Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Ce este soia: beneficii, proprietăți, contraindicații și cum se consumă

Ce este soia: beneficii, proprietăți, contraindicații și cum se consumă

0
Ce este soia: beneficii, proprietăți, contraindicații și cum se consumă
Când faci și tofu, și băutură vegetală, și paste, și mici vegetali dintr-o singură plantă, nu e deloc de mirare că soia este considerată un superaliment. Originară din Asia de Est, soia este recunoscută pentru proprietățile nutriționale remarcabile, aspecte care o fac să-și merite pe deplin renumele de unul dintre cele mai puternice alimente vegetale de pe planetă. Mai mult decât atât, această leguminoasă versatilă poate fi consumată în diverse forme, cum ar fi:  boabe, tofu, făină, lapte de soia sau ulei de soia. Descoperă în continuare tot ce trebuie să știi despre soia, de la beneficii și proprietăți la contraindicații și cum se prepară, astfel încât să profiți pe deplin de proprietățile ei extraordinare.

Ce este soia

Cunoscută științific sub numele de Glycine max, soia este o plantă leguminoasă ale cărei boabe cresc în păstaie. În alimentație, folosim doar boabele de soia, însă în alte industrii și în medicină sunt utilizate și celelalte părți ale plantei, inclusiv rădăcina. 

Soia nu a fost dintotdeauna leguma-minune la îndemâna oricărui fermier din Europa sau SUA. De fapt, istoria ei începe acum cel puțin 3000 de ani în China – perioada și locul în care se crede că au început „domesticirea” și cultivarea ei la nivel extins. Timp de multe secole, soia era cunoscută doar de un număr mic de țări din Orientul Extrem – iar secretul s-a păstrat până la contactul masiv cu navigatorii europeni.

 

Soia avea să fie cultivată prima dată în Occident abia în secolul al XVIII-lea, Benjamin Franklin, unul dintre părinții fondatori ai Statelor Unite, fiind printre primii care aveau să încerce cultivarea boabelor de soia.

Culturile de soia s-au extins rapid la nivel global, datorită valorii nutriționale ridicate a boabelor și a faptului că planta este puțin pretențioasă. Planta de soia crește până la o înălțime medie, având frunze de un verde intens și flori mici, albe sau violet.

Tipuri de soia

Soia este un aliment vegetal bogat în proteine, care poate fi preparat și consumat într-o varietate de moduri. Există însă patru tipuri principale de soia:

  • Soia verde: Cunoscută și sub numele de edamame, boabele acesteia seamănă cu lintea și au un conținut mai redus de proteine. Soia verde tânără poate fi gătită la aburi și consumată direct din păstaie ca un aperitiv. Edamamele fără coajă sunt de asemenea folosite în salate, feluri principale și supe.
  • Soia roșie: Se consumă fie sub formă gătită, fie germinată.
  • Soia galbenă: Cea mai răspândită și populară varietate de soia. Boabele de soia galbenă sunt adesea folosite pentru a obție lapte de soia, tofu (un aliment bogat în polifenoli), tempeh (o sursă foarte bună de probiotice), tamari și deserturi gustoase, cu un conținut caloric redus. 
  • Soia neagră: Mai multe culturi alimentare asiatice folosesc soia neagră înăbușită sau fermentată în mâncăruri tradiționale.

Soia – proprietăți și valori nutriționale

Soia este o sursă excelentă de nutrienți, de aceea este recomandată în dieta vegană, dar este apreciată și de cei care urmează o dietă vegetariană sau cei care pur și simplu vor să aibă o alimentație sănătoasă și echilibrată. 

soia beneficiiSoia conține toți aminoacizii esențiali (lizina, glutamina, triptofan), lipide, glucide, săruri minerale (calciu, magneziu, potasiu, fier, fosfor, sodiu, sulf), enzime, lecitine, vitamine (A, B-uri, C, D, E), dar și acizi grași Omega-3.

De asemenea, soia este una dintre cele mai bogate surse de proteine vegetale. Cei mai mulți dintre noi știm ca surse de proteine produsele de origine animală, și mai puțin pe cele vegetale. De aceea, în perioadele de post sau atunci când îți schimbi dieta încercând să devii vegetarian, vegan sau flexitarian, poți cădea în capcana de a consuma mai mulți carbohidrați pentru a obține senzația de sațietate pe care ți-o ofereau proteinele animale.

Citește și ghidul nostru cu cele mai bogate surse de proteine în post pentru mâncăruri nutritive și sănătoase.

Conform FoodData Central, 100 de grame de boabe de soia fierte conțin: 

  • Calorii: 172 kcal
  • Grăsimi: 9g
  • Proteine: 18.2g 
  • Carbohidrați: 8.3g, 10% DZR (doza zilnică recomandată)
  • Fibre: 6g, 33% DZR
  • Vitamina C: 1,7mg, 7% DZR
  • Calciu: 102mg, 8% DZR
  • Sodiu: 232mg, 10% DZR
  • Fier: 5.11mg, 28% DZR

Ce beneficii are soia

Consumul regulat de soia poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate, printre care:

O sursă de proteine de calitate

Proteinele sunt punctul forte al soiei. Soia este remarcabilă pentru conținutul său bogat de proteine complete, mai exact conține toți cei nouă aminoacizi esențiali de care organismul nostru are nevoie și pe care nu îi poate produce singur. (1) Aceste proteine sunt fundamentale pentru creșterea și repararea țesuturilor din corpul nostru. Prin urmare, consumul de proteine din soia poate contribui la menținerea și dezvoltarea masei musculare, la repararea țesuturilor și la susținerea funcțiilor vitale ale corpului.

Poate menține sănătatea oaselor

Soia contribuie la menținerea sănătății oaselor în principal datorită conținutului său de izoflavone și a calciului. Chiar dacă este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma pe deplin acest aspect, există studii care arată că izoflavonele din soia ar putea juca un rol în întărirea oaselor prin promovarea formării osoase și a densității minerale. 

Alege faina de soia, pentru un produs polifenolic de top!

marten-de-soy-250g

Făina de soia degresată este măcinată la o granulație similară făinii de grâu. Aluatul obținut din aceasta este mult mai bogat în proteine, vitamine (complexul B), minerale și acizi grași, având un grad mult mai scăzut de perisabilitate.

Izoflavonele sunt compuși chimici prezenți în soia, care acționează ca fitoestrogeni, ceea ce înseamnă că au o structură chimică similară cu cea a estrogenului, hormonul feminin. În organism, izoflavonele pot influența metabolismul osos prin stimularea producției de celule osoase și prin inhibarea reabsorbției osoase.

Ameliorează simptomele menopauzei

Acest beneficiu al soiei este dat tot de conținutul bogat de izoflavone, care pot avea un efect benefic asupra echilibrului hormonal în organism, mai ales în perioadele de schimbări hormonale, cum ar fi menopauza sau sindromul premenstrual. Acești compuși pot avea un efect estrogenic ușor, care poate ajuta la reducerea simptomelor neplăcute asociate acestor perioade, cum ar fi bufeurile și schimbările de dispoziție.

Poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol

Printre beneficiile consumului de soia este și acela că poate contribui la scăderea nivelului de colesterol LDL (colesterol „rău”) și la creșterea nivelului de colesterol HDL (colesterol „bun”). Acest lucru se datorează conținutului său de fibre solubile și fitosteroli, care ajută la scăderea absorbției de colesterol din intestine și la eliminarea sa din organism, contribuind astfel la menținerea sănătății inimii și la reducerea riscului de boli cardiovasculare. (3) Analizele de specialitate arată ca 25 g de proteine din soia consumate zilnic pot reduce nivelul colesterolului „rău” cu 5-6%.

Descoperă mai multe informații din ghidul nostru cu cele mai bune alimente care scad natural colesterolul.

O sursă importantă de nutrienți esențiali pentru sănătate

Pe lângă proteinele de clitate, soia are un conținut bogat și diversificat de nutrienți esențiali, cum ar fi: 

  • Grăsimi sănătoase: precum acizii grași polinesaturați – omega-3 și omega-6. Aceste grăsimi sunt esențiale pentru sănătatea inimii, a creierului și a sistemului nervos și pot ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare și inflamatorii.
  • Fibre alimentare: Soia este o sursă bună de fibre alimentare, care sunt esențiale pentru sănătatea digestivă și pentru reglarea tranzitului intestinal. 
  • Vitamine și minerale: Soia conține o gamă variată de vitamine și minerale, precum vitaminele din complexul B, vitamina E, fier, calciu, magneziu, potasiu, fosfor și zinc.

Consumul de soia poate fi de ajutor în controlul greutății

Proteinele din soia au un rol important în controlul glicemiei și în gestionarea greutății corporale. Acestea stimulează producția de insulină în organism pentru a regla nivelul crescut de zahăr din sânge. Prin urmare, adăugarea boabelor de soia în dietă poate fi o alegere potrivită pentru persoanele diagnosticate cu diabet, deoarece pot contribui la menținerea unei glicemii stabile și la controlul greutății corporale.

Citește și Alimente și metode care scad glicemia rapid și natural.

De asemenea, consumul de soia poate contribui la controlul greutății datorită conținutului său ridicat de proteine și fibre. Proteinele și fibrele ajută la menținerea senzației de sațietate și la reglarea nivelului de glucoză din sânge. Unele studii sugerează că suplimentarea cu izoflavone din soia poate avea potențial în gestionarea obezității.

 

Soia – contraindicații

Deși soia vine cu numeroase proprietăți benefice pentru organismul tău și îți oferă nutrienții necesari pentru o alimentație echilbrată, există câteva contraindicații și riscuri de luat în considerare:

  • Reacții alergice – Alergia la soia este declanșată, în general, de proteinele pe care le conține aceasta – glicinina si conglycinina – găsite în majoritatea produselor din soia. Chiar dacă soia este unul dintre cele mai frecvente alimente alergenice, alergia la soia este relativ rară, atât în rândul copiilor, cât și al adulților.
  • Interacțiuni posibile cu alte medicamente – Consumul excesiv de soia sau de produse pe bază de soia poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi cele pentru tiroidă sau medicamentele anticoagulante.
  • Culturi modificate genetic – Produsele pe bază de soia, în special cele provenite din culturi modificate genetic (GM), pot prezenta riscuri potențiale pentru sănătate și pentru mediu. Acestea conțin mai puțini nutrienți, și mai multe reziduuri de erbicide decât soia organică sau convențională.
  • Probleme digestive – Soia conține compuși precum fitați și lectine, care pot afecta absorbția anumitor nutrienți și pot provoca disconfort gastrointestinal sau simptome precum balonare, flatulență sau diaree. Cu toate acestea, dacă se înmoaie, încolțește, fermentează sau se gătește soia, nivelul antinutrienților este redus semnificativ.

ce este soia

Sub ce forme se găsește și cum se prepară soia

O adevărată comoară în bucătărie, soia poate fi găsită sub mai multe forme și poate fi preparată în diverse moduri pentru a se potrivi preferințelor culinare ale fiecăruia. Iată câteva dintre cele mai comune forme și modalități de preparare a soiei:

  • Boabe de soia: Acestea sunt boabele uscate ale plantei de soia. Pot fi folosite în diverse feluri de mâncare, precum supe, tocănițe, salate sau pilafuri. Pentru a le prepara, este necesar să fie înmuiate în apă timp de câteva ore înainte de gătire, pentru a le face mai moi și mai ușor de digerat.
  • Făină de soia: Este obținută prin măcinarea fină a boabelor de soia. Poate fi folosită pentru a îmbogăți compoziția produselor de patiserie, pentru a prepara aluaturi sau pentru a lega supe și sosuri.
  • Lapte de soia: Este un lichid obținut prin măcinarea și amestecarea boabelor de soia cu apă, apoi strecurat pentru a îndepărta pulpa. Laptele de soia poate fi folosit în diverse rețete, precum băuturi, smoothie-uri, cereale, sosuri sau deserturi. De asemenea, din acest lapte se poate obține și iaurt vegetarian.
  • Felii de soia: Soia felii sau cuburi este perfectă pentru prepararea unor produse precum șnițelele de soia, în timp ce soia granule este potrivită în special pentru preparate culinare pe bază de tocătură, cum sunt chifteluțele, sarmalele sau hamburgerii.
  • Tofu: Cunoscut și sub numele de brânză de soia, tofu este obținut prin coagularea băuturii vegetale de soia și stoarcerea acestuia, până se obține o pastă. Pasta este apoi presată și tăiată în bucăți. Poate fi consumat ca atare în salate, la aperitive, în sendvișuri sau în preparate culinare și este recomandat veganilor, sportivilor sau oricărei persoane ce dorește o alimentație cât mai variată, fiind o alegere ideală pentru înlocuirea brânzei de origine animală. Descoperă și câteva dintre cele mai bune rețete cu tofu

Rețete cu soia

Datorită proprietăților benefice, preparatele pe bază de soia sunt recomandate atât celor care își doresc o alimentație sănătoasă și echilibrată, dar și celor care urmează un regim vegetarian, vegan sau raw vegan. Iar conținutul bogat în fibre si proteine le recomandă și în cazul dietelor pentru slăbit. 

Iată câteva rețete delicioase cu soia de care te poți bucura simplu și ușor atât în perioada de post, cât și în orice dietă vegetariană sau plant-based:

mancarica de spanac, cu soia si smantana vegetala

Mancarica de spanac, cu soia si smantana vegetala

Încearcă acest preparat delicios indiferent de anotimp și vei descoperi un fel principal sau o garnitură colorată intens, cu un gust pe măsură, care îți va ține de foame și îți va da, în același timp, o doză de sănătate în alimentație.

Descoperă rețeta

 

Șnițel de soia cu usturoi și rozmarin

Împreună cu câțiva căței de usturoi – nici exagerat de mult, dar destul cât să dea acel gust intens – avem aici de față o variantă vegetariană a șnițelului, adaptată la preferințele culinare românești. Descoperă toate ingredientele de care ai nevoie pentru a găti această rețetă fabuloasă.

Descoperă rețeta

 

Ciorbă de urzici cu granule de soia

Această rețetă de ciorbă de urzici cu granule de soia îmbină gustul deosebit al urzicilor cu aromele de la o mulțime de alte legume și verdețuri, care mai de care mai sănătoase și mai pline de nutrienți. Află toți pașii pentru a pregăti o rețetă cu soia delicioasă.

Descoperă rețeta

 

Descoperă și mai multe rețete cu soia și bucură-te de gustul și beneficiile acestui aliment versatil. 

Soia fermentată vs nefermentată

În timpul procesului de fermentație, soia este descompusă în substanțe care devin mult mai ușor de digerat. Astfel, se transformă într-un probiotic ce ajută intestinul cu bacterii benefice și facilitează procesul digestiv. Fermentația oferă soiei o aromă și o textură distincte, precum și o serie de beneficii pentru sănătate. De exemplu, fermentarea poate crește biodisponibilitatea nutrienților, poate reduce conținutul de substanțe antinutritive și poate promova o digestie sănătoasă. 

Printre produsele obținute din soia fermentată se numără sosul de soia (shoyu), tempeh (un bloc compact de soia fermentată, care are o textură densă și un gust ușor de nuci), miso (o pastă aromată folosită adesea în supă sau ca bază pentru sosuri), natto (o specialitate japoneză, constând în boabe de soia fermentată, cunoscută pentru aroma și textura) sau tamari (un sos de soia fermentat, cu un gust intens și sărat și note umami pronunțate).

Pe de altă parte, produsele nefermentate derivate din soia sunt fabricate și transformate în alte substanțe care nu mai reflectă compoziția originală a legumei. Aceste produse pot conține aditivi, grăsimi sau cantități mari de zahăr. Printre produsele obținute din soia nefermentată se numără laptele de soia, brânza de soia sau carnea de soia.

Lasă-te inspirat de rețetele savuroase cu soia de la SanoVita!

În final, dacă ar fi să alegem cea mai importantă caracteristică pentru soia, aceasta ar fi diversitatea prin care poate fi consumată. Sunt puține plante atât de versatile și maleabile, care pot fi un adevărat aliat în bucătărie atât în dieta de zi cu zi, cât și în perioada de post. Soia este un aliment care poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate în cadrul unei diete echilibrate. Însă este important să fie consumată cu moderație și să fie aleasă cu atenție în funcție de nevoile individuale și de toleranța la anumite substanțe.

SanoVita îți oferă o paletă largă de produse din soia, fiecare dintre ele adaptate unui anumit mod de preparare. Produsele noastre se găsesc atât în magazinul nostru online, cât și în hypermaketuri, plafare sau farmacii. 

Prepară rețete cu soia, perfecte în post, cu produsele SanoVita!

Soia sub formă de granule

Făină de soia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.