Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Ce înseamnă colon iritabil: simptome, tratament și cauze

Ce înseamnă colon iritabil: simptome, tratament și cauze

0
Ce înseamnă colon iritabil: simptome, tratament și cauze

În urma unui disconfort abdominal sau unei schimbări anormale de scaun când mergi la baie, te întrebi probabil dacă este ceva îngrijorător sau nu. Astfel de situații țin de microbiomul intestinal și adesea au drept cauză sindromul colonului iritabil.

În acest articol, vom explora ce înseamnă colon iritabil, care sunt cauzele și simptomele, precum și recomandări prin care poți ține în frâu această afecțiune.

Ce înseamnă colon iritabil?

Sindromul colonului iritabil (SCI sau IBS din englezul „irritable bowel syndrome”) sau simplu, colon iritabil, este o tulburare gastro-intestinală care apare atunci când există mișcări fiziologice neregulate ale musculaturii intestinului gros (colonul). Acestea afectează procesul normal de digestie și defecație, provocând disconfort abodminal. Este o afecțiune benignă ce poate apărea sau dispărea în timp și poate dura zile, săptămâni sau chiar luni.

Simptome ale colonului iritabil

Sindromul colonului iritabil se caracterizează prin numeroase simptome neplăcute, de la discomfort intestinal minor, până la afectarea dramatică a stilului de viață a oricărei persoane care nu ia măsuri în privința aceasta. Multe alte simptome care pot da un semnal de alarmă pot fi:

  • Febră
  • Greață însoțită sau nu de vomă
  • Balonare, senzație de flatulență și gaze 
  • Dureri abdominale, crampe
  • Modificări ale tractului intestinal cum ar fi constipație, diaree sau alternanța acestora
  • Sângerare rectală
  • Pierderi în greutate, anemii și deficit de fier

Simptomatologia este diferită în funcție de gravitatea afecțiunii și de la individ la individ. Important este să vorbești cu un cadru medical de specialitate în vederea unei rezolvări.

Factori de risc și cauze pentru iritarea colonului

Cel mai adesea, cauzele care duc la apariția sindromului colonului iritabil, sunt multiple, nu doar una singură. Iată care sunt principalii factori de risc:

  • Predispoziție genetică – Dacă cineva din familie suferă de sindromul colonului iritabil, este posibil să suferi și tu. Deși acest aspect nu poate fi schimbat, trebuie luată în calcul o schimbare în toate celelalte aspecte ale vieții, pentru a face tot posibilul evitării afecțiunilor.
  • Alimentație deficitară – Simptomele sindromului de colon iritabil pot fi declanșate de alimente nesănătoase, asocieri nepotrivite de alimente sau de alimente care care fermentează și provoacă gaze cum ar fi alimentele cu amidon, fasolea și mazărea, fructe și legume bogate în fructoză și oligozaharide.
  • Nivel ridicat de stres – Studiile arată că bacteriile din intestin comunică cu sistemul digestiv și cu creierul. Astfel că orice dezechilibru pe această rută va afecta sistemul digestiv și starea emoțională. Factorii stresanți influențează sensibilitatea, mișcările, secreția și permeabilitatea intestinului (1, 2, 3). 
  • Administrarea anumitor medicamente – Un exemplu pot fi antibioticele care afectează flora intestinală, distrugând o parte importantă de bacterii bune în colon. La fel și antiacidele sau laxativele pot afecta tractul intestinal, slăbind mușchii intestinali.
  • Intoleranțe și sensibilități alimentare – Malabsorbția anumitor alimente cum ar fi lactoză, gluten sau anumiți carbohidrați pot fi o cauză comună multor pacienți în dezvoltarea unei afecțiuni de colon iritabil.
  • Sedentarismul și lipsa mișcării regulate – Fiecare individ are un nivel propriu de activitate cu care se simte mai comod, iar mișcarea regulată demonstrează și azi că îmbunătățește multe aspecte ale vieții. Sedentarismul pe de altă parte este asociat cu diverse probleme de sănătate, în special cele legate de digestie.
  •  Alcool, tutun sau alte substanțe nocive – Orice substanță care nu poate fi categorisită ca aliment, consumată chiar și ocazional, poate fi dăunătoare.
  • Vârsta – Sindromul colonului iritabil des întâlnit la nivel global, în special în rândul persoanelor sub 50 de ani (4, 5, 6, 7).
  • Sexul – Se pare că acest sindrom afectează mai mult femeile decât bărbații (8, 9, 10).

Modificări hormonale – Celulele gastrointestinale conțin receptori pentru hormoni sexuali, motiv pentru care acești hormoni pot influența sistemul digestiv. Asta se întâmplă în special femeilor în timpul menstruației, când nivelul de estrogen și progesteron scade foarte mult. Aceștia acționează asupra contracțiilor intestinale și pot cauza diaree, pot înrăutăție crampele, pot duce la dureri de stomac, balonare, sau greață, și cresc inflamația din corp (11, 12). Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care sindromul colonului iritabil afectează mai des femeile decât bărbații.

Diagnosticul sindromului colonului iritabil

Pentru diagnosticarea sindromului colonului iritabil nu există un test sau o analiză specifică. Diagnosticul poate fi dat doar de medicul gastroenterolog și în general, în urma unui criteriu denumit „Roma”: Durere abdominală recurentă în medie cel puțin 1 zi/săptămână în ultimele 3 luni, asociată cu două sau mai multe dintre următoarele criterii legate de defecare: 

  • modificare a frecvenței scaunelor
  • modificare a formei (aspectului) scaunului

Pentru a pune diagnostic, criteriile trebuie să fie îndeplinite în ultimele 3 luni, cu debutul simptomelor cu cel puțin 6 luni înainte de diagnosticare.

În urma unei diagnosticări, medicul poate recomanda apoi o serie de analiza medicale cum ar fi colonoscopie, ecografie abdominală, teste de intoleranță alimentară (spre exemplu pentru a verifica dacă suferi de boala celiacă) sau teste de scaun care pot vedea dacă este vorba despre o infecție ori despre o boală intestinală inflamatorie. Toate aceste teste ajută la a determina gravitatea sindromului și la a lua cea mai potrivită decizie de tratament.

sindrumul colonului iritabil tratament

Tratament pentru colonul iritabil

Indiferent că suferi de o formă minoră sau una mai gravă, este indicat să iei măsuri pentru a trata sindromul colonului iritabil. Este de notat însă, că sindromul colonului iritabil nu poate fi vindecat complet. Este o afecțiune cronică ce poate apărea dacă nu se iau măsuri de prevenție. Prin urmare, scopul tratamentului este, de fapt, să amelioreze disconfortul abdominal și a tulburările de tranzit intestinal, respectiv să evite factorii declanșatori și să prelungească episoadele fără simptome.

Există mai multe modalități prin care poți „ataca” disconfortul provocat de colonul iritabil. Pentru rezultate optime, este indicat să urmezi sfatul medicului. În urma diagnosticării, acesta poate recomanda una sau mai multe dintre următoarele măsuri:.

Tratament medicamentos

Tratament medicamentos pentru sindromul colonului iritabil este prescris de medicul enterolog și poate presupune:

  • antispastice ce calmează rapid durerea abdominală. Au avantajul că se pot administra și cu alte medicamente și sunt foarte bine tolerate în general; 
  • laxative pentru a scăpa de constipație în caz că există acest simptom;
  • antidiareice în cazul simptomelor de diaree; 
  • antidepresive sunt adesea folosite pentru a reduce semnalele nocive transmise de intestin la creier;
  • antiinflamatorii;
  • suplimente probiotice, recomandate în general pentru efectele benefice asupra microbiomului și pentru capacitatea lor de refacerea florei intestinale.

Regim alimentar

Modificarea dietei este primul pas pe care trebuie să îl faci în caz că suferi de sindromul colonului iritabil. Asta îți va îmbunătăți foarte mult digestia, dar și starea de spirit.

În primul rând, este recomandat să urmezi principiile care stau la baza unei alimentații sănătoase indicate pentru orice persoană, indiferent că suferă de acest sindrom sau nu:

  • Evită mâncăruri prăjite sau de de tip fast-food, cu mult zahăr sau grăsimi.
  • Mănâncă încet, mestecând bine alimentele.
  • Evită mesele foarte bogate, în special înainte de culcare când digestia este lentă.
  • Evită alternativele la zahăr din: anumite gume de mestecat, alimente dietetice și dulciuri fără zahăr, deoarece acestea pot provoca diaree.

Apoi, este recomandat să apelezi la un medic nutriționist pentru a-ți crea o dietă personalizată simptomelor tale. Dar, în general, un regim echilibrat menit să țină în frâu sindromul colonului iritabil ar putea include recomandări precum:

Un consum mai ridicat de fibre

Există numeroase studii care demonstrează că o dietă bogată în fibre solubile, indiferent că provin din suplimente sau din alimente, poate trata atât constipația, cât și diareea, în cazul persoanelor cu sindromului colonului iritabil. …

Există două tipuri principale de fibre, fiecare cu un rol diferit în digestie:

  • Fibrele insolubile adaugă volum la scaun și ajută alimentele să treacă mai repede prin stomac și intestine. De asemenea, ajută la echilibrarea pH-ului din intestin și poate preveni apariția diverticulitei, o inflamație a intestinului, precum și a cancerului de colon.
  • Fibrele solubile atrag apa și formează o substanță asemănătoare unui gel cu alimentele pe măsură ce acestea sunt digerate. Acest lucru, la rândul său, încetinește digestia și te ajută să te simți sătul mai repede, ceea ce este important în gestionarea greutății. De asemenea, poate ajuta la scăderea riscului de boli de inimă (13), la scăderea glicemiei și a colesterolului LDL.

Fibrele fermentabile pot fi din ambele categorii, deși mai des sunt fermentate fibrele solubile. Fibrele fermentate de bacterii ajută la creșterea numărului de culturi bacteriene din colon, ceea ce ajută la digestie. Acestea joacă, de asemenea, un rol major în sănătatea organismului uman.

Pentru mulți dintre cei care sunt constipați, consumul de fibre insolubile cu multă apă este suficient pentru a ameliora simptomele. Este cel mai simplu, cel mai sigur și adesea cel mai eficient tratament pentru acest simptom comun. 

Dacă fibrele sunt sau nu eficiente pentru tratarea diareei depinde adesea de cauză. Dacă suferi de diaree în urma unei infecții cu o bacterie sau un parazit, de sindromul de colon iritabil cu diaree severă și predominantă sau dacă te confrunți cu o acutizare a bolii Crohn sau a colitei ulcerative, este puțin probabil ca fibrele să fie suficiente. În astfel de cazuri, e posibil să fie nevoie de un plan de tratament mai intensiv.

Cu toate acestea, dacă ai sindromul de colon iritabil cu diaree ușoară sau dacă ai diaree ocazională fără o cauză cunoscută, creșterea cantității de fibre, în special a fibrelor solubile, în dieta ta poate ajuta adesea la reducerea simptomelor.

Cantitatea optimă de fibre solubile pentru o persoană adultă este de 28g/zi (14). Pentru a-ți asigura necesarul zilnic, este important să mănânci o mare varietate de alimente în loc să te bazezi pe o singură sursă. Printre alimentele bogate în fibre pe care le poți include în noua ta dietă, se numără:

În portofoliul SanoVita, găsești alimente integrale, bogate în fibre ce pot sta la baza noului tău regim alimentar.

sindrom colon iritabil

Consumul de alimente probiotice

Probioticele sunt microorganisme vii, în special bacterii și drojdii, care se găsesc în mod natural în tractul nostru gastrointestinal. Sunt considerate „bacterii bune” și joacă un rol crucial în menținerea echilibrului florei intestinale (sau microbiom intestinal), a sistemului imunitar și a sănătății generale.

Numeroase studii au constatat că probioticele pot avea efecte benefice pentru persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil:

  • Pot reduce riscul de aparițe a diareei legată de antibiotice cu până la 60% (15).
  • Pot atenua simptomele depresiei (16), deși sunt necesare mai multe studii în acest sens.
  • Pot ameliora simptomele colonului iritabil, inclusiv: scurtează timpul necesar pentru tranzitul intestinal, reduc numărul de scaune pe zi și îmbunătățesc consitența scaunului (17, 18, 19).

Descoperă ce alimente bogate în probiotice poți introduce în alimentație pentru a susține sănătatea intestinală.

Urmarea unei diete speciale săracă în alimente FODMAP 

FODMAP înseamnă „Fermentable Oligo-saccharides Di-saccharides Mono-saccharides And Polyols” sau „oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polioli fermentabili”, zaharuri care nu sunt complet digerate sau absorbite în intestine. În intestinul subție, acestea se mișcă încet și atrag apă, iar în intestinul gros, sunt fermentate de bacteriile intestinale, producând gaze. Pereții intestinului se vor extinde pentru a acomoda excesul de apă și gaze, ceea ce va agrava disconfortul și durerea resimțite de persoanele cu colon iritabil, care deja prezintă sensibilitate ridicată la nivel intestinal.

Numeroase studii arată că dieta săracă în alimente FODMAP a avut un impact favorabil asupra simptomelor la persoanele cu IBS, inclusiv boala Crohn (20, 21, 22). De asemenea, îi poate ajuta pe cei cu boală celiacă (23).

Planul de dietă clasifică alimentele FODMAP în alimente cu conținut ridicat și cu conținut scăzut. Este recomandat ca persoanele cu colon iritabil să evite alimentele cu conținut ridicat de FODMAP și să le aleagă pe cele cu conținut scăzut ca alimente de bază zilnice.

De asemenea, este important de reținut că mărimea porțiilor poate schimba modul în care o persoană tolerează un anumit aliment. De exemplu, consumul unei cantități mari dintr-un aliment cu conținut scăzut de FODMAP ar putea transforma acest aliment într-unul cu conținut ridicat.

Inițial, dieta a fost oarecum restrictivă, ceea ce a generat îngrijorări cu privire la deficiențele nutriționale și la alimentația dezechilibrată. De aceea, în prezent, mulți dieteticieni recomandă mai degrabă o dietă FODMAP ușoară decât a uneia fără FODMAP. Este indicat să colaborezi cu un dietetician pentru a evita atât restricția excesivă, cât și cea insuficientă.

Alimentele cu conținut scăzut de FODMAP, pe care le poți consuma mai mult decât cele cu conținut mediu și ridicat, includ:

  • Legume: salată verde, morcovi, arpagic, fenicul, vinete, broccoli, dovlecei, fasole verde și baby spanac;
  • Fructe: căpșunile, ananasul, strugurii, portocalele, castraveții și kiwi;
  • Proteine: carne de vită, de curcan, de pui, tofu și ouă;
  • Pește: crab, homar, somon, ton și creveți;
  • Grăsimi: uleiuri, semințe de dovleac, unt, alune, macadamie și nuci;
  • Amidon, cereale și boabe: cartofi, amarant, quinoa, orez brun.

Alimentele cu conținut ridicat de FODMAP recomandate a fi evitate sau limitate includ:

  • Legume: Usturoiul, sparanghelul, ceapa, ciupercile, fasolea, eșaloanele și ceapa verde.
  • Fructe: Mure, pepene verde, prune, piersici, curmale și avocado.
  • Carnea: Carnea pane, carnea prăjită și carnea servită cu sosuri și umpluturi pe bază de usturoi sau ceapă.
  • Pește: Pește pane, pește prăjit și pește servit cu sosuri pe bază de usturoi sau ceapă.
  • Grăsimi: Migdale, caju, fistic și avocado.
  • Amidon, cereale și boabe: Fasole, linte, pâine pe bază de grâu și gluten, secară, brioșe, produse de patiserie și paste făinoase.

Evitarea glutenului

Boala celiacă și intoleranța la gluten sunt afecțiuni destul de întâlnite. Dacă ai vreo sensibilitate la această proteină, redu sau elimină consumul de produse precum paste, pâine, majoritatea cerealelor. Este bine să verifici și eticheta produselor prelucrate deoarece multe dintre ele conțin ingrediente de grâu, secară sau orz. Chiar dacă nu suspectezi intoleranța, merită totuși să încerci să eviți aceste produse pentru o perioadă deoarece s-ar putea să-ți aducă beneficii.

Iată și câteva ghiduri care te-ar putea ajuta în construirea unei diete fără gluten:

colon iritabil simptome

Hidratare corespunzătoare

Aportul zilnic de lichide este la fel de important precum cel de fibre deoarece facilitează digestia acestora. Hidratarea necorespunzătoare poate întări scaunul și reduce numărul de mișcări intestinale, ceea ce poate duce la probleme digestive precum constipația. 

Majoritatea lichidelor consumate peste zi va proveni din apă. Există mai multe păreri cu privire la cantitatea optimă. Le explicăm în detaliu în ghidul nostru despre câtă apă trebuie să bei pe zi pentru o viață sănătoasă.

Pe lângă apă, te poți hidrata și prin ceea ce mănânci. Experții estimează că circa 20% din lichidele consumate zilnic provin din alimentație (24). Multe fructe și legume sunt formate în principiu din apă, printre care și pepenele roșu, spanacul, salata, morcovii. De asemenea, pentru o hidratare optimă poți include în dietă și supe, ciorbe sau ceaiuri.

Limitează băuturile carbogazoase și zaharoase cum ar fi sifonul sau sucurile deoarece pot provoca balonare și disconfort gastric, dar și alcoolul deoarece poate duce la diaree.

Cât despre cafea, părerile sunt împărțite (25). Unele studii au arătat cum cafeaua influențează pozitiv microbiota – îmbunățește motilitatea și permeabilitatea intestinului, respectiv reduce sensbilitatea acestuia, ceea ce scade riscul de colon iritabil (26). Cum are efect laxativ, poate fi benefică persoanelor care deja suferă de această afecțiune digestivă și a căror simptomatologie include constipația. Pe de altă parte, există și cercetări ce demonstrează că, dimpotrivă, cafeaua nu este indicată în sindromul colonului iritabil (27). Astfel, este bine să monitorizezi reacțiile corpului tău la cafea și să te consulți cu medicul specialist.

Stil de viață

Odată cu alegerea tratamentului medicamentos și regimului alimentar, de preferat împreună cu medicul curant, este indicat să privești totul în ansamblu pentru rezultate cât mai bune și pe o perioadă cât mai lungă. Mai exact, un stil de viață îmbunătățit și menținut restul vieții, te poate ajuta să ții la distanță multe afecțiuni, viruși și boli.  Următorii pași pot ajuta la ameliorarea simptomelor unu colon inflamat:

  • Adoptă tehnici sănătoase de gătire.
  • Mănâncă la ore regulate cât de des poți; nu amâna și nu sări peste mese.
  • Fă mișcare cu regularitate, deoarece exercițiile fizice au efecte benefice asupra organismului, ajutând digestia și ameliorând simptomele de durere, constipație și balonare.
  • Redu nivelul de stres.

Evitarea glutenului poate reduce, de asemenea, riscul de apariție a manifestărilor IBS. Produsele alimentare fără gluten și variantele alternative sunt acum disponibile pe piață foarte mult.

Consiliere psihoterapeutică

În unele cazuri consilierea psihoterapeutică este foarte importantă pentru pacienții cu colon iritabil, această abordare ajutându-i să utilizeze diferite tehnici de relaxare cum ar fi yoga, meditație sau chiar hipnoză. Deși poate această abordare nu este în orizontul multora, o abordare psihoterapeutică are rolul de a îmbunătății digestia și peristaltismul intestinal.

De cele mai multe ori, sindromul colonului iritabil este asociat cu o calitate a vieții mai scăzută, din cauza impactului pe care îl are asupra stării de bine.

Complicații ale sindromului colonului iritabil tratat incorect

În funcție de gravitatea afecțiunii, există probabilitatea să apară complicații în sindromul colonului iritabil netratat la timp sau tratat incorect, printre care se numără:

  • Apariția hemoroizilor;
  • Inflamație, iritație și fusuri anale în ultimul segment al colonului;
  • Amețeli, dureri de cap și disconfort general însoțit cu dereglări ale poftei de mâncare;
  • Agravarea durerilor abdominale și distensie abdominală;
  • În cazuri mai rare, complicațiile pot duce la răni și posibile zone suspecte de cancer unde trebuie investigat cât mai rapid.

Alte semne, cum ar fi sindromul vezicii urinare hiperactive, sindromul premenstrual, disfuncția sexuală, sindromul de oboseală cronică (CFS), migrena și tulburările de alimentație, printre altele, merg, de asemenea, mână în mână cu sindromul intestinului iritabil.

Persoanele cu acest sindrom au, de asemenea, rate mai mari de afecțiuni de natură psihică, cum ar fi anxietatea, depresia și tulburarea nevrotică, decât persoanele fără acest sindrom.

Dar de ce ar fi o tulburare gastrointestinală legată de creier?

Creierul și intestinele noastre sunt strâns legate între ele. Creierul influențează mișcarea alimentelor prin tractul nostru gastrointestinal, sistemul nostru imunitar și compoziția microbiomului intestinal. Pe de altă parte, schimbările din intestin sunt legate de schimbările din structura creierului.

Această legătură, dacă este defectuoasă, poate face ca intestinul să devină din ce în ce mai sensibil și să determine mușchii intestinali să se contracte. Sensibilitatea crescută poate provoca senzații de durere abdominală și balonare, în timp ce contracțiile musculare pot provoca diaree, constipație sau ambele.

Indiferent de gravitatea afecțiunii sindromului și dacă sunt sau nu complicații, orice persoană poate simți efectele sindromului de intestin iritabil, acestea putând influența viața socială, pe cea profesională și chiar cea sexuală. Disconfortul fizic este unul real și deloc plăcut, de aceea important este a se lua măsuri stricte dacă este cazul.

colon iritabil simptome

Prevenție

Alegând o dietă bazată pe alimente integrale, neprocesate, o abordare pozitivă și control periodic la medicul de familie îți pot fi o temelie sigură într-un stil de viață echilibrat. Poți opta pentru un regim alimentar aparte, vegan, disociat sau un regim în care eviți zahărul sau glutenul – important este să te asiguri că ai toți nutrienții necesari organismului și suplinești deficiențele.  

Moderația în orice aspect al vieții, echilibrul mental și un stil de viață sănătos, ce cuprinde hidratarea, hrana, odihna și mișcarea, pot fi prevenția. 

Susține sănătatea colonului cu alimentele SanoVita

Pentru a menține o floră sănătoasă și un colon fără probleme, SanoVita are în portofoliu și pune la dispoziție numeroase alimente integrale care pot fi de ajutor într-o alimentație ce susține o digestie sănătoasă.

 

colon iritabil simptome

Semințe de dovleac

Alune de pădure

Tofu cu oregano și busuioc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.