Fursecuri cu migdale și merișoare trase în ciocolată

Aceste fursecuri cu migdale și merișoare fac deliciul oricărei persoane care iubește dulcele, mai ales că ciocolata îmbrățișează aceste fursecuri delicioase. Le poți consuma dimineața la micul dejun pentru că sunt tare energice, ca gustare alături de un ceai cald în după-amiezele relaxante sau ca desert după orice masă ușoară. Noi am pregătit această rețetă cu multă dragoste și am savurat fiecare fursec cu un zâmbet pe buze. Pregătește fursecurile alături de noi și servește-le alături de cei dragi.

TIMP PREPARARE   30 minute

PORTII  4

TIP RETETA   Mic dejun/Gustare/Desert

DIFICULTATE   Scazuta

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente

  • 45 g / 3 linguri de unt de arahide cremos 
  • 120 ml / ½ cană de sirop de arțar
  • 35 g / 2 linguri de cremă de nucă de cocos
  • 200 g / 2 căni de migdale crude tocate
  • 40 g / 1/3 cană de merișoare tăiate mărunt
  • 1 lingură de semințe de in
  • ¼ linguriță de bicarbonat de sodiu
  • ¼ linguriță de sare fină
  • 150 g de ciocolată vegană
  • 1 linguriță de extract de vanilie (opțional)
  • coaja de la 1 portocală (opțional)

  Mod de preparare:

  1. Încălzește cuptorul la 180° C (fără ventilator). Tapetați o tavă cu o bucată de hârtie de copt sau ungeți formele de brioșe (din hârtie sau silicon) cu puțin ulei.
  2. Pune untul de arahide și siropul de arțar într-un vas mediu.
  3. Pune vasul pe foc (mic), amestecă bine și lasă-l să se încălzească până când încep să apară bule.
  4. Adaugă crema de nucă de cocos și amestecă bine. Fierbe ușor timp de aproximativ un minut.
  5. Încorporează toate ingredientele uscate (fără ciocolată) până când toate sunt acoperite de caramelul cu sirop de arțar.
  6. Se pune 1 linguriță plină de amestec pe fundul cupelor de brioșe din hârtie sau silicon și se presează bine (sau direct pe o tavă tapetată cu o bucată de hârtie de copt). Dacă nu folosești cupe, asigură-te că lași destul spațiu între fursecuri, deoarece acestea se vor întinde.
  7. Coace-le până când devin aurii, 10-12 minute pentru formele de brioșe și 8-10 minute pentru tavă de copt. 
  8. Odată scoase din cuptor, presează amestecul din cupe, astfel încât fursecurile să fie puțin mai compacte. Lasă-le să se răcească.
  9. Când fursecurile sunt reci, topește încet ciocolata într-o baie de apă (asigură-te că bolul cu ciocolată nu atinge apa de dedesubt).
  10. Scufundă fursecurile în ciocolata topită (doar până la jumătate). Pune-le în frigider pentru a se întări.

Poftă bună!

  Observatii:

  • Obțional poți să presari pe fursecuri când e ciocolata neîntărită, un praf de Sare Celtică grunjoasă. Va adăuga un contrast de gusturi interesant. 

     

Ce sunt tărâțele de Psyllium: beneficii, contraindicații, administrare și cum să le incluzi în dietă

Psyllium, cunoscută pentru efectele sale prebiotice benefice, poate juca un rol semnificativ în îmbunătățirea sănătății digestive, oferind ajutor în tratarea unei game variate de afecțiuni gastrointestinale. Tărâțele de Psyllium au un caracter expandabil în contact cu lichidele, motiv pentru care sunt și deosebit de sățioase. Cel mai adesea, acestea sunt utilizate în dietele alimentare, dar servesc și ca agent de îngroșare pentru diferite preparate.

Semințe de in: beneficii, contraindicații și cum se consumă în dieta zilnică

Provenite dintr-o plantă a cărei traducere din latină înseamnă „extrem de util”, semințele de in au proprietăți nutriționale și medicinale care le fac să-și merite pe deplin renumele de unul dintre cele mai puternice alimente vegetale de pe planetă. De asemenea, aroma lor de nucă și textura crocantă transformă semințele de in într-un ingredient versatil care poate îmbunătăți gustul, aspectul și consistența multor preparate.

Ulei de cocos: proprietăți, beneficii, contraindicații și la ce se folosește în mod eficient

Uleiul de cocos, numit adesea superaliment sau elixir multifuncțional a devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani datorită numeroaselor beneficii pentru sănătate, dar și prin prisma versatilității în utilizare, de la gastronomie și până la industria frumuseții. Această comoară tropicală este folosită de secole în medicina tradițională, în prepararea produselor cosmetice și în practicile culinare din diverse culturi.

Descoperă în continuare tot ce trebuie să știi despre uleiul de cocos, de la beneficii la  contraindicații și recomandări de consum, astfel încât să profiți pe deplin de proprietățile lui.

Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia: beneficii, proprietăți, contraindicații, ce cantitate să consumi și cum

Denumite cu un cuvânt ce în străvechea limbă mayasa însemna forță, semințele de chia au caracteristici care le fac să își merite pe deplin reputația de superaliment. Mici, dar extrem de bogate în nutrienți, aceste semințe și-au câștigat renumele în mod binemeritat, daca ne gândim și la efectele pozitive pe care le au asupra sănătății.

Mâncare de dovleac cu ghimbir

Această rețetă face parte din Campania #21ZileCuSanoVita. Fii alături de noi în Provocarea de 21 de zile pentru meniuri plant-based, savuroase și sănătoase.

TIMP PREPARARE   30 minute

PORTII   2

TIP RETETA   Cină

DIFICULTATE   Scăzută

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente:

  • 350 g Dovleac (decojit, tăiat în bucăți mici)
  • 2 g Turmeric (uscat)
  • Sare și piper negru (după gust)
  • 200 ml băutură nucă de cocos
  • 500 ml supă de legume
  • 100 grame linte verde uscată (înmuiată în prealabil pentru 3-4 ore, apoi clătită)
  • 45 grame de baby spanac

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiță mare, la foc mediu, se topește uleiul de cocos.
  2. Adaugă usturoiul, ghimbirul și ceapa. Sotează timp de 3-5 minute, amestecând des, până când se înmoaie și se aromatizează.
  3. Adaugă dovleacul și turmericul și asezonează cu sare și piper. Gătește timp de 1 minut, amestecând des. 
  4. Toarnă laptele de cocos, supa și lintea și amestecă. Adu la fierbere la foc mediu-mare, apoi redu focul, acoperă și fierbe la foc mic timp de 20 de minute, până când lintea și dovleacul sunt bine fierte.
  5. Transferă aproximativ jumătate din supă într-un blender și paseaz-o cu grijă până la omogenizare. 
  6. Toarnă înapoi în oală și adaugă spanacul. Gătește până când spanacul este înmuiat.  Poftă bună!

Observații:

  • Se păstrează la frigider într-un recipient ermetic până la patru zile.

     

Salată de paste cu linte

Această rețetă face parte din Campania #21ZileCuSanoVita. Fii alături de noi în Provocarea de 21 de zile pentru meniuri plant-based, savuroase și sănătoase.

TIMP PREPARARE   15 minute

PORTII   2

TIP RETETA   Cină

DIFICULTATE   Scăzută

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente:

  • 20 g paste de năut
  • 400 g linte (fiartă anterior, scursă și clătită)
  • 20 g ceapă roșie (tăiată mărunt)
  • 1 ardei gras roșu (tăiat cubulețe)
  • 1/2 castravete (tăiat cubulețe)
  • 17 g Măsline Kalamata fără sâmburi (tocate mărunt)
  • 85 g de varză kale
  • 15 ml sos vinegretă
  • Sare și piper negru (după gust)

Mod de preparare:

  1. Gătește pastele conform indicațiilor de pe ambalaj și pune-le deoparte. Scurge-le, clătește-le bine și lasă-le deoparte să se răcească.
  2. Într-un castron mare, amestecă pastele, lintea, ceapa roșie, ardeiul gras, castravetele, măslinele și kale. 
  3. Adaugă dressingul și amestecă bine. Poftă bună!

Supă de legume cu orzo

Această rețetă face parte din Campania #21ZileCuSanoVita. Fii alături de noi în Provocarea de 21 de zile pentru meniuri plant-based, savuroase și sănătoase.

TIMP PREPARARE   60 minute

PORTII   2

TIP RETETA   Prânz

DIFICULTATE   Scăzută

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente:

  • 15 ml ulei de măsline extravirgin
  • 1/2 ceapă galbenă (tocată)
  • 1 morcov (decojit, tocat)
  • 1 tulpină țelină (tocată)
  • 350 g dovleac (decojit, tocat)
  • 2  căței de usturoi (tocați mărunt)
  • 1 dovlecel (tocat)
  • 100 g paste orzo sau quinoa (vezi detalii* mai jos)
  • 6 g sare
  • 1 g cimbru uscat
  • 1 lingură amestec de legume uscat
  • 1,4 l supă de legume
  • 60 grame baby spanac

Mod de preparare:

  1. Încălzește uleiul la foc mediu într-o oală mare. 
  2. Adaugă ceapa și gătește-o timp de aproximativ 5 minute, până când începe să se înmoaie.
  3. Adaugă morcovul, țelina, dovleacul și usturoiul și gătește încă 2-3 minute.
  4. Apoi pune dovleceii, pastele orzo deja fierte, sarea și cimbrul. 
  5. Amestecă pentru a se combina, apoi toarnă supa de legume. După ce fierbe, acoperă cu un capac la foc mic. 
  6. Mai lasă supa la fiert timp de 35 de minute.
  7. Încorporează baby spanacul și asezonează cu sare.

Observații:

  • *Punem quinoa într-o sită deasă, pentru că boabele sunt foarte mici și pot ușor să treacă printr-o sită mai rară. O spălăm sub jet de apă rece, trecându-ne în mod repetat mâinile prin ea, agitând-o. Cam 20-30 secunde de clătire abundentă este suficientă ca să scăpăm de saponina amară. Apoi, scurgem bine quinoa de apă și o zvântăm.
  • Supa se păstrează la frigider într-un recipient ermetic până la trei zile sau se poate congela până la două luni. 

Clătite cu hrișcă și ananas

Această rețetă face parte din Campania #21ZileCuSanoVita. Fii alături de noi în Provocarea de 21 de zile pentru meniuri plant-based, savuroase și sănătoase.

TIMP PREPARARE   30 minute

PORTII   4

TIP RETETA   Mic dejun

DIFICULTATE   Scăzută

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente:

  • 15 g semințe de in măcinate
  • 60 ml apă
  • 240 g făină de hrișcă
  • 2 g  praf de copt
  • 1 g scorțișoară
  • 1 banană (piure)
  • 500ml de băutură de cocos
  • 80 de g ananas (tocat)
  • 4 linguri de sirop de arțar

Mod de preparare:

  1.  Amestecă semințele de in și apa într-un bol mare și lasă-l deoparte timp de 5 minute.
  2. Între timp, amestecă făina, praful de copt, sarea și scorțișoara.
  3. Adaugă banana și băutura de cocos la amestecul de in și amestecă bine. 
  4. Adaugă ingredientele uscate la cele umede, pune ananasul și amestecă. 
  5. Încălzește o tigaie mare la foc mediu și unge-o cu ulei. Pune câte 1/3 de cană de aluat în tigaie, pe rând. Întoarce clătitele atunci când fac bule deasupra și continuă să le gătești până când sunt ușor rumenite. Repetă cu aluatul rămas.
  6. Servește clătitele cu sirop de arțar și poftă bună!

Observații:

  • Se păstrează la frigider într-un recipient etanș timp de trei zile. 
  • O porție reprezintă aproximativ trei clătite.

Salată cu cuș-cuș

Această rețetă face parte din Campania #21ZileCuSanoVita. Fii alături de noi în Provocarea de 21 de zile pentru meniuri plant-based, savuroase și sănătoase.

TIMP PREPARARE   15 minute

PORTII   2

TIP RETETA   Prânz

DIFICULTATE   Scăzută

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente:

  • 115 g cuș-cuș
  • 1/3 ardei gras galben (mediu, fără semințe, tăiat în cubulețe)
  • 1/3 morcov (mic, tăiat cubulețe)
  • 1 lingură ceapă roșie (tăiată cubulețe)
  • 3 g coriandru (fără tulpini, tocat)
  • 2 lingurițe suc de lămâie (după gust)
  • 1 g sare (după gust)

Mod de preparare:

  1. Fierbe cuș-cușul conform instrucțiunilor de pe ambalaj și lasă-l să se răcească.
  2. Într-un castron mare, combină cuș-cușul cu restul ingredientelor. Poftă bună! 

Observații:

  • Se păstrează la frigider într-un recipient etanș până la patru-cinci zile.
  • Pentru mai multă aromă, adaugă scorțișoară, chimen, ulei de măsline, măsline sau capere.
  • Poți înlocui cuș-cușul cu quinoa.