Acasă Sport și fitness Alimente și metode care scad glicemia rapid și natural

Alimente și metode care scad glicemia rapid și natural

34
Alimente și metode care scad glicemia rapid și natural

În agitația vieții moderne, unde ritmul alert și obiceiurile alimentare nesănătoase pot pune presiune asupra sistemului nostru metabolic, prioritizarea glicemiei devine esențială pentru menținerea sănătății optime. 

În acest articol, am realizat o listă cu cele mai eficiente metode prin care îți poți reduce nivelul glicemiei natural, precum și cu cele mai bune alimente care scad glicemia.

De ce să-ți ții glicemia sub control

Glicemia reprezintă nivelul de glucoză (zahăr) din sânge. Glucoza este o sursă esențială de energie pentru organism, în special pentru creier. Iată care este procesul ce influențează nivelurile glicemiei în sânge:

Atunci când consumi alimente care conțin carbohidrați, aceștia sunt descompuși în glucoză în timpul digestiei. Glucoza este absorbită în sânge, iar nivelurile de glicemie cresc. 

Nivelurile normale ale glicemiei sunt menținute într-un interval strâns și sunt reglate de mai mulți hormoni, în principal insulină și glucagon. Pancreasul eliberează insulină, care ajută celulele să absoarbă glucoză din sânge pentru a o utiliza ca energie sau pentru a o stoca. Pe de altă parte, când nivelurile de glucoză scad, pancreasul eliberează glucagon, care stimulează eliberarea glucozei stocate în ficat.

Nivelurile ridicate sau scăzute ale glicemiei pot provoca probleme grave. Persoanele cu probleme legate de glicemie pot să se simtă mai puțin energici sau să aibă probleme de memorie sau claritate mentală ce țin de buna funcționare a creierului. 

Iar când vorbim despre o glicemie care trece de limitele normale, putem observa afecțiuni precum:

  • Diabetul zaharat: O afecțiune cronică în care nivelurile de glucoză din sânge sunt ridicate, fie pentru că organismul nu produce suficientă insulină, fie pentru că celulele nu răspund corect la insulină.
  • Prediabet: Stadiu premergător diabetului, în care nivelurile de glucoză sunt mai ridicate decât normale, dar nu suficient de ridicate pentru a fi diagnosticate ca diabet.
  • Complicații: Nivelurile necorespunzătoare ale glicemiei pot duce la complicații, cum ar fi boala cardiovasculară, afectarea nervilor (neuropatie), afectarea rinichilor (nefropatie) și probleme cu vederea (retinopatie).

Află mai multe despre efectele negative ale zahărului în sânge.

Care sunt valorile normale ale glicemiei

Pentru persoanele fără probleme de sănătate, glicemia testată pe nemâncate (dimineața, după 8 ore în care nu ai mâncat/băut nimic) are o valoare mai mică de 100 mg/dl, iar la 2 ore după ce au mâncat ceva, ea este mai mică de 140 mg/dl (scăzând în timpul zilei până la cele mai mici valori – 60-90 mg/dl chiar înainte de masă). 

În cazul unui diabetic, testele de sânge vor descoperi o glicemie de peste 126 mg/dl pe nemâncate (în 3 zile diferite), una de peste 200 mg/dl după testul glicemiei provocate (testată la 2 ore după consumul unei băuturi dulci) sau după testul de rutină al glucozei plasmatice (care se face în orice moment al zilei, indiferent de intervalul de timp de la ultima masă).

Simptome glicemie scăzută

Glicemia scăzută, cunoscută și sub numele de hipoglicemie, este o afecțiune în care nivelul de glucoză din sânge devine prea redus. Această stare poate afecta atât persoanele cu diabet, care iau medicamente pentru a controla glicemia, cât și pe cele fără diabet. Este esențial să recunoști simptomele glicemiei scăzute pentru a interveni rapid și a preveni complicații grave. 

Iată o listă detaliată a simptomelor pe care le poți simți când îți scade nivelul de zahăr din sânge:

  • Transpirații reci: Transpirația excesivă, în special transpirația rece și lipicioasă, poate fi un semn al hipoglicemiei.
  • Tremur: Tremurul, în special la nivelul mâinilor.
  • Amețeală sau senzație de leșin: Glicemia scăzută poate provoca senzația de amețeală.
  • Slăbiciune: Persoanele cu glicemie scăzută pot experimenta o senzație generală de slăbiciune sau oboseală.
  • Confuzie sau dificultate în concentrare: Glicemia scăzută poate afecta funcțiile cognitive, conducând la confuzie sau dificultate în concentrare.
  • Tulburări de vedere: Vederea neclară sau tulburările de vedere temporare pot fi asociate cu hipoglicemia.
  • Dureri de cap: Un simptom comun al glicemiei scăzute este apariția durerilor de cap sau migrenelor.
  • Ritm cardiac accelerat: Creșterea pulsului și senzația de palpitații 
  • Probleme gastrointestinale: Unele persoane pot experimenta senzații neplăcute la nivelul stomacului, greață sau vărsături.
  • Probleme de vorbire: Dificultăți în articularea cuvintelor sau în vorbirea coerentă pot să apară în situații severe de hipoglicemie.

cum scazi glicemia

Alimente care scad glicemia rapid

Alimentația este extrem de importantă atunci când ai diabet, prediabet sau istoric de astfel de afecțiuni în familie. Există mai multe tipuri de alimente care te vor ajuta la scăderea ori menținerea nivelului de zahăr din sânge.

  • Alimente cu indice glicemic mic: Indicele glicemic (IG) evaluează răspunsul glicemiei la alimentele care conțin carbohidrați, acesta fiind influențat și de tipul de carbohidrați, și de cantitatea acestora. Alimentele cu un IG scăzut reduc glicemia pe termen lung în cazul diabeticilor de tipul 1 și 2, conform unor studii din 2001 și 2003
  • Alimente bogate în fibre: Fibrele încetinesc digestia carbohidraților și absorbția zaharurilor, promovând astfel o creștere treptată a glicemiei. În plus, consumul de fibre solubile scade nivelul zahărului din sânge, conform specialiștilor în domeniu (1990, 2000, 2002). Prin urmare, include în dieta ta alimente bogate în fibre pentru a-ți acoperi necesarul zilnic: 25 g/zi pentru femei, 38 g/zi în cazul bărbaților (adică în jur de 14 g de fibre la fiecare 1.000 kcal).
  • Alimente bogate în crom și magneziu: Diabetul și glicemia ridicată au drept cauză și deficiențele anumitor micronutrienți din organism (notează studii din 1998 și 2008), cum sunt cromul și magneziul. Cel dintâi mineral este implicat în metabolismul carbohidraților și grăsimilor, contribuie la controlarea glicemiei, și studii pe pacienți diabetici au indicat că oferă beneficii pe termen lung în ceea ce privește controlarea acesteia din urmă (1997, 1999). Al doilea mineral ajută și el glicemia, deficiența de magneziu crescând riscul de diabet (2008, 2010, 2015, 2015).

Mai concret, iată care sunt alimentele care scad glicemia rapid și natural pe care să le incluzi în alimentație:

  • Leguminoase: linte, fasole, năut, mazăre
  • Cereale integrale: ovăz, quinoa, hrișcă, mei
  • Fructe cu conținut scăzut de zahăr: afine, avocado, căpșuni, grapefruit
  • Legume cu conținut scăzut de carbohidrați: spanac, broccoli, ardei, ciuperci, vinete
  • Nuci și semințe: nuci, alune de pădure, migdale, semințe de floarea soarelui, semințe de in, semințe de chia
  • Băuturi vegetale: soia, migdale, caju
  • Ghimbir
  • Turmeric
  • Oțet din cidru de mere (nefiltrat): Promovează un nivel mai mic al glucozei pe nemâncate (arată cercetări din 1995, 2007 si 2014), influențează semnificativ răspunsul organismului tău la alimente dulci și îmbunătățește sensibilitatea la insulină (1995, 1998, 2004, 2005, 2010, 2014). Deci include cu încredere oțetul din cidru de mere în salatele tale.
  • Semințe de schinduf: Este o plantă din familia leguminoaselor, Fabaceae, sunt o sursă excelentă de fibre solubile, care te pot ajuta să-ți controlezi glicemia și toleranța la glucoză (1990, 2011, 2011, 2015). Include-le în produsele de patiserie coapte, transformate în făină, dar nu depăși 2-5 g de semințe de schinduf/zi.
  • Scorțișoară: Poate reduce glicemia cu până la 29% (arată cercetări din 2006, 2007 și 2009), încetinește descompunerea carbohidraților în tractul digestiv, moderând creșterea glicemiei după masă (2011, 2011), îmbunătățește sensibilitatea la insulină la nivel celular (2008, 2010) și acționează similar insulinei, dar având un efect mult mai încet (2001). Atenție: nu depăși 6 g de scorțișoară zilnic!

Alimente de evitat

În principiu, alimentele bogate în carbohidrați și zaharuri sunt de evitat pentru a reduce riscul de creștere a glicemiei deoarece acestea îngreunează procesul de transformare a glucozei în energie. Iată exemple concrete de alimente de evitat:

  • Pâine albă și produse de panificație din făină albă 
  • Carbohidrați / alimente bogate în amidon – cartofi, orez, bulgur, griș, cus-cus, porumb (mălai), paste
  • Produse zaharoase, dulci, rafinate
  • Băuturi îndulcite cu zahăr, miere sau alți îndulcitori naturali calorici
  • Sucuri de fructe din comerț sau făcute în casă 
  • Fructe dulci – struguri, mango, banane, pere
  • Alcool
  • Grăsimi animale – unt, untură

Este întotdeauna recomandat să consultăm un nutriționist sau medic pentru a-ți personaliza planul alimentar în funcție de nevoile și condițiile individuale.

Metode de scădere a glicemiei în mod natural

Pe lângă alimentație, sunt și alte schimbări pe care le poți face la stilul tău de viață pentru a-ți menține sau scădea nivelul de zahăr în sânge. Unele pot fi încercate în paralel, altele se contrazic, deci trebuie încercate pe rând. Întreabă-ți medicul care dintre ele ți s-ar potrivi.

1. Monitorizează-ți glicemia

Primul pas pentru a-ți menține glicemia în limite normale, este să vezi care sunt valorile zahărului din sânge. Dacă nu ai probleme cu glicemia, poți să te rezumi la controale regulate la medic, dar dacă ai diabet sau prediabet, monitorizarea săptămânală sau zilnică, în funcție de starea ta de sănătate este ideală pentru a te asigura că rămâi în limitele normale. 

  • Gestionarea diabetului: Monitorizarea regulată a glicemiei este crucială pentru persoanele cu diabet sau prediabet. Aceasta oferă informații despre modul în care alimentele, exercițiile fizice și medicamentele afectează nivelurile de glucoză, permițând ajustarea tratamentului pentru a menține glicemia în limitele normale. Este, de asemenea, importantă pentru prevenirea complicațiilor pe termen lung asociate cu diabetul.
  • Prevenirea complicațiilor: Controlul glicemiei ajută la prevenirea complicațiilor pe termen lung, cum ar fi problemele cardiovasculare, neuropatia și afectarea rinichilor.
  • Evaluarea stilului de viață: Monitorizarea glicemiei poate oferi informații despre modul în care alimentația, exercițiile fizice și stresul afectează nivelurile de glucoză.

2. Consumă carbohidrați în moderație

Recomandăm cu insistentă monitorizarea atentă a nivelului glicemiei, mai ales în situațiile în care se adoptă o alimentație redusă în carbohidrați, pentru a evita reversul situației, care poate consta într-o scădere bruscă a glicemiei, aducând cu sine simptomele neplăcute ale hipoglicemiei.

Carbohidrații sunt descompuși în corp în zaharuri, în principal în glucoză și transferate de insulină în celule. Prea mulți carbohidrați și probleme la nivelul funcției insulinei înseamnă o glicemie prea mare. Există numeroase studii de specialitate care arată că o alimentație săracă în carbohidrați reduce nivelul zahărului din sânge și previne creșterea bruscă a acestuia (2004, 2005, 2008, 2010, 2014, 2015), putând controla glicemia pe termen lung (peste 3 ani, a observat un studiu din 2008). Nu degeaba înainte de descoperirea insulinei, în 1921, astfel de alimentații erau tratamentul standardizat pentru bolnavii de diabet. 

Înainte de a face schimbări semnificative în regimul alimentar sau de a adopta diete cu restricții de carbohidrați, este recomandat să discutați cu medicul sau cu un specialist în nutriție pentru a dezvolta o strategie adaptată nevoilor individuale.

alimente care scad glicemia rapid

3. Folosește tehnici de gătit sănătoase

Utilizarea tehnicilor de gătit sănătoase poate contribui la menținerea calității nutriționale a alimentelor și poate ajuta la gestionarea glicemiei. Iată câteva metode pe care să le folosești în rutina ta culinară:

  • Gătitul la abur: păstrează nutrienții din alimente și nu necesită adăugarea de uleiuri sau grăsimi suplimentare.
  • Gătitul la cuptor: fără adăugarea excesivă de grăsimi poate păstra aromele naturale ale alimentelor. 
  • Gătitul la grătar: poate adăuga arome delicioase fără a necesita adăugarea de uleiuri. Evită sosurile grase și optează pentru marinade sănătoase.
  • Fierberea: o tehnică simplă care nu implică adăugarea de grăsimi. Poți fierbe legume, carne slabă și cereale integrale.

4. Planifică-ți mesele

Planificarea meselor joacă un rol esențial în menținerea nivelului glicemiei în limite normale și în promovarea unui stil de viață sănătos. Iată câteva sfaturi pe care poți să le urmezi pentru a-ți scădea glicemia:

  • Evită mesele încărcate: mesele mari pot duce la creșteri semnificative ale glicemiei, deoarece organismul trebuie să facă față unei cantități mari de carbohidrați și calorii într-un timp scurt. Acestea pot crea un vârf de insulină, ceea ce poate afecta controlul glicemiei.
  • Mese mici și dese: consumul de mese mai mici și mai dese pe parcursul zilei poate contribui la menținerea nivelului de glucoză în sânge stabil. Acesta este un aspect important în gestionarea glicemiei pentru persoanele cu diabet sau care au sensibilitate la insulină redusă.
  • Două sau maxim trei mese pe zi: reducerea numărului de mese poate ajuta la controlul aportului caloric total și poate facilita gestionarea nivelului glicemiei. Astfel, organismul are timp să proceseze eficient nutrienții.
  • Abține-te de la ronțăieli între mese: gustările pot aduce aport de calorii nesănătoase și pot perturba echilibrul glicemic. Este important să respecți momentele destinate meselor și să eviți consumul constant de alimente.
  • Consumă apă, ceaiuri și limonade neîndulcite între mese: hidratarea este crucială pentru sănătate. Consumul de apă și ceaiuri neîndulcite între mese poate contribui la menținerea hidratării și poate oferi senzația de sațietate, reducând pofta de gustări nesănătoase.

5. Găsește alternative sănătoase la zahăr

alimente care scad glicemia

Pentru a avea o alimentație echilibrată nu poți exclude complet toate mâncărurile sau gustările dulci, dar dacă îți dorești să reduci nivelul de glucoză din alimente sunt câteva lucruri pe care le poți face:

  • Folosește Stevia și Eritritolul ca înlocuitori pentru zahăr: acestea nu conțin calorii și nu afectează nivelurile de glucoză în sânge, făcându-le ideale pentru persoanele care doresc să evite zahărul.
  • Moderează consumul de miere și siropuri naturale: deși mierea, siropul de curmale, siropul de agave și siropul de orez sunt considerate îndulcitori naturali, aceștia conțin încă zaharuri și carbohidrați care pot crește glicemia. Consumul trebuie să fie foarte moderat.

În general, alegerea de a evita zahărul adăugat și de a utiliza îndulcitori este parte a unui stil de viață sănătos și poate contribui la menținerea glicemiei în limite normale. Cu toate acestea, este important să monitorizezi reacția ta la diverși îndulcitori și să consulți un specialist în nutriție sau un medic pentru a te asigura că faci o alegere potrivită nevoilor tale specifice.

6. Bea suficientă apă

ce scade glicemia rapid

Apa previne deshidratarea, îți menține glicemia în limite normale și ajută rinichii să elimine zahărul în exces. Studiile pe această temă dovedesc că un consum mai mare de apă scade riscul apariției hiperglicemiei și că apa băută des rehidratează sângele, reducând riscul de diabet și glicemie (1979, 2001, 2010, 2011). 

Descoperă câtă apă trebuie să bei zilnic pentru o viață sănătoasă!

7. Scapă de kilogramele în plus

scaderea glicemiei

În general, o greutate normală pentru vârsta și înălțimea ta înseamnă sănătate optimă și prevenirea viitoarelor boli. Iar studiile arată că prin controlul greutății promovezi un nivel sănătos al glicemiei și îți reduci riscul de diabet: chiar și o reducere de 7% a greutății corporale poate scădea cu 58% riscul de îmbolnăvire și pare a funcționa mai bine decât medicamentele (conform unei cercetări din 2005), iar reducerea acestui risc se menține ani buni (1991, 1997, 2001). 

Alte cercetări notează că o talie mai mare de 88,9 cm (în cazul femeilor) și de 101,6 cm (în cazul bărbaților) crește riscul apariției rezistenței la insulină, glicemiei ridicate și diabetului de tip 2, o talie mai subțire putând fi mai importantă decât greutatea totală (conform unei evaluări de specialitate, din 2007).

Pentru a scăpa de kilogramele în plus, controlează-ți porțiile măsurându-le gramajul, folosind farfurii mai mici, evitând restaurantele unde mănânci cât vrei la un preț fix, mâncând mai lent, notându-ți într-un jurnal alimentar ce și cât ai mâncat.

8. Fă sport cu regularitate

cum scad glicemia

Mișcarea este izvorul tinereții: te ajută să slăbești, îți crește rezistența la insulină (celulele tale pot folosi mai bine zahărul din sânge), și îți ajută mușchii să transforme glucoza în energia necesară contracțiilor musculare. Mergi pe jos și cu bicicleta, aleargă în parc, dansează, mergi la înot, ridică greutăți sau urcă pe munte – toate sunt modalități sănătoase de a-ți ajuta corpul să răspundă la diferite activități și să-ți modereze glicemia.

9. Controlează-ți nivelul de stres

Stresul îți poate afecta glicemia (dovedesc studii din 2006 și 2011), hormonii glucagon și cortizol (secretați de organism în momentele stresante) ridicând nivelul zahărului în sânge (1980, 1969). Poți combate stresul prin alimentatie, sport, relaxare, yoga și meditație, echilibrându-ți astfel și glicemia.

10. Dormi bine și destul

Pentru o viață sănătoasă și energie, ai nevoie 8 ore de odihnă de calitate pe noapte. În lipsa lor, îți pot crește pofta de mâncare, greutatea și nivelul de cortizol, iar sensibilitatea la insulina și nivelul zahărului din sânge îți vor fi afectate (arată cercetări din 2007 și 2008 – 1, 2, 3 și 4).

Descoperă de ce este important somnul și câte ore trebuie să dormi pe noapte!

SanoVita este aliatul tău în scădere glicemiei rapid și natural

Cu accent pe alegeri alimentare sănătoase, SanoVita oferă alternative care să sprijine controlul glicemiei fără a compromite gustul sau plăcerea din alimentație. 

Poți adopta un stil de viață care să favorizeze scăderea glicemiei într-un mod sustenabil și care să fie în armonie cu nevoile organismului tău.

Descoperă o selecție variată de alimente cu care poți scădea glicemia în magazinul online SanoVita

Semințe de chia

Articolul precedent Placinta cu spanac
Articolul următor Paine cu malai
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

34 COMENTARII

  1. deodata am facut analizele si mi-a gasit glicemia mare adica 250 si hemoglobina mare ce sa fac si ce sfaturi medicale imi dati in trecut nu trecea de 110 tratament ce indicati imi dati va multumesc

    • Bună ziua! Sfatul nostru este să consultați cât mai repede un medic diabetolog, care va stabili dacă aveți diabet și vă va da o schemă de tratament adecvată nevoilor dumneavoastră.

      Până atunci, recomandarea Corinei Dan, consultant nutriționist Sano Vita, este să evitați să consumați produsele care au indice glicemic crescut, precum:
      – pâinea albă și produsele de panificație din făină albă
      – cantități mari de cartofi, orez, bulgur, griș, cus-cus, porumb (mălai)
      – produsele zaharoase, dulci, rafinate
      – băuturile îndulcite cu zahăr, miere sau alți îndulcitori naturali calorici. Totodată, sucurile de fructe trebuie evitate.
      – fructele dulci (struguri, mango, banane, pere)
      – alcoolul și fumatul
      – evitați de asemenea cantități mari de grăsimi animale de tipul untului, unturii. Înlocuiți-le cu ulei de măsline sau alte uleiuri vegetale presate la rece.

      Încercați să introduceți în alimentație o gamă cât mai variată de legume, leguminoase, fructe, cereale integrale (fulgii de ovăz sunt cei mai recomandați, făină integrală, tărâțele din grâu/ovăz), semințe și nuci, în cantități echilibrate.

      Legat de carnea și produsele de origine animală, încercați să fie cât mai scăzute în grăsimi.

      Totodată, aveți grijă la tehnicile gastronomice folosite: evitați prăjirea alimentelor și înlocuiți-o cu fierberea, încercați să consumați carnea fiartă sau la grătar, introduceți condimente pentru a da gust mâncării. Evitați mesele încărcate cantitativ, încercați să aveți mese mai mici și mai dese, evitați ronțăielile, mâncarea de tip fast food, faceți cât mai multă mișcare pe parcursul zilei.

      Dacă vă mai putem fi de folos, va răspundem cu drag. Multă sănătate!

  2. Buna ziua!De cateva zile am glicemia 134 139 si nu stiu daca este ok.Precizez ca am facut o cura de miere de albine cu usturoi si ma gandesc sa nu fie de la miere.Cum o pot aduce la normal prin alimentatie ????Nu vreau sa ajung la medicamentatie.Va multumesc frumos!

    • Bună ziua! Glicemia este într-adevăr crescută, de aceea vă sfătuim să apelați la un medic specialist pentru mai multe investigații și pentru stabilirea exactă a diagnosticului. Este posibil ca și cura pe care ați avut-o să influențeze creșterea glicemică, însă cel mai bine este să aveți o părere avizată.
      În ceea ce privește alimentația, e bine să se reducă la maxim dulciurile rafinate (produse de patiserie, dulciuri pregătite în casă, orice produs care are o compoziție mare de zahăr, sare și grăsimi), pâinea să fie una integrală, înlocuiți orezul alb cu orez brun, pastele să fie integrale, creșteți aportul de legume (ciuperci, castraveți, spanac, varză, conopidă, broccoli, țelină și salată pentru opțiuni de legume cu conținut scăzut de carbohidrați), căutați să consumați și produse cu indice glicemic mai redus, precum quinoa, hrișca, amarantul, fructele nu foarte dulci (încercați merele verzi, perele verzi, grapefruit, prune, piersici, fructe de pădure), încercați să folosiți fierberea la abur sau coacerea ca metode de preparare a mâncărurilor. Evitați pe cât posibil prăjirea alimentelor. Căutați să introduceți în alimentație surse sănătoase de grăsimi (avocado, uleiul de măsline, uleiul de floarea soarelui presat la rece, semințe și nuci – nu mai mult de 30 g/zi).
      Încercați să nu îndulciți ceaiul sau cafeaua și folosiți îndulcitori necalorici precum stevia sau amestecurile de îndulcitori necalorici (ex: stevia + eritritol). Nu uitați că mierea, siropul de curmale, siropul de agave, siropul de orez, toate acestea pot crește glicemia.
      Totodată, vă sfătuim să monitorizați cu atenție glicemia, întrucât există reversul situației: pe fondul scăderii aportului alimentar de carbohidrați, glicemia să scadă drastic și să apară simptome specifice hipoglicemiei.
      Multă sănătate vă dorim!

  3. Buna ziua ! Va rog f f mult daca vreti sa imi raspundeti /Sotul meu 75 de ani nu a avut niciodata probleme cu glicemia . A stat in spital 2 saptamani cu covid ,S-a intors de 10 zile .Azi glicemia era 149 .Mi se pare destul de mara . Cum pot sa o scad natural Fera medicamente .Mentionez ce ininte de internare niciodata nu a avut mai mult de 120.Va multumesc mult daca ati citit si astept raspuns .Toate cele bune !

    • Bună ziua! Glicemiile de dinainte de Covid erau unele care indicau o stare de prediabet, pe care e bine să o investigați în viitor. În ceea ce privește situația glicemiei crescute post-Covid, e de preferat să îl vadă un medic specialist și să decidă ce trebuie făcut. Există niște supoziții, susținute de practica medicală recentă, nu și de studii științifice (deocamdată), că acest virus ar provoca creșteri glicemice ca efect secundar, mai ales la persoanele sensibile. Vă sfătuim totuși să nu așteptați, ci să cereți o părere avizată.
      În ceea ce privește alimentația, e bine să se reducă la maxim dulciurile rafinate (produse de patiserie, dulciuri pregătite în casă, orice produs care are o compoziție mare de zahăr, sare și grăsimi), pâinea să fie una integrală, înlocuiți orezul alb cu orez brun, pastele să fie integrale, creșteți aportul de legume (ciuperci, castraveți, spanac, varză, conopidă, broccoli, țelină și salată pentru opțiuni de legume cu conținut scăzut de carbohidrați), căutați să consumați și produse cu indice glicemic mai redus, precum quinoa, hrișca, amarantul, fructele nu foarte dulci (încercați merele verzi, perele verzi, graperfruit, prune, piersici, fructe de pădure), încercați să folosiți fierberea la abur sau coacerea ca metode de preparare a mâncărurilor. Evitați pe cât posibil prăjirea alimentelor. Căutați să introduceți în alimentație surse sănătoase de grăsimi (avocado, uleiul de măsline, uleiul de floarea soarelui presat la rece, semințe și nuci – nu mai mult de 30 g/zi).
      Încercați să nu îndulciți ceaiul sau cafeaua și folosiți îndulcitori necalorici precum stevia sau amestecurile de îndulcitori necalorici (stevia + eritritol, maltitol etc). Nu uitați că mierea, siropul de curmale, siropul de agave, siropul de orez, toate acestea pot crește glicemia.
      Totodată, vă sfătuim să monitorizați cu atenție glicemia, întrucât există reversul situației: pe fondul scăderii aportului alimentar de carbohidrați, glicemia să scadă drastic și să apară simptome specifice hipoglicemiei. Tocmai de aceea, vă sfătuim călduros să apelați la controlul unui medic specialist.
      Multă sănătate vă dorim!

  4. Buna ziua, am glicemia 105 adica spre limita de sus,cu a si putea sa o reglez cumva ..am 66 de ani , 62 kg, ffac sport zilnic..Nu fac abuz de alimente care au impact de crestere a gliccemie, si totusi…

    • Din datele oferite de dumneavoastră, sunteți o persoană atentă cu sănătatea și în limite ponderale normale. Vă felicităm pentru aceasta! Nu trebuie să vă speriați de această ușoară creștere a glicemiei, întrucât ea se află în limite normale și este cel mai probabil cauzată de o masă anterioară mai bogată în carbohidrați. Vă sfătuim să repetați analiza peste ceva timp, având grijă ca în seara precedentă analizei să nu consumați o cantitate mare de dulce. Dacă totuși valoarea este peste limitele de siguranță, e bine să căutați sfatul unui specialist. Însă pentru moment, nu trebuie să fie un motiv de îngrjorare având în vedere valoarea acesteia și stilul dumneavoastră de viață.
      Multă sănătate!

  5. Soțul meu aseară avea 509 glicemia! Nu a fost depistat cu diabet in vara.dimineața avea 315. A-și putea sa ii dau ceva pana mâine săi scadă?

    • În astfel de situații, vă sfătuim insistent să apelați la serviciul de urgență. Valori mari ale glicemiei reprezintă o urgență medicală care se rezolvă numai de către specialiști. Din nefericire nu există măsuri igienodietetice pentru astfel de situații acute. Recomandările privind stilul de viață sunt pentru atunci când pacientul este stabilizat cronic.
      Vă dorim multă sănătate!

    • Probabil că răspunsul nostru vine după vizita la medic, însă ca recomandare generală pentru viitor în astfel de situații, vă sfătuim insistent să apelați la serviciul de urgență. Valori mari ale glicemiei reprezintă o urgență medicală care se rezolvă numai de către specialiști. Din nefericire nu există măsuri igienodietetice pentru astfel de situații acute. Recomandările privind stilul de viață sunt pentru atunci când pacientul este stabilizat cronic.
      Vă dorim multă sănătate!

  6. zobuianedward Avand cardiopatie ischemica iau o medicamentatie CONCOR 5mg TRITACE 5mg TENTENSIF 1,5 mg SIMVACARD 10 mg ASPENTER 75 mg . Care dintre aceste medicamente afecteaza glicemia

    • Bună ziua,
      Vă recomandăm să vă adresați medicului curant pentru un sfat avizat, ajustat condiției dumneavoastră medicale.
      Vă dorim numai sănătate și vă stăm la dispoziție în caz că aveți întrebări sau nelămuriri referitoare la produsele noastre.
      Mulțumim,
      Echipa SanoVita

  7. Buna dimineața! îmi spune-ți va rog frumos , ce alimente și fructe scad glicemia ? deși eu am glicemia 92 , in urma unor analize de rutina am solicitat și hemoglobina glicata… spre surprinderea mea este 5,9 … întrebarea mai este și cum o pot monitoriza in condiția in care aparatul arată maxim 100 ?
    mulțumesc anticipat !!

    • Puteți preveni instalarea unui diabet nu doar prin controlul asupra fructelor și altor alimente dulci, cât și a grăsimilor, în special grăsimi saturate (untură, unt 80%, smântână grasă peste 20%, carne grasă, ulei de palmier), a grăsimilor hidrogenate sau parțial-hidrogenate (nu consumați produse care au aceste ingrediente pe etichetă), a grăsimilor prăjite (chiar și a uleiurilor vegetale folosite la prăjit în gospodărie). Toate aceste tipuri de grăsimi dau rezistență la insulină, ca atare glicemii mari, iar pe termen mediu și lung risc de diabet. Din păcate, toată lumea crede că doar zahărul este problema. Este eronat. Diabetul vizează un cumul de factori. De asemenea, renunțați la orice tip de suc (atât sucuri carbogazoase, cât și sucuri naturale de fructe, chiar și sucuri făcute în casă). Niciun fel de suc. Sucurile (chiar cele natural stoarse acasă) sunt zahăr concentrat care va intra forte rapid în sânge. Totodată, renunțați (dacă este cazul) și la produsele de patiserie (în special merdenele, trigoane și alte foietaje), deoarece toate conțin grăsimi hidogenate, care vă afectează sănătatea. Acestea sunt trei recomandări esențiale pe care trebuie să le aveți în vedere pentru a preveni diabetul: grăsimea nesănătoasă, sucurile, foietajele. Pe lângă acestea, exercițiul fizic este VITAL în cazul rezistenței la insulină. Decât să achiziționați un alt dispozitiv de măsurare a glicemiei, care să vă indice și valorile peste 100, mai bine investiți în stilul dumneavoastră de viață și cumpărați un pedometru sau o brățară fitness care vă arată numărul de pași pe care-l faceți zilnic (trebuie să faceți minim 7000 pași/zi pentru a preveni diabetul), vă arată și pulsul și orele de somn. Veți găsi la prețuri mai mult decât rezonabile astfel de brățări online. Un alt sfat pe care vi-l putem da este să beți apă (unul, două pahare de apă pe stomacul gol dimineața), apoi între mese mereu apă și ceaiuri neîndulcite, cu înghițituri mici. Apa băută cu înghițituri mici hidratează intracelular. Este esențial să luați toate aceste măsuri în această fază de prediabet în care vă aflați și organismul își va reveni cu siguranță. Niciun aliment nu va scădea glicemia prin el însuși, dacă dumneavoastră nu faceți și modificările pe care le-am enumerat mai sus. Cel mai bine ar fi să consultați un dietetician pentru a vă ajuta să vă construiți un meniu, dar până reușiți dumneavoastră acest lucru, începeți din acest moment să aplicați tot ce v-am scris. Pentru meniu, mâncați două, maxim trei mese/zi, nu ciuguliți între mese (doar apă, ceaiuri și limonade neîndulcite), înlocuiți toate cerealele rafinate cu cele integrale (pâine integrală, orez integral, paste integrale, ovăz), mâncați nuci și semințe (în special semințe de dovleac) în locul altor tipuri de grăsimi (chiar și la ulei puteți renunța că nu pierdeți nimic, din contră), mâncați zilnic crudități (legume diverse, frunze), alegeți lactate semi-degresate (maxim 1,5%) sau chiar degresate, favorizați lintea și năutul (de trei – patru ori pe săptămână). Vă las un exemplu de meniu:
      – Dimineața: terci de fulgi de ovăz cu lapte de soia + 3-4 linguri brânză slabă de vaci + un pumn de afine (puteți folosi de la congelator, se înmoaie imediat peste terciul fierbinte) + un pumnișor de nuci românești sau migdale sau semințe de dovleac, + un praf de scorțișoară. Luați lapte de soia fără zahăr și îndulciți acasă acest terci cu ½ de banană pisată sau o linguriță de miere.

      – La prânz: Un castron mare de rădăcinoase (țelină, morcov, sfeclă rase mic) + rondele de praz (sau ceapă verde, sau ambele) + ½ conservă de năut fiert (scurs de zeamă) + sos de iaurt slab + zeamă de lămâie + pătrunjel verde din belșug. Amestecați totul și veți obține o salată grozavă. Puteți avea și o felie de pâine integrală unsă cu cremă de tofu sau o cremă de semințe.

      – La cină: Tocăniță de vinete cu dovlecei și usturoi, iar deasupra cuburi de tofu, ornată cu pătrunjel proaspăt.

      – Dacă obișnuiți să mâncați carne, alegeți carne cât mai slabă și pregătiți-o prin coacere la cuptor sau fierbere sau la grill pe aragaz. Puteți consuma și pește (dintre cele de la conservă, sardina este un pește foarte sănătos).
      Vă enumăr și legumele și fructele pe care să le favorizați în alimentația dumneavoastră: dovlecei, vinete, ardei gras (orice culoare), conopidă, varză albă, varză roșie (crude sau gătite, cantități mici și murată), roșii, castraveți, broccoli, praz, ciuperci, orice frunză verde. Iar la fructe: fructe de pădure (în special afine), mere, kiwi, portocale, pomelo, chiar și pere, struguri, câte un pumn. Mâncați fructele ca desert sau alături de alte alimente, astfel nu vor influența substanțial creșterea glicemiei. Meniul să predomine în aceste legume, cantități mici de făinoase (pâine, paste, orez), și acestea din cele integrale și o sursă de proteine/zi (năut, linte, tofu, pește, carne slabă – după preferință).
      Inchei, menționând că puteți cumpăra un glucometru mai bun, care să indice și glicemiile peste 100. Găsiți pe magazinele online, citiți caracteristicle produsului și comentariile altor utilizatori.
      În speranța că v-am fost de ajutor, vă doim multă sănătate!
      Loredana Lăpușanschi,
      Dietetician Clinician, Telomera – Lifestyle Medicine Clinic

  8. Bună ziua în urma cu doua luni am fost și am făcut analizele pentru a vedea dacă am diabetul instalat având o glicemie dimineața de 120 și seara la culcare 105 doctorul a zis ca nu e instalat pancreasul e ok produce isulina dar sa schimb stilul de viata degeaba valorile nu scad cel mai puțin am avut dimineața pe nemâncate 104

    • Bună ziua,
      Vă recomandăm să vă adresați medicului curant pentru un sfat avizat, ajustat condiției dumneavoastră medicale.
      Vă dorim numai sănătate și vă stăm la dispoziție în caz că aveți întrebări sau nelămuriri referitoare la produsele noastre.
      Mulțumim,
      Echipa SanoVita

    • Bună ziua,
      Vă recomandăm să vă adresați medicului curant pentru un sfat avizat, ajustat condiției dumneavoastră medicale.
      Vă dorim numai sănătate și vă stăm la dispoziție în caz că aveți întrebări sau nelămuriri referitoare la produsele noastre.
      Mulțumim,
      Echipa SanoVita

  9. Buna ziua !Am fost diagnosticata cu diabet tip 2 ,dar foarte tarziu ,nu mai conteaza motivele ,nu am putut sa-mi dau singura un diagnostic si tratament .Intr-un sfarsit ,am dat peste o doamna doctor ,care m-a trecut pe tratament Glucofage ,mi-a fost foarte rau am slabit 15 kg intr-o saptamana .A urmat apoi insulina ,30/u pe zi ,glicemia era de necontrolat cand era 60 ,80 ,100 cand 280 ,300 .Am primit Siofor 1000mg,problema este ca, la 58kg ,cu un regim foarte strict ,de multi ani ,Colesterolul este,270 ,trigligeride353,HDL -36,3 LDL-162,2,GLICEMIE126,9 ,NEUTROFILE-42,5.Ce mai pot face ?

    • Bună ziua,
      Vă recomandăm să vă adresați medicului curant pentru un sfat avizat, ajustat condiției dumneavoastră medicale.
      Vă dorim numai sănătate și vă stăm la dispoziție în caz că aveți întrebări sau nelămuriri referitoare la produsele noastre.
      Mulțumim,
      Echipa SanoVita

  10. Bună seara! Este posibil ca glicemia să scadă in jumătate de oră fără tratament? Aparatul are abia o săptămână de când l-am cumpărat. La ora 9 aveam 511 glicemia. M-am speriat foarte tare. În jumătate de oră mi-am luat-o iarăși, aveam 108 . Nu am avut probleme cu glicemia până acum. Mâine voi merge să-mi fac analizele, dar sunt puțin speriata. Mulțumesc!

    • Bună ziua,
      Vă recomandăm să vă adresați medicului curant pentru un sfat avizat, ajustat condiției dumneavoastră medicale.
      Vă dorim numai sănătate și vă stăm la dispoziție în caz că aveți întrebări sau nelămuriri referitoare la produsele noastre.
      Mulțumim,
      Echipa SanoVita

    • Bună ziua,
      Vă recomandăm să vă adresați medicului curant pentru un sfat avizat, ajustat condiției dumneavoastră medicale.
      Vă dorim numai sănătate și vă stăm la dispoziție în caz că aveți întrebări sau nelămuriri referitoare la produsele noastre.
      Mulțumim,
      Echipa SanoVita

  11. Sunt insarcinata in 23 de saptamani si mi s.a depistat nivelul crescut de lichid amniotico cauzat de consumul excesiv de zahar .dimineata glicemia este intre 94 si 110mg/dL..diabetologul mi.a propus insulina de 3 inainte de culcare..oare sa o folosesc?desi am inceput sa am un regime mai sanatos si am recurs la miscare..oare sa mai astept inante de a.mi administra insulina?am inceput acest parcurs cu glicemia intre 115 si 147..acum o tin intre 94 si 120.

    • Bună ziua,
      Vă recomandăm să vă adresați medicului curant pentru un sfat avizat, ajustat condiției dumneavoastră medicale.
      Vă dorim numai sănătate și vă stăm la dispoziție în caz că aveți întrebări sau nelămuriri referitoare la produsele noastre.
      Mulțumim,
      Echipa SanoVita

  12. In luna aprilie 2022 am avut covid. Am facut tratament doua zile cu dexametazona data de familie pe langa alte medicamente. Imediat am constatat ca mi- a crescut glicemia la 200 si peste chiar si 240.Inainte aveam dimineata cam 115. Acum fac glicemii de 200 f usor. La o felie de paine si doi covrigei inmuiati in ceai neindulcit, am facut 199 si o stare de rau de nedescris. Medicul de diabet m a programat abia peste o luna dar mie imi este rau zilnic. Ce pot sa fac? Multumesc de ajutor!

    • Bună ziua,
      Vă recomandăm să vă adresați medicului curant pentru un sfat avizat, ajustat condiției dumneavoastră medicale.
      Vă dorim numai sănătate și vă stăm la dispoziție în caz că aveți întrebări sau nelămuriri referitoare la produsele noastre.
      Mulțumim,
      Echipa SanoVita

    • Bună ziua,
      Cel mai bun sfat pe care vi-l putem oferi în situația de față, este acela de a vorbi direct cu medicul dumoneavoatră de familie pentru a vă direcționa către un tratament sau un specialist.
      Valorile glicemiei pot varia din cauza unor factori diverși, iar valorile optime pot fi diferite în funcție de vârstă, mediu, nivel de sănătate, etc. Pentru un răspuns promt și sigur, consultați un specialist. Vă mulțumim!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.