lumea crede că doar zahărul este problema. Este eronat. Diabetul vizează un cumul de factori. De asemenea, renunțați la orice tip de suc (atât sucuri carbogazoase, cât și sucuri naturale de fructe, chiar și sucuri făcute în casă). Niciun fel de suc. Sucurile (chiar cele natural stoarse acasă) sunt zahăr concentrat care va intra forte rapid în sânge. Totodată, renunțați (dacă este cazul) și la produsele de patiserie (în special merdenele, trigoane și alte foietaje), deoarece toate conțin grăsimi hidogenate, care vă afectează sănătatea. Acestea sunt trei recomandări esențiale pe care trebuie să le aveți în vedere pentru a preveni diabetul: grăsimea nesănătoasă, sucurile, foietajele. Pe lângă acestea, exercițiul fizic este VITAL în cazul rezistenței la insulină. Decât să achiziționați un alt dispozitiv de măsurare a glicemiei, care să vă indice și valorile peste 100, mai bine investiți în stilul dumneavoastră de viață și cumpărați un pedometru sau o brățară fitness care vă arată numărul de pași pe care-l faceți zilnic (trebuie să faceți minim 7000 pași/zi pentru a preveni diabetul), vă arată și pulsul și orele de somn. Veți găsi la prețuri mai mult decât rezonabile astfel de brățări online. Un alt sfat pe care vi-l putem da este să beți apă (unul, două pahare de apă pe stomacul gol dimineața), apoi între mese mereu apă și ceaiuri neîndulcite, cu înghițituri mici. Apa băută cu înghițituri mici hidratează intracelular. Este esențial să luați toate aceste măsuri în această fază de prediabet în care vă aflați și organismul își va reveni cu siguranță. Niciun aliment nu va scădea glicemia prin el însuși, dacă dumneavoastră nu faceți și modificările pe care le-am enumerat mai sus. Cel mai bine ar fi să consultați un dietetician pentru a vă ajuta să vă construiți un meniu, dar până reușiți dumneavoastră acest lucru, începeți din acest moment să aplicați tot ce v-am scris. Pentru meniu, mâncați două, maxim trei mese/zi, nu ciuguliți între mese (doar apă, ceaiuri și limonade neîndulcite), înlocuiți toate cerealele rafinate cu cele integrale (pâine integrală, orez integral, paste integrale, ovăz), mâncați nuci și semințe (în special semințe de dovleac) în locul altor tipuri de grăsimi (chiar și la ulei puteți renunța că nu pierdeți nimic, din contră), mâncați zilnic crudități (legume diverse, frunze), alegeți lactate semi-degresate (maxim 1,5%) sau chiar degresate, favorizați lintea și năutul (de trei – patru ori pe săptămână). Vă las un exemplu de meniu:
      – Dimineața: terci de fulgi de ovăz cu lapte de soia + 3-4 linguri brânză slabă de vaci + un pumn de afine (puteți folosi de la congelator, se înmoaie imediat peste terciul fierbinte) + un pumnișor de nuci românești sau migdale sau semințe de dovleac, + un praf de scorțișoară. Luați lapte de soia fără zahăr și îndulciți acasă acest terci cu ½ de banană pisată sau o linguriță de miere.

      – La prânz: Un castron mare de rădăcinoase (țelină, morcov, sfeclă rase mic) + rondele de praz (sau ceapă verde, sau ambele) + ½ conservă de năut fiert (scurs de zeamă) + sos de iaurt slab + zeamă de lămâie + pătrunjel verde din belșug. Amestecați totul și veți obține o salată grozavă. Puteți avea și o felie de pâine integrală unsă cu cremă de tofu sau o cremă de semințe.

      – La cină: Tocăniță de vinete cu dovlecei și usturoi, iar deasupra cuburi de tofu, ornată cu pătrunjel proaspăt.

      – Dacă obișnuiți să mâncați carne, alegeți carne cât mai slabă și pregătiți-o prin coacere la cuptor sau fierbere sau la grill pe aragaz. Puteți consuma și pește (dintre cele de la conservă, sardina este un pește foarte sănătos).
      Vă enumăr și legumele și fructele pe care să le favorizați în alimentația dumneavoastră: dovlecei, vinete, ardei gras (orice culoare), conopidă, varză albă, varză roșie (crude sau gătite, cantități mici și murată), roșii, castraveți, broccoli, praz, ciuperci, orice frunză verde. Iar la fructe: fructe de pădure (în special afine), mere, kiwi, portocale, pomelo, chiar și pere, struguri, câte un pumn. Mâncați fructele ca desert sau alături de alte alimente, astfel nu vor influența substanțial creșterea glicemiei. Meniul să predomine în aceste legume, cantități mici de făinoase (pâine, paste, orez), și acestea din cele integrale și o sursă de proteine/zi (năut, linte, tofu, pește, carne slabă – după preferință).
      Inchei, menționând că puteți cumpăra un glucometru mai bun, care să indice și glicemiile peste 100. Găsiți pe magazinele online, citiți caracteristicle produsului și comentariile altor utilizatori.
      În speranța că v-am fost de ajutor, vă doim multă sănătate!
      Loredana Lăpușanschi,
      Dietetician Clinician, Telomera – Lifestyle Medicine Clinic

  8. Bună ziua în urma cu doua luni am fost și am făcut analizele pentru a vedea dacă am diabetul instalat având o glicemie dimineața de 120 și seara la culcare 105 doctorul a zis ca nu e instalat pancreasul e ok produce isulina dar sa schimb stilul de viata degeaba valorile nu scad cel mai puțin am avut dimineața pe nemâncate 104

    • Bună ziua,
      Vă recomandăm să vă adresați medicului curant pentru un sfat avizat, ajustat condiției dumneavoastră medicale.
      Vă dorim numai sănătate și vă stăm la dispoziție în caz că aveți întrebări sau nelămuriri referitoare la produsele noastre.
      Mulțumim,
      Echipa SanoVita

    • Bună ziua,
      Vă recomandăm să vă adresați medicului curant pentru un sfat avizat, ajustat condiției dumneavoastră medicale.
      Vă dorim numai sănătate și vă stăm la dispoziție în caz că aveți întrebări sau nelămuriri referitoare la produsele noastre.
      Mulțumim,
      Echipa SanoVita

  9. Buna ziua !Am fost diagnosticata cu diabet tip 2 ,dar foarte tarziu ,nu mai conteaza motivele ,nu am putut sa-mi dau singura un diagnostic si tratament .Intr-un sfarsit ,am dat peste o doamna doctor ,care m-a trecut pe tratament Glucofage ,mi-a fost foarte rau am slabit 15 kg intr-o saptamana .A urmat apoi insulina ,30/u pe zi ,glicemia era de necontrolat cand era 60 ,80 ,100 cand 280 ,300 .Am primit Siofor 1000mg,problema este ca, la 58kg ,cu un regim foarte strict ,de multi ani ,Colesterolul este,270 ,trigligeride353,HDL -36,3 LDL-162,2,GLICEMIE126,9 ,NEUTROFILE-42,5.Ce mai pot face ?

    • Bună ziua,
      Vă recomandăm să vă adresați medicului curant pentru un sfat avizat, ajustat condiției dumneavoastră medicale.
      Vă dorim numai sănătate și vă stăm la dispoziție în caz că aveți întrebări sau nelămuriri referitoare la produsele noastre.
      Mulțumim,
      Echipa SanoVita

  10. Bună seara! Este posibil ca glicemia să scadă in jumătate de oră fără tratament? Aparatul are abia o săptămână de când l-am cumpărat. La ora 9 aveam 511 glicemia. M-am speriat foarte tare. În jumătate de oră mi-am luat-o iarăși, aveam 108 . Nu am avut probleme cu glicemia până acum. Mâine voi merge să-mi fac analizele, dar sunt puțin speriata. Mulțumesc!

    • Bună ziua,
      Vă recomandăm să vă adresați medicului curant pentru un sfat avizat, ajustat condiției dumneavoastră medicale.
      Vă dorim numai sănătate și vă stăm la dispoziție în caz că aveți întrebări sau nelămuriri referitoare la produsele noastre.
      Mulțumim,
      Echipa SanoVita

    • Bună ziua,
      Vă recomandăm să vă adresați medicului curant pentru un sfat avizat, ajustat condiției dumneavoastră medicale.
      Vă dorim numai sănătate și vă stăm la dispoziție în caz că aveți întrebări sau nelămuriri referitoare la produsele noastre.
      Mulțumim,
      Echipa SanoVita

  11. Sunt insarcinata in 23 de saptamani si mi s.a depistat nivelul crescut de lichid amniotico cauzat de consumul excesiv de zahar .dimineata glicemia este intre 94 si 110mg/dL..diabetologul mi.a propus insulina de 3 inainte de culcare..oare sa o folosesc?desi am inceput sa am un regime mai sanatos si am recurs la miscare..oare sa mai astept inante de a.mi administra insulina?am inceput acest parcurs cu glicemia intre 115 si 147..acum o tin intre 94 si 120.

    • Bună ziua,
      Vă recomandăm să vă adresați medicului curant pentru un sfat avizat, ajustat condiției dumneavoastră medicale.
      Vă dorim numai sănătate și vă stăm la dispoziție în caz că aveți întrebări sau nelămuriri referitoare la produsele noastre.
      Mulțumim,
      Echipa SanoVita

  12. In luna aprilie 2022 am avut covid. Am facut tratament doua zile cu dexametazona data de familie pe langa alte medicamente. Imediat am constatat ca mi- a crescut glicemia la 200 si peste chiar si 240.Inainte aveam dimineata cam 115. Acum fac glicemii de 200 f usor. La o felie de paine si doi covrigei inmuiati in ceai neindulcit, am facut 199 si o stare de rau de nedescris. Medicul de diabet m a programat abia peste o luna dar mie imi este rau zilnic. Ce pot sa fac? Multumesc de ajutor!

    • Bună ziua,
      Vă recomandăm să vă adresați medicului curant pentru un sfat avizat, ajustat condiției dumneavoastră medicale.
      Vă dorim numai sănătate și vă stăm la dispoziție în caz că aveți întrebări sau nelămuriri referitoare la produsele noastre.
      Mulțumim,
      Echipa SanoVita

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare

spot_img

Postari recente

Salată de morcovi

  Această salată de morcovi – dulce și simplă – este excelentă ca aperitiv sau folosită în loc de garnitură pentru felurile principale. Te invităm...

Cum să trăim timpul prezent

Sunt vremuri complicate, iar planeta traversează, practic, o depresie. Studiile arată cum tot mai mulți dintre noi își petrec mare parte din timp gândindu-se...

Pastă de curmale

  Încearcă această rețetă de pastă de curmale și obține o alternativă mai sănătoasă pentru îndulcitorul din deserturile tale. Îți promitem că nu vei da...

Articole din aceeasi categorie

Salată de morcovi

  Această salată de morcovi – dulce și simplă – este excelentă ca aperitiv sau folosită în loc de garnitură pentru felurile principale....

Cum să trăim timpul prezent

Sunt vremuri complicate, iar planeta traversează, practic, o depresie. Studiile arată cum tot mai mulți dintre noi își petrec mare parte din...

Pastă de curmale

  Încearcă această rețetă de pastă de curmale și obține o alternativă mai sănătoasă pentru îndulcitorul din deserturile tale. Îți promitem că nu...