Smoothie cu unt de arahide

0

Smoothie cu unt de arahideReteta de smoothie cu unt de arahide este ideala pentru inceputul tau de zi sau pentru momentele in care te simti lipsit de energie. Untul de arahide contine grasimi sanatoase, banana ofera dulceata, iar laptele de soia – proteine esentiale. Scoti ingredientele din camara sau din frigider, le mixezi si in doar cateva minute ai preparat un smoothie delicios si plin de beneficii pentru sanatate.

TIMP PREPARARE 5 minute

PORTII 2

TIP RETETA Bautura

DIFICULTATE Scazuta

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente reteta Smoothie cu unt de arahide

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Lapte de soia

lapte de soia

Unt de arahide cremos

unt-de-alune-pasta-de-alune-cremoasa-375g

Mod de preparare reteta Smoothie cu unt de arahide

  • Se pun toate ingredientele in blender si se mixeaza, pana se omogenizeaza.
  • Se serveste imediat.

Observatii reteta Smoothie cu unt de arahide

  • Banana folosita trebuie sa fie bine coapta pentru a se mixa usor si a da dulceata smoothie-ului.
  • Acest smoothie cu unt de arahide, datorita componentelor sale bogate in fibre si proteine, iti va da un adevarat boost de energie, de aceea momentul ideal de a-l consuma este dimineata. Pentru persoanele care nu reusesc sa adopte obiceiul sanatos al micului dejun, un smoothie poate fi un inlocuitor foarte bun, oferind o mare parte din nutrientii de care organismul are nevoie.

Stiai ca?

  • O singura banana, desi contine numai 100-120 de calorii (numarul acestora difera in functie de marimea fructului), este suficienta cat sa te energizeze pentru un efort intens cu o durata de 90 de minute? Din acest motiv sportivii de performanta o prefera altor fructe, atata inainte, cat si dupa antrenamentele pe care le practica.
  • Bananele contin fructoza, sucroza si glucoza – trei zaharuri naturale, la care se adauga proteine si fibre, iar aceasta componenta care le face extrem de indicate pentru o digestie usoara? In plus, ele satisfac nevoia de dulce, asadar pot sa constituie o gustare usoara, delicioasa si energizanta.
  • Bananele sunt eficiente in lupta impotriva celulitei? Aceste fructe contin potasiu, mineral care activeaza sistemul limfatic si te ajuta sa elimini excesul de apa din organism – una dintre cauzele aparitiei neplacutului aspect de coaja de portocala al coapselor tale.
  • Untul de arahide este un aliment extrem de sanatos, bogat in grasimi bune si in proteine? Consumat cu moderatie el aduce numai beneficii organismului tau: reduce riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare, mentine pe o perioada lunga de timp senzatia de satietate, te protejeaza de virusi si infectii bacteriene, intareste oasele si ajuta la dezvoltarea musculaturii.
  • Persoanele care consuma 30g de unt de arahide pe saptamana in mod regulat, prezinta un risc cu 25% mai mic de a dezvolta calculi biliari?
  • Untul de arahide contine cantitati mai mari de antioxidanti decat merele sau morcovii?

Burgeri vegetali cu ovaz si spanac

Aceasta reteta de burgeri vegetali cu ovaz si spanac este o alternativa de senzatie la mancarea de tip junk food. Ea te va ajuta nu doar sa te hranesti dupa cele mai intelepte principii nutritionale fara sa faci rabat de la gustul bun, dar iti vei putea aduca si copiii in acest spirit al alimentatiei sanatoase.

Cu un continut nutritional exceptional, burgerii vegetali cu ovaz si spanac pot fi consumati de vegetarieni, de copiii in crestere, femeile insarcinate, persoanele care tin post si, alaturi de ei, de toti cei pentru care sanatatea este un bun de pret, care trebuie aparat.

TIMP PREPARARE   90 minute

PORTII   4

TIP RETETA   Fel principal

DIFICULTATE   Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente reteta Burgeri vegetali cu ovaz si spanac

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Fulgi de ovaz

Amestec de legume ardelenesc

Fulgi de drojdie inactiva

Faina de soia

faina-de-soia-250g

  Mod de preparare:

  • Se spala foarte bine spanacul si se opareste in cele 2 cani de apa.
  • Se scoate apoi, se stoarce bine.
  • Apa in care a fiert spanacul se toarna peste fulgii de ovaz pentru a-i inmuia.
  • Se toaca marunt spanacul si ceapa.
  • Se curata si se striveste usturoiul.
  • Adaugi toate ingredientele peste fulgii de ovaz muiati in apa de la spanac si amesteci foarte bine, ca sa se omogenizeze.
  • Iti uzi palmele cu apa si apoi modelezi burgerii cu mainile ( palmele trebuei umezite dupa fiecare burger, pentru a-ti facilita modelarea si a evita ca umplutura sa se lipeasca).
  • Pregatesti o tava, tapetand-o cu hartie de copt si aprinzi cuptorul, lasandu-l sa se incalzeasca pana la la 180 grade C (temperatura mica).
  • Asezi burgerii pe rand in tava si ii introduci in cuptorul preincalzit.
  • Se lasa la foc mediu 30 de minute, dupa care burgerii se intorc si se mai coc inca 30 de minute si pe cealalta parte.
  • Se mananca cu pofta, calzi.

 

  Observatii:

  • Burgerii vegetali sunt foarte buni în sendvisuri cu rosie, salata verde si smantana vegetala.
  • Fata de reteta clasice de burgeri, aceasta reteta de burgeri vegetali cu ovaz si spanac este incomparabil mai sanatoasa, atat din punct de vedere al ingredientelor care intra in componenta lor, cat si ca mod de preparare.
  • Continutul caloric este si el net inferior celui al burgerilor traditionali.
  • Secretele care dau savoare maxima acestui preparat sunt: inmuierea fulgilor de ovaz in apa in care a fiert spanacul si condimentarea compozitiei.

  Stiai ca?

  • Impreuna cu kebabul turcesc, pastele si pizza italienesti, sushi-ul din Japonia, burgerii sunt unul dintre cele mai cunoscute preprate ale bucatariei globale? Interesant este insa faptul ca popularitatea lor nu se datoreaza gustului, ci capacitatea lor de adaptare la fiecare tare in care patrunde: un burger imprumuta din ingredientele specifice unei zone si astfel are succes chiar si in fata celor mai traditionali consumatori. Exact acest fenomen s-a intamplat si in cazul bucatariei vegetariene.
  • Pentru fiecare preparat din categoria junk food exista o alternativa sanatoasa? Totul este sa iti alegi cu atentie ingredientele!
  • Fulgii de ovaz din componenta acestei retete de burgeri vegetali reprezinta un aliment cu extraordinare beneficii pentru sanatate? Nu degeaba ovazul nu lipseste de la micul dejun al reginei Marii Britanii, Elisabeta a II-a!
  • Cel mai scump burger din lume costa peste 1400 euro? Produsul, care a intrat in cartea recordurilor, se numeste Glamburger si este disponibil la restaurantul Honky Tonk din Chelsea.

Budinca de tapioca cu fructe si lapte de cocos

Budinca de tapioca cu fructe si lapte de cocos este un desert delicios si extrem de simplu de preparat, care poate fi consumat atat cald, cat si rece. Ornata frumos, budinca de tapioca iti garanteaza un efect de senzatie in fata musafirilor. Poate fi pastrata la frigider si servita copiilor pe post de gustare. Este hranitoare, se digera usor si nu contine gluten.

TIMP PREPARARE  30 minute

PORTII  4

TIP RETETA  Desert

DIFICULTATE  Scazuta

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


   Ingrediente reteta Budinca de tapioca cu fructe si lapte de cocos

  • 3 cesti bautura vegetala (lapte de orez, lapte de soia, lapte de cocos sau migdale)
  • 1/2 ceasca tapioca perle
  • 1/2 ceasca apa
  • 1/2 ceasca zahar brut
  • 2 linguri fructe de sezon maruntite

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Tapioca perle

Lapte de cocos

Zahar brut

[/

  Mod de preparare:

  • Se inmoaie tapioca in jumatate de ceasca de apa rece si se lasa aproximativ 1 ora, pana ce absoarbe lichidul in totalitate. Aceasta etapa este extrem de simpla si ea face ca reteta sa dureze in total 90 de minute, desi in timpul in care tapioca sta la inmuiat poti face orice altceva prin bucatarie.
  • Intr-un vas, preferabil cu fund atiaderent, se pun la foc mediu laptele, zaharul si tapioca si se lasa la fiert 20-25 de minute. In acest timp se amesteca in mod continuu, pana cand lichidul scade si compozitia se leaga bine. Daca te opresti din amestecat, risti ca zaharul netopit sau boabele de tapioca sa se lipeasca de fundul vasului, rezultand fie o budinca de tapioca afumata, fie una cu cocoloase.
  • Se toarna in boluri si se orneaza cu fructe.
  • Se poate consuma atat calda, cat si rece. 

     

  Observatii:

  • Notiunea de ceasca apare ca unitate de masura la toate ingredientele acestei retete, in afara de fructe, care sunt pentru decor si la care ai libertatea de a adauga cate doresti. Daca vrei sa prepari o cantitate mai mica, foloseste cani de cafea de 100 ml. Daca doresti o cantitate mai mare, masoara ingredientele folosind cani de ceai de 200-250 ml.
  • Pentru un preparat complet natural, poti folosi zahar brut din trestie de zahar sau miere. Daca alegi mierea, o vei adauga la final, dupa ce ai fierte perlele de tapioca cu laptele vegetal.
  • Fructe de sezon pot insemna capsune, fructe de padure, piersici, caise, visine sau oricare altele iti plac, important este ca acestea sa fie bine coapte. Foarte apreciate sunt variantele de budinca de tapioca cu mango, budinca de tapioca cu banane, budinca de tapioca cu capsune sau budinca de tapioca cu zmeura.
  • Exista si o varianta de budinca de tapioca la cuptor, preparata similar, dar fara fructe deasupra, cu stafide sau alte fructe confiate in compozitie.
  • Se poate prepara budinca de tapioca si fara lapte, dar, in acest caz, pentru un plus de savoare, se recomanda sa pui o cantitate dubla de fructe, din care jumatate va fi integrata in budinca de tapioca, iar cealalta jumatate va fi folosita pentru ornat.

   Stiai ca?

  • Boabele de tapioca sunt obtinute din radacinile unui arbust care creste in tarile calde, sud africane?
  • Tapioca este un aliment usor de digerat, cu beneficii antiseptice, cicatrizante si dezinfectante care imbunatateste tranzitul intestinal?
  • Tapioca are in compozitie amidon, proteine, vitamine si apa, dar nu contine deloc gluten, inlocuind cu succes faina, atat in preparate dulci, cat si sarate?

Placinta de linte rosie

Placinta de linte rosie poate fi considerata aperitiv, gustare sau chiar fel principal, intrucat nu este doar delicioasa, ci si hranitoare si plina de beneficii pentru organism. Chiar daca prepararea pare, la prima vedere, migaloasa, in realitate, cu instrumentele moderne din bucatarie te vei descurca rapid si eficient, iar gustul obtinut va compensa orice efort!

TIMP PREPARARE 90 minute

PORTII    8

TIP RETETA    Gustare

DIFICULTATE Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente:

  • 5 linguri ulei de masline
  • 2 ½ cani apa
  • 1 ceapa taiata marunt
  • 1 lingurita cimbru
  • 50 g telina tocata marunt
  • 1 morcov dat pe razatoarea mica
  • 1 lingurita boia dulce
  • 3 catei de usturoi maruntiti
  • 250 ml bulion
  • 1 cana linte rosie
  • 1/2 kg cartofi curatati
  • 2 linguri faina de grau integrala
  • 1/2 ceasca lapte de soia
  • 1/2 lingurita sare

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Faina de grau integrala

Sare de mare

sare-de-mare-fina-iodata-1-kg

Mod de preparare:

  • Se taie cartofii in sferturi, se pun apoi in apa cat sa ii acopere si se lasa la foc mediu pana cand se fierb.
  • Cand  vezi ca sunt gata, scurgi apa inn care au fiert si ii lasi la racit.
  • Intre timp, vei pune la calit ceapa, usturoiul, 2 linguri de ulei, 1/2 cana de apa, cimbrul, telina si morcovul, timp de aproximativ 10 minute.
  • Speli lintea rosie in mai multe ape.
  • Adaugi peste compozitia de legume de mai sus bulionul, restul de apa si lintea rosie, lasand in continuare sa fiarba timp de inca 30 de minute, cu capacul pus, pana cand ai sa constati ca scade.
  • Se adauga 1/2 lingurita de sare si boiaua rosie.
  • Lasa toata compzitia sa se raceasca putin, ca sa nu te frigi cand o vei pregati pentru dat la cuptor.
  • In acest timp  pui intr-un castron cartofii fierti, 3 linguri de ulei plus ceasca de lapte de soia si mixezi aceasta compozitie, folosind fie mixerul, fie blenderul.
  • Cand cartofii sunt pasati, adaugi faina de grau integrala si un varf de lingurita de sare si amesteci pentru omogenizare.
  • In acest moment vei vedea ca ai obtinut un piure tare.
  • Se pune cam jumatate din cantitatea de piure pe fundul unei tavi rotunde si pe margini, eventual niveland putin cu ajutorul unei linguri.
  • Adaugi in tava rotunda lintea, dupa care asezi deasupra piureul ramas, eventual dand un aspect decorativ cu o lingurita, asa cum se poate vedea si in fotografia noastra.
  • Pui placinta de linte rosie in cuptorul preincalzit la 200 grade C si o lasi la copt timp de 30 de minute. 

     

Observatii:

  • Poti gasi pe piata mai multe tipuri de linte, de la cea rosie sau verde si pana la lintea neagra sau maro – primele doua tipuri sunt cele mai folosite in gastronomie, de aceea le comercializam si pe site-ul Sano Vita. Fiecare tip de linte are un gust specific si o anumita consistenta dupa fierbere, iar de aici pornesc si diferentele intre preparatele in care se adauga. In placinta de linte vom folosi lintea rosie care se fierbe intr-un timp de doua ori mai scurt decat cea verde si are o textura mai pufoasa.
  • Desi prepararea poate sa para migaloasa, gustul delicios iti va rasplati eforturile.

Stiai ca?

  • Continutul de fier din boabele de linte este de 7 ori mai mare decat in cazul spanacului, iar continutul de calciu este de 3 ori mai mare decat al majoritatii cerealelor?

Fursecuri de migdale cu merisoare

Reteta noastra de fursecuri de migdale cu merisoare iti va aduce pe masa un desert crocant si savuros, perfect pentru zilele in care ai pofta sa pregatesti ceva bun pentru intreaga ta familie, intr-un timp relativ redus. Fata de dulciurile procesate, fursecurile de migdale cu merisoare sunt mult mai sanatoase, pentru ca au in compozitie ingrediente naturale, cu ample beneficii pentru organism.

TIMP PREPARARE  40 minute

PORTII   o tava de fursecuri

TIP RETETA Desert

DIFICULTATE Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente reteta Fursecuri de migdale cu merisoare

  • 1 ceasca migdale
  • 1 ceasca amidon de porumb
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • coaja rasa de la 1/2 portocala
  • 3 linguri ulei de masline
  • 3 linguri miere
  • 3 linguri merisoare confiate

Glazura:

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Merisoare confiate

merisor-confiat-500g

Amidon din porumb

Nuca de cocos

nuca-de-cocos-250g

Mod de preparare:

  • Se incalzește cuptorul la 180 grade C, ca sa il ai cald, pregatit pentru cand vei termina de preparat fursecurile.
  • Se dau migdalele prin rasnita pana devin fine ca faina.
  • In continuare, se amesteca bine toate ingredientele (cu exceptia merisoarelor) intr-un castron, pana se formeaza o coca.
  • Se incorporeaza la final merisoarele si, cu ajutorul a doua lingurite, se formeaza bilute, care se turtesc putin si se pun in tava, pe hartie de copt.
  • Se coc in cuptor la foc mic aproximativ 20 de minute, pana devin aurii.
  • Pentru glazura, se rasnesc 3 linguri de zahar brut si se amesteca impreuna cu 1 lingurita de apa.
  • Se da fursecul prin glazura, apoi prin fulgii de cocos.

Observatii:

  • Fursecul nu trebuie tinut foarte mult in glazura, pentru ca se va inmuia. Trebuie numai umezit in asa fel incat fulgii de cocos sa se lipeasca bine si fursecurile sa capete nu numai un aspect placut, ci si sa aiba mai multa savoare prin aroma de cocos adaugata.
  • Nu este obligatoriu sa acoperi intregul fursec cu fulgi de cocos. Pentru un aspect interesant, poti sa lasi jumatate simplu, jumatate acoperit.

     

Stiai ca?

  • Datorita proprietatilor antiinfectioase, merisoarele au capacitatea de a reduce consumul de antibiotice daca sunt consumate in mod regulat?
  • Merisoarele contin substante care ajuta la reducerea depozitelor de grasime si te sprijina, in acest fel, in lupta impotriva kilogramelor in plus. Putem spune, de fapt, ca sucul de merisoare este unul dintre cele mai consumate alimente de catre persoanele care doresc sa slabeasca in mod sanatos.
  • Daca sunt uscate, fructele arbustului de merisor se pot pastra timp indelungat, cu conditia sa le tii intr-un recipient ermetic, la o temperatura relativ joasa si constanta. Daca ai merisoare proaspete, pune-le in frigider si acolo isi mentin calitatile chiar si pana la 6-8 saptamani. Daca le vei congela, te poti bucura de ele pana la un an.
  • Merisoarele sunt un aliat foarte puternic in mentinerea danturii sanatoase, multumita  continutului bogat in calciu. In plus, ajuta la reducerea cariilor si a depunerii tartrului.
  • Avand in vedere beneficiilepe care aceste fructe le ofera organismului, pretul pentru merisoare nu este mare: pe site-ul nostru le gasiti la un pret accesibil, fie ca sunt la 100 g, fie la 1 kg.

Budinca din fulgi de ovaz cu fructe

Budinca din fulgi de ovaz cu fructe este unul dintre cei mai seriosi candidati la titlul de mic dejun perfect, datorita gustului senzational, asociat cu beneficii impresionante pentru organism. Fie ca o servesti la masa de dimineata, ca gustare pe parcursul zilei ori desert, aceasta reteta de budinca va incanta pe cei mai pretentiosi adulti sau pe cei mai mofturosi copii si le va educa gustul pentru hrana de calitate, sanatoasa si hranitoare.

TIMP PREPARARE   90 minute

PORTII   4

TIP RETETA   Mid Dejun /Gustare

DIFICULTATE   Scazuta

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente:

 

  Mod de preparare:

  • Se pun intr-un bol, pe rand, toate ingredientele.
  • Se amesteca compozitia si se lasa sa stea cel putin o jumatate de ora la temperatura camerei, pentru inmuierea fulgilor de ovaz.
  • Se pune compozitia intr-o tava unsa cu putin ulei.
  • Se da preparatul la cuptor pentru 50-60 de minute.
  • Il poti servi ca un delicios mic dejun sau ornat cu frisca, un desert iubit de copii.

  Observatii:

  • Budinca din fulgi de ovaz cu fructe se poate consuma atat calda, cat si rece, dar este cu atat mai savuroasa cu cat o mananci proaspat preparata, nu a doua zi.
  • Persoanelele care tin o  dieta de slabire nu ar trebui sa se fereasca de acest preparat, insa ar trebui sa il consume cu moderatie, eventual injumatatind portia obisnuita, obligatoriu in loc de mic dejun, nu pe post de desert sau gustare. De asemenea, aceste persoane vor inlocui ornamentul de frisca cu felii de mar.
  • Nu sari peste etapa inmuierii fulgilor de ovaz si nici nu o scurta, pentru ca nu vei permite fulgilor de ovaz sa se imbibe de lapte si de aromele de stafide si cocos, astfel incat vor fi uscati si cu o consistenta usor inecacioasa, ceea ce va scadea mult din valoarea preparatului.

     

  Stiai ca?

  • Pe langa integrarea sa in alimentatie, ovazul mai are si alte modalitati de folosire, unele chiar foarte interesante si inedite, cum ar fi ce de scrub pentru corp, deodorant pentru camera sau sampon uscat pentru animalul tau de companie?
  • Ovazul este unul dintre alimentele preferate la micul dejun de Regina Elisabeta a Marii Britanii? Oare acesta sa fie secretul pentru care are inca o sanatate de invidiat la o varsta venerabila?
  • Din ovaz se poate obtine si un  foarte gustos lapte vegetal?
  • Termenul de ovaz (si latinescul sau stramos, avena) provine dintr-un cuvant sanscrit care insemna fericire?
  • Ovazul este cereala cu mai bogat continut in proteine (12,6-14,9%) si acizi grasi esentiali?
  • Fulgii de ovaz pot fi introdusi in dieta bebelusului tau inca de la varsta de 6 luni?

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Prajitura de post cu biscuiti, fara coacere

In perioadele de post sau oricand vrei sa pregatesti ceva bun fara sa stai foarte mult in bucutarie, incearca reteta de prajitura bavareza de post cu biscuiti. Copiii tai o vor iubi, iar ingredientele naturale le vor aduce numai beneficii pentru organism. Inlocuieste dulciurile cumparate de-a gata cu o varianta facuta in casa si invata-i pe cei dragi ce inseamna alimentatia sanatoasa.

TIMP PREPARARE  30 minute

PORTII   8

TIP RETETA   Desert

DIFICULTATE Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente reteta Prajitura bavareza de post cu biscuiti

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Curmale fara samburi

curmale-fara-samburi-500g

Fulgi de cocos

nuca-de-cocos-250g

Pudra de roscove

pudra-de-roscove-250g

Lapte praf din soia

Mod de preparare reteta Prajitura bavareza de post cu biscuiti

  • Curmalele se inmoaie intr-o cana de apa fierbinte.
  • Cealalta cana de apa se mixeaza in blender impreuna cu alunele pana cand devine o pasta cremoasa.
  • Se adauga pudra de roșcove, curmalele cu tot cu apa in care s-au inmuiat, laptele praf de soia, vanilia, cafeaua de cereale, nuca macinata si sarea.
  • Se mai mixeaza inca putin, pana la omogenizare.
  • Intr-un vas mai inalt se ansambleaza prajitura: punem un strat de biscuiți, apoi unul subtire de crema, din nou unul de biscuiti si tot asa, continuandu-se astfel pana la terminarea compozitiei.
  • Se presara deasupra nuca de cocos si se lasa la rece. Apoi se taie dupa preferinta.
  • Desertul este foarte bun, mai ales scos direct din frigider si se poate servi cu frisca vegetala. Pofta buna!

Observatii reteta Prajitura bavareza de post cu biscuiti

  • Daca nu stii exact cum sa prepari frisca vegetala, gasesti pe blogul nostru o delicioasa reteta din crema de cocos. Recomandam folosirea acesteia, intrucat crema de cocos nu contine lactoza, deci poate fi consumata pe post de inlocuitor al lactatelor de catre cei cu intoleranta la acest compus.
  • Nu neglija etapa de inmuiere a curmalelor, aceasta operatiune le ajuta sa isi activeze aroma deosebita si proprietatile nutritive, dar si sa isi modifice textura uscata.
  • Orzo (cafeaua din cereale) este o bautura naturala care nu contine cofeina sau alte substante excitante, asa incat atat ea, cat si preparatele in componenta careia intra, pot fi consumate  in orice moment al zilei.
  • Cu cat vei pune straturile mai subtiri, cu atat prajitura va iesi mai aspectuoasa, iar aroma cremei se va combina delicios cu aceea a biscuitilor.

Stiai ca?

  • Curmalele contin vitamina B6, cea care imbunatateste activitatea cerebrala? Cu alte cuvinte creierul functioneaza mai bine, creste capacitatea de concentrare, puterea de memorare si asimilare.
  • Pudra de roscove reprezinta o importanta sursa de calciu? In plus, similar cu orzo, nici ea nu  contine cofeina, dar gasim in compozitie fibre alimentare, vitamine si minerale (fosfor, sodiu, potasiu, fier si mangan, vitamina A, E si vitaminele din complexul B).

Tort de portocale si mac

Reteta de tort de portocale si mac va fi pe placul oricarui gurmand, in orice perioada a anului. Fie ca tii post, dar iti doresti sa mananci un desert dulce, fie ca vrei sa pregatesti ceva bun pentru familia ta, acest preparat este cel potrivit. Se poate savura iarna cu o ceasca de ceai alaturi sau vara, alaturi de un fresh racoritor: e la fel de bun oricand!

TIMP PREPARARE   75 minute

PORTII   8

TIP RETETA  Desert

DIFICULTATE Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente reteta Tort de portocale si mac

  • Opțional, pentru sirop:
  • zeama de la o portocala
  • 2 linguri de zahar

[/vc_cta]

[/vc_column]

Faina de grau integrala

faina-integrala-de-grau-1-kg

[/vc_row]

Mod de preparare reteta Tort de portocale si mac

  • Se incalzeste putin băutura vegetală si in ea se topeste zaharul amestecand continuu.
  • Intr-un castron adaugam toate ingredientele si le amestecam bine, pana cand devin o coca moale, asemanatoare compozitiei de chec.
  • Se pregateste o tava rotunda, tapetand-o cu hartie de copt si in ea vom pune compozitia de tort.
  • Dam tortul la cuptorul preincalzit la 180 grade C.
  • Il vom lasa la copt aproximativ 40 de minute, verificand cu o scobitoare daca s-a copt.
  • In continuare, vom pregati siropul: punem la incalzit pe foc mic zeama de portocala si zaharul, amestecand continuu pana cand zaharul se dizolva.
  • Se inteapa blatul in partea de sus de mai multe ori cu o scobitoare si se toarna siropul deasupra. Intepand in acest fel ne vom asigura ca siropul va patrunde in toata adancimea blatului si acesta nu ramane uscat sau inecacios.
  • Ornam tortul cu felii de portocale si il putem servi alaturi de o ceasca de ceai.

Observatii reteta Tort de portocale si mac

  • Acest tort este preparat integral din produse de origine vegetala, deci poate fi consumat atat de vegetarieni, cat si de persoanele care tin post sau de cei care, din motive de sanatate, doresc sa reduca aportul de produsele animale din alimentatie.
  • Portocala folosita atat in compozitie (coaja), cat si pentru insiropat (sucul) si pentru ornat (feliile intregi sau bucati) ii vor da o aroma fresh si racoritoare.

Stiai ca?

  • Dat fiind ca blatul tortului este pregatit cu băutură vegetală, care nu contine lactoza, el se constituie ca o varianta foarte buna de desert pentru cei care sufera de intoleranta la proteina din lapte?
  • Băuturile vegetale sunt asemanatoare la textură și culoare cu laptele de vaca, in schimb iti aduc foarte multe vitamine si minerale, cu rol benefic pentru sanatatea ta? In plus, băuturile vegetale nu doar ca nu contin colesterol, dar, pot fi un înlocuitor aproape la fel de bun al laptelui, în orice rețetă.
  • Faina integrala din reteta acestui tort cu portocale si mac iti va imbunatati, datorita continutului ridicat de fibre, digestia si, in acelsi timp, va reduce aportul caloric al preparatului?

Salata de primavara cu dressing de mustar

Salata de primavara cu dressing de mustarPreparata cu o varietate mare de legume si seminte, salata de primavara cu dressing de mustar reprezinta exact raspunsul potrivit pe care sa il oferi organismului tau la iesirea din iarna, cand striga dupa vitamine. Fiecare dintre ingredientele sale, luate separat, abunda in beneficii, dar impreuna, ele se constituie intr-o simfonie de arome si texturi. Nu incape nici o indoiala ca acesta salata de primavara reprezinta o veritabila pastila de sanatate pura. Dressingul de mustar ii da o nota sofisticata, iar  bogatia coloristica o face de mare efect pe masa familiei tale. Se pregateste simplu, se mananca cu pofta, se digera cu usurinta si tine de foame destul de mult: ce ti-ai mai putea dori de la o salata?

TIMP PREPARARE 10 minute

PORTII 4

TIP RETETA Salata

DIFICULTATE Scazuta

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente reteta Salata de primavara cu dressing de mustar

  • 1 salata verde
  • 1 legaturaridichi, taiate felii foarte subtiri
  • 1 mana mare de frunze de macris sau spanac
  • 1 mana mare de rucola
  • 2 fire menta, tocate
  • 1 avocado, curatat si tăiat felii
  • 3 linguri mix 4 seminte
  • DRESSING
  • 1 lingurita miere
  • 1/2 lingurita mustar
  • sucul de la o lamaie

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Mix 4 seminte

mix-4-seminte-150g

Miere de salcam

miere-salcam-jajin

Mod de preparare reteta Salata de primavara cu dressing de mustar

  • Se amesteca ingredientele pentru dressing: mierea, mustarul si zeama de lamaie proaspat stoarsa.
  • Se amestecă toate frunzele taiate fasii nu foarte subtiri, ridichile, menta si avocado și se asezoneaza cu sare și piper.
  • Cu dressingul se va amesteca exact inainte de servire.

Observatii reteta Salata de primavara cu dressing de mustar

  • Aceasta salata nu contine multe calorii, fiind recomandata si persoanelor care doresc sa scada in greutate. Ea poate fi consumata ca o garnitura sau ca o gustare usoara. Contine foarte multe vitamine, minerale si fibre, astfel incat iti va oferi energie, fara sa te ingreuneze.

Stiai ca?

  • Atata ridichile, ca si spanacul, contin calorii negative, adica organismul comsuma mai multe calorii procesand aceste legume decat aduc ele, asadar te vor ajuta sa slabesti?
  •  20 de cani de rucola contin un numar egal de calorii cu un singur mar verde, de marime medie?
  • Ruccola era o planta apreciata inca din antichitate pentru calitatile ei nutritive? Ea reprezinta un izvor important de vitamine, cum ar fi C, A si K, care imbunatatesc atat sanatatea sistemului osos, cat si a celui cardio-vascular, iar mineralele precum calciu, magneziu, fier sau potasiu, sprijina normalizarea tensiunii arteriale.
  • Pe langa faptul ca menta confera o aroma racoritoare preparatului tau, ea faciliteaza digestia grasimilor, stimuland vezica biliara. In plus, inlatura crampele (inclusiv cele menstruale), combate diareea si previne in general infectiile tubului gastric. Efectele sale vasodilatatoare te ajuta sa combati durerile de cap sau migrenele puternice (mai ales daca se foloseste, in acest caz, un usor masaj cu ulei esential de menta in zonele dureroase).
  • Fructul de avocado favorizeaza absorbtia nutrientilor, ceea ce inseamna ca, daca este folosit intr-un preparat, te ajuta sa asimilezi mai bine vitaminele si minerale din toate ingredientele care compun preparatul respectiv?
  • Tot avocado este cel care te va sprijini in reglarea glicemiei, scaderea colesterolului si normalizarea tensiunii arteriale?

Paste integrale cu sos de arahide

Reteta de paste integrale cu sos de arahide este un preparat cu aer exotic, care te va scoate din rutina. Combinatia de texturi crocante va fi un deliciu pentru papilele tale gustative, iar continutul – un izvor de sanatate. Aceste paste integrale cu sos de arahide iti ofera necesarul de fibre de care organismul tau are nevoie zilnic si, in plus, completeaza portia de vitamine si minerale recomandata de specialistii in nutritie.

TIMP PREPARARE 30 minute

PORTII  1

TIP RETETA  Fel principal

DIFICULTATE Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente reteta Paste integrale cu sos de arahide

  • 2 lingurite unt de arahide crocant
  • 1 lingura pasta de rosii
  • 3 linguri apa
  • 1 lingura ulei de susan
  • 2 fire ceapa verde
  • 1/2  ardei rosu
  • 1/2  ardei verde
  • 2 linguri mazare/fasole fiarta
  • 50 g paste integrale preferate
  • 1 lingura seminte de susan negru
  • 1 lingura seminte de susan alb (sau 2 linguri, daca nu ai la indemana susan negru)
  • sare de mare

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Unt de arahide crocant

Seminte de susan

seminte-de-susan-decorticat-1kg

Sare de mare

sare-de-mare-fina-iodata-1-kg

Mod de preparare:

  • Pastele se fierb in apa cu sare si apoi se clatesc cu apa rece.
  • Se pun intr-un castron untul de alune, uleiul, apa, pasta de rosii si sarea, dupa gust, amestecand continuu pana cand compozitia se leaga.
  • Intr-un vas, se incorporeaza pastele, ardeiul taiat felii subtiri, fasolea si untul de alune.
  • Se orneaza cu ceapa verde tocata marunt si cu seminte de susan divers colorate. Pofta buna!

Observatii:

  • Pentru persoanele care sufera de intoleranta la gluten, pastele de grau si de secara se pot inlocui cu paste integrale de ovaz.
  • Inlocuirea pastelor fainoase clasice cu cele integrale in alimentatia ta zilnica va micsora numarul de calorii consumate, aducandu-ti, in schimb beneficii multiple pentru sanatate.
  • Acorda o atentie sporita fierberii pastelor. Desi aceasta etapa nu este deloc complicata, multa lume tinde sa o neglijeze. Trebuie sa respecti indicatiile de preparare de pe pachet, intrucat fierberea prea indelungata accelereaza gelatinizarea amidonului si, in acest fel, creste indicele glicemic din preparatul tau.

     

Stiai ca?

  • Pastele integrale au un numar de calorii cu mult redus fata de pastele din faina alba si, de asemenea, un indice glicemic sesizabil mai mic? Un studiu desfasurat in Marea Britanie arata ca persoanele care consuma zilnic cereale integrale (fulgi, paste, etc) scad in greutate, reducand depunerile de grasime de pe abdomen. Pentru a fi pe deplin sanatoase, nutritionistii recomanda ca pastele fainoase sa fie asociate cu legume crude, coapte sau fierte la aburi, asa cum apar si in aceasta reteta de paste integrale cu sos de arahide.
  • Desi in mod popular untul de arahide se considera interzis in dieta persoanelor care doresc sa scada in greutate, pe motiv ca are multe calorii si grasimi, realitatea este putin diferita. Untul de arahide are grasimi, dar in majoritatea lor acestea sunt grasimi nesaturate, asa-numitele grasimi bune, benefice pentru organism. Lor li se adauga proteine si fibre, datorita carora untul de arahide devine un aliment extrem de satios. Asta inseamna ca te va mentine satul o perioada indelungata, chiar daca vei consuma, asa cum esti si indicat, o cantitate mica.