Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Factorii cheie pentru îmbătrânirea sănătoasă la femei: Nutriția ca pilon principal

Factorii cheie pentru îmbătrânirea sănătoasă la femei: Nutriția ca pilon principal

0
Factorii cheie pentru îmbătrânirea sănătoasă la femei: Nutriția ca pilon principal
Factorii cheie pentru îmbătrânirea sănătoasă

Îmbătrânirea este un proces inevitabil, iar ca să îmbătrânim sănătos depinde de modul în care avem grijă de noi. La ce te poți aștepta după 50 de ani? Fiecare femeie îmbătrânește diferit, iar stilul de viață joacă un rol major. Vei experimenta atât schimbări greu de observat, cât și imposibil de trecut cu vederea, în sănătatea ta fizică și mintală.

Prin menținerea unui mod alimentar echilibrat, care pune accent pe nutrienți cheie, îți poți crește șansele de a îmbătrâni sănătos și de a rămâne activă. Pentru femei, acest aspect este deosebit de important, deoarece înaintarea în vârstă poate veni cu schimbări hormonale și alte provocări specifice vârstei. 

Există numeroși factori ce favorizează îmbătrânirea sănătoasă în cazul femeilor:

  1. Dieta
  2. Activitatea fizică
  3. Starea actuală de sănătate și istoricul medical
  4. Genetica
  5. Sănătatea mintală (prin practici de detensionare, de eliberare a stresului, de relaxare)

 

 

Unul dintre acești factori cheie care influențează îmbătrânirea sănătoasă este nutriția adecvată. Iată cum poți să îți păstrezi sănătatea și vitalitatea prin intermediul unei diete echilibrate:

Proteine: Construcția, menținerea masei musculare și echilibrul hormonal

Proteinele joacă un rol foarte important în menținerea și dezvoltarea masei musculare, și sunt esențiale pentru un stil de viață activ și pentru menținerea unui metabolism sănătos. Mai mult, proteinele sunt foarte importante și când vine vorba de echilibrul hormonal.

Alimentele precum tofu, fasolea, nucile, peștele și ouăle sunt surse excelente de proteine. Consumul zilnic recomandat variază în funcție de vârstă și nivelul de activitate fizică. 

Doza zilnică recomandată ( DZR) este de doar 0,8 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală. DZR este cantitatea de nutrient de care avem nevoie pentru a ne satisface cerințele nutriționale de bază. Într-un anumit sens, este cantitatea minimă de care avem nevoie pentru a nu ne îmbolnăvi – nu cantitatea specifică pe care ar trebui să o consumăm în fiecare zi.

O femeie de 50 de ani, care are o greutate de 63,5 kilograme și care este o persoană sedentară (nu face exerciții fizice), este bine să consume aproximativ 53 de grame de proteine pe zi.

Fibre: Promotori ai sănătății digestive și cardiace

Fibrele sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă, încetinind absorbția zahărului în sânge și ajutând la menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Mai mult, fibrele pot reduce riscul de apariție a bolilor cronice și a diabetului. Consumul de legume, fructe și cereale integrale este esențial pentru a asigura un aport adecvat de fibre. Recomandat este să consumăm cel puțin 28 g de fibre pe zi. 

Calciu: Pentru sănătatea oaselor și a mușchilor

Calciul este un mineral esențial pentru sănătatea oaselor, dar și pentru funcționarea optimă a sistemului nervos și a mușchilor. Câteva dintre sursele de calciu sunt: parmezan, tofu, migdale crude, iaurt, smochine uscate, verdețuri (pătrunjel, spanac, kale), lapte.

După vârsta de 50 de ani, este important, ca femei, să consumăm aproximativ 1.200 mg de calciu pe zi.

Vitamina D: Esențială pentru sănătatea oaselor și a sistemului imunitar

Vitamina D, cunoscută și sub numele de „vitamina soarelui”, este foarte importantă pentru sănătatea oaselor și a sistemului imunitar. Află aici alimente din care îți poți lua vitamina D. Uneori, suplimentele sunt necesare, mai ales după vârsta de 50 de ani.

Acizi Grași Omega-3: Pentru sănătatea creierului și a inimii

Acizii grași omega-3 sunt esențiali pentru sănătatea creierului, a inimii și a pielii. Consumul de pește gras, nuci și semințe poate asigura un aport adecvat de omega-3 în dietă.

Potasiu: Pentru sănătatea inimii și a oaselor

Potasiul este esențial pentru menținerea tensiunii arteriale și a sănătății oaselor. Consumul de fructe, legume, cereale integrale și nuci poate asigura un aport adecvat de potasiu în dietă.

Antioxidanți: Pentru lupta împotriva stresului oxidativ

Antioxidanții sunt foarte importanți pentru neutralizarea radicalilor liberi și prevenirea stresului oxidativ, care pot contribui chiar la îmbătrânirea accelerată. Consumul de fructe și legume colorate, nuci și semințe, cereale integrale și alte alimente bogate în antioxidanți poate susține sănătatea pe termen lung.

Adoptând o dietă bogată în nutrienți esențiali și menținând un stil de viață activ și echilibrat, femeile (dar și bărbații) pot îmbătrâni într-un mod sănătos, bucurându-se de viață în fiecare etapă a acesteia. Nutriția adecvată joacă un rol esențial în acest proces, oferind corpului toate substanțele nutritive de care are nevoie pentru a rămâne sănătos și activ pe măsură ce înaintează în vârstă.

 

 

Sumar Articol
Factorii cheie pentru îmbătrânirea sănătoasă la femei: Nutriția ca pilon principal
Titlu
Factorii cheie pentru îmbătrânirea sănătoasă la femei: Nutriția ca pilon principal
Rezumat
Îmbătrânirea este un proces inevitabil, iar ca să îmbătrânim sănătos depinde de modul în care avem grijă de noi.
Autor
Articolul precedent Fursecuri cu migdale și merișoare trase în ciocolată
Articolul următor Paste cu tofu, spanac și tahini
Sabina Constantinescu este o tânără pasionată de nutriție, wellness și sănătatea generală. Este mereu la curent cu toate noutățle din domeniu, informații pe care le împărtășește cu cititorii SanoVita pe blog, în newsletter și pe paginile de social media. Crede cu tărie că alimentația este și medicament, și poate fi folosită pentru a preveni sau ameliora afecțiuni și a avea o sănătate de invidiat. Când nu se documentează sau scrie, pe Sabina o vei găsi și în bucătărie, unde îi place să experimenteze cu tehnici de gătire și combinații de ingrediente vegetale pentru a obține rețete plant-based echilibrate, delicioase și pline de nutrienți. Pe Sabina o motivează gândul că ceea ce creează aduce un strop de sănătate în farfuriile celor ce o citesc. Fire caldă și prietenoasă, ea este și prima care îți va sări în ajutor cu răspunsuri atunci când ne scrii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.