Acasă Gătesc gustos Mici secrete in bucataria vegetariana

Mici secrete in bucataria vegetariana

0
Mici secrete in bucataria vegetariana

mancare veganaPainea

Se recomanda painea pregatita din faina integrala sau din faina alba cu tarate de grau. Painea poate fi imbogatita cu diverse seminte (dovleac, floarea soarelui, susan) sau nuci, masline, fructe. Trebuie sa fie bine coapta si nu se mananca painea calda, ci doar a doua zi!

Nucile si semintele

  • Nucile si semintele se pun la inmuiat in apa rece pentru 6-8 ore pentru a trezi la viata vitaminele si mineralele sau se rumenesc putin in cuptor si se pastreaza in frigider, intr-un borcan cu capac. Prin usoara rumenire a nucilor si semintelor, creste absortia calciului.
  • Samanta de in macinata favorizeaza absorbtia acizilor grasi omega 3, ceea ce nu se intampla cand semintele sunt intregi. Prin pastrarea lor la rece se impiedica oxidarea acizilor grasi si formarea radicalilor liberi daunatori.
  • Un pumn de nuci si seminte, zilnic, constituie un aliment – medicament in special pentru inima, creier, nervi si sistemul imunitar.

mix de nuciLegumele si zarzavaturile

  • Vegetalele, cu cat sunt mai maruntite, cu atat isi pierd calitatile. Enzimele lor in contact cu oxigenul degradeaza vitaminele. Unele se pot manca proaspete in salate, altele trebuie preparate termic. Au un gust unic si valoare nutritiva sporita, cand sunt fierte in abur (creste de 3 ori disponibilitatea vitaminei A).
  • Nu se recomanda supele si ciorbele apoase (dilata stomacul si incetinesc digestia). Se recomanda supele cremoase de legume sau ciorbele groase (in care lingura sta in picioare).
  • Vinetele sunt alimente usoare, cu o mare valoare nutritiva. Contin vitamina B1, B6, acid folic, niacin, Mg, Ca si antocianina. Este un produs fitochimic prezent in coaja vinetelor dar si in afine, zmeura sau capsuni. Este cel mai puternic antioxidant. Antocianina actioneaza impotriva cancerului, scade sinteza colesterolului, impiedica oxidarea lui si pastreaza elasticitatea vaselor de sange. In nici un caz, coaja nu trebuie aruncata sau arsa! Se coc in cuptor sau se fierb in abur, pastrandu-se coaja. Se arunca doar lichidul amarui care rezulta prin coacere. Se pot manca simplu, cu ulei crud si sare. Se pot asocia cu alte legume coapte in cuptor (ceapa, ardei, rosii) seminte de telina si ulei sau cu migdale crude tocate, suc de lamaie, sare, usturoi crud si putin ulei (ca o crema de vinete).

meniu sanatos vegan

Leguminoasele

  • Leguminoasele (exceptie face mazarea) se inmoaie foarte bine (pana incolteste putin), inainte de a se fierbe.
  • Soia se inmoaie cel mai mult – 24 de ore. Inmuierea face sa creasca absorbtia calciului.
  • Leguminoasele se fierb de la inceput cu ierburi uscate (in combinatii speciale, dupa gustul fiecaruia – cimbru, busuioc, oregano, coriandru).
  • Ierburile au un efect terapeutic – inlatura formarea gazelor. Pentru ca cea mai mare parte a proprietatilor produsilor fitochimici se pierd prin fierbere, la sfarsit, se adauga din nou acelasi fel de ierburi uscate. O astfel de preparare inlatura disconfortul abdominal (balonarea).
  • Important este ca leguminoasele sa fiarba bine (cu cat mai mult, cu atat mai bine). Prin aceasta creste digestibilitatea proteinelor, aproximativ 90%.

goji fructe

Cum se poate obtine un gust bun fara rantasuri si alte prajeli?

Pentru orice reteta care presupune “calirea” in ulei a cepei sau a altor vegetale, preparam ceapa sau vegetalele SOTÉ (fierte in cat mai putina apa).

Puneti de la inceput apa cat mai putina, in care adaugati putina sare si alte ierburi uscate (cimbru, oregano, coriandru sau busuioc). Cand fierbe apa, se adauga ceapa sau alte vegetale. Dupa ce s-au inmuiat, se da capacul jos si se amesteca in continuare pana se evapora apa… Soté-ul este gata!

Uleiul se pune la sfarsit, pentru a ramane crud. Evitam astfel oxidarea acizilor grasi si formarea radicalilor liberi daunatori.

Ierburile dau sote-ului o aroma deosebita, anuland astfel mirosul neplacut de ceapa fiarta.

Preferintele alimentare nu sunt inascute… Ele sunt invatate si cultivate!

Autor: Dr. MargiAnne Isaia, SUA
Medic, Master in Sanatate Publica, Nutritie
Initiatoarea site-ului www.enthusiasticlife.net
A scris „Entuziasm in bucataria vegetariana” (Editura AncaPrint, Buzau)

Articolul precedent Miscarea, izvorul tineretii
Articolul următor Mitul proteinelor
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.