Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia: beneficii, proprietăți, contraindicații, ce cantitate să consumi și cum

Denumite cu un cuvânt ce în străvechea limbă mayasa însemna forță, semințele de chia au caracteristici care le fac să își merite pe deplin reputația de superaliment. Mici, dar extrem de bogate în nutrienți, aceste semințe și-au câștigat renumele în mod binemeritat, daca ne gândim și la efectele pozitive pe care le au asupra sănătății.

Mâncare de dovleac cu ghimbir

Această rețetă face parte din Campania #21ZileCuSanoVita. Fii alături de noi în Provocarea de 21 de zile pentru meniuri plant-based, savuroase și sănătoase.

TIMP PREPARARE   30 minute

PORTII   2

TIP RETETA   Cină

DIFICULTATE   Scăzută

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente:

  • 350 g Dovleac (decojit, tăiat în bucăți mici)
  • 2 g Turmeric (uscat)
  • Sare și piper negru (după gust)
  • 200 ml băutură nucă de cocos
  • 500 ml supă de legume
  • 100 grame linte verde uscată (înmuiată în prealabil pentru 3-4 ore, apoi clătită)
  • 45 grame de baby spanac

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiță mare, la foc mediu, se topește uleiul de cocos.
  2. Adaugă usturoiul, ghimbirul și ceapa. Sotează timp de 3-5 minute, amestecând des, până când se înmoaie și se aromatizează.
  3. Adaugă dovleacul și turmericul și asezonează cu sare și piper. Gătește timp de 1 minut, amestecând des. 
  4. Toarnă laptele de cocos, supa și lintea și amestecă. Adu la fierbere la foc mediu-mare, apoi redu focul, acoperă și fierbe la foc mic timp de 20 de minute, până când lintea și dovleacul sunt bine fierte.
  5. Transferă aproximativ jumătate din supă într-un blender și paseaz-o cu grijă până la omogenizare. 
  6. Toarnă înapoi în oală și adaugă spanacul. Gătește până când spanacul este înmuiat.  Poftă bună!

Observații:

  • Se păstrează la frigider într-un recipient ermetic până la patru zile.

     

Salată de paste cu linte

Această rețetă face parte din Campania #21ZileCuSanoVita. Fii alături de noi în Provocarea de 21 de zile pentru meniuri plant-based, savuroase și sănătoase.

TIMP PREPARARE   15 minute

PORTII   2

TIP RETETA   Cină

DIFICULTATE   Scăzută

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente:

  • 20 g paste de năut
  • 400 g linte (fiartă anterior, scursă și clătită)
  • 20 g ceapă roșie (tăiată mărunt)
  • 1 ardei gras roșu (tăiat cubulețe)
  • 1/2 castravete (tăiat cubulețe)
  • 17 g Măsline Kalamata fără sâmburi (tocate mărunt)
  • 85 g de varză kale
  • 15 ml sos vinegretă
  • Sare și piper negru (după gust)

Mod de preparare:

  1. Gătește pastele conform indicațiilor de pe ambalaj și pune-le deoparte. Scurge-le, clătește-le bine și lasă-le deoparte să se răcească.
  2. Într-un castron mare, amestecă pastele, lintea, ceapa roșie, ardeiul gras, castravetele, măslinele și kale. 
  3. Adaugă dressingul și amestecă bine. Poftă bună!

Supă de legume cu orzo

Această rețetă face parte din Campania #21ZileCuSanoVita. Fii alături de noi în Provocarea de 21 de zile pentru meniuri plant-based, savuroase și sănătoase.

TIMP PREPARARE   60 minute

PORTII   2

TIP RETETA   Prânz

DIFICULTATE   Scăzută

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente:

  • 15 ml ulei de măsline extravirgin
  • 1/2 ceapă galbenă (tocată)
  • 1 morcov (decojit, tocat)
  • 1 tulpină țelină (tocată)
  • 350 g dovleac (decojit, tocat)
  • 2  căței de usturoi (tocați mărunt)
  • 1 dovlecel (tocat)
  • 100 g paste orzo sau quinoa (vezi detalii* mai jos)
  • 6 g sare
  • 1 g cimbru uscat
  • 1 lingură amestec de legume uscat
  • 1,4 l supă de legume
  • 60 grame baby spanac

Mod de preparare:

  1. Încălzește uleiul la foc mediu într-o oală mare. 
  2. Adaugă ceapa și gătește-o timp de aproximativ 5 minute, până când începe să se înmoaie.
  3. Adaugă morcovul, țelina, dovleacul și usturoiul și gătește încă 2-3 minute.
  4. Apoi pune dovleceii, pastele orzo deja fierte, sarea și cimbrul. 
  5. Amestecă pentru a se combina, apoi toarnă supa de legume. După ce fierbe, acoperă cu un capac la foc mic. 
  6. Mai lasă supa la fiert timp de 35 de minute.
  7. Încorporează baby spanacul și asezonează cu sare.

Observații:

  • *Punem quinoa într-o sită deasă, pentru că boabele sunt foarte mici și pot ușor să treacă printr-o sită mai rară. O spălăm sub jet de apă rece, trecându-ne în mod repetat mâinile prin ea, agitând-o. Cam 20-30 secunde de clătire abundentă este suficientă ca să scăpăm de saponina amară. Apoi, scurgem bine quinoa de apă și o zvântăm.
  • Supa se păstrează la frigider într-un recipient ermetic până la trei zile sau se poate congela până la două luni. 

Clătite cu hrișcă și ananas

Această rețetă face parte din Campania #21ZileCuSanoVita. Fii alături de noi în Provocarea de 21 de zile pentru meniuri plant-based, savuroase și sănătoase.

TIMP PREPARARE   30 minute

PORTII   4

TIP RETETA   Mic dejun

DIFICULTATE   Scăzută

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente:

  • 15 g semințe de in măcinate
  • 60 ml apă
  • 240 g făină de hrișcă
  • 2 g  praf de copt
  • 1 g scorțișoară
  • 1 banană (piure)
  • 500ml de băutură de cocos
  • 80 de g ananas (tocat)
  • 4 linguri de sirop de arțar

Mod de preparare:

  1.  Amestecă semințele de in și apa într-un bol mare și lasă-l deoparte timp de 5 minute.
  2. Între timp, amestecă făina, praful de copt, sarea și scorțișoara.
  3. Adaugă banana și băutura de cocos la amestecul de in și amestecă bine. 
  4. Adaugă ingredientele uscate la cele umede, pune ananasul și amestecă. 
  5. Încălzește o tigaie mare la foc mediu și unge-o cu ulei. Pune câte 1/3 de cană de aluat în tigaie, pe rând. Întoarce clătitele atunci când fac bule deasupra și continuă să le gătești până când sunt ușor rumenite. Repetă cu aluatul rămas.
  6. Servește clătitele cu sirop de arțar și poftă bună!

Observații:

  • Se păstrează la frigider într-un recipient etanș timp de trei zile. 
  • O porție reprezintă aproximativ trei clătite.

Salată cu cuș-cuș

Această rețetă face parte din Campania #21ZileCuSanoVita. Fii alături de noi în Provocarea de 21 de zile pentru meniuri plant-based, savuroase și sănătoase.

TIMP PREPARARE   15 minute

PORTII   2

TIP RETETA   Prânz

DIFICULTATE   Scăzută

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente:

  • 115 g cuș-cuș
  • 1/3 ardei gras galben (mediu, fără semințe, tăiat în cubulețe)
  • 1/3 morcov (mic, tăiat cubulețe)
  • 1 lingură ceapă roșie (tăiată cubulețe)
  • 3 g coriandru (fără tulpini, tocat)
  • 2 lingurițe suc de lămâie (după gust)
  • 1 g sare (după gust)

Mod de preparare:

  1. Fierbe cuș-cușul conform instrucțiunilor de pe ambalaj și lasă-l să se răcească.
  2. Într-un castron mare, combină cuș-cușul cu restul ingredientelor. Poftă bună! 

Observații:

  • Se păstrează la frigider într-un recipient etanș până la patru-cinci zile.
  • Pentru mai multă aromă, adaugă scorțișoară, chimen, ulei de măsline, măsline sau capere.
  • Poți înlocui cuș-cușul cu quinoa.

Porridge de iarnă

Această rețetă face parte din Campania #21ZileCuSanoVita. Fii alături de noi în Provocarea de 21 de zile pentru meniuri plant-based, savuroase și sănătoase.

TIMP PREPARARE   5 minute

PORTII   2

TIP RETETA   Mic dejun

DIFICULTATE   Scăzută

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente:

Mod de preparare:

  1.  Adaugă toate ingredientele într-o oală la foc mediu. 
  2. Amestecă continuu până când obții consistența dorită, aproximativ 3-5 minute.
  3. Transferă într-un bol și poftă bună!

Observații:

  • Se păstrează la frigider într-un recipient etanș până la 3 până la 5 zile.
  • Poți îndulci și cu stafide, curmale, zahăr din nucă de cocos sau îndulcitorul preferat.
  • Dacă nu ai făină de migdale, poți folosi făină de ovăz.

Tofu Rancheros

Această rețetă face parte din Campania #21ZileCuSanoVita. Fii alături de noi în Provocarea de 21 de zile pentru meniuri plant-based, savuroase și sănătoase.

TIMP PREPARARE   30 minute

PORTII   2

TIP RETETA   Mic dejun

DIFICULTATE   Scăzută

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente:

  • 30 ml apă 
  • 1/2 ceapă galbenă (tocată)
  • 1/2 ardei gras verde (tocat)
  • 1/2 ardei Jalapeno (fără semințe, tocat mărunt)
  • 1 roșie (medie, tăiată mărunt)
  • 2 g de sare
  • 170 g tofu (fărâmițat)
  • 5 g de drojdie inactivă
  • 2 g turmeric 
  • 4 frunze de salată Romana
  • 4 g coriandru (pentru garnitură)

Mod de preparare:

  1. Încălzește jumătate din apă într-o cratiță mare la foc mediu. 
  2. Adaugă ceapa, ardeiul verde și cel jalapeno. Sotează timp de 5 minute sau până când ceapa este translucidă.
  3. Adaugă roșiile și asezonează cu puțină sare. Gătește timp de 10 -15  minute sau până când amestecul se îngroașă. 
  4. Transferă într-un bol.
  5. Folosind aceeași tigaie, adaugă apa rămasă, tofu fărâmițat, drojdia inactivă, turmericul și restul de sare. Gătește câteva minute.
  6. Împarte tofu, salsa fresca și frunzele de salată romana pe farfurii. Ornează cu coriandru.

Observații:

  • Poți păstra la frigider într-un recipient ermetic până la șapte zile.

Salată de iarnă cu Kale

Această rețetă face parte din Campania #21ZileCuSanoVita. Fii alături de noi în Provocarea de 21 de zile pentru meniuri plant-based, savuroase și sănătoase.

TIMP PREPARARE   20 minute

PORTII   2

TIP RETETA   Cină

DIFICULTATE   Scăzută

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente:

  • 30 ml ulei de măsline extravirgin
  • 15  ml oțet de cidru de mere
  • 5 g muștar Dijon
  • 10 ml sirop de arțar
  • un vârf linguriță sare
  • 120 g frunze de kale (tăiate fâșii subțiri)
  • 70 g semințe de rodie
  • 1 pară sau măr (fără miez și tăiat/ă în felii subțiri)
  • 30 g semințe de dovleac
  • 20 g fulgi de nucă de cocos (prăjiți)

Mod de preparare:

  1.  Adaugă uleiul de măsline extravirgin, oțetul de cidru de mere, muștarul, siropul de arțar și sarea de mare într-un bol mic și amestecă-le împreună.
  2. Adaugă varza kale într-un castron mare și stropește-o cu dressingul. 
  3. Acoper-o cu semințe de rodie, pere feliate, semințe de dovleac și fulgi de nucă de cocos prăjiți. 
  4. Amestecă înainte de a servi. Poftă bună!        

Observații:

Se păstrează într-un recipient ermetic în frigider timp de până la două zile.

Tofu Pesto Bites

Această rețetă face parte din Campania #21ZileCuSanoVita. Fii alături de noi în Provocarea de 21 de zile pentru meniuri plant-based, savuroase și sănătoase.

TIMP PREPARARE   30 minute

PORTII   4

TIP RETETA   Prânz

DIFICULTATE   Scăzută

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente:

  • 480 g tofu natur (extra tare, presat și tăiat în cuburi)
  • 125 g pesto
  • 1/2 linguriță de sare de mare

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180ºC și tapetează o tavă cu hârtie de copt.
  2. Adaugă cuburile de tofu într-un bol și amestecă-le ușor cu pesto și sare. 
  3. Transferă-le pe tava de copt și coace-le timp de 25-30 de minute, întorcându-le la jumătatea timpului. Poftă bună!

Observații:

  • Se păstrează la frigider într-un recipient etanș până la cinci zile.
  • Pentru a presa tofu, înășoară tofu în prosop de hârtie, așază o farfurie sau un tocător deasupra blocului de tofu. Pune o tigaie grea sau un obiect greu deasupra și lasă tofu să se odihnească astfel, timp de 20-30 de minute.