Acasă Gătesc gustos 20+ de rețete cu tofu pe care le poți găti în post sau în orice dietă vegetariană sau plant-based

20+ de rețete cu tofu pe care le poți găti în post sau în orice dietă vegetariană sau plant-based

1
20+ de rețete cu tofu pe care le poți găti în post sau în orice dietă vegetariană sau plant-based

Știm că uneori poate fi mai greu să găsești ideile potrivite în bucătărie, mai ales atunci când ții post sau urmezi o dietă vegană sau vegetariană. Secretul unei alimentații cât mai diversificate, sănătoase și de care să nu te plictisești este curiozitatea – uneori este important și să experimentezi și să încerci noi alimente și moduri de preparare ale diferitelor mâncăruri. 

Un aliment familiar pentru mulți oameni este tofu, apreciat pe tot mapamondul datorită versatilității cu care poate fi integrat în cele mai diverse preparate, de la feluri principale până la deserturi! Și dacă vrei să afli mai multe despre el, mai poți afla aici câteva lucruri interesante despre tofu – vedeta rețetelor pe care ți le vom prezenta în continuare.

Dacă te-ai plictisit de modurile în care îl gătești și vrei inspirație, sau nu ai preparat niciodată acest aliment și vrei să știi cum gătim tofu, rămâi alături de SanoVita, pentru că îți propunem câteva modalități prin care să valorifici tofu și să îl integrezi în mesele tale de zi cu zi, în post și nu numai! Poți chiar înlocui brânza tradițională cu tofu, aducând mai multe beneficii din punct de vedere nutrițional.

Iată cele mai bune rețete cu tofu pe care le-am preparat în bucătăria Sanovita:

1.Tofu prăjit 

Pentru zilele în care nu ai timp să gătești, dar totuși vrei să te bucuri de ceva delicios și sănătos, această rețetă este exact ce căutai. 

Folosești tofu simplu cu sau fără sare, încă 2-3 ingrediente, iar în doar 15 minute obții un preparat crocant la exterior, dar cărnos în interior. 

Poți servi cu garnitura preferată sau cu o salată. 

Vezi rețeta aici: https://sanovita.ro/blog/?p=18129&preview_id=18129&preview_nonce=6303d5d5e9&post_format=standard&_thumbnail_id=20234&preview=true

 

2.Tofu la cuptor, crispy

Cubulețele de tofu -pline de arome- gătite la cuptor, sunt o idee grozavă atunci când vrei să pregătești o cină specială, o gustare sau chiar un aperitiv festiv, cu care sigur îi vei surprinde pe cei dragi! 

E gata numaidecât! Încearcă și tu!

Vezi rețeta aici:  https://sanovita.ro/blog/cubulete-aromate-de-tofu-la-cuptor/

 

3.Salată cu tofu marinat, de post

Pentru un prânz sau o cină mai ușoară poți încerca o salată cu tofu marinat. Pe lângă tofu, care îți va asigura proteinele complete, rețeta include și un mix colorat de legume, numai bune pentru a-ți asigura aportul de vitamine și fibre.

Vezi rețeta aici: https://sanovita.ro/blog/salata-de-tofu-marinat/

 

4.Tofu ”scramble”

Dacă ai nevoie de un mic dejun rapid și sățios, atunci îți recomandăm să încerci o omletă din tofu cu legume. Este simplu de preparat și în ea poți integra mai multe sau mai puține legume, în funcție de ce ai prin frigider și de ce îți place. 

Vezi rețeta aici: https://sanovita.ro/blog/omleta-din-tofu-cu-legume/

Un alt tip de omletă delicioasă cu tofu, umplută cu legume poți găsi aici: https://sanovita.ro/blog/omleta-de-tofu-umpluta/

 

5.Tofu „ricotta”, cu spanac

O altă gustare de dimineață poate fi o interpretare de ricotta vegană din spanac și tofu. Dacă tot a venit vremea legumelor cu frunze verzi, este ocazia perfectă de a o încerca. O poți pregăti cu o zi înainte sau chiar dimineața, întrucât nu trebuie decât să adaugi ingredientele într-un blender și să savurezi crema de ricotta pe pâine, în sendvișuri sau în salate.

Vezi rețeta aici: https://sanovita.ro/blog/ricotta-din-spanac-si-tofu/

 

6.Tofu marinat

Dă viață unei noi rețete delicioase de tofu marinat, care îți va bucura papilele gustative, datorită aromelor desăvârșite. 

Știai că tofu este o alternativă de post la produsele de origine animală, al cărei mare avantaj este faptul că absoarbe ca un burete aromele oricărei marinade în care este lăsată la infuzat?

Încearcă și tu rețeta noastră!

Vezi rețeta aici: https://sanovita.ro/blog/tofu-marinat-reteta-video/ 

 

7.Combinații cu tofu, consumat ca atare cu legume, sau în sendviș

De asemenea, dimineața poate fi momentul cel mai potrivit din zi pentru a consuma tofu ca atare. Există o varietate de sortimente sănătoase pentru toate gusturile: cu ardei și ceapă, cu busuioc și oregano, mărar, măsline, cu sare sau natur. Poți servi bucățile de tofu tăiate felii subțiri, pe pâine integrală, rondele de orez sau în sendvișuri și salate.

 

8.Pastă cremă cu tofu

Dacă preferi un mic dejun mai interesant, pe care să îl pregătești celor dragi, atunci îți recomandăm să încerci una dintre nenumăratele rețete de pastă din tofu: pastă din tofu și pătrunjel, cu ardei, măsline, ciuperci, avocado, morcov sau chiar o pastă ce integrează tofu, migdale și muștar. Indiferent de rețeta aleasă, se prepară foarte rapid cu ajutorul unui blender, iar rezultatul va fi impresionant de delicios.

O altă idee pentru mic dejun este o pastă cremă cu tofu și avocado – Vezi rețeta aici: https://sanovita.ro/blog/pasta-de-tofu-cu-avocado-reteta-video/

 

9.Pate cu tofu

Fie că ții post sau ai o alimentație plant-based, și ai poftă de un „pate” delicios, avem pentru tine o rețetă inedită, delicioasă și sănătoasă. Alternativa perfectă la varianta din carne, gata în doar 30 de minute.

Vezi rețeta aici: https://sanovita.ro/blog/pate-din-mei-si-tofu/

 

10.Pateuri cu tofu si ciuperci

Dacă te duci la birou și vrei să ai o gustare sănătoasă și vegană sau dacă vrei să le dai celor mici pachețel la școală, atunci pateurile cu tofu și ciuperci sunt alegerea perfectă pentru tine.

Alternativă sănătoasă și vegană la variantele celor cu brânză din patiserii, însă mult mai delicioase și pline de aromă. Bucură-te împreună cu familia de rețeta noastră.

Vezi rețeta aici: https://sanovita.ro/blog/pateuri-cu-ciuperci-marar-si-tofu/

 

11.Salată de bulgur cu tofu

Dacă vrei să ai o masă bogată din punct de vedere nutritiv, atunci trebuie să încerci rețeta asta. O salată foarte gustoasă, plină de arome și nutrienți, ce îți va da energie pentru întreaga zi.

În plus, consumul regulat de bulgur – cereală integrală bogată în fibre – are foarte multe beneficii pentru sănătatea noastră.

Vezi rețeta aici: https://sanovita.ro/blog/salata-de-bulgur-cu-tofu/

 

12.Supă cu tofu și legume

Unele persoane consideră că nu există prânz fără ciorbă. Dacă te încadrezi și tu în această categorie, să știi că avem o rețetă nemaipomenită de supă de legume cu tofu. În post poate deveni repetitiv să pregătești aceeași ciorbă sau supă doar cu legume, așa că poți adăuga niște tofu pentru o textură interesantă și pentru un plus de proteine.

Vezi rețeta aici: https://sanovita.ro/blog/supa-de-legume-cu-tofu/

 

13.Deserturi cu tofu

Pentru momentele în care ți-e poftă de „ceva dulce” sau vrei să surprinzi plăcut pe cineva drag, poți încerca variantele noastre delicioase de mousse din tofu cu fructe de pădure sau mousse din tofu cu portocale și cacao.

Dacă ai și o ocazie specială pentru care vrei să pregătești ceva mai festiv, notează-ți această rețetă de plăcintă cremoasă din tofu cu ciocolată – o alternativă inedită la tortul obișnuit.

Vezi rețeta aici: https://sanovita.ro/blog/bilute-de-tofu-cu-nuca/ 

 

14.Chifteluțe cu tofu și morcovi

Perfecte pentru a fi luate la pachet în timpul zilei, chifteluțele din morcov și tofu sunt extrem de gustoase și aromate. Ai putea să le consumi ca atare sau să le incluzi într-o salată sau chiar cu un sos roșu la paste.

 

15.Kebab cu tofu

Dacă vrei un preparat cu sos și puțin mai sățios, avem pentru tine trei rețete interesante, prima este de kebab vegetal din tofu cu sos de ceapă și unt de arahide, iar cea de-a doua este tofu cu sos dulce-acrișor. Ambele sunt alegerea perfectă pentru o cină gustoasă, dar și sănătoasă.

 

16.Mici din tofu

Faimoșii mici nu scapă nemenționați, mai ales când ai o alternativă vegană, aromată și gustoasă unde ingredientul principal este tofu. 

Vezi rețeta aici: https://sanovita.ro/blog/incearca-mici-din-tofu/

 

17.Vinete umplute cu tofu și quinoa

Dacă îți plac mult legumele, atunci această rețetă este pentru tine. Vinetele umplute fac parte și din bucătăria arăbească și poți adăuga condimente specifice ca să savurezi acest preparat pe deplin. 

 Vezi rețeta aici: https://sanovita.ro/blog/vinete-umplute-cu-quinoa-legume-si-tofu/

 

18.Ruladă cu tofu și spanac

La ocazii speciale sau chiar la o masă obișnuită împreună cu familia, această ruladă cu tofu și spanac aduce culoare în farfuria ta, este super gustoasă și unde mai pui că e și super sănătoasă. Îmbunătățește-ți meniul pregătind acest preparat și profită pe deplin de beneficiile tofului.

Vezi rețeta aici: https://sanovita.ro/blog/rulada-de-spanac-si-tofu/

 

19.Gulaș vegetal cu tofu

De câte ori ai avut poftă de ceva consistent și picant în același timp? Preparatul clasic, nu doar că se gătește într-un timp lung, dar pică și greu la stomac. Gulașul vegetal pe care ți-l propunem, pe lângă faptul că este sățios, fiindcă are în componență tofu, este plin de proteină, se gătește mai repede și e fără colesterol. 

Vezi rețeta aici: https://sanovita.ro/blog/gulas-vegetal-cu-tofu-si-ciuperci/

 

20.Tempura de tofu

Feliezi tofu, îl dai prin smântână vegetală și apoi prin pesmet și coci la cuptor. Mai ușor de atât nu se poate! Tempura din tofu este un preparat foarte ușor pe care îl poți servi cu sosul preferat și o garnitură de legume, sau poți servi chiar peste o supă cremă pentru mai multă textură. 

Vezi rețeta aici: https://sanovita.ro/blog/tempura-de-tofu-reteta-video/

 

21.Drob de post cu tofu

Drobul este mereu una dintre preparatele vedetă la mesele festive, așa că noi îți propunem să încerci acest drob de post cu tofu pentru a te bucura pe deplin de varietate și nutrienți. O rețetă sănătoasă și delicioasă. 

 Vezi rețeta aici: https://sanovita.ro/blog/drob-din-tofu-cu-mamaliga/

 

22.Noodles cu tofu

Pentru acest preparat poți folosi orice tăiței, noodles fiind termenul din engleză. Alături de tofu marinat, legumele trase ușor la tigaie și semințe de susan și ceapă verde pentru decor, acest preparat este unul foarte sățios. Și ca să fie treaba treabă, poți servi noodles cu tofu folosind bețe chinezești. Doar e un preparat cu influență asiatică!

 

23.Ciuperci umplute cu tofu

Când nu știi ce să mai pregătești pentru o cină ușoară, încearcă ciuperci umplute cu tofu, și condimentează după preferință. Alege ciupercile cu pălărie mai mare și umple-le cu sortimentul preferat de tofu dat pe răzătoare, apoi dă la cuptor până se înmoaie ciupercuțele. Simplu, nu? 

 

24.Curry cu tofu

Știai că termenul de curry are mai multe înțelesuri, dar provine din bucătăria indiană? În principal este definit de orice mâncare scăzută care conține de obicei cremă de cocos și condimentele specifice Indiei și e servit pe pat de orez. Apoi, mai este amestecul de condimente sub formă de pudră și, câteodată, întâlnești în rețetele originale indiene că se folosesc frunze proaspete de curry. Oricum ar fi, poți prepara un curry cu tofu din legumele preferate, adaugi tofu pentru proteină și obții un preparat delicios și aromat, inspirat din bucătăria indiană. 

 

25.Tofu la grătar

Cu siguranță ai auzit de halloumi, tipul de brânză care se folosește pentru grătar. Ce părere ai dacă îți spunem că poți înlocui brânza, tofu fiind o alternativă plină de proteină și cu textură similară? Fie că folosești tofu simplu sau marinat, acest preparat trebuie încercat. 

 

26.„Friptură” de tofu

Ai devenit mai conștient de beneficiile alimentației vegane, plant-based sau pur și simplu vrei să mai diversifici meniul? Îți recomandăm să marinezi tofu în marinada preferată, apoi să frigi tofu pe grill sau la grătar și să obții o „friptură” de tofu aromată. Nu trebuie să fii un Chef renumit sau să ai experiență în bucătărie, dacă vrei să diversifici meniul. Include tofu în dieta ta, în diferite moduri, cu diferite ingrediente și bucură-te de versatilitatea lui.

Ce condimente și marinade sunt potrivite pentru a găti tofu?

Tofu îl putem marina cu diferite ingrediente pentru a îmbunătăți aroma și gustul preparatului, arome ce pătrund ușor în interiorul calupului sau feliilor de tofu în funcție de preferințe. Dulce? Sărat? Aromat sau picant? Încearcă sugestiile noastre despre cum gătim tofu și bucură-te de dirersitatea aromelor.

Tofu cu Sos dulce acrișor

Dacă îți plac preparatele mai acrișoare, atunci poți face marinada din sos de soia light, adaugi puțin oțet de orez sau tamari și puțină miere. Lași tofu la marinat și apoi consumi ca atare. Sau pentru sosuri mai exotice și complexe, îți recomandăm o rețetă foarte apreciată de cititorii noștri. 

Vezi rețeta aici: https://sanovita.ro/blog/tofu-cu-sos-dulce-acrisor/

Tofu cu Sos aromat

Pentru o marinadă mai light, poți folosi sos de soia, ulei de susan și puțină ceapă verde. 

Iar dacă ai o preferință către preparatele mai aromate, poți folosi în marinată usturoi zdrobit, sos worcester și ghimbir, lași la frigider câteva ore, apoi scurgi tofu de sos și servești. Sau poți găti tofu în tigaie cu puțin ulei de măsline pentru o aromă mai pătrunzătoare.

Tofu cu sos picant

Iar pentru gusturile mai picante, poți adăuga în marinadă chilli și/sau piper Sichuan, sos de soia, și usturoi zdrobit. 

Lași tofu în marinada preferată pentru câteva ore, apoi adaugă un praf de amidon și gătești la tigaie până se îngroașă puțin sosul. 

 

Cum se face tofu în casă dacă vrei să-l prepari singur?

Știm că poate părea intimidant să îți faci singur/ă tofu acasă, dar rețeta noastră nu este deloc dificilă, conține doar 3 ingrediente și necesită doar un blender vertical. 

Rezultatul, cu siguranță, te va surprinde plăcut, și te vei bucura de el împreună cu întreaga familie!

Testează aici rețeta noastră pentru tofu de casă! https://sanovita.ro/blog/tofu-de-casa/ 

Tu ce rețetă cu tofu vei încerca în post sau în noua ta dietă plant-based?

Dacă tot avem la îndemână un aliment atât de versatil precum tofu, care este bogat în proteină completă, de ce nu ne-am bucura de el așa cum trebuie? Noi am făcut-o de multe ori și am rămas mereu plăcut surprinși!

 

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.