Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia: beneficii, proprietăți, contraindicații, ce cantitate să consumi și cum
Mâncare de dovleac cu ghimbir
Această rețetă face parte din Campania #21ZileCuSanoVita. Fii alături de noi în Provocarea de 21 de zile pentru meniuri plant-based, savuroase și sănătoase.
TIMP PREPARARE 30 minute
PORTII 2
TIP RETETA Cină
DIFICULTATE Scăzută
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente:
- 350 g Dovleac (decojit, tăiat în bucăți mici)
- 2 g Turmeric (uscat)
- Sare și piper negru (după gust)
- 200 ml băutură nucă de cocos
- 500 ml supă de legume
- 100 grame linte verde uscată (înmuiată în prealabil pentru 3-4 ore, apoi clătită)
- 45 grame de baby spanac
Mod de preparare:
- Într-o cratiță mare, la foc mediu, se topește uleiul de cocos.
- Adaugă usturoiul, ghimbirul și ceapa. Sotează timp de 3-5 minute, amestecând des, până când se înmoaie și se aromatizează.
- Adaugă dovleacul și turmericul și asezonează cu sare și piper. Gătește timp de 1 minut, amestecând des.
- Toarnă laptele de cocos, supa și lintea și amestecă. Adu la fierbere la foc mediu-mare, apoi redu focul, acoperă și fierbe la foc mic timp de 20 de minute, până când lintea și dovleacul sunt bine fierte.
- Transferă aproximativ jumătate din supă într-un blender și paseaz-o cu grijă până la omogenizare.
- Toarnă înapoi în oală și adaugă spanacul. Gătește până când spanacul este înmuiat. Poftă bună!
Observații:
- Se păstrează la frigider într-un recipient ermetic până la patru zile.
Salată de paste cu linte
Această rețetă face parte din Campania #21ZileCuSanoVita. Fii alături de noi în Provocarea de 21 de zile pentru meniuri plant-based, savuroase și sănătoase.
TIMP PREPARARE 15 minute
PORTII 2
TIP RETETA Cină
DIFICULTATE Scăzută
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente:
- 20 g paste de năut
- 400 g linte (fiartă anterior, scursă și clătită)
- 20 g ceapă roșie (tăiată mărunt)
- 1 ardei gras roșu (tăiat cubulețe)
- 1/2 castravete (tăiat cubulețe)
- 17 g Măsline Kalamata fără sâmburi (tocate mărunt)
- 85 g de varză kale
- 15 ml sos vinegretă
- Sare și piper negru (după gust)
Mod de preparare:
- Gătește pastele conform indicațiilor de pe ambalaj și pune-le deoparte. Scurge-le, clătește-le bine și lasă-le deoparte să se răcească.
- Într-un castron mare, amestecă pastele, lintea, ceapa roșie, ardeiul gras, castravetele, măslinele și kale.
- Adaugă dressingul și amestecă bine. Poftă bună!
Supă de legume cu orzo
Această rețetă face parte din Campania #21ZileCuSanoVita. Fii alături de noi în Provocarea de 21 de zile pentru meniuri plant-based, savuroase și sănătoase.
TIMP PREPARARE 60 minute
PORTII 2
TIP RETETA Prânz
DIFICULTATE Scăzută
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente:
- 15 ml ulei de măsline extravirgin
- 1/2 ceapă galbenă (tocată)
- 1 morcov (decojit, tocat)
- 1 tulpină țelină (tocată)
- 350 g dovleac (decojit, tocat)
- 2 căței de usturoi (tocați mărunt)
- 1 dovlecel (tocat)
- 100 g paste orzo sau quinoa (vezi detalii* mai jos)
- 6 g sare
- 1 g cimbru uscat
- 1 lingură amestec de legume uscat
- 1,4 l supă de legume
- 60 grame baby spanac
Mod de preparare:
- Încălzește uleiul la foc mediu într-o oală mare.
- Adaugă ceapa și gătește-o timp de aproximativ 5 minute, până când începe să se înmoaie.
- Adaugă morcovul, țelina, dovleacul și usturoiul și gătește încă 2-3 minute.
- Apoi pune dovleceii, pastele orzo deja fierte, sarea și cimbrul.
- Amestecă pentru a se combina, apoi toarnă supa de legume. După ce fierbe, acoperă cu un capac la foc mic.
- Mai lasă supa la fiert timp de 35 de minute.
- Încorporează baby spanacul și asezonează cu sare.
Observații:
- *Punem quinoa într-o sită deasă, pentru că boabele sunt foarte mici și pot ușor să treacă printr-o sită mai rară. O spălăm sub jet de apă rece, trecându-ne în mod repetat mâinile prin ea, agitând-o. Cam 20-30 secunde de clătire abundentă este suficientă ca să scăpăm de saponina amară. Apoi, scurgem bine quinoa de apă și o zvântăm.
- Supa se păstrează la frigider într-un recipient ermetic până la trei zile sau se poate congela până la două luni.
Clătite cu hrișcă și ananas
Această rețetă face parte din Campania #21ZileCuSanoVita. Fii alături de noi în Provocarea de 21 de zile pentru meniuri plant-based, savuroase și sănătoase.
TIMP PREPARARE 30 minute
PORTII 4
TIP RETETA Mic dejun
DIFICULTATE Scăzută
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente:
- 15 g semințe de in măcinate
- 60 ml apă
- 240 g făină de hrișcă
- 2 g praf de copt
- 1 g scorțișoară
- 1 banană (piure)
- 500ml de băutură de cocos
- 80 de g ananas (tocat)
- 4 linguri de sirop de arțar
Mod de preparare:
- Amestecă semințele de in și apa într-un bol mare și lasă-l deoparte timp de 5 minute.
- Între timp, amestecă făina, praful de copt, sarea și scorțișoara.
- Adaugă banana și băutura de cocos la amestecul de in și amestecă bine.
- Adaugă ingredientele uscate la cele umede, pune ananasul și amestecă.
- Încălzește o tigaie mare la foc mediu și unge-o cu ulei. Pune câte 1/3 de cană de aluat în tigaie, pe rând. Întoarce clătitele atunci când fac bule deasupra și continuă să le gătești până când sunt ușor rumenite. Repetă cu aluatul rămas.
- Servește clătitele cu sirop de arțar și poftă bună!
Observații:
- Se păstrează la frigider într-un recipient etanș timp de trei zile.
- O porție reprezintă aproximativ trei clătite.
Salată cu cuș-cuș
Această rețetă face parte din Campania #21ZileCuSanoVita. Fii alături de noi în Provocarea de 21 de zile pentru meniuri plant-based, savuroase și sănătoase.
TIMP PREPARARE 15 minute
PORTII 2
TIP RETETA Prânz
DIFICULTATE Scăzută
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente:
- 115 g cuș-cuș
- 1/3 ardei gras galben (mediu, fără semințe, tăiat în cubulețe)
- 1/3 morcov (mic, tăiat cubulețe)
- 1 lingură ceapă roșie (tăiată cubulețe)
- 3 g coriandru (fără tulpini, tocat)
- 2 lingurițe suc de lămâie (după gust)
- 1 g sare (după gust)
Mod de preparare:
- Fierbe cuș-cușul conform instrucțiunilor de pe ambalaj și lasă-l să se răcească.
- Într-un castron mare, combină cuș-cușul cu restul ingredientelor. Poftă bună!
Observații:
- Se păstrează la frigider într-un recipient etanș până la patru-cinci zile.
- Pentru mai multă aromă, adaugă scorțișoară, chimen, ulei de măsline, măsline sau capere.
- Poți înlocui cuș-cușul cu quinoa.
Porridge de iarnă
Această rețetă face parte din Campania #21ZileCuSanoVita. Fii alături de noi în Provocarea de 21 de zile pentru meniuri plant-based, savuroase și sănătoase.
TIMP PREPARARE 5 minute
PORTII 2
TIP RETETA Mic dejun
DIFICULTATE Scăzută
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente:
- 500 ml băutură de migdale
- 200 g fulgi de ovaz
- 90 g făină de migdale
- 5 g condiment pentru plăcintă de dovleac
- 20 g melasă
- 20 g sirop de arțar
Mod de preparare:
- Adaugă toate ingredientele într-o oală la foc mediu.
- Amestecă continuu până când obții consistența dorită, aproximativ 3-5 minute.
- Transferă într-un bol și poftă bună!
Observații:
- Se păstrează la frigider într-un recipient etanș până la 3 până la 5 zile.
- Poți îndulci și cu stafide, curmale, zahăr din nucă de cocos sau îndulcitorul preferat.
- Dacă nu ai făină de migdale, poți folosi făină de ovăz.
Tofu Rancheros
Această rețetă face parte din Campania #21ZileCuSanoVita. Fii alături de noi în Provocarea de 21 de zile pentru meniuri plant-based, savuroase și sănătoase.
TIMP PREPARARE 30 minute
PORTII 2
TIP RETETA Mic dejun
DIFICULTATE Scăzută
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente:
- 30 ml apă
- 1/2 ceapă galbenă (tocată)
- 1/2 ardei gras verde (tocat)
- 1/2 ardei Jalapeno (fără semințe, tocat mărunt)
- 1 roșie (medie, tăiată mărunt)
- 2 g de sare
- 170 g tofu (fărâmițat)
- 5 g de drojdie inactivă
- 2 g turmeric
- 4 frunze de salată Romana
- 4 g coriandru (pentru garnitură)
Mod de preparare:
- Încălzește jumătate din apă într-o cratiță mare la foc mediu.
- Adaugă ceapa, ardeiul verde și cel jalapeno. Sotează timp de 5 minute sau până când ceapa este translucidă.
- Adaugă roșiile și asezonează cu puțină sare. Gătește timp de 10 -15 minute sau până când amestecul se îngroașă.
- Transferă într-un bol.
- Folosind aceeași tigaie, adaugă apa rămasă, tofu fărâmițat, drojdia inactivă, turmericul și restul de sare. Gătește câteva minute.
- Împarte tofu, salsa fresca și frunzele de salată romana pe farfurii. Ornează cu coriandru.
Observații:
- Poți păstra la frigider într-un recipient ermetic până la șapte zile.
Salată de iarnă cu Kale
Această rețetă face parte din Campania #21ZileCuSanoVita. Fii alături de noi în Provocarea de 21 de zile pentru meniuri plant-based, savuroase și sănătoase.
TIMP PREPARARE 20 minute
PORTII 2
TIP RETETA Cină
DIFICULTATE Scăzută
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente:
- 30 ml ulei de măsline extravirgin
- 15 ml oțet de cidru de mere
- 5 g muștar Dijon
- 10 ml sirop de arțar
- un vârf linguriță sare
- 120 g frunze de kale (tăiate fâșii subțiri)
- 70 g semințe de rodie
- 1 pară sau măr (fără miez și tăiat/ă în felii subțiri)
- 30 g semințe de dovleac
- 20 g fulgi de nucă de cocos (prăjiți)
Mod de preparare:
- Adaugă uleiul de măsline extravirgin, oțetul de cidru de mere, muștarul, siropul de arțar și sarea de mare într-un bol mic și amestecă-le împreună.
- Adaugă varza kale într-un castron mare și stropește-o cu dressingul.
- Acoper-o cu semințe de rodie, pere feliate, semințe de dovleac și fulgi de nucă de cocos prăjiți.
- Amestecă înainte de a servi. Poftă bună!
Observații:
Se păstrează într-un recipient ermetic în frigider timp de până la două zile.
Tofu Pesto Bites
Această rețetă face parte din Campania #21ZileCuSanoVita. Fii alături de noi în Provocarea de 21 de zile pentru meniuri plant-based, savuroase și sănătoase.
TIMP PREPARARE 30 minute
PORTII 4
TIP RETETA Prânz
DIFICULTATE Scăzută
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente:
- 480 g tofu natur (extra tare, presat și tăiat în cuburi)
- 125 g pesto
- 1/2 linguriță de sare de mare
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 180ºC și tapetează o tavă cu hârtie de copt.
- Adaugă cuburile de tofu într-un bol și amestecă-le ușor cu pesto și sare.
- Transferă-le pe tava de copt și coace-le timp de 25-30 de minute, întorcându-le la jumătatea timpului. Poftă bună!
Observații:
- Se păstrează la frigider într-un recipient etanș până la cinci zile.
- Pentru a presa tofu, înășoară tofu în prosop de hârtie, așază o farfurie sau un tocător deasupra blocului de tofu. Pune o tigaie grea sau un obiect greu deasupra și lasă tofu să se odihnească astfel, timp de 20-30 de minute.