Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Cum scăpăm rapid și definitiv de constipație? Ce alimente și metode să folosim

Cum scăpăm rapid și definitiv de constipație? Ce alimente și metode să folosim

0
Cum scăpăm rapid și definitiv de constipație? Ce alimente și metode să folosim

Atunci când apar problemele reale legate de constipație, disconfortul este unul evident, iar ajutorul venit din partea alimentației sau a unui specialist sunt extrem de importante.

Constipația sau alte afecțiuni care se manifestă prin constipație pot fi o problemă serioasă în viața personală și socială. De aceea este important să știi cum să previi și cum scapi de constipație, în special de formele sale ușoare cu care te poți întâlni din când în când.

SanoVita promovează un stil de viață sănătos oferind o gamă largă de alimente care ajută sistemul digestiv si previn constipația. Acest articol îți aduce câteva informații utile care te-ar putea ajuta să te simți mai bine în pielea ta și să înveți ce să faci când ai probleme de constipație.

Posibile cauze ale constipației

Semnele constipației și câteva posibile simptome se pot manifesta pe parcursul mai multor zile, putând fi identificate din timp. Printre simptomele constipației se află numărul mic de scaune, un semn fiind dacă nu ai avut nici măcar trei scaune în ultimele 7 zile, sau dureri, disconfort abdominal în timpul scaunelor și aspectul neobișnuit al acestora.

Constipația poate fi cauzată de lipsa fibrelor din alimentație, pe care le obținem în principal din cereale, fructe și legume. Cantitatea mică de fluide consumate, perioadele prelungite de sedentarism, atât pe termen scurt, precum la birou, sau pe termen lung, când vorbim de perioade lungi de timp petrecute fără sport și activitate fizică diversificată pot fi o cauză a constipației.

Alte cauze la fel de des întâlnite pot fi efectele adverse ale unui medicament, o schimbare majoră a stilului de viață sau a alimentației. De asemenea, cauzele pot fi și la nivel psihologic, constipația putând fi declanșată de stres, anxietate sau de stările depresive.

O combinație de fulgi de cereale integrale te poate scăpa de constipație oferindu-ți totodată senzația de sațietate.

Încearcă Fulgii de Cereale Integrale de la SanoVita!

Cum scapi de constipație? 7 metode și alimente recomandate împotriva constipației

Este important să prevenim episoadele de constipație printr-un stil de viață și o dietă echilibrate. Uneori, însă, constipația ne poate afecta în perioadele stresante, aglomerate sau chiar în vacanțe, când călătorim mult și facem schimbări la nivelul alimentației și mediului. Poți urma câteva reguli alimentare simple și poți integra anumite alimente în alimentație atunci când simți că ceva nu este în regulă cu sistemul tău digestiv. Există numeroase metode naturale de a scăpa de constipație pe care le poți aplica in confortul casei. Desigur, în cazul unui disconfort ridicat, pe lângă aceste metode, este recomandat să ceri și sfatul unui specialist.

1. Menține-ți organismul hidratat

Deshidratarea poate cauza constipație așa ca asigură-re ca bei destule lichide. Apa minerala poate fi un remediu rapid, dar poți încerca  să consumi și supe sau ciorbe calde de legume care să îți ofere aportul necesar de vitamine și minerale. Poți încerca o supă cremă de broccoli, pentru a suplimenta aportul de fibre, sau o ciorbă de legume cu borș. Evită băuturile cu adaos de zahăr, pe cele prea reci sau cele prea fierbinți, întrucât ar trebui să eviți să îți iriți tractul digestiv și mai tare.

Cicoarea este un substitut excepțional pentru cafea care te ajută să îți reglezi tranzitul și să scapi de neplăcerile cauzate de constipație. Încearcă ECO mix-ul solubil cu crastan orz, secară și cicoare fără cofeină sau alte substanțe excitante.

2. Consumă uleiuri sănătoase

Include în mâncarea preparată și ulei de măsline sau ulei din semințe de in presat la rece. Aceste tipuri de uleiuri au un efect ușor laxativ, care pot stimula digestia într-un mod benefic. Acest efect al uleiului de măsline sau de in este datorat unor compuși cu proprietăți antioxidante, antibacteriene și antiinflamatorii.

3. Mărește consumul de fibre – în special fibre solubile

Alimentele bogate în fibre joacă un rol esențial în menținerea și corectarea digestiei și tratarea constipației, dar ajută și la reglarea colesterolului sau a glicemiei.

Fibrele insolubile, regăsite in tărâțele de grâu sau în cerealele integrale, ajută la eliminarea mai ușoară și mai rapidă a scaunului. Poți consuma paste integrale care conțin carbohidrați complecși, seleniu, potasiu, magneziu și sunt o bună sursă de fier, proteine vegetale, vitamina A, E, F și B.

Fibrele solubile, regăsite în tărâțele de ovăz, nuci, semințe sau alune, dar și în componența unor legume și fructe, au proprietatea de  absorbi apa și îmbunătățesc consistența scaunului, făcându-l mai moale și ușor de eliminat.

4. Ghimbirul pentru constipație: Idei de servire

Ghimbirul este un alt aliat al sistemului digestiv când vine vorba de constipație. Mai multe studii au arătat că ghimbirul poate avea efecte benefice pe termen lung asupra digestiei. Acesta ar putea stimula digestia și ameliora simptomele specifice constipației, precum crampele sau balonarea.

Ceaiul de ghimbir calmează iritațiile de la nivelul sistemului digestiv și ajută organismul să proceseze mâncarea.

Pasta de ghimbir – poți pregăti o pastă din ghimbir mărunțit pe care sa o păstrezi la rece pentru o limonadă cu ghimbir în zilele călduroase.

Ghimbirul confiat reduce crampele abdominale, facilitează digestia, elimină gazele și neutralizează toxinele.

5. Prunele

Pruna este un fruct deseori consumat în forma sa deshidratată. Prunele deshidratate au fost folosite de mult timp în tratarea problemelor digestive, iar un studiu a arătat că acestea ar putea fi cel puțin la fel de eficiente în îmbunătățirea tractului digestiv ca psyllium-ul, învelișul semințelor de Plantago, consumat deseori sunt formă de tărâțe.

prune-uscate-500g

Încearcă prunele uscate fără sâmburi de la SanoVita!

6. Tărâțele de Psyllium

Nici un ghid despre tratarea constipației prin alimentație  nu este complet fără minunatele tărâțe de psyllium. Despre acestea este important să reținem că pot ameliora episoadele de constipație prin proprietățile lor absorbante. În combinație cu apa, tărâțele se umflă, absorbind lichidul și transformându-se într-un gel care stimulează contracția intestinului.

7. Sucul de mere

Sucul de mere este o altă soluție pentru constipație. 98% dintre caloriile din sucul de mere provin din carbohidrați simpli, rapid absorbabili. Astfel, sucul de mere, fiind un zahar simplu, cu absorbție rapidă, poate avea efect laxativ. Atenție, însă, fiindcă sucul de mere crește rapid glicemia (mai ales dacă este consumat simplu sau este consumată o cantitate mare), comparativ, de exemplu, cu sucul de portocale care crește mai puțin glicemia.

Cum să îți reglezi tranzitul intestinal și să scapi de constipație definitiv

Pentru că de cele mai multe ori este recomandat să previi o afecțiune decât să o tratezi, iar acest lucru este posibil printr-un stil de viață echilibrat, învață să integrezi în viața și rutina ta de zi cu zi câteva obiceiuri bune. Pe lângă alimentele benefice pe care le-am descris mai sus, stilul de viață joacă un rol la fel de important. Integrează pe cât posibil obiceiuri sănătoase în propriul stil de viață, iar constipația poate deveni o amintire și te poate ocoli pe termen lung.

Consumă mai multe fibre. După cum bine am văzut, fibrele joacă un rol-cheie în buna funcționare a sistemului digestiv, acestea fiind solubile sau insolubile, în funcție de capacitatea lor de a se dizolva în apă. Fiindcă intestinul subțire nu digeră fibrele, acestea pot fi subestimate. Însă, chiar dacă fibrele nu oferă multe calorii, acestea sunt extrem de prețioase deoarece joacă un rol de neînlocuit în digestie. Sursele de fibre sunt  numeroase și diversificate, fiind prezente nu doar în leguminoase, cereale sau nuci, ci și în unele fructe și legume.

Nu uita cât de important este să rămâi în mișcare! Sportul sau orice altă activitate fizică, indiferent de intensitate, dar făcută mereu cu plăcere și regulat, este un factor important și un aspect care te ajută în mai toate aspectele vieții. Mișcarea regulată, de preferat chiar în afara celor 30 de minute minim recomandate, sprijină funcționarea normală a organelor interne, inclusiv funcționarea sistemului digestiv.

Lichidele fac adeseori jumătate din treaba unei alimentații echilibrate. Apa, ceaiul sau limonada de casă (slab îndulcită sau neîndulcită), în special la temperatura camerei sau calde, ajută la prevenirea și ameliorarea constipației, ușurând eliberarea scaunelor.

Moderează consumul de cafea. Deși aceasta este cunoscută pentru efectele laxative și ar putea ajuta pentru un scaun regulat, consumul excesiv nu este de dorit, mai ales în zilele caniculare. Nu uitați, cafeaua deshidratează organismul. La o măsură de cafea este bine să bem două măsuri de apă. Și, în plus, nu este de dorit să stimulăm în exces sistemul nervos și nici să înlocuim odihna cu cafea.

În magazinul online SanoVita găsești o gama largă de alternative fără cofeina pentru cafea.

Există și numeroase suplimente alimentare probiotice, multe dintre acestea naturale. Suplimentele pot fi de ajutor atunci când vorbim despre întreținerea sănătății sistemului digestiv și în cazul unui organism slăbit, subnutrit sau malnutrit, în convalescență, oboseală cronică, efort intelectual, efort fizic, patologii specifice sau medicamente care împiedică sau reduc absorbția anumitor micronutrienți. Știm bine că suplimentele nu înlocuiesc o dietă și un stil de viață corespunzătoare și este recomandat să consulți un specialist dacă te confrunți cu un disconfort sau alte probleme mai serioase ale sistemului digestiv.

Încearcă Jeleurile Probiotice pentru o Digestie Sănătoasă din gama Wellness!

Intoleranța la lactoză este afecțiunea care afectează o mulțime de persoane, fie că acestea o știu sau nu. Indiferent dacă știi sau nu că suferi de o astfel de intoleranță, este important să cunoști toate alternativele vegetale la care ai acces, pentru a ușura procesul digestiei și a scăpa de anumite simptome care te pot afecta pe termen lung. Înlocuiește laptele de la micul dejun cu alternative de băuturi vegetale mai sănătoase.

Sperăm că aceste sfaturi despre cum să scapi de constipație îți sunt sau îți vor fi de folos pe viitor, pentru a ști la ce alimente să apelezi și ce să faci când ești constipat. Nu uita, echilibrul este cheia pentru aproape orice problemă de digestie te-ar putea încurca și enerva în viața ta cotidiană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.