Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă 10 Idei de pachet pentru școala pentru un an școlar reușit

10 Idei de pachet pentru școala pentru un an școlar reușit

0
10 Idei de pachet pentru școala pentru un an școlar reușit

Sună din nou clopoțelul, chemând înapoi la școala mii de copii. Printre el se află și al tău. Aleargă vesel, cu obrajii colorați de soarele verii ce s-a scurs și de bucuria unui nou început, în timp ce tu îl privești, iar ziua în care făcea primii pași îți pare atât de aproape… Vremea trece în grabă și odată cu ea, puiul tău parcurge, pas cu pas, drumul către OM MARE.

După cum bine știi, alimentația joacă un rol esențial pe acest drum, contribuind la buna dezvoltare a copiilor și pachețelul de la școală nu este o excepție. Totodată, între elevi au de multe ori loc adevărate competiții care au ca temă principală pachețelul pentru școală. Cine are cel mai variat meniu de la o zi la alta? Dar cel mai vesel sau apetisant?

Pentru a te ajuta să îi pregătești celui mic un meniu sănătos, nutritiv și pe placul lui, îți prezentăm în acest articol 10 idei de pachet pentru școală. În magazinul online SanoVita găsești o gamă variată de alimente sănătoase pe care să le combini într-un mod inventiv și să îți surprinzi copilul cu o mâncare la pachet delicioasă.

10 Idei de pachet pentru școala pentru un an școlar reușit

Sfaturi de organizare și idei de pregătire a pachețelului

Cei mai mulți dintre părinți întâmpină dificultăți în încercarea de a echilibra mâncărurile sănătoase cu cele pe care copiii lor le vor mânca în realitate. Să fim sinceri, ce copil nu preferă o pungă de chipsuri pline de sare în locul unui măr? Cu o bună organizare și planificare poți să previi acel moment când tentația de a înlocui pachețelul de acasă cu bani de buzunar devine prea mare.

Cel mai plăcut sentiment este acela când la sfârșitul zilei deschizi ghiozdanul celui mic și vezi că a mâncat tot ce i-ai pus în pachet. Citește în continuare și află care sunt condițiile pe care pachețelul pe care îl pregătești pentru scoală trebuie să le îndeplinească, astfel ca micuțul tău să îl devoreze, dar care să îi asigure și toți nutriții și vitaminele necesare unui organism în creștere.

1/ Pregătește totul din timp

Diminețile din timpul săptămânii sunt haotice – trezitul, îmbrăcatul, pregătirile pentru serviciu și școală îți ocupă destul timp, iar pe când ajungi la pachețel șansele să îl umpli cu ce găsești prin frigider sunt destul de mari. Astfel riști ca mâncarea pentru școală a puiului tău să nu fie deloc adecvată vârstei și nevoilor organismului său. Pentru a evita asemenea situații, planifică un meniu săptămânal și pregătește pachețelul pentru școală de seara, lăsând pe dimineață doar umplerea cutiuței cu alimentele stabilite.

2/ Diversifică

Include varietate în meniu, astfel ca micuțul să nu se plictisească de aceeași mâncare. Diversifică și schimbă diferitele gustărele, fructe, nuci și alune  sau rondele sărate sau glazurate. Pe lângă felul principal poți pune în pachețel o prăjiturică  sau, dacă vrei să limitezi cât zahăr consuma cel mic, o punguță de grisine din făina integrală Rontz de la SanoVita.

Grisine din faină integrală

grisine

Obținute cu făină integrală, grisinele reprezintă o alegere bună pentru zilele aglomerate, la masele principale, alături de paste tartinabile, sau ca o gustare rapidă.

3/ Transformă pregătirea pachețelului în joacă

Implică-ți copilul în pregătirea pachețelului. Întreabă-l ce ar vrea să mănânce în săptămâna care urmează și îndrumă-l să își creeze singur un meniu sănătos, dar și pe gustul său. Încercați rețeta noastră de turte pe bază de iaurt vegan. Pregătiți-le duminica și păstrați-le la frigider pentru pachețelul de luni dimineața.

Acest mic proiect pe care îl veți face împreună va întări legătura dintre voi, dar îl va și ajuta pe cel mic să devină un adult responsabil și sa acorde atenție la ceea ce mănâncă.

Ce punem în pachețelul pentru școală?

Iată câteva idei care te pot ajuta să alegi pachețelul cel mai potrivit cu preferințele, obiceiurile și vârsta copilului tău, astfel încât să nu rămâi niciodată în pană de inspirație, iar el să îl mănânce de fiecare dată cu poftă.

Știm cât de greu este să faci o listă cu ce îi vei pune în pachet celui mic pentru o întreagă săptămână. Pentru inspirație, îți prezentăm în continuare o listă cu nu 7, ci 13 idei de pachețel pentru școală. Sugestiile noastre sunt gândite cu preferințele și nevoile celor mici în minte. Sarcina ta rămâne doar sa ajustezi meniul copilului tău în funcție de obiceiurile și vârsta sa.

1. Sandwichul

Este alegerea clasică, se împachetează ușor, se mănâncă la fel de ușor. Pentru ca sandwichul să fie însă cât mai sănătos, dar și colorat, pune o legumă verde (o foaie de salată, andiva, baby spanac. Evită mezelurile clasice care au un conținut enorm de grăsimi și sare, pe care le poți înlocui cu unt de arahide fără zahăr cu valoare nutritivă mare, sau un pateu vegetal făcut de tine în casă. Pentru un aport de fibre, atât de necesare organismului, alege o pâine integrală.

unt de arahide

Pentru un plus de cranț, alege Untul de arahide crocant de la SanoVita

2. Humus sau altă pastă vegetală și legume proaspete

Aromate și frumos colorate, pateurile vegetale sunt întotdeauna o alegere perfectă pentru pachețelul de la școală. Adaugă și câteva batoane proaspăt tăiate de castraveți, câteva boabe de struguri proaspeți sau curmale uscate și ai un pachețel pe care cel mic îl va adora.

3. Fructe proaspete sau legume crocante

Sunt întotdeauna o alegere bună și le poți include în orice pachețel ca și gustare. Chiar dacă la școala la care învață copilul tău este servit prânzul și nu îi mai pui pachețel, câteva fructe proaspete sau legume crocante cum sunt morcovii care să îi dea un plus de energie în pauze nu strică. Pentru a le putea servi cu ușurință, alege să tai fructele mari în bucăți mai mici, cu forme speciale (pătrățele, steluțe, inimioare).

10 Idei de pachet pentru școala pentru un an școlar reușit

4. Fructe uscate

Nu ocoli nici fructele uscate, în combinație cu alte tipuri de gustări. Ai nenumărate alternative și aici: de la  fructe de goji, merișoare, prune, caise, ananas, chipsuri din banane sau stafide. Se consumă ușor, satisfac nevoia de dulce, conferă energie și aduc organismului foarte multe beneficii.

Exotic - Amestec de fructe uscate, fructe confiate, migdale și fulgi de porumb

Aduce multe beneficii prin conţinutul ridicat de fibre dietetice, nutrienţi, minerale şi vitamine din grupa B.

5. Salată de paste cu tofu și gustări din cereale

Pe lângă o salată de paste, poți să pui în pachețelul pentru școală și biscuiți sau mini-batoane dulci cu susan și miere.

Mini-batoanele dulci cu susan și miere se prepară ușor din ingrediente simple, iar dacă folosești combinații diferite de fructe uscate, nuci și semințe sau și fulgi de cereale ce le ai la dispoziție în magazinul nostru online, poți pregăti batoane din curmale sau chiar batoane de cereale pentru întreaga familie.

6. Wrap cu pastă vegetală și legume

Copiii noștri adoră wrap-urile! Și pe bună dreptate – sunt gustoase, ușor de mâncat, prezentate interesant într-o formă deosebită, ca o tornadă. Wrap-urile sunt și o opțiune perfectă de mâncare de pus la școală și pentru părinți. Nu ai nevoie decât de o lipie, pasta vegetală preferată, salată verde și câteva legume.

10 Idei de pachet pentru școala pentru un an școlar reușit

Citește aici rețeta de wrap cu pateuri vegetale

7. Mini-burgeri cu tofu

Înlocuiește carnea cu un tofu cu mărar și prepară un burger vegetal cu salată verde și maioneză din avocado. Servește-l cu o porție de cartofi dulci prăjiți la cuptor peste care presari fulgi de drojdie inactivă care le va da un gust de parmezan ras.

Tofu cu mărar

Fulgi de drojdie uscați

8. Salată de toamnă cu quinoa

O salată cu valoare nutritivă mare, dată de mixul de ingrediente, frumos colorată și nu în ultimul rând gustoasă.

10 Idei de pachet pentru școala pentru un an școlar reușit

Citește rețeta completă aici.

9. Salată mexicană cu avocado

Colorată și plină de vitamine, salata mexicană de avocado este ușor de preparat. Tot ce trebuie să faci este să amesteci bucățile de avocado cu roșii, ardei gras, boabe de porumb fiert, să adaugi sare, piper și puțin ulei de cocos. Pe lângă o salată delicioase merge întotdeauna un fruct proaspăt. Ca să păstrezi specificul mexican, alege un mango bine copt pe care să îl tai cubulețe.

10. Chiftele vegetale

O altă idee potrivită pentru pachețelul de scoală sunt chifteluțele de legume sau crochetele din cartofi, ambele cu adaos de nuci și semințe, dar nu prăjite, ci coapte în cuptor. Dacă sunt ușor crocante în exterior, cu atât mai bine, vor fi și mai apreciate de micul tău. Pe blogul nostru găsești câteva rețete absolut delicioase și perfecte pentru pachețelul pentru școală, dar și ca aperitive. Încearcă rețeta de chiftele din linte verde care este ușor de pregătit și sățioasă.

11. Nuggets crocanți din tofu

10 Idei de pachet pentru școala pentru un an școlar reușit

Nuggets intră în topul preferințelor culinare ale celor mici. Din păcate suntem înconjurați de variante nesănătoase, pline de uleiuri și sare. Pentru a satisface pofta de fast food al celui mic, pregătește-i pentru școala o porție de nuggets vegetali, preparați la cuptor și fără ulei! Îți garantăm că nu vei mai găsi nimic în pachețel seara. Citește rețeta completă aici.

Alegerile alimentare sănătoase încep cu pachețelul de la școală

De-îndată ce devin elevi, copiii petrec cel mai mult timp din zi la școală. Cei mai mulți dintre copiii noștri sunt înscriși în programe after-school și ajung acasă odată cu părinții, la ore târzii ale după-amiezii.

Asta nu trebuie să însemne că nu îi putem ajuta să își însușească obiceiuri alimentare sănătoase pe care să le aibă pentru tot restul vieții. Pachețelul de la școală este datoria noastră, a părinților. Prin el avem grijă ca puii noștri să beneficieze de tot ce e mai bun și să își ia vitaminele și mineralele necesare pentru o bună dezvoltare fizică. Tot datoria noastră, a părinților, este și să ne asigurăm că obiceiurile alimentare dobândite în școală sunt unele sănătoase pentru că șansele ca ele să rămână pe tot parcursul vieții copiilor noștri sunt destul de mari.

Mulți părinți le dau micilor elevi bani de buzunar ca aceștia să își cumpere de mâncare de la chioșcul școlii. Soluția, deși simplă, nu este și cea mai bună. Spre deosebire de noi, adulții, cei mici se lasă atrași de diverse preparate care nu sunt sănătoase, pot ajunge să consume dulciuri în exces sau să apeleze la chipsuri, snacksuri sau mâncăruri fast food, care conțin multe calorii și prea puțini nutrienți.

Câteva minute investite zilnic de părinți în pregătirea pachetului pentru școală sunt o investiție minimă în bună-starea copilului în perioada de creștere, dar și mai târziu când va ajunge adult.

Sumar Articol
Pachetelul pentru scoala: sfaturi si idei pentru mamici
Titlu
Pachetelul pentru scoala: sfaturi si idei pentru mamici
Autor
Articolul următor Miscarea, izvorul tineretii
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.