Bautura Energy cu germeni de grau

0

Bautura Energy cu germeni de grau contine tot ce ti-ai putea dori intr-un moment in care te simti lipsit de energie sau ai pofta de ceva bun…sau amandoua. Curmalele ii ofera dulceata preparatului tau, fructele isi aduc contributia de vitamine pentru doza zilnica recomandata, iar germenii de grau completeaza tabloul unei bauturi sanatoase cu fibre si minerale. Nu dureaza mai mult de 5 minute sa o prepari si inca mai putin de atat sa o bei, atat este de gustoasa!

TIMP PREPARARE 5 minute

PORTII 2

TIP RETETA Bautura

DIFICULTATE Scazuta

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente reteta Bautura Energy cu germeni de grau

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Bautura instant din soia

Curmale fara samburi

Mod de preparare:

  • Se pun fructele taiate cubulete in blender, impreuna cu germenii de grau si jumatate de cana de apa pentru inceput.
  • Se mixeaza amestecul, apoi se completeaza cu apa pana cand se obtine consistenta dorita.

Observatii:

  • Pentru a consuma aceasta bautura pe timp de vara, fie pui ingredientele reci, de la frigider, fie o servesti cu cuburi de gheata.
  • Desi banana mai coapta are mai multe calorii, ea este indicata in aceasta reteta pentru a aduce un plus de dulceata bauturii Energy.
  • Curata putin grapefruitul de pielita alba inainte de a-l pune in blender, dat fiind ca aceasta poate fi amara. Totusi, ea nu trebui indepartata in totalitate, intrucat este foarte sanatoasa.
  • Daca iti plac racoritoarele ceva mai acrisoare sau vrei sa intensifici efectele benefice ale grapefruitului asupra pancreasului, tubului digestiv si metabolismului, renunta la adaugarea mierii in bautura ta. 

     

Stiai ca?

  • Un grape­fruit de aproximativ 200 de grame asigura, pentru o persoana, necesarul de vitamina C pentru o zi intreaga si pana la un sfert din necesarul de vitamina A.
  • Te intrebi cum se scrie corect: grepfrut sau grapefruit? Daca ai intalnit mai multe forme de scriere/pronuntie ale acestui cuvant, trebuie sa stii ca sunt corecte si acceptate de limba romana atat grepfrut, cat si grapefruit sau grep. Gresite sunt formele: gref, grefruit sau grefrut.
  • Exista o celebra cura de slabire cu grapefruit? Ea a facut furori in America anilor ’80, unde, in perioada respectiva, s-au inregistrat vanzari record ale fructului, mai mari decat cele de castraveti sau rosii. Desi a fost gandita, la inceput, ca regim de slabire, dieta cu grapefruit actioneaza pe multiple planuri: reducerea greutatii, detoxifiere, reglare a glicemiei, reducerea colesterolului.
  • Germenii de grau reprezinta pentru organismul tau o importanta sursa de acizi grasi omega 3. Acizii grasi omega 3 te ajuta la scaderea colesterolului, reduc inflamatiile, iti imbunatatesc atat starea fizica generala, cat si starea psihica.
  • Vitamina E continuta de germenii de grau protejeaza celulele cerebrale, sprijina normalizarea glicemiei si detoxifiaza ficatul.
  • Pentru a putea produce 1 kg de miere, o singura albina ar trebui sa faca aproximativ 40.000 de zboruri, adica o distanta care echivaleaza cu ocolul globului pamantesc? Singurul lucru care o impiedica sa realizeze acest lucru este durata prea scurta de viata a insectei ajunsa un adevarat simbol al harniciei.

Icre din seminte de chia

Crezi ca este imposibil sa imiti icrele din niste seminte? Aceasta reteta de salata de icre din seminte de chia iti va demonstra exact contrariul. Incearca o  alternativa naturala si sanatoasa la salata de icre de peste: reteta de salata de icre din seminte de chia care va fi indragita de toti membrii familiei tale de la prima inghititura. Este un aperitiv delicios sau o gustare savuroasa si usoara. Evita acumularea de kilograme in plus servind icrele din seminte de chia pe felii de ardei, rondele de castravete sau bucati de andive proaspete!

TIMP PREPARARE   20 minute

PORTII   16 tartine

TIP RETETA   Aperitiv

DIFICULTATE   Scazuta

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente reteta Icre din seminte de chia

  • 75 g seminte de chia
  • 100 ml apa
  • sare (dupa gust)
  • zeama de la o jumatate de lamaie
  • 1 ceapa mica
  • 75 ml ulei de masline (sau ulei de seminte de in, daca vrei un gust mai pregnant de peste)
  • 1 lingura smantana vegetala (optional)

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Seminte de chia

seminte-de-chia-500g

Crema de cocos

 Mod de preparare:

  • Se amesteca intr-un castron semintele de chia si apa timp de cel putin 2-3 minute, pana se obtine o crema gelatinoasa. Aceasta transformare in gel este normala, nu te gandi ca semintele s-au zdrobit din cauza amestecarii. Fenomenul este caracteristic semintelor de chia, care sunt formate din fibre solubile.
  • Se adauga sarea si zeama de lamaie, apoi smantana (daca se folosește), dar nu rece din frigider, ci la temperatura camerei.
  • Se taie ceapa foarte marunt si se amesteca cu preparatul.
  • Se incorporeaza si uleiul, turnandu-l treptat si mestecand continuu, ca atunci cand faci o maioneza.
  • Se lasa cel putin 30 de minute la frigider, dupa preparare.
  • Salata se poate orna cu frunze de patrunjel proaspat sau cu feliute subtiri de lamaie. 

     

 Observatii:

  • Regasesti aceasta reteta de icre de chia si sub denumirea de salata de icre false sau salata de icre vegetale.
  • O varianta cunoscuta a acestei retete este si salata de icre de chia cu alge, preparat foarte indragit de vegetarieni si de adeptii stilului raw-vegan.
  • Pentru  reusita deplina a preparatului, se recomanda ca toate ingredientele sa nu fie folosite reci, din frigider, ci la temperatura camerei.
  • Smantana va da salatei de icre din seminte de chia o culoare mai apropiata de a icrelor clasice, iar daca vei folosi ulei de in, preparatul va capata un gust mai preganant de peste.
  • Nu trebuie sa fii vegetarian ca sa consumi salata de icre false din seminte de chia, o poti gati atunci cand doresti sa pregatesti o reteta de post.
  • Consumand aceasta salata vei putea suplini posibilele carente nutritionale din perioada de post si vei profita la maxim de beneficiile pe care semintele de chia le aduc sanatatii tale

  Stiai ca?

  • Datorita gustului lor neutru, semintele de chia pot intra in componenta unor preparate culinare atat dulci cat si sarate?
  • Datorita compozitiei pe care o dau semintele de chia pot fi folosite pentru legarea preparatelor, inlocuind cu succes ouale?
  • Semintele de chia contin de 5 ori mai mult calciu decat laptele si de 2 ori mai mult potasiu decat bananele si de 3 ori mai mult fier decat spanacul?
  • Sunt printre cele mai marunte tipuri de seminte din lume?
  • Semintele de chia absorb lichid de 12 ori greutatea proprie si acest lucru se intampla in mai putin de 10 minute?
  • Vechii indieni le presarau pe rani si apoi bandajau locul, folosindu-se astfel de faptul ca semintele de chia au proprietatea de a proteja de infectii, de a dezinfecta si a grabi cicatrizarea?

Maioneza de post din soia

Reteta de maioneza de post din soia este una dintre cele mai bune dovezi ca si cei care tin post sau aleg sa urmeze o dieta vegetariana se pot bucura de o multime de preparate pline de savoare. Maioneza de post din soia va da consistenta salatelor tale pentru mesele de sarbatoare si le va transforma pe cele obisnuite intr-un adevarat festin.

TIMP PREPARARE 10 minute

PORTII 8

TIP RETETA Aperitiv

DIFICULTATE Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente reteta Maioneza de post din soia

  • 1 pahar lapte de soia
  • 1 pahar ulei de masline
  • 1/2 lingurita sare
  • 3 linguri suc de lamaie
  • 1/4 lingurita curcuma
  • 1 cartof fiert, optional

Mod de preparare:

  • Se amesteca toate ingredientele in blender.
  • Maioneza rezultata se pune intr-un borcan cu capac si se pastreaza 1-2 zile in frigider.
  • Este ideală pentru a da un plus de savoare si de consistenta preparatelor culinare vegetale.

Observatii:

  • Cartoful va face maioneza de post din soia putin mai tare si mai cosistenta, in timp ce prepararea fara cartof va duce la o maioneza mai spumoasa. Ambele variante sunt la fel de gustoase, dar fiecare poate sa aleaga dupa propriile preferinte si dupa preparatul in care urmeaza sa integreze maioneza rezultata.
  • Ingredientele nu trebuie adaugate pe rand, ca la o maioneza obisnuita, ele pot fi puse toate odata si mixate bine, va rezulta un sos alb-galbui, cu o consistenta cremoasa. In cazul in care il folosesti la o salata care include muraturi in saramura, eventual nu mai adauga sare si in maioneza.
  • Daca veti adauga la final putin usturoi proaspat pisat, veti obtine un sos care poate adauga savoare crochetelor de cartofi, de exemplu.
  • Aceasta reteta adauga, datorita uleiului de masline, si un numar mai mare de calorii salatelor tale, astfel incat persoanele care urmeaza o dieta de eliminare a kilogramelor in plus trebuie sa o evite sau sa o consume doar ocazional si in cantitati mici. 

     

Stiai ca?

  • Laptele de soia este o bautura vegetala obtinuta prin hidratarea si apoi presarea boabelor de soia si preferata de vegetarieni si de cei care tin post datorita numeroaselor beneficii pentru sanatate?
  • Laptele de soia este o sursa importanta de proteine de origine vegetala si aduce in dieta zilnica o cantitate mult mai mare de fibre decat laptele de vaca? In plus, el contine niste substante numite izoflavone, cu ajutorul carora organismul tau lupta impotriva bolilor cardio-vasculare, a osteoporozei si chiar a cancerului?
  • Laptele de soia, spre deosebire de laptele de vaca, te ajuta sa iti scazi colesterolul rau, dat fiind ca el contine o cantitate inzecita de acizi grasi sanatosi?
  • Curcuma (numita si turmeric sau sofran indian) este atat un cunoscut condiment, cat si o planta medicinala? Ea era folosita de chinezi si indieni inca din vechime ca remediu pentru diferite afectiuni cum ar fi  bolile de inima, durerile de dinti sau cele menstruale?

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Supa de mazare galbena

Pentru multi dintre noi masa nu este completa daca nu incepe cu o supa sau o ciorba. Supa de mazare galbena este una dintre cele mai hranitoare si gustoase alegeri pe care le poti face pentru tine si intreaga ta familie: contine fibre, vitamine si minerale atat de necesare unei dezvoltari armonioase. Se va dovedi perfecta si pentru copiii in crestere si pentru adultii care depun efort fizic sau intelectual intens.

TIMP PREPARARE  45 minute

PORTII   8

TIP RETETA Supa

DIFICULTATE Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente reteta:

  • 1 cana mazare galbena
  • ½ cana orez brun
  • 1 cana telina taiata marunt
  • 1 cana morcov tocat
  • 1 ceapa mare tocata
  • 1 lingurita busuioc
  • sare de mare
  • putin tarhon
  • 6 ½ cani apa
  • 2 linguri ulei de masline

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Mazare galbena decorticata

Orez brun prefiert

orez-brun-prefiert-1-kg

Sare de mare

sare-de-mare-fina-iodata-1-kg

Mod de preparare:

  • Mazarea si orezul se pun la fiert in cele sase cani si jumatate de apa.
  • Dupa 5 minute de fiert, se adauga restul ingredientelor (legumele taiate marunt) și se mai fierb inca 30 de minute.
  • La final se adaugă busuiocul si tarhonul taiat marunt, uleiul si se potriveste de sare, dupa gust.

Observatii:

  • Asa cum ai observat, aceasta reteta de supa de mazare galbena contine foarte putina grasime, asadar ea este potrivita, consumata in cantitati moderate, si pentru persoanele care doresc sa scada in greutate si urmeaza, in acest sens, o dieta hipocalorica. Supa de mazare asigura o parte importanta din nutrientii de care corpul tau are nevoie si, in plus, iti ofera si un gust foarte bun.
  • Pentru a ajuta mazarea uscata in rehidratare, este indicat ca, inainte de preparare, sa o lasi peste noapte la inmuiat, in apa rece. Totusi, in cazul mazarii galbene, acest pas nu mai este necesar, intrucat ea fierbe mai repede decat mazarea verde sau legumele asemanatoare (soiurile de fasole).
  • Daca iti place mai mult supa crema, dupa ce toate legumele au fiert suficient, inainte de a adauga busuiocul, tarhonul si uleiul poti pasa toate ingredientele.
  • Mazarea galbena decorticata este un aliment raspandit mai ales in bucataria orientala sau indiana, dar si romaneasca, in special in zona sudica. Din ea se pot prepara supe, supe creme, tocanite, dar si delicioase pate-uri vegetale sau piureuri. 

     

Stiai ca?

  • Desi in gastronomie este tratata (inclusa in retete) ca o clasica leguma, mazarea este, in realitate, un fruct? Desi chiar si dictionarele moderne o descriu ca planta leguminoasa, din punct de vedere botanic ramane fruct: explicatia este aceea ca boabele de mazare se dezvolta direct din floare.
  • Mazarea galbena este o importanta sursa de proteine si fibre pentru organismul tau? Alaturi de linte, fasole sau naut, mazarea galbena iti aduce o serie de nutrienti de importanta majora pentru sanatate. Pe langa cele mentionate anterior, enumeram si vitaminele sau mineralele, cum ar fi acidul folic, cuprul, fierul, zincul sau manganul.
  • Mazarea galbena sprijina buna functionare a sistemului digestiv? Tocmai datorita continutului de fibre, aceasta planta leguminoasa combate constipatia, accelereaza tranzitul intestinal si  antreneaza eliminarea rezidurilor.
  • Mazarea galbena contine betacaroten si luteina, doua elemente benefice pentru  sanatatea ochilor?

Hrisca la tava

Aceasta delicioasa reteta de hrisca la tava te va convinge ca hrisca, pseudo-cereala prea putin cunoscuta in gastronomia romaneasca, merita sa ocupe acolo un loc de cinste. Gustul puternic al ciupercilor, aroma dulceaga a conopidei, prospetimea patrunjelului si adierea de nuca de toamna din hrisca, vor crea impreuna o combinatie care iti va innebuni de placere papilele gustative.

TIMP PREPARARE   90 minute

PORTII   4

TIP RETETA   Fel principal

DIFICULTATE   Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente reteta Hrisca la tava

  • 2 ½ cani de hrisca spalata
  • 1 kg de conopida
  • 1/2 kg ciuperci taiate felii
  • 2 cepe tocate mărunt
  • 6 linguri ulei presat la rece
  • patrunjel tocat mărunt
  • sare, dupa gust
  • 1 pahar smantana de soia

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Seminte de hrisca

seminte-de-hrisca-1kg

Sare de mare fina iodata

sare-de-mare-fina-iodata-1-kg

 Mod de preparare:

  • Hrisca se caleste, pentru câteva minute, in putina apa si 4 linguri de ulei. Este foarte important sa adaugam apa, nu doar ulei, pentru ca hrisca trebuie sa fie mai curand inabusita, ca sa se inmoaie, nu sa se prajeasca.
  • Adaugi 3 cani de apa si continui sa fierbi in jur de 30 de minute. Respectarea timpului de fierbere va aduce hrisca la consistenta dorita. In cazul in care nu am fi fiert-o, era necesar sa o lasam peste noapte la inmuiat in apa, timp de cel putin 8-10 ore.
  • Desfaci conopida in buchetele si le speli bine.
  • Fierbi conopida separat, in apa cat sa o acopere, timp de 5-6 minute apoi o strecori. Atentie: nu trebuie lasata prea mult la fiert, intrucat se va zdrobi, datorita continutului mare de apa a acestei legume.
  • Vei toca marunt ceapa si apoi o vei praji impreuna cu ciupercile ( tocate si ele) in 2 linguri de ulei si putina apa, iar la final adaugi si patrunjelul. Nu adauga foarte multa apa, 2-3 linguri sunt suficiente, pentru ca ciupercile contin si ele apa foarte multa, asa ca daca tu adaugi in exces, ele se vor fierbe in loc sa se caleasca.
  • Intr-un vas termorezistent asezi un strat de hrisca, peste el ciupercile si ceapa, iar deasupra buchetelele de conopida. Peste conopida presari sare dupa gust si apoi torni paharul de smantana de soia.
  • Lasi preparatul la cuptor pentru aproximativ 15-20 de minute.
  • Se poate servi alaturi de o salata din cruditati si o pasta de naut sau alune.  

     

 Observatii:

  • Aceasta reteta nu doar ca este delicioasa, dar se potriveste nu numai pentru vegetarieni, ci si pentru persoanele care doresc sa tina post.
  • Cel mai sanatos si mai indicat tip de ulei pentru aceasta reteta este cel din seminte de floarea soarelui presat la rece.  
  • Respecta timpul de preparare si, la fiecare pas, echilibrul intre ulei si apa, daca vrei ca preparatul sa aiba un usor gust de copt, nu sa fie complet fiert.
  • Pentru un plus de savoare, in loc de clasicele ciuperci champignon (proaspete sau la cutie) foloseste hribi sau ghebe si te asigur ca imediat ce vei termina portia de hrisca la tava din farfurie, vei dori sa imi mai pui una.  
  • Poti coace preparatul si intr-o tava obisnuita, dar in acest caz unge-o cu putin ulei inainte de a pune compozitia la foc, ca sa  fii sigur ca nu se lipeste. Totusi, in cazul in care folosesti o tava clasica, vei pierde o parte din efectul vizual al preparatului.

  Stiai ca?

  • Hrisca este un aliment  foarte potrivit pentru dieta de slabire, intrucat nu contine multe calorii, in schimb da senzatia de satietate si ajuta la eliminarea apei in exces din organism?
  • Semintele sau faina de hrisca pot fi ontroduse in alimentatia copilului tau inca de la varsta de 8 luni?
  • Nu contine gluten, deci poate fi consumata si de persoanele care prezinta intoleranta la acest compus?
  • Hrisca contine 8 aminoacizi esentiali si elemente ca mangan, cupru. calciu si magneziu?

Pastă vegetală de alune cu spanac

Gustare delicioasa, numai buna de savurat pe o felie de ardei sau castravete proaspat si crocant, reteta de pastă vegetală de alune cu spanac iti ofera o portie de energie in momentele dupa-amiezei, cand inca mai ai de lucru, dar parca avantul ti-a disparut. Perfect pentru digestie, minunat pentru papilele tale gustative, pasta vegetală poate fi consumată in perioada de post sau oricand ai chef de ceva bun.

TIMP PREPARARE  10 minute

PORTII 4

TIP RETETA Aperitiv

DIFICULTATE Scazuta

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente reteta Pastă vegetală de alune cu spanac

  • 2 cani alune de padure (hidratate timp de 2 ore)
  • 50-100 g spanac proaspat
  • 8 linguri apa
  • 2 linguri ulei de masline
  • 5 catei de usturoi
  • 1 lingura maghiran
  • sare, dupa gust

Mod de preparare:

  • Alunele de padure se lasa la hidratat in apa cat sa le acopere, timp de minim 2 ore inainte de preparare. Se clatesc apoi si scurg de apa.
  • Alunele, apa, usturoiul, uleiul si sarea se mixeaza bine in blender.
  • Se spala spanacul frunza cu frunza.
  • Se adauga spanacul la amestecul precedent si se mai mixeaza cateva secunde.
  • Se serveste cu morcovi, castraveti sau ardei.

     

Observatii:

  • Prin hidratare, alunele de padure isi vor activa pe deplin proprietatile nutritive, iar textura preparatului tau va fi net imbunatatita, deci nu omite acest pas, care nu presupune, de fapt, nici un efort, pentru ca in cele 2 ore poti sa faci alte activitati in bucatarie.

Stiai ca?

  • Atat spanacul, cat si usturoiul fac parte dintre legumele cu calorii negative? Asta inseamna ca efortul de digestie al corpului tau duce la un consum caloric mai mare decat aportul alimentelor respective. Cu o dieta zilnica plina de astfel de ingrediente, poti sa slabesti pe termen lung in mod sanatos. O lista a principalelor legume si fructe cu calorii negative gasesti in articolul dedicat acestui aspect.
  • Preparatele din frunze de spanac proaspete contribuie la prevenirea sau la tratarea unor afectiuni diverse cum ar fi tusea, acneea, sau, mai important, hipertensiunea arteriala si anemia?
  • Spanacul face adevarate minuni pentru digestia ta? Practic, el reprezinta cel mai bun material organic pentru curatarea si regenerarea tractului intestinal.
  • Pentru a beneficia pe deplin de toate proprietatile spanacului, specialistii in nutritie recomanda foarte ferm consumarea acestuia in stare cruda, nu fiarta?
  • Din alunul de padure se folosesc nu doar fructele, dar si lemnul, in industria mobilei?
  • Alunele de padure sunt delicioase, atat utilizate crude, in diferite preparate, cat si prajite, pe post de gustare (daca suntem atenti la adaosul de sare), sau sub forma de ulei si unt de alune?
  • Cercetatorii britanici au descoperit ca persoanele care consuma in mod regulat alune de padure sau alte fructe din soiul celor cu coaja tare, isi scad cu 20% riscul de deces cauzat de afectiuni cardiovasculare, respiratorii sau cancer?
  • O portie de 30 de grame de alune de padure contine aproape 10% din doza zilnica recomandata de proteine? Acesta este motivul pentru care aceste fructe sunt foarte indragite de catre vegetarieni sau de persoanele care tin post, asadar trebuie sa gaseasca metode alternative de a-si asigura proteinele in alimentatie.

Budinca de tapioca perle cu fructe

Daca nu ai gustat pana acum tapioca, trebuie neaparat sa o faci si sa descoperi de ce este un aliment atat de popular in intreaga lume! Noi iti spunem numai atat pentru moment: are zero grasimi! Tapioca perle cu fructe este un desert delicios, inedit și sanatos, excelent pentru întreaga familie. Intr-o dupa-amiaza calduroasa de vara, incearca acest preparat rece, de la frigider, iar in zilele reci de iarna mananc-o proaspat fiarta, usor calduta.

TIMP PREPARARE   30 minute

PORTII   4

TIP RETETA   Desert

DIFICULTATE   Scazuta

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente reteta Budinca de tapioca perle cu fructe

  • 1 cana tapioca perle (cca 150 g)
  • 8 cesti apa (cca 800 ml)
  • 150 g fulgi de cocos
  • zahar brut, dupa gust (cca 100g)
  • 300 g fructe (de sezon, congelate sau uscate)
  • 1 conserva de ananas bucati, optional, unde puteți adăuga și sucul de ananas

  Mod de preparare:

  1. Intr-un vas, preferabil cu fund antiaderent, se pune la foc apa, iar când clocotește, se adaugă tapioca, fierbând timp de 20-25 de minute. Se va lăsa la foc mic pana cand perlutele devin transparente si in tot acest timp se amesteca, pentru a nu se lipi de fundul vasului, dar, mai ales, pentru a nu se forma cocoloase.
  2. Se lasa 5 minute la racit, timp in care vom taia fructele in bucatele mici.
  3. Dupa ce tapioca s-a racorit putin, se adauga zaharul brut, cate putin, amestecand in mod continuu.
  4. Dupa ce zaharul a fost integrat (iar tapioca este inca fierbinte) adaugi fulgii de cocos si fructele maruntite.  Vei continua amestecarea, dar usor de aceasta data, in asa fel incat fructele sa se integreze in preparat, dar sa nu se zdrobeasca complet.
  5. Torni tapioca in boluri si o decorezi cu bucati de fructe.  

     

  Observatii:

  • Poti sa inlocuiesti zaharul brut cu mierea, dar trebuie sa ai grija ca, pentru a pastra pe deplin calitatile mierii, sa nu o amesteci in compozitie atata timp cat tapioca este clocotita, ci numai dupa ce s-a racit putin.
  • Tapioca o poți lăsa la înmuiat într-o cantitate de apă, pe care o sustragi din cantitatea totală de apă. La final budinca se va lega mai bine, iar perlele nu vor mai fi așa de vizibile, ci multe se vor desface.
  • Fructe de sezon pot insemna capsune, fructe de padure, piersici, caise, visine sau oricare altele iti plac, important este ca acestea sa fie bine coapte. Foarte apreciate sunt variantele de budinca de tapioca cu mango, budinca de tapioca cu banane, budinca de tapioca cu capsune sau budinca de tapioca cu zmeura. Poti folosi si fructe congelate, sau confiate.
  • Se poate prepara tapioca si cu lapte vegetal, nu doar cu apa, caz in care trebuie sa fii cu atat mai atenta la amestecatul compozititi in timpul fierberii, intrucat va creste riscul ca aceasta sa se lipeasca sau sa formeze cocoloase.

  Stiai ca?

  • Boabele de tapioca sunt obtinute din radacinile unui arbust numit „manioc” sau „cassava„, care creste in tarile calde, sud africane?
  • Tapioca nu contine DELOC gluten, ea putand deci sa fie consumata si de persoanele care sufera de boala celiaca?
  • Printre beneficiile aduse de tapioca in organismul tau regasesti:  imbunatatirea circulatiei sangelui, a digestiei, reducerea colesterolului, prevenirea bolii Alzheimer si a diabetului?
  • Tapioca poate fi introdusa in alimentatia bebelusului tau de la varsta de 8 luni, fiind potrivita, datorita consistentei sale, pentru momentul de la inceptul diversificarii, atunci cand copilul invata sa treaca de la lichid la o consistenta ceva mai crescuta a alimentelor?

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Mancare de linte rosie scazuta

Aperitiv, gustare sau fel principal, aceasta reteta de mancare de linte rosie scazuta este potrivita pentru vegetarieni, persoane care tin post sau pentru cei care doresc sa manance sanatos, fara a face rabat de la savoare si gust. Vei economisi timp si efort cu pregatind un preparat cu linte, pentru ca nu este doar foarte gustos si deosebit de satios, dar si mult mai simplu de gatit decat alte tipuri de legume cu boabe uscate.

TIMP PREPARARE   60 minute

PORTII   4

TIP RETETA   Fel principal

DIFICULTATE   Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente reteta Mancare de linte rosie scazuta

  • 500 g linte rosie
  • 1 ceapa
  • 2 morcovi
  • 2 catei de usturoi
  • 1 foaie de dafin
  • 1 lingura zahar brut
  • 1/3 cana zeama de lamaie
  • 1 lingurita patrunjel
  • 1 lingurita boia de ardei dulce
  • bautura din soia simpla
  • cateva linguri ulei de masline
  • 2 linguri faina de soia, optional
  • 1 lingurita sare

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

[/vc_cta]

Linte rosie decorticata

linte-rosie-decorticata-500g

Faina de soia

faina-de-soia-250g

  Mod de preparare:

  • Lasi lintea peste noapte in apa, la inmuiat.
  • Fierbi lintea rosie impreuna cu foaia de dafin si zaharul brut.
  • Toci marunt ceapa si morcovii.
  • Pisezi usturoiul.
  • Calesti ceapa, morcovul si usturoiul in putina  apa cu ulei.
  • Dupa aproximativ 25 de minute, cand lintea este fiarta, se scurge si apoi se amesteca cu celelalte ingrediente pe care tocmai le-ai calit si cu zeama de lamaie.
  • Din faina integrala, bautura din soia si ulei se face un sos bechamel.
  • Intr-o craticioara pune la foc mic uleiul si, atunci cand acesta este fierbinte, adauga faina in ploaie, amestecand foarte repede, ca sa nu se arda, pentru ca va capata un gust neplacut si o culoare bruna.
  • Dupa ce ai terminat de integrat faina, iei craticioara de pe foc si adaugi bautura vegetala, putin cate putin, amestecand mereu, pentru a nu se  forma cocoloase.
  • La final, condimentezi cu boia de ardei dulce, sare si piper si pui vasul la foc mic, pana cand da in clocot de cateva ori.
  • Integrezi sosul imediat in mancarea de linte rosie scazuta, ca sa nu se formeze o crusta deasupra lui.
  • La final, amesteci bine si servesti cald sau rece. 

     

  Observatii:

  • Faina de soia din mancarea de linte este optionala. Datorita continutului de proteine, aceasta este recomandata mai ales vegetarienilor, care nu isi pot extrage proteine din alimentele de origine animala, persoanelor care fac exercitii fizice si, in general, oricarei persoane pe parcursul anotimpului rece.
  • Desi poate sa para complicat, sosul bechamel este foarte simplu de pregatit si de integrat in multe alte preparate.
  • Lintea este foarte satioasa, asa incat daca o consumi pe post de aperitiv, ai grija sa nu exagerezi, pentru ca te vei satura rapid.
  • Din ziua in care ai gatit-o si ai gustat din ea, o vei dori si in zilele in care nu este post.
  • Poti sa pregatesti dupa aceeasi reteta si lintea verde, dar ea nu va fi la fel de pufoasa.

  Stiai ca?

  • Lintea a fost una dintre primele plante cultivata de om pentru alimentatie, inca din Neolitic?
  • Etimologic, numele acestei plante inseamna lentila (din latinescul lens)?
  • Lintea are de 7 ori mai mult fier decat spanacul si de 3 ori mai mult calciu decat majoritatea cerealelor?
  • Lintea este o sursa foarte buna de fibre care ajuta la scaderea colesterolului, scaderea nivelului de zahar din organism si imbunatatirea digestiei?
  • Lintea contine zero grasimi?
  • O ceasca de linte fiarta are aproximativ 100 de calorii?
  • Datorită timpului de fierbere redus, lintea este o excelentă alternativa la fasole, atat in componenta preparatelor pasate, cat si in supa, sau asociata cu orez si legume.
  • Lintea este atat o planta alimentara cat si una medicinala. Boabele se folosesc in gastronomie, in timp ce semintele ei se utilizeaza in scop terapeutic.

Budinca de cereale cu scortisoara

Budinca de cereale cu scortisoara

Reteta de budinca de cereale cu scortisoara este o alegere delicioasă pentru micul dejun si pentru o familie sanatoasa si fericita. Nu trebuie sa te trezesti cu mult mai devreme pentru a pregati acest preparat, el va fi gata cat ai clipi si ii va incanta pe toti cei dragi. In plus, vei fi o mama linistita: copiii tai sunt hraniti echilibrat si natural. Cerealele consumate la prima si cea mai importanta masa a zilei asigura startul plin de energie de care ai atat de multa nevoie pentru desfasurarea activitatilor cotidiente.

TIMP PREPARARE   30 minute

PORTII   4

TIP RETETA   Mic dejun/Desert

DIFICULTATE   Scazuta

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente reteta Budinca de cereale cu scortisoara

 

  Mod de preparare reteta Budinca de cereale cu scortisoara

  • Toate ingredientele se amesteca si se fierb la foc mic pana se inmoaie fulgii si se absoarbe tot lichidul.
  • Se lasa compozitia la racit in forme pentru briose.
  • Dupa ce s-au racit, se scot budincutele si se rastoarna.
  • Le poti servi simple sau alaturi de un sos de fructe sau gem.
  • Budinca de cereale cu scortisoara repezinta o alegere delicioasă pentru micul dejun si pentru o familie sanatoasa si fericita.

  Observatii reteta Budinca de cereale cu scortisoara

  • Pentru a pregati aceasta budinca, poti sa folosesti un mix de fulgi de cereale cum este cel prezentat mai sus, la sectiunea de ingrediente, sau sa alegi preferatele tale dintre cele mai sanatoase tipuri de fulgi: fulgi de ovaz, fulgi de orz, fulgi de graufulgi de secara.
  • In cazul in care vrei sa scapi de suparatoarele kilograme in plus si sa dobandesti o silueta armonioasa, renunta la sosul sau gemul de fructe, multumeste-te cu indulcirea pe care o aduce mierea din compozitia preparatului, ea este suficienta pentru un gust foarte bun. Eventual adauga o mana de fructe proaspete.
  • Daca vrei o portie mai mare la micul dejun, inlocuieste formele de briose cu niste castronele.
  • Pentru a-si pastra atat gustul, cat si proprietatile benefice, aceasta budinca ar trebui consumata pe loc. In caz contrar, pastreaz-o la frigider, dar nu mai mult de 48 de ore.

  Stiai ca?

  • Datorita numarului mare de fibre din compozitie, fulgii de cereale te ajuta la o mai buna functionare a sistemului digestiv?
  • Consumand zilnic cel putin o portie de cereale intergale iti reduci semnificativ riscul de a dezvolta prematur boli cardiovasculare?
  • Specialistii in nutritie ne recomanda alternarea diferitelor tipuri de cereale (sau pseudocereale) pe care le consumam la micul dejun? Optiuni sunt foarte multe si sanatoase toate: orzul, ovazul, secara, graul, hrisca sau orezul.
  • Karobul, spre deosebire de cacao, nu contine deloc cofeina, putand fi consumat in orice moment al zilei, atat de adulti, cat si de copii?
  • Daca ar putea produce singura 1 kg de miere, o albina ar trebui sa faca aproximativ 40.000 de zboruri, lucru care, din punct de vedere al distantei, echivaleaza cu ocolul globului pamantesc? Din pacate, harnica albina nu traieste suficient timp cat sa poata realiza aceasta performanta.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Pastă vegetală de linte rosie

pateu de linte

Un aperitiv cremos si hranitor sau o gustare satioasa, reteta de pastă vegetală de linte rosie se va potrivi pentru o larga varietate de situatii. Aroma deosebita si nutrientii din continutul acestui preparat il fac potrivit atat pentru vegetarieni, cat si pentru persoanele care tin post. Noi spunem ca gustul special al lintei va fi indragit de la prima degustare, dar nu trebuie sa ne crezi pe cuvant: incearca-l si te va convinge!

TIMP PREPARARE  30 minute

PORTII   4

TIP RETETA  Aperitiv

DIFICULTATE   Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente reteta Pastă vegetală de linte rosie

  • 100 g linte rosie
  • 1 morcov
  • 1 radacina de patrunjel
  • 2 linguri mustar
  • 3 linguri orez
  • 1/2 cana ulei vegetal
  • 1 ceapa
  • 2 catei de usturoi
  • maghiran
  • foi de dafin
  • sare

Mod de preparare reteta Pastă vegetală de linte rosie

  • Lintea se spala bine in cateva ape, apoi se fierbe in jur de 25 de minute in apa de 3 ori mai multa decat cantitatea de boabe.
  • Orezul se fierbe la randul sau conform indicatiilor de pe pachet.
  • Se pun la fiert morcovul si patrunjelul impreuna cu foile de dafin.
  • Când legumele sunt aproape fierte adaugam lintea pentru inca 2-3 clocote impreuna, pentru a se intrepatrunde gusturile.
  • Strecuram compozitia si pastram 100 ml din zeama pentru a o adauga la final, daca pateul este prea tare.
  • Se caleste ceapa in putin apa.
  • Mixam compozitia fiarta impreuna cu restul ingredientelor (mustar, orezul fiert anterior, uleiul presat la rece, ceapa, usturoiul si maghiranul).
  • Daca este prea tare compozitia rezultata, adaugam din zeama pastrata pana obtinem o pasta cremoasa si usor de intins.
  • Se da la frigider pentru o ora.

Observatii reteta Pastă vegetală de linte rosie

  • Pe piata se comercializeaza mai multe tipuri de linte: rosie, verde, neagra sau maro (primele doua tipuri sunt cele mai raspandite si gustoase de aceea le gasiti si pe site-ul Sano Vita). Fiecare tip de linte are un anumit gust special si utilizare in preparate specifice, iar consistenta de dupa fierbere difera de asemnea. De exemplu, pentru reteta de pastă vegetală de linte folosim lintea rosie, care fierbe mult mai repede decat cea verde, iar boabele se paseaza mult mai usor, rezultand o pasta cremoasa si cu o aroma deosebita.
  • Spre deosebire de lintea verde, lintea rosie nu este necesar sa fie tinuta in apa inainte de fierbere, ceea ce face ca retetele cu linte rosie sa se gateasca in timp mai scurt decat cele cu linte verde.

Stiai ca?

  • Lintea contine de 7 ori mai mult fier decat spanacul si de 3 ori mai mult calciu decat cele mai multe dintre cereale?
  • Lintea a fost una dintre cele dintai plante cultivate si consumate de oameni? Se pare ca originea ei se gaseste in indepartatul Neolitic, iar ramasite ale acesteia au fost descoperite in morminte egiptene cu o vechime de mai mult de 2000 de ani inaintea erei noastre.
  • Lintea nu contine deloc grasimi si nici multe calorii? Conceptia potrivit careia lintea ingrasa si nu ar fi potrivita pentru persoanele care doresc sa elimine kilogramele in exces este eronata, intrucat o cana de linte fiarta nu aduce organismului mai mult de 220 de calorii.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]