Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Digestia lentă: Simptome, cauze și alimente care susțin sistemul digestiv

Digestia lentă: Simptome, cauze și alimente care susțin sistemul digestiv

0
Digestia lentă: Simptome, cauze și alimente care susțin sistemul digestiv

Odată ajunse în organism, alimentele pe care le consumăm sunt procesate de sistemul nostru digestiv și astfel obținem digestia. Reamintim că sistemul digestiv este format din tubul digestiv care este alcătuit la rândul său din – cavitatea bucală, esofag, stomac, intestin subțire și intestin gros, și glandele anexe ale sistemului digestiv (glandele salivare, ficatul, pancreasul). 

 

Tranzitul intestinal reprezintă durata procesului de digestie și variază de la organism la organism dar, în medie, acesta durează între 24-40 de ore. Un stil de viață dezechilibrat, alimentația deficitară, precum și unele afecțiuni de sănătate pot deregla tranzitul intestinal, ceea ce ne face mai predispuși la anumite probleme digestive precum digestia lentă.

 

De peste 25 de ani, SanoVita promovează un stil de viață sănătos și propune o gamă largă de produse vegetale inovatoare, menite să îmbunătățească dieta alimentară a românilor. În acest articol vom prezenta recomandări de pus în practică pentru evitarea afecțiunilor digestive care dau o stare generală apăsătoare precum și sfaturi și îndrumări în ceea ce privește digestia lentă: cauze, simptome și alimente recomandate pentru consum în astfel de situații.

 

Află ce metode poți include în rutina ta zilnică astfel încât să eviți afecțiunile digestive neplăcute, care pot influența negativ starea ta de bine și sănătatea ta, în general. 

 

Simptome ale digestiei lente

Balonarea, arsurile gastrice, constipația, foamea excesivă sau lipsa poftei de mâncare sunt doar câteva dintre simptomele care indică dereglări digestive. Descoperite în timp util, aceste dezechilibre pot fi remediate prin alimentație și prin adoptarea unui stil de viață echilibrat – ceea ce facem, gândim și mâncăm ne influențează nu doar sănătatea sistemului digestiv, ci starea de bine în general. 

 

Principalii factori care favorizează o digestie lentă și apariția problemelor digestive

Stresul, alimentația nesănătoasă, alergiile, alcoolul, excesul de alimente procesate, băuturile carbogazoase, sedentarismul, obiceiurile alimentare nesănătoase, dereglările hormonale, medicamentele și intoleranțele alimentare sunt principalele cauze externe care favorizează apariția afecțiunilor sistemului digestiv. De altfel, cauzele care favorizează apariția digestiei lente pot fi genetice, de aceea indiferent cât de bine v-ați documenta despre acest subiect este foarte important să consultați medicul specialist sau nutriționistul înainte de a urma vreun tratament sau regim alimentar. 

 

Efectele stresului asupra digestiei

 Cuvântul „dietetic” provine din neo-grecescul „dieta” care înseamnă „modul de a trăi, arta de a trăi”, ceea ce se presupune adoptarea unui stil de viață echilibrat pe toate palierele – de la alimentație până la emoții și gânduri. Hrana este un aspect care ține de organism dar și de spirit – de felul în care gândim, simțim și ne raportăm la tot ce e în jur. Stresul este unul din cei mai întâlniți factori în ceea ce privește cauzele apariției anumitor afecțiuni digestive – sistemul digestiv răspunde emoțiilor pe care le resimțim provocând, de la persoană, la persoană, tulburări precum digestia lentă, sau chiar contrariul acesteia – accelerarea tranzitului: balonarea, constipația, refluxul gastric și senzație de disconfort. 

Stresul poate provoca de asemenea probleme ale tractului intestinal și dereglări ale ritmului circadian. Este de reținut faptul că stresul poate favoriza apariția unei afecțiuni digestive și poate în egală măsură să agraveze o problemă deja existentă. 

Întrucât se bazează pe aceleași tipuri de neuroni și neurotransmițători care se găsesc în sistemul nervos central – creier și măduva spinării, stomacul este supranumit „al doilea creier” și este „capabil” să resimtă emoțiile. Cunoaștem prea bine senzația de rău din stomac asociată cu emoțiile negative. Acestea afectează stomacul și de aceea întâlnim tot mai des stresul ca factor direct în apariția tulburărilor digestive. Practic, pe suprafața tractului digestiv (esofag, stomac, intestine, anus) se află o întreagă rețea neuronală capabilă să recepteze factorii din exterior, de aceea este foarte important modul în care reacționăm la stimuli din afara noastră. 

 

Alimentația nesănătoasă îngreunează digestia și poate duce la complicații

Mâncăm prea mult, prea puțin, prea sărac nutritiv, prea sărat – tot atâtea motive pentru care avem o digestie lentă. Facem combinații de alimente mai greu de procesat la ore târzii și  suplimentăm cu  băuturi carbogazoase ca mai apoi să ne confruntăm cu probleme digestive. 

 

Mâncarea sănătoasă este cea consumată într-o formă cât mai puțin procesată, fără exces de alimente sporite de potențiatori artificiali de aromă. În momentul în care îi oferim stomacului alimente foarte prelucrate, cu o listă lungă de ingrediente cu multe cifre și numere și cantități mari de sare, acesta va depune un efort pentru a le digera, ceea ce ar putea duce la disconfort, balonare, constipație și reflux gastric. Pe termen lung nu este deloc recomandat consumul zilnic al unor astfel de preparate, deoarece pot influența apariția unor afecțiuni digestive grave precum gastrita sau ulcerul. 

 

Ce mai poate afecta buna funcționare a aparatului digestiv?

 

Efectele unui stil de viață sedentar asupra digestiei

Sedentarismul este un inamic al sănătății sistemului digestiv – și al sănătății în general, de altfel. Ne interesează din ce în ce mai mult să trăim mai bine – să avem o calitate mai bună a vieții, mai multă energie, mai multă voie bună, obiective pe care le putem obține printr-un echilibru între dietă, mișcare și odihnă.

Exercițiile fizice scad nivelul colesterolului rău, reducând astfel riscurile apariției accidentelor vasculare și cardiace. Acestea ajută, de altfel, la menținerea unei greutăți corporale ideale, prin dezvoltarea musculaturii și arderea grăsimilor. Nu în ultimul rând, activitatea fizică scade pofta de mâncare prin creșterea temporară a nivelului zahărului din sânge. Cu alte cuvinte, mișcarea face bine sistemului nostru digestiv, menținându-i sănătatea în parametri optimi. 

La polul opus mișcării se află sedentarismul, care nu are nicio contribuție pozitivă asupra digestiei, ba din contră – în combinație cu o dietă bazată pe alimente procesate, înalt calorice sau bogate în conservanți artificiali, încetinește procesul digestiv, contribuie la creșterea nivelului colesterolului rău și poate produce balonare și constipație. 

 

Metode prin care să obții un sistem digestiv puternic și digestie sănătoasă

 

Ajustarea stilului de viață și implicit a felului în care ne hrănim poate avea efecte benefice asupra sistemului digestiv și poate susține o digestie sănătoasă. Alimentele pe care le consumăm dar și felul în care facem asta ne influențează sănătatea aparatului digestiv. Avem nevoie de o reeducare în privința relației noastre cu hrana, oferindu-i atenția cuvenită. 

 

Savurează pe deplin fiecare masă 

A mânca pe fugă nu e doar o expresie, ci o realitate recurentă și riscantă. Mestecă alimentele, simte-le gustul, savoarea, bucură-te de acestea, nu le mai consuma atât de repede – iar stomacul îți va mulțumi!

 

Nu uita de micul dejun

Înfometarea aduce cu ea supraalimentarea. Obișnuiește-te să mănânci cele trei mese principale ale zilei și să nu sari peste micul dejun. Acest obicei duce la supraalimentare în timpul zilei și la senzația de disconfort intestinal – nu amâna mesele de peste zi, mai ales atunci când organismul îți indică foamea. 

 

Evită mesele copioase înainte de culcare și înlocuiește-le cu alimente ușor de digerat

Mâncatul prea aproape de ora de culcare în cantități generoase, poate crește senzația de arsuri la stomac în timpul nopții. E de preferat să nu mai consumați alimente cu cel puțin două-trei ore înainte de culcare asta numai dacă nu vă numărați printre acele cazuri medicale cărora le este recomandată o gustare înainte de ora de culcare. 

 

Consumă alimente bogate în fibre care ajută la digestie

Integrați mai multe fibre în alimentație, acestea cresc senzația de sațietate și favorizează digestia.

Fibrele se găsesc din abundență în toate alimentele vegetale. Consumul zilnic de fructe, legume, cereale integrale, zarzavaturi și leguminoase precum lintea, mazărea sau soia furnizează o cantitate considerabilă de fibre care controlează o mulțime de procese digestive. 

Masa fibroasă se comportă ca un burete în stomac, fapt ce oferă senzația de sațietate, stimulând totodată activitatea motorie a intestinului, cu alte cuvinte, consumul de fibre ne ține de foame dar și accelerează peristaltismul, constituind un ajutor de nădejde în menținerea greutății corporale și a sănătății aparatului digestiv. 

 

 

Combină responsabil alimentele

Combinați responsabil alimente – niciun aliment, luat de unul singur, nu oferă singur cantitatea optimă de nutrienți – motiv pentru care ne e recomandată, în alimentație, asocierea mai multor alimente pentru optimizarea aportului nutritiv. Un regim alimentar rațional include consumul echilibrat de substanțe nutritive. Nu faceți exces de proteine și carbohidrați, nu consumați prea des zaharuri  și încercați să aveți o dietă echilibrată. 

 

Cele mai bune alimente pentru o digestie rapidă și o stare de bine

 

Elimină constipația și senzația de balonare consumând cereale

Cerealele integrale precum orezul, grâul, orzul sau secara susțin digestia sănătoasă și sunt recomandate pentru consum persoanelor care suferă de tulburări digestive (și nu numai). În zilele noastre acestea se găsesc într-o varietate de produse sănătoase precum rondele de orez sau grâu, fulgii de grâu, de orez sau de ovăz, musli și granola, ideale pentru prima masă a zilei, micul dejun – care este de altfel, în sine, un factor foarte important ce favorizează digestia rapidă și sănătoasă. 

 

Leguminoasele bogate în fibre sunt ideale pentru o digestie sănătoasă

Leguminoase  precum lintea, mazărea, fasolea, năutul sau soia sunt recomandate pentru consum în cazul în care suferiți de tulburări digestive deoarece conțin o cantitate considerabilă de fibre solubile și insolubile care sprijină tranzitul intestinal, mențin senzația de sațietate timp îndelungat, stimulează digestia și combat constipația. 

 

Consumă migdale! 

Migdalele ajută la reglarea nivelului de colesterol și îmbunătățesc digestia deoarece sunt, de asemenea, o sursă de fibre care echilibrează tranzitul intestinal și stimulează detoxifierea organismului. S-a demonstrat, de altfel, că migdalele au proprietăți probiotice care ajută la îmbunătățirea digestiei prin creșterea nivelului de „bacterii bune” din stomac. Descoperă lista noastră completă de alimente cu probiotice.

 

Înlocuiește lactatele cu alternative vegetale

Intoleranța la lactoză poate fi o cauză pentru o serie de probleme digestive precum digestia lentă, balonare, dar și constipație sau tranzit intestinal neregulat.

Un alt aliment care este recomandat consumului în vederea ameliorării și prevenirii problemelor digestive este tofu –  un super-aliment care are o compoziție nutritivă valoroasă și un gust plăcut. Asta mulțumită și ingredientelor cu care este combinat (tofu se poate găsi în combinație cu ardei și ceapă, cu busuioc și oregano, cu mărar, cu măsline, cu sare sau natur – pentru toate gusturile și preferințele). 

Pe lângă faptul că este preferat de mulți oameni ca înlocuitor al brânzei, tofu are o valoarea calorică scăzută și este bogat în proteine, vitamine și minerale (fier calciu, mangan, fosfor, magneziu, cupru, seleniu, zinc) și toți cei nouă aminoacizi esențiali, ceea ce îl face numai bun de consumat mai ales dacă vă confruntați cu probleme digestive. 

 

Ceaiuri bune pentru digestie și stare de bine

Ceaiurile sunt, de asemenea, un ajutor de nădejde pentru digestie și sunt la îndemână – este recomandat consumul unei căni de ceai fără niciun fel de îndulcitor după masă, în funcție de tipul de ceai acesta vă va ajuta –  prin ameliorare sau tratare, aparatul digestiv. 

 

Mentă – infuzia de mentă favorizează digestia și combate diareea. Este recomandat consumul cu moderație, deoarece în cantități mari poate provoca constipația. 

 

Ceaiul de mușețel –  dincolo de gustul deosebit de plăcut, mușețelul are o serie de efecte benefice asupra sănătății digestive – combate balonarea, calmează arsurile gastrice și durerile de stomac pentru că are un puternic efect calmant. 

 

Ceaiul de fenicul ajută în problemele gastrointestinale – în prepararea ceaiului se folosesc semințe de fenicul care conțin o serie de antioxidnați și stimulează activitatea bilei, ceea ce ajută la îmbunătățirea digestiei. 

 

Ghimbirul – este folosit ca adjuvant pentru tratarea numeroaselor dureri și afecțiuni, însă în cazul problemelor gastrointestinale, ghimbirul previne balonarea – și, implicit, flatulența – și are efect anti-vomitiv. 

 

Sănătatea sistemului digestiv este strâns legată de stilul nostru de viață, de ceea ce mâncăm, de cum dormim și de cum ne simțim, tocmai de aceea la SanoVita continuăm misiunea noastră de a fi alături de toți cei care vor să-și îmbunătățească stilul de viață sau dieta alimentară atât cu sfaturi și recomandări de la specialiști, precum și cu alimente sănătoase și inovatoare – cu pași mici, dar siguri, suntem zi de zi mai bine! 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.