Cum să valorifici tofu în post

Timp citire:

Cum să valorifici tofu în post

Știm că uneori poate fi mai greu să găsești ideile potrivite în bucătărie, mai ales atunci când ții post sau urmezi o dietă vegană sau vegetariană. Secretul unei alimentații cât mai diversificate, sănătoase și de care să nu te plictisești este curiozitatea – uneori este important și să experimentezi și să încerci noi alimente și moduri de preparare ale diferitelor mâncăruri. Un aliment familiar pentru mulți oameni este tofu, apreciat pe tot mapamondul datorită versatilității cu care poate fi integrat în cele mai diverse preparate, de la feluri principale până la deserturi.

Tofu are o îndelungată istorie și este utilizat de peste 2000 de ani. Asemenea plantei de soia, din care se obține, tofu a apărut în Asia de Sud-Est, mai exact în China. Dată fiind vechimea acestui preparat, nu este cunoscut întocmai modul în care a fost prima dată obținut, însă se crede că ar fi fost descoperit întâmplător. Desigur, tofu a evoluat de-a lungul timpului în textură, gust și compoziție, ceea ce cunoaștem noi astăzi drept tofu fiind diferit de același preparat din vremurile străvechi. Treptat, tofu a fost adoptat de alte culturi asiatice, iar în prezent este extrem de popular și în Occident.

Popularitatea tofu poate veni nu doar din versatilitatea acestuia, ci și din beneficiile pe care le oferă sănătății organismului. Pe lângă faptul că este preferat de mulți oameni ca înlocuitor al brânzei, tofu are o valoarea calorică scăzută și este bogat în proteine, vitamina B1, minerale (fier, mangan, fosfor, magneziu, cupru, zinc) și toți cei nouă aminoacizi esențiali.

În continuare, îți propunem câteva modalități prin care să valorifici tofu și să îl integrezi în mesele tale de zi cu zi, în post și nu numai!

 

Pentru micul dejun:

Dacă ai nevoie de un mic dejun rapid și sățios, atunci îți recomandăm să încerci o omletă din tofu cu legume. Este simplu de preparat și în ea poți integra mai multe sau mai puține legume, în funcție de ce ai prin frigider.

O altă gustare de dimineață poate fi o interpretare de ricotta din spanac și tofu. Dacă tot a venit vremea legumelor cu frunze verzi, este ocazia perfectă de a o încerca. O poți pregăti cu o zi înainte sau chiar dimineața, întrucât nu trebuie decât să adaugi ingredientele într-un blender și să savurezi crema de ricotta pe pâine, în sandviciuri sau salate.

De asemenea, dimineața poate fi momentul din zi cel mai potrivit pentru a consuma tofu ca atare. Există o varietate de sortimente sănătoase pentru toate gusturile: cu ardei și ceapă, cu busuioc și oregano, mărar, măsline, cu sare sau natur. Poți servi bucățile de tofu tăiate felii subțiri, pe pâine integrală, rondele de orez sau în sandviciuri și salate.

Dacă preferi un dejun mai interesant pe care să îl pregătești celor dragi, atunci îți recomandăm să încerci una dintre nenumăratele rețete de pastă din tofu: pastă din tofu și pătrunjel, cu ardei, măsline, ciuperci, avocado, morcov sau chiar o pastă ce integrează tofu, migdale și muștar.

 

Pentru prânz sau cină:

Pentru un prânz sau o cină mai ușoară poți încerca o salată cu tofu marinat. Pe lângă tofu, care îți va asigura proteinele, rețeta include și un mix colorat de legume, numai bune pentru a-ți asigura aportul de vitamine și fibre.

Perfecte pentru a fi luate la pachet în timpul zilei, chifteluțele din morcov și tofu sunt extrem de delicioase și aromate. Ai putea să le consumi ca atare sau să le incluzi într-o salată sau chiar un sos pentru paste.

Unele persoane consideră că nu există prânz fără ciorbă. Dacă te încadrezi și tu în această categorie, să știi că avem o rețetă nemaipomenită de supă de legume cu tofu. În post poate deveni repetitiv să pregătești aceeași ciorbă sau supă doar cu legume, așa că poți adăuga niște tofu pentru o textură interesantă și pentru mai multe proteine.

Dacă vrei un preparat cu sos și puțin mai sățios, avem pentru tine două rețete interesante, prima este de kebab vegetal din tofu cu sos de ceapă și unt de arahide, iar cea de-a doua este tofu cu sos dulce-acrișor. Ambele sunt alegerea perfectă pentru o cină gustoasă, dar și sănătoasă.

 

Pentru deserturile tale:

Iar pentru momentele în care ți-e poftă de „ceva dulce” sau vrei să surprinzi pe cineva drag cu o surpriză gustoasă, poți încerca variantele noastre de mousse din tofu cu fructe de pădure sau mousse din tofu cu portocale și cacao.

Dacă ai și o ocazie specială pentru care vrei să pregătești ceva bun, notează-ți această rețetă de plăcintă cremoasă din tofu cu ciocolată, o alternativă inedită la tortul obișnuit.

Dacă tot avem la îndemână un aliment atât de versatil precum tofu, de ce nu ne-am bucura de el așa cum trebuie? Noi am făcut-o de multe ori și am rămas mereu plăcut surprinși!

Expertul SanoVitahttps://www.sanovita.ro/
Viziunea SanoVita este ca, promovand hrana sanatoasa, nu doar vom asista la o imbunatatire a sanatatii romanilor, ci, mai mult de atat, vom fi unul dintre factorii care participa activ la schimbarea in bine. Ne dorim sa contribuim la o lume mai buna, mai constienta de ceea ce mananca, de oportunitatile care exista in camara fiecaruia si sa dam idei pentru o alimentatie sanatoasa si, in acelasi timp, gustoasa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare

spot_img

Postari recente

Cum să dai un gust și mai bun legumelor

Legumele, deși sunt supereroii alimentației, nu sunt plăcute de toată lumea. De cele mai multe ori sunt evitate fie pentru că nu mai satisfac...

Ghidul fructelor uscate

Fructele uscate sunt foarte des întâlnite în rețetele noastre. Acestea reprezintă topping-ul ideal al unor salate, ingredientul-cheie pentru deserturi, micul dejun plin de vitamine...

Cum convingem micii mofturoși să mănânce sănătos?

Mulți părinți cunosc scenariul: bucătăria este frontul, copiii sunt soldații, iar legumele sunt inamicii. Este posibil să fi trecut și tu printr-un moment în...

Articole din aceeasi categorie

Cum să dai un gust și mai bun legumelor

Legumele, deși sunt supereroii alimentației, nu sunt plăcute de toată lumea. De cele mai multe ori sunt evitate fie pentru că nu...

Ghidul fructelor uscate

Fructele uscate sunt foarte des întâlnite în rețetele noastre. Acestea reprezintă topping-ul ideal al unor salate, ingredientul-cheie pentru deserturi, micul dejun plin...

Cum convingem micii mofturoși să mănânce sănătos?

Mulți părinți cunosc scenariul: bucătăria este frontul, copiii sunt soldații, iar legumele sunt inamicii. Este posibil să fi trecut și tu printr-un...